Pískání desky při SW chlazení

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pískání desky při SW chlazení

Příspěvek od Vraana »

Zdravim. Už delší dobu používám SW chlazení přes WPRCEdit+CPUMSR a jsem s ním naprosto spokojen. Teď jsem si postavil novej komp a funguje opět naprosto super, ale když je CPU nevytížený, ozývá se odněkud z desky (z oblasti procesoru) pískání. Ozývá se při všech nastaveních v CPUMSR, ale při každém nastavení trochu jinak. Zní to jako rotace hodně starýho harddisku, ale není to trvalý zvuk, ale jakoby pulzování (cca 2,5x/s). Zajímavý je, že když komp něco dělá (vytíží se CPU), tak to na chvilku přestane. Tzn zatím jedinej způsob, jak se toho zbavit, je mít pořád puštěný Prime, takže CPU jede pořád naplno. Ale to se jaksi neslučuje s tím chlazením. Překvapivě když SW chlazení vypnu (resp. vypnu HALT Command Detect), není slyšet vůbec nic.

Ještě moje konfigurace: Sempron 2200+, Asus A7V8X-X, Asus GeF 4 MX 480, 256MB RAM.
Athlon XP Barton 2500+ -> Mobile Athlon XP až 3200+(5,5 až 11 * 200)
Sapphire Radeon X1600 AGP
ASUS A7V600-X, 2x1GB Kingston
SATA Seagate 160GB, PATA Hitachi 120GB, LG GSA-4163
3R Systems Air Black, T-Balancer
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tak až to bude zase pískat, tak sáhni postupně na každou tlumivku u regulátoru napájení, schválně, jestli to přestane...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

TomV píše:Tak až to bude zase pískat, tak sáhni postupně na každou tlumivku u regulátoru napájení, schválně, jestli to přestane...
Díky za radu, ale nevím přesně, jak taková tlumivka vypadá. Nemáš obrázek? :? . Nicméně osahal jsem všechno co jsem tam našel, je to povětšinou teplý, ale žádná změna. Buď mám nevodivý ruce, nebo jsem nesáhl na správnou věc, nebo to nebude ono...
thool
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thool »

on mysli (doufam) ty kondiky kolem cpu... melo by jich tam byt tak 6... takovy valecky kolem socketu :)
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 Vraana & thool : Nemyslím kondíky. Mezi kondíkem a tlumivkou je dost rozdíl, už od pohledu... :-) Tlumivky jsou takové ty malé cívky na kulatých jádrech, poblíž socketu. A sáhnout na ně máš proto, abys zjistil, jestli nějaká vlivem proměnlivého emg pole nevibruje... :wink:
thool
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thool »

TomV píše:2 Vraana & thool : Nemyslím kondíky. Mezi kondíkem a tlumivkou je dost rozdíl, už od pohledu... :-) Tlumivky jsou takové ty malé cívky na kulatých jádrech, poblíž socketu. A sáhnout na ně máš proto, abys zjistil, jestli nějaká vlivem proměnlivého emg pole nevibruje... :wink:
vim, ja jenom ze pojem tlumivka neznam, tak sem si rikal, jestli nahodou kondikum (ktery sou kolem socky taky) nerikas tlumivka :-D :-D :-D

elektrikar nejsem :oops:
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

TomV píše:2 Vraana & thool : Nemyslím kondíky. Mezi kondíkem a tlumivkou je dost rozdíl, už od pohledu... :-) Tlumivky jsou takové ty malé cívky na kulatých jádrech, poblíž socketu. A sáhnout na ně máš proto, abys zjistil, jestli nějaká vlivem proměnlivého emg pole nevibruje... :wink:
OK, díky. Checknul jsem to a nikde žádné vibrace. Další nápad? :(
Francois the big
Nováček
Nováček

Hej hej

Příspěvek od Francois the big »

Kámoš má stejnou desku a při SW chlazení mu to taky píská. Já mám Epoxe RDA3+ ale nejde mi jeden způsob SW chlazení a ten druhý když je zaplý, nepíská, ale taky moc neúčinkuje... něco za něco že... ale to je jedno. Myslím že to pískání nezpůsobuje žádná součástka na MB, možná to jde z CPU. Když něco pustíš (zatížíš CPU) tak se SW chlazení buď úplně vypne anebo omezí a pískání přestane. no nevim, zkus to zalít do betonu, třeba to přestane :-D :-D :-D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Hej hej

Příspěvek od TomV »

Francois the big píše:Když něco pustíš (zatížíš CPU) tak se SW chlazení buď úplně vypne anebo omezí a pískání přestane.
Dostuduj si principy SW chlazení, než tady začneš vynášet podobné výroky... :roll:
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Hele nemuze to bejt malim zatizenim toho regulatoru pri SW chlazeni
Nektery regulatory to delaj (v tech tlumivkach se muzou tvorit dost velky pulzy ktery gdyz vlezou z5 do tranzistoru tak piskaj)
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
Muska
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Muska »

Jo tak to mi dělá taky na stejný desce (taky ASUS KT600, ale možná neX), taky jsem nezjistil co, kde a jak, ale naštestí ze zavřený bedny to slyšet není, tak to neřeším....
david99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od david99 »

mam dosku asus a7n8x-e deluxe a tiez mi to piska pri sw chladeni, piskaju tam te tlmivky co sa tu spominaju konkretne na mojej doske su do dve cievky pod cpu a te piskaju ked sa na ne pritlaci alebo pohybe tak to prestane, pomohlo by mozno nalakovanie lakom alebo nieco take ale to sa zase bojim aby sa nejako nezmenili hodnoty tych cievok alebo co, a navyse so zarukou by potom mohol byt problem.
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Re: Hej hej

Příspěvek od Muad'Dib »

TomV píše:
Francois the big píše:Když něco pustíš (zatížíš CPU) tak se SW chlazení buď úplně vypne anebo omezí a pískání přestane.
Dostuduj si principy SW chlazení, než tady začneš vynášet podobné výroky... :roll:
On to asi tak nemyslel... Když to zatíží, procesor nebude ve stavu nízké spotřeby a pískání přestane. To pískání se vyskytuje při jeho přechodech mezi stavy.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“