Upgrade do budoucna....AMD či Intel?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Upgrade do budoucna....AMD či Intel?

Příspěvek od Meridius »

Takže....už mne dožralo čekání na slušnou grafiku. 6600 AGP verze budou u nás kdoví kdy a kdoví za kolik a kdoví jak dostupné. Navíc mne zarazil většinou menší výkon než ve verzi PCIe na stejných frekvencích. Slušnou 6800 sehnat=rovněž problém, takže rozhodl jsem se jednat, ale pokud by mi to někdo tady rozmluvil, tak jako vždy beru všechny argumenty. Nové sockety jsou jasné...u Intelu 775 a u AMD 939. Mám ale problém s tím, co koupit a neprohloupit. nForce 4 bude řekl bych dostupné (cenově) tak v prvním čtvrtletí příštího roku (za desku teda momentálně rozhodně 7k nedám). Ovšem je jasné, že AMD bude v pařbách lepší. Nezdá se mi rovněž budoucnost 775. A jako netknutý po dlouhou dobu Intelem je pro mne jaksi problém překousnout, že by mi měl teď v komplu trůnit právě on. Přecejen je to dražší záležitost než AMD. Zatím jsem uvažoval o nějakém Celeru D, protože zase tolik money před Vánoci nebude (ikdyž jeho přetaktovávací potenciál se mi zdá výbornej). Takže jak to vidíte vy? Chtěl bych vyměnit pouze desku, procák a grafiku - jde-li to. Uvažuju, že by to mělo být prozatím alespoň stejně výkonné, jako současný Barton 3200+, ale nejsem si jist, jestli to s tím Celerem D není přilišná utopie.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

no jo jenomže barton je do sA takže upgrade = 0 ... pokud chceš v budoucnu upgradovat tak buď Intel do s775 s PCI eexpresem a dual DDRI a DDRII a máš vystaráno..... to je asi nejlepší možnost v současnosti pro budouví upgrade....
AMD se nyní jeví jako dražší varianta kvůly nutnosti (k budoucímu upgrade) kupovat force4 za 7k....
Do s754 bych raději nechodil...

Doporučuji ti variantu pokud nemáš moc peněz tak Celeron D 2,4 s775dá se taktovat v pohodě...ale má trošku větší nároky na chlazeni.... :sad: BTW prescot :( ale lze ho pak v pohodě vyměnit.... horší je absence EMT64 to bys musel koupit CPU s EMT64 a hlavně vylepšenej s775 s EMT64...ale jelikož Win64 sou v nedohlednu za až takové - bych to nepočítal....

No určitě kup desku s dual...tj možnost použití DDRI nebo DDRII .... to je od intelu dobrej tah ...MSI Combo s i915 je zajímavá volba.....

Samozřejmě stačí v současnosti DDRI paměti DDR II nenabýzejí v současnosti nic moc navíc krom vyšší cenny.... ale díky dualu je opak budeš moci klíďo za DDrI vyměnit...

No na desce je samozřejmě PCIexpres...kterej je prostě koukámli se do bližžší budoucnosti nezbytnej... určitě Kup 6600GT (verze AGP je upravená můstkem a výkonů PCIx verze bohužel nedosahuje ale i tak je to velmi zajímavá volba do AGP :);) )

AMD platforma v současnosti...novinkama a možností budoucího upgrade neoplývá...a dyž tak za neskutečný prachy..... :) no snad se to brzy změní....A64s939 je dobrá koupě...ale dyž tomu není podvozek(za stejně výhodný prachy) je k ničemu....No Nforce4 nemůžou držet dlouho od zákazníků :lol: takže doufám že se už toho upgrade taky dočkam....
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Jen poznámku....já samozřejmě vím, že Bartona do nového socketu 939 nestrčím, ale asi jsem to špatně napsal.

Momentálně je výhled do budoucna dost problematický. Intel má u mne velké plus, že tak brzy zakomponoval do svých desek podporu PCIe. Je to už víceméně snad trochu odzkoušené. Kterou sadu byste tady navrhli? 915 či 925?

Nforce 4 zatím není dostupná, ale chápu, že brzy bude. Ale ty desky asi jen tak pod 5000 neklesnou. Navíc nechci být mezi prvníma, kdo to koupí, takže bych stejně pár měsíců počkal. A to už zase vidím, že bych přemýšlel, jestli nepočkat na něco dalšího....a tak pořád dokola.

S tím celerem je dost blbé, že bez nataktování je to procák dost slabej. Taky za ty peníze aby nebyl. A to taktování jsem zatím nevysledoval, jak velká je úspěšnost a který je nejlepší takt na zakoupení.

Tak abych měl představu, jakou desku byste doporučili. Nechci na ní šetřit, ale na druhou stranu....no však to znáte.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

No Nforce4 bude ještě nějakou tu dobu léčit dětské nemoci takže koupě je to problematická....

ten celronD jde taktovat dobře jako každý P4 akorát trošku hřeje....

Tu desku já ti nevim... i915 je dobrej a hlavně vim že má podporu jak DDRI tak DDRII ... většinou....a hlacvně je o dost levnější než i925 a ta se snad už s podporou DDRI nedělá.... :)

Jinak platforma intel to má vychytaný...nezaznamenal sem žádnej problém...deska s i915 je dobrá volba.... :)
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Digitaldoom píše:No Nforce4 bude ještě nějakou tu dobu léčit dětské nemoci takže koupě je to problematická....

ten celronD jde taktovat dobře jako každý P4 akorát trošku hřeje....

Tu desku já ti nevim... i915 je dobrej a hlavně vim že má podporu jak DDRI tak DDRII ... většinou....a hlacvně je o dost levnější než i925 a ta se snad už s podporou DDRI nedělá.... :)

Jinak platforma intel to má vychytaný...nezaznamenal sem žádnej problém...deska s i915 je dobrá volba.... :)
A nějakou konkrétní desku bys doporučil? Kdo je dobrej na intelácký desky fakt netuším. Třeba na AMD je Epox, koukal jsem, že má docela levnou i v sadě i915. Něco mi ale říká, že Epox a Intel není zrovna to pravé ořechové.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

No já nevim já sem pro MSI ... velmi zajímavě a vybaveně vypadá tahle.... http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28286
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

No zrovna MSI.....no nevím. Je o nich známo, že kvalitu dohánějí výbavou. K MSI mám tak trošku odpor. Co by měla ta deska mít...jsou nějaké vychytávky, co se speciálně Intelu týče? Ten Celer tam nebude na věčnost. Za pár měsíců tam půjde určo P4. Rozhodně chci nějakou overclocking friendly desku za rozumné prašule.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Meridius píše:No zrovna MSI.....no nevím. Je o nich známo, že kvalitu dohánějí výbavou. K MSI mám tak trošku odpor. Co by měla ta deska mít...jsou nějaké vychytávky, co se speciálně Intelu týče? Ten Celer tam nebude na věčnost. Za pár měsíců tam půjde určo P4. Rozhodně chci nějakou overclocking friendly desku za rozumné prašule.
No já si myslim že MSI je overclocingu dost nakloněná.... já ale hledal desku která má podporu DRRI i DDRII no a to nemaj všechny :(
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Digitaldoom píše:
Meridius píše:No zrovna MSI.....no nevím. Je o nich známo, že kvalitu dohánějí výbavou. K MSI mám tak trošku odpor. Co by měla ta deska mít...jsou nějaké vychytávky, co se speciálně Intelu týče? Ten Celer tam nebude na věčnost. Za pár měsíců tam půjde určo P4. Rozhodně chci nějakou overclocking friendly desku za rozumné prašule.
No já si myslim že MSI je overclocingu dost nakloněná.... já ale hledal desku která má podporu DRRI i DDRII no a to nemaj všechny :(
Aha, jo takhle..no to by asi mít měla. Nevím, jak je to teď u MSI, ale údajně na nich dosti odcházejí kondenzátory. Měl jsem jen jednu...MSI K7 TURBO a ta mi jede doteď, ale začíná nějak blbnout (restarty, vytuhávání systému). No nevím no.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

no jo ale ta byla pro platformu AMD....MSI pro intel je jiná třída :);)
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Nevím. The best bude určitě někdo z dua Asus nebo Abit. Te´d jsem četl v jiném threadu, že údajně Intel u socketu 775 taktéž dlouho nevydrží.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Meridius píše:Nevím. The best bude určitě někdo z dua Asus nebo Abit. Te´d jsem četl v jiném threadu, že údajně Intel u socketu 775 taktéž dlouho nevydrží.
to určitě ne kvůly dvoujádrovým procesorům ale minimálně rok dva je to myslim v klidu.... dvoujádrové procesory však přijdou brzy intel musí vrátit úder za A64 a to že ho brátí je sakra jistý... :);)

No ono je to docela jedno kterou z těhle značek je to všetsko špička...takže záleží na tobě jakou výbavu a kolik chceš do ní vrazit... hlavně se dívej na tu podporu DDRI nechceš přece kupovat DDR II 512 za 4500,-?? :);)
El Hielo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od El Hielo »

No nevim, MSI je určitě velmi slušná volba, pokud nenechceš Abit nebo Asus, pak určitě MSI. To bude fakt spíš tvoje nedůvěra, než nekvalita těchto kousků.

Jako investici do budoucna = tak 2-3 roky, pak nemá budoucnost ani deska za těch 7 klacků, vždycky přijde nějaká novinka.

Doporučoval bych nejlevnější CeleronD a pak si počkat na P4 E0.

775 že nemá budoucnost? Ale co má? Vypadá že jedině AMD 939 by mohl možná i déle přežít, ale ikdyž AMD Intel dohání, končí to většinou "Intelium vrací úder". Dual u AMD stojí za nic, NF4 drahý, tím pádem PCIEx a DDR2 nic, P4 má mnohem lepší výpoetní výkony (srovnávám 64 3500+ a 550 3.4 - cena stejná), potenciál 64bitů zatím nevyužiješ.

Jo, testovali sme DDRvsDDR2 256ky, DDR s CL2 za 1790 a DDR2 s CL4 za 1910 a ono to vypadalo, že to vyjde tak na stejno. Když vemeš že u I se toho už moc vykutit nedá... posuď sám.

A na závěr: nechceš počkat s tím prozatimním řešením a koupit to v celku o něco levněji? Po vánocích ty ceny klesají výrazněji.
CPU P4 540 3.2GHz, MB MSI 915G Neo2-Platinum, VGA GF 6600GT, RAM 533 512MB DDR2, HDD 2*Maxtor 160 SATA, DVD Asus 1604P
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

LOL...

podle me zbytecna uvaha...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Digitaldoom píše:no jo ale ta byla pro platformu AMD....MSI pro intel je jiná třída :);)
Néé spíš naopak? :wink:
Naposledy upravil(a) Shit dne sob 20. lis 2004, 23:52, celkem upraveno 1 x.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Shit píše:
Digitaldoom píše:no jo ale ta byla pro platformu AMD....MSI pro intel je jiná třída :);)
Spíš naopak :wink:
jak naopak??? Co vim tak je to přesně takhle Pentia a MSI nemaj problém.... A MSI myslí na overclockery :);)
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Digitaldoom píše:
Shit píše:Spíš naopak :wink:
jak naopak??? Co vim tak je to přesně takhle Pentia a MSI nemaj problém....
Na AMD taky určitě ne (KT600, KT880, NF3 250 :roll: ) :P Na Intel bych spíš volil Asus :wink:
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Co říkáte na Abit AG8V? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29003
nebo Asus Asus P5GD1 Pro - Intel 915P http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29168
co se týče upgrade, tak bych šel do intelu. ne proto, že mam teď na stole taky intel, ale právě kvůli čipsetům s pci-e jak bylo napsáno a skromnejm nárokům na kvalitu pamětí pro duál. docela si dokážu představit sestavu na téhle desce s 3,4GHz presc, 2x512MB DDR500, 6600GT a 1x WD raptor :-)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

ICE píše:LOL...

podle me zbytecna uvaha...
V jakém smyslu zbytečná úvaha?
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Pánové dotaz: socket 754 patrně s PCIe nebude, takže do čeho se budou montovat Semprony když bude někdo chtít levnou alternativu Celeronu D v kombinaci s PCIe na platformě AMD?
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“