činnost masky podsítě
Moderátor: Don
- Miroslav
- Začátečník

-
činnost masky podsítě
lidi, někde jsem četl, že maska podsítě musí být na všech počítačích stejná. já mám síť se dvaceti kompy a je to ethernet. ip adresy mám 192.168.x.x a masku mám 255.255.255.0. jenomže když na dvou počítačích dám masku podsítě vypočtenou třeba podle ip subnet kalkulátoru, aby to bylo správně na 255.255.252.0 tak mi ta síť stejně funguje a kompy se vidí dál i po zmeně masky. Proč se teda tvrdí, stejná maska podsítě v celé síti?????????????
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
- pepa.02
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Miroslav
- Začátečník

-
tak teď jsem se zamotal co napsal moderátor. Když mám masku 255.255.0.0 tak je jedno jestli mám 192.168.1.x nebo 192.168.2.x, prostě to nejsou různý podsítě. pořád chápu, nenomže nechápu, když teda u mě v síti nastavím třeba 192.168.1.1 a masku dám stejnou tak mi nejde net. Není to teda tím, že používám i bránu(routera) do netu kterej má 192.168.255.100?? Já jsem teda závislej na tý adrese routeru, že???
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
- Paja
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
cituji: "Maska sítě určuje, jakým způsobem bude adresa rozdělena. Maska je, podobně jako adresa, 32-bitové číslo, typicky je ale tvořeno souvislou řadou n binárních jedniček následovanou řadou n binárních nul (principiálně není zakázáno používat i jiné masky, nedávalo by to však příliš rozumný smysl). "Přiložením" masky na IP adresu zjistíme, která část znamená adresu stanice a která adresu sítě+podsítě. Logickou operací AND dostaneme adresu sítě, operací AND s invertovanou maskou dostaneme adresu stanice."
doufám že chápete
jen doplním, že masek, které se používají je 33, jak se tam píše používat jiné, při které neni posloupnost "n" jedniček nebo nul, je zbytečné... toť vysvětluje i tvůj "problém"...
doufám že chápete
jen doplním, že masek, které se používají je 33, jak se tam píše používat jiné, při které neni posloupnost "n" jedniček nebo nul, je zbytečné... toť vysvětluje i tvůj "problém"...
And ye shall know the truth and the truth shall make you free
- Miroslav
- Začátečník

-
jak je to teda s tím routerem? já si nemůžu dát ostatní kompy do další podsítě, protože by mi pak nešel internet. Musim se držet adresy brány do netu 192.168.255.140 Takže když dám třeba 192.168.1.1 tak mi to nefachá na net, musím to zadat podle toho čísla brány, takže jestli je chci dát opravdu do podsítě, tak musím na server hodit druhou sítovku a připojit ty tři kompy na ní. Pak to bude subnet. Je to tak????????????????????????
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- pepa.02
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Miroslav
- Začátečník

-
- Dony
- Středně pokročilý

Miroslave, Miroslave... přečti si pořádně tohle http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=20503 (hlavně ten dokument, na ktrý je tam odkaz)
Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... - Miroslav
- Začátečník

-
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
a ta IP adresa která je pro vnitřní síť bránou se bere kde? to je přece zase jen klasická IP přidělená (většinou) routeru, součástí korektního přidělení je zase opět maskaMiroslav píše:dony, dony já vím, že tam ten tret už je, ale nikdo mi neřek, co chci slyšet. tam někdo psal, jakou používám masku brány do netu, tak jsem jenom napsal, že u brány masku nemám tot vše
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- pepa.02
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele: