Vypinani hlavicek u Hitachi 7k250

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Twister
Začátečník
Začátečník

Vypinani hlavicek u Hitachi 7k250

Příspěvek od Twister »

chci se zeptat jestli je normalni kdyz behem provozu tohoto disku, jde slyset jak se hlavicka vrati do klidove polohy a pak se zase vrati?
Jestli je to regulace vlivem teploty nebo chyba...
disk ma novy firm se kterym neni slyset tyrani "kocek" :lol:
jinak "dela" to nepravidelne nekdy tyden nic a nekdy 2x za den jede 90% dne. a dela kdyz ho nechladim teplota kolem 45° -+ 3°..
dik
Intel Pentium Dual-Core E2180 BOX@3000GHz ,chladic procesoru Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B,DDR2 ram 2x 1024MB A-DATA + 2x 2048MB A-DATA, Gigabyte P35-DS3R (rev. 2.1),2x Western Digital Caviar SE16 3.5" 320GB WD3200AAKS, ATI HD 4850,
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

To myslíš, jako že "cvakne" a hned zas jede dál ? To mi nepřipadá normální... :?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Twister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Twister »

ano presne cvakne a frci dal zkousel sem testy a nic nenapsaly,chvilku sem monitoroval smart vse vpoho...(akorat se nekdy menila hodnota spin up nebo tak nejak..)kdyz sem dal potcitac vypnout a kdyz disk jeste nezabrzdil tak sem to znovu zapl...cos je pochopitelne..
ted me to treba uz tyden neudelalo... :x
Intel Pentium Dual-Core E2180 BOX@3000GHz ,chladic procesoru Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B,DDR2 ram 2x 1024MB A-DATA + 2x 2048MB A-DATA, Gigabyte P35-DS3R (rev. 2.1),2x Western Digital Caviar SE16 3.5" 320GB WD3200AAKS, ATI HD 4850,
neználek
Nováček
Nováček

Příspěvek od neználek »

Já se hlásím, že mě to taky dělá Seagate 80GB. Jak chvíli jede, tak hlavička si co chvíli klepne. Všechny testy zde uvedené jsou bez nálezu, seagate tool taky nic a SMART nic nevykazuje. Najeto 835 hodin.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Twister píše:ano presne cvakne a frci dal zkousel sem testy a nic nenapsaly,chvilku sem monitoroval smart vse vpoho...(akorat se nekdy menila hodnota spin up nebo tak nejak..)kdyz sem dal potcitac vypnout a kdyz disk jeste nezabrzdil tak sem to znovu zapl...cos je pochopitelne..
ted me to treba uz tyden neudelalo... :x
Stáhni si soft od výrobce a projeď nízkoúrovňový test...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Twister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Twister »

nejsem si jist ale uz sem to poustel a nic,, ikdyz zkusim to znovu.. 8-)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

zdroj je v pořádku ? zkus jinej konektor napájení...

sekne se u toho počítač na chvíli ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

No asi mám podobnej problém u 7K250 120 Gb ... nevěděl jsem o co jde, ale podle popisu výš je to to samý. Občas to udělá normálně za chodu počítače, ale nic se nesekne, a pak taky při vypínání, což je dost častý :(
Goldnoob team proud member!
kuceraj
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuceraj »

Už jsem se tím jednou zabýval u svého disku (7K250 160GB PATA). Taky se mi to zdálo divné. Disk jede už od dubna 04 a takové zvuky dělá taky a SMART je pořád na 100 procent a problém zatím žádný ...

Našel jsem tohle vysvětlení:
"The "sawmill sound" that you describe is due to the "idle time function" of all our latest drives. When a drive does not get any commands for a certain time it checks the functionality. It is perfectly normal for this
drive to do that, and helps with keeping the drive running smoothly.

Je to zvuk jakoby se něco četlo/zapisovalo na disk, ale nesvítí při tom kontrolka disku, protože se nic po sběrnici nepřenáší. Pokud disk delší dobu nic nedělá, tak v podstatě provede jakýsi self-check jestli je všechno ok. :)

7k250 ještě jeden zvuk, který máš možná na mysli. Trochu to cvakne. Ten zvuk se zdá jako by do něčeho narazila hlava disku a zase se vrátila zpět. Údajně se to děje tehdy, když se disk zahřívá. Třeba po studeném startu. Jakmile se teplota ustálí, tak by to mělo přestat ...

Btw teplota 45 stupňů je na Hitachi deskstar 7k250 docela dost. Já když ho plně vytížim, tak teplota mi nejde nad 32 stupňů. Ale mám bigtower, který je velmi dobře větraný :-D .

Pokud to nění ani jeden z těchto případů co jsem popsal, tak se pokuz ten zvuk lépe specifikovat a napiš i chování systému během této chyby.
MB: DFI LANParty UT nF4 Ultra-D CPU: AMD Athlon64 X2 3800+@5000+ 2.0 -> 2.6GHz (bez IHS) - Noctua NH-U12F RAM: GSkill 2x1GB 500@520 MHz 3-5-5-8 GPU: Gigabyte 8800GTS 320MB HDD: Hitachi HDS728080PLA380, Hitachi HDS722516VLAT80, Seagate ST3320620AS PSU: Fortron BlueStorm 500W TV: Leadtek DTV2000 H MOUSE: Razer DiamondBack KEYB: Microsoft ComfortCurve 2000 SOUND: Logitech Z-2300 THX CASE: AOpen H700B
Twister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Twister »

@kuceraj. mam ten same disk PATA.. problem taky zadny....
teplota byla 45 stupnu max 47 (cetl sem ze kryticka teplota je pres 50°)a to sem mu daval poradne zahulit... je v otevene bedne a kvuli vybracim neni umisten v klasicke 3.5" sachte ale na spodku skrine a na boky jsou (sroubkama) prichycene dva molitany takze nelezi na plechu a cirkuluje podnim i nadnim zduch. Ted sem dal predneho 80tku ventilator na 5V a teplota se pohybuje okolo 31° +-1°.
vim ze to vypada jako "prasacke" zachazeni s tim molitanem ale cil byl zmensit vybrace a to se podarilo na 99% omezit. Bat se toho ze by se disk nejak kyval se nemusite to uz mam taky varesene.....

no zdrojem mam sice 300 Euroshit ale kdyz to dela nahodne a to me ted jede pocitac 14dni v kuse.a ten "problem" se objevuje nahodne ..

abych popsal presne cvakani... majitele hitachi budou vedet...:
jiste znate zvuk kdy zapnete pocitac a az se plotny roztoci hlavicka se odpouta od magnetu a najede na plotny...a naopak, zvuk kdy pri vypinani pocitace se hlavicky prichyti zpet na magnet.......
tak ptesne takovy zvuk vydava.... hlavicky najedou na magnet a hned se vrati zpet....tento zvuk se ozyval i pote co sem zapojil onen ventilator a disk sem ofukoval pul dne ....takze teplota byla stejna

jinak pocitac se neseka dokonce sem pracoval v manazeru a ozval se tento zvuk a nezaznamenal zem zadny vypadek nebo preruseni... proste nic .... jen me zneklidnuje fakt ze lupe nepravidlene (kdysi aji 3x za den)
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

Tohle mi dělal dávno disk WDC 80Gb....dělá to dodnes ale stále je OK 8-)

(radši jsem si ale koupil jinej :roll: )
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
kuceraj
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuceraj »

Ano, jedná se o naprosto stejný zvuk. Magnet "přitáhne" hlavu a zase jí pustí ... V disku hlasitě klapne. Je to naprosto normální, PC se neseká. Pokud stavím PC, tak do nich většinou volím Hitachi deskstar 7k250 a zatím se to děje u všech a nikdo s tím nemá problémy ... To že se lupání ozývá nepravidelně je naprosto normální. Podle toho co jsem se různě o tomto problému dočetl, tak právě ono lupání závisí na změně teploty disku a na jeho momentálním vytížení ... Takže bych se tím už nezabýval ... Je to zkrátka u Hitachi 7k250 naprosto normální ... :)
Naposledy upravil(a) kuceraj dne úte 23. lis 2004, 09:46, celkem upraveno 1 x.
MB: DFI LANParty UT nF4 Ultra-D CPU: AMD Athlon64 X2 3800+@5000+ 2.0 -> 2.6GHz (bez IHS) - Noctua NH-U12F RAM: GSkill 2x1GB 500@520 MHz 3-5-5-8 GPU: Gigabyte 8800GTS 320MB HDD: Hitachi HDS728080PLA380, Hitachi HDS722516VLAT80, Seagate ST3320620AS PSU: Fortron BlueStorm 500W TV: Leadtek DTV2000 H MOUSE: Razer DiamondBack KEYB: Microsoft ComfortCurve 2000 SOUND: Logitech Z-2300 THX CASE: AOpen H700B
Belgarion
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Belgarion »

Jedná se, jak už tady bylo řečeno o teplotní rekalibraci...nemusíš mít strach!
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Belgarion píše:Jedná se, jak už tady bylo řečeno o teplotní rekalibraci...nemusíš mít strach!
jj...jenom bych doplnil, že u toho nesmí docházet k zaseknutí PC...to už normální neni :wink:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Twister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Twister »

tak dik raci sem se zeptal nechcu aby odesel do vecnych lovist 8-)
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Zadnou flame. Toto je u tohoto disku normalni. Udajne jde o fci ktera setri disk, kdyz je v necinnosti. Takze pokud HDD nic nedela tak to ty hlavicky zaparkuje
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Geeker píše:Zadnou flame. Toto je u tohoto disku normalni. Udajne jde o fci ktera setri disk, kdyz je v necinnosti. Takze pokud HDD nic nedela tak to ty hlavicky zaparkuje
wtf ?!?
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

Geeker píše:Zadnou flame. Toto je u tohoto disku normalni. Udajne jde o fci ktera setri disk, kdyz je v necinnosti. Takze pokud HDD nic nedela tak to ty hlavicky zaparkuje
:stupid:
Takže chceš říst že když disk kopíruje tak nic nědělá??

MaWa píše:wtf ?!?

:D
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
kuceraj
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuceraj »

No to by ten disk po týdnu provozu asi vypadal když by každou chvíli při roztočených plotnách parkoval hlavy :lol: . Jedná se prostě o teplotní rekalibraci hlav a už bych to dále nerozmazával. Myslím, že k tomu bylo řečeno dost ... :?
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Mě dělá to samé Baracuda 80GB SATA, akorát když koukám na video tak se na chvilku jako zastaví tak 1s i zvuk samozřejmě a pak rozjede není to často , jinak je PC 100% stabil, renderování videa třeba 24h nonstop bez jakéhokoliv crashe! Jen při tom videu jakoby cvakne disk na 1s pauza a pak zas běží.
SMART v pohodě, testoval jsem vše a nic negativního. Indexování vypnuto.
Akorát mám podezření jestli to nedělá MBM protože sem si toho všiml jen v XP které mám na video a hry a tam je Sysmetrix a MBM, v Me chodím na net + práce a tam sem toto nepozoroval zatím.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“