Hrozne dlouhe bootovani ve Win XP

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
mykovec
Nováček
Nováček

Hrozne dlouhe bootovani ve Win XP

Příspěvek od mykovec »

Mam HDD WD 40GB 7200 ot. 2MB cache asi 3 roky stary. Pred cca 1 rokem se ze dne na den zvysila doba bootovani Win XP z normalu tak na 2 minuty. Zkousel jsem prehodit kably, format a novy Win a furt nic...

diky.
ASUS A6KM-Q072H, 15.4", AMD Turion ML37 2.0 GHz, 1 GB RAM, 100GB HDD, DVD±RW, NV GeForce 7300, BT, Wi-Fi, Win XPH, Bluetone ADSL 1024/256
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

A když kopíruješ soubory tak to běhá rychle?
Co S.M.A.R.T.?
Výsledky v HDTach?
2 min, není vůbec zlý :) Co je ten tvůj normál?
Pokud nabíhají jen wokna pomalu vše ostatní jede tak bych to neřešil a zapínal bych PC o 1min dřív. :wink:
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Jen aby neodcházel HDD.....Takhle to bylo i u mě a byl v pr**li do týdne. SMART tvrdil, že je všechno OK :evil:
potooczech
Nováček
Nováček

stejný problém

Příspěvek od potooczech »

Mam naprosto ten samej disk WD 40GB 2MB a naprosto stejnej problém. Při bootování do Win XP přichází 2 minutová fáze s černou obrazovkou. Při bootování do Win ME k ničemu takovýmu nedochází. Disk jinak ale pracuje v pohodě a výkonem v pohodě předčí Seagate Bar. IV 40 GB 2MB. Netušim čím to je, ale trvá to už přes půl roku a naučilo mě to používat spící režimy...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Ony W98/Me a W2k/XP přistupujou k HDD při bootu zcela odlišně. "MaWa" Ti o tom řekne podstatně víc. :roll:
potooczech
Nováček
Nováček

stejný problém

No to je možný, že XP a ME přistupujou při bootu k diskum odlišně. Mě jde o to, proč se mi ze dne na den objevily během bootu do XPček 2 minuty černý obrazovky, během kterejch to nic nedělá. Před tím jsem nabootoval do minuty (zkrátka rychle). Teď to jede normálně až do místa, kdy to dojde k logu Windows XP, chvíli ukazuje loading a pak černá obrazovka a 2 minuty ničeho. Pak teprve obrazovka s výběrem uživatele. Dělá to pořád i po několika instalacích voken, několika formátováních obou disků ...
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Pokud nepohl reinstal tak to je jedině v BIOSu.
Mě se podobně chovají Me které mám v Dualbootu s XP, když sem jim zakázal sítovky v BIOSu. Když je povolím tak Me naběhnou do 1min,když je zakážu tak to najednou zčerná při přihlášování tak na 1min a pak to najede. Neřeším to hlavně že to nijak neovlivňuje nic jiného. 1 nebo 2 min to je ještě pohoda :wink:
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Možná OT tak sorry předem, ale:

Zkontroluj v BOOT sektoru BIOSU co tam máš nastevený na primary stage (nebo kde to máš umístěné) ideální je místo AUTO tam nechat vydetekovat ten disk co máš. Systém ho pak při bootingu znovu nevohledává a jede dál. Potom zkontroluj nasvyčování všech komponent včetně toho disku. Ono to mohlo nějak jet, ale pak stačí blbý update IDE ovladačů a rázem je lepší zvolit CABLE SELECT než Master select. S tím bych polaboroval. Např. nakšanduj jen disk a odpoj a v biosu vypni ostatní IDE a testing.
A na závěr doporučuji scandisk a poté defrag. Často se jedná o chybu na disku, která sice nic viditelně neovlivňuje, ale scandisk ji odhalí a opraví. Nechci tu moc žvástat, ale nevěřil jsem vlastním očím, kolikrát skoro nefunkční PC opravil blbej scandisk!!! A taky vím, že se na něj zejména u XP hodně zapomíná. No, ještě to srovnej s najížděním do nouzového režimu a taky mě teď napadá, jestli nemáš v BIOSU aktivované booting z LAN, nebo jiného zdroje. Taky se to může kousat při najíždění nějakého ovladače k další komponentě, tak podumej, co se tam měnilo a jak často updatovalo ovladače. Když je v mechanice nějaký naprd CDDVD, tak to taky stojí půl hodiny, než to "zmodrá", to přece znáte všichni.
Naposledy upravil(a) aliencz dne pon 11. říj 2004, 15:00, celkem upraveno 1 x.
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

2 Aliencz: Nastavení bootování v biosu na tohle nemá žádnej vliv, brzda je až v průběhu startování woken. :wink:
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Borg píše:2 Aliencz: Nastavení bootování v biosu na tohle nemá žádnej vliv, brzda je až v průběhu startování woken. :wink:
No já u toho nebyl, proto se předem omlouvám za případné OT postřehy. Start je start, von každej říká černá obrazovka něčemu jinýmu :-)
potooczech
Nováček
Nováček

Problém vyřešen

Zjistil jsem, že příčinou dlouhéhé bootování byla zvuková karta C-Media. Po její výměně za SB Audigi systém nabootuje do 20s.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“