IDE ATA - problém

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

El Hielo
Začátečník
Začátečník

IDE ATA - problém

Příspěvek od El Hielo »

Zdravím. Na desce mám 4*Sata, 3*Ide. V biosu se sata chové jako ide, tudíž by tam mělo být 5*2 [(2*sata*(slave+master)+3*ide*(slave+master)] položek. Bohužel je jich tam max 3*2, protože to rozpoznává jen IDE1 a IDE2/3 vidí jen když bych chtěl použít RAID. Jenže já chci zvlášť(Second Master a Third Master) připojit dva DVD-ROMy. Když je zaplý Raid, myslí si to nevím co, asi že sou to hadry, a hází to chybu. Když Raid vypnu, DVDčko na IDE2/3 vůbec není. Vypadá že v biosu se IDE2/3 zapnout nedá. Co s tím, víte to někdo? Předem dík za rady.
CPU P4 540 3.2GHz, MB MSI 915G Neo2-Platinum, VGA GF 6600GT, RAM 533 512MB DDR2, HDD 2*Maxtor 160 SATA, DVD Asus 1604P
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Re: IDE ATA - problém

Příspěvek od mina »

El Hielo píše:Zdravím. Na desce mám 4*Sata, 3*Ide. V biosu se sata chové jako ide, tudíž by tam mělo být 5*2 [(2*sata*(slave+master)+3*ide*(slave+master)] položek. Bohužel je jich tam max 3*2, protože to rozpoznává jen IDE1 a IDE2/3 vidí jen když bych chtěl použít RAID. Jenže já chci zvlášť(Second Master a Third Master) připojit dva DVD-ROMy. Když je zaplý Raid, myslí si to nevím co, asi že sou to hadry, a hází to chybu. Když Raid vypnu, DVDčko na IDE2/3 vůbec není. Vypadá že v biosu se IDE2/3 zapnout nedá. Co s tím, víte to někdo? Předem dík za rady.
No clovece, myslim ze se pletes... Takze, SATA nema zadnej master/slave, proste co konekr, to disk - mas 4 konekry, pripojis maximalne 4 disky. Mozna by taky stalo za to obcas mrknout do manualu k desce - vse na co se ptas tam bude detailne popsano :wink: Procet sem si ty technicky specifikace a tam se pise, ze je tam externi RAID radic, takze pokud to zapojujes do nej, tak se to nebude konfigurovat v BIOSu ale v tom nastaveni toho radice - v BIOSu by to melo jit jen zapnout/vypnout a dal si to nastavis az v biosu toho pridavnyho radice. Zase, v manualu je to nabeton popsany...
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
El Hielo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od El Hielo »

To je hezké, ale kdyby to bylo v manuálu, tak sem nepíšu. Nejsem blbý ani slepý. Když říkám že je nastaven SATA as IDE, tak to tak je, a vidí ho to jako Primary Master. V nastaveni raid to zamrzne (alespoň to tak vypadá).

Když je vyplý raid, tak to má vypnou IDE2/3 ?
Já myslel že když ho vypnu, tak to jen vypne "možnost" udělat raid z disků. Dělat raid z ROM jednotek asi není zrovna běžné...
CPU P4 540 3.2GHz, MB MSI 915G Neo2-Platinum, VGA GF 6600GT, RAM 533 512MB DDR2, HDD 2*Maxtor 160 SATA, DVD Asus 1604P
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Jestli to teda chapu dobre, mel by si v biosu ten raid povolit - neudela to to, ze by ti ti na IDE 2/3 spustilo hned raid, ale pouze to aktivuje raid radic, kterej se pak ale musi jeste nastavit! Proste jak comp bootuje tak by se te to po tom povoleni a naslednym restartu melo zeptat, jestli chces zmacknout tlacitko XY na konfiguraci raidu... - a to by melo bejt v tom manualu popsano. Zacinam bejt zvedavej a tak ten manual taham...
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Tak sem potahl manual a omrkl - kdyz vstoupis do BIOSu, mas tam pod stndart CMOS features primary - third IDE od kazdyho master a slave (manual 3-6)? Ta konfigurace mi podle toho manualu pride dost trivialni...
El Hielo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od El Hielo »

Pokud raid zapnu a vjedu do jeho nastavení, jen tam bliká červeně něco jako že tento počet disů není schopen vytvořit raid. (V tom momentě je připojen 1HDD na Sata1, 2DVD na IDE1 a IDE2) Jediná možnost je z toho vybruslit pomocí ESC, nic jiného nejde. Při POSTu to vidí jen HDD a DVD-na IDE1. NO MORE, NO LESS.
El Hielo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od El Hielo »

Tak to přečti komplet a uvidíš že First a Second je Sata (sata as ide) a Third je IDE1. IDE2 a IDE3 Nikde!
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

SATA nemuze zadny zazrakem pripojit PRIMARY a SLAVE, takze nevim jak to myslis.
A co se stane, kdyz vsechny SATA disky z compu vyndas? Detekuje to pak ty sajrajty na vsech IDE? Zkousel si to AHCI? Jinak mrkni na tu tabulku na strane 3-13 - ta na me dela dojem, jako kdyby nesli vubec ty IDE 2 a 3 pouzit, ale proc by tam pak byli? .... musi to jit...
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

El Hielo píše:Tak to přečti komplet a uvidíš že First a Second je Sata (sata as ide) a Third je IDE1. IDE2 a IDE3 Nikde!
Pokud chces pouzivat vsechny IDE tak zrejme nesmis pouzivat SATA as IDE, alespon soude podle manualu. Sata disky nemusis mit v Raidu, kdyz je chces pouzivat, akorat je neuvidis v biosu.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
El Hielo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od El Hielo »

Tak sem si pučil ATA disk a SATA vyndal. Přesně jak vidíš na 3-6. Hadr na Third MASTER, DVD1-Third SLAVE, DVD2-"NOWHERE" (fyzicky hadr a dvd připojeno na IDE1, dvd2 na master -zkoušel jsem i slave- na IDE2). Přesto, když je něco na IDE2/3 připojeno, hlásí se raid, takže bios něco tuší! IDE2/3 asi bude jen na pevné disky, když si chci vytvořit raid. Jak je vidět, v namuálu není vlastně o IDE2/3 žádná zmínka. Možná kdybych měl víc hadrů více typů, šlo by testovat, ale já už musel vrátit i ten jediný ATA...

Jak říkám, nejsem typ, který prosí o pomoc z ničeho nic. Manuál jsem přečetl dostatečně, různé nastavění jsem zkusil, ale nic nepomohlo. Je to holt v hajz**. Kdyby tak někdo měl stejnou desku se stejným, už vyřešeným problémem...
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

ten ide2/3, co to je za řadič ? umí vůbec atapi, resp více atapi zařízení najednou ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
El Hielo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od El Hielo »

Heh, co? :oops: Pardon, nejsem v tom tak zběhlý..
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Jako ten sekundarni radic, co zprostredkovava ty IDE 2/3 je na ty desce VIA VT6410...
Naposledy upravil(a) mina dne pon 6. pro 2004, 20:58, celkem upraveno 1 x.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

no...pokud mě neklame pamě´t, tak i915 chipset má na sobě jen 1 ide port a 4 sata konektory. takže musíš mít na desce další přídavnej integrovanej ide řadič, a ten, jak to tady popisuješ, to vypadá, že neumí atapi....tzn cd/dvd/zip... :?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
El Hielo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od El Hielo »

No, vlastně na krabici od tohodle MB je obrázek těch dvou IDE2/3 a je u nich napsáno jen "IDE Raid"... :(
Takže pokud budu chtít dalčí "X"-ROM, tak mám smůlu, chápu to dobře? Ale HDD by na to tím pádem jít připojit, je to tak?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

jj, hdd by tam měl jít normálně, ale atapi asi ne...to budeš muset hodit na ide1... :(
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

primary slave drive - atapi incompatible, press F1 to resume

Příspěvek od ka-spel »

Může někdo poradit. Vrátil se mi datový disk SATA z opravy (dali nový Maxtor 10). Přeinstalil jsme XP SP2, F6 při instalaci nepoužil (systém je na PATA). Nastal problém, že disk SATA se zobrazoval tak při každém 3. spuštění PC. Zkontroloval jsem kabely, bios (vyzkoušel nastavení disků). Nakonec jsme zkusil znovu přeinstalovat ovladač SATA z instalačního CD k desce (Promise 378). Disk se začal zobrazovat, ale nastal problém, že po startu to píše primary slave drive - atapi incompatible, press F1 to resume. Po stisknutí F1 okamžitě naběhnou okna a vše šlape OK.

Jinak nastavení biosu je následující:

primary ide master - excelsor (pata)
primary ide slave - nic
secondary ide master - dvdrw
secondary ide slave - nic
third ide master - maxtor (sata)

další nastavení:

onboard ide operate mode - enhanced mode (p-ata + s-ata)
ide detect time out - 35s

Zkoušel jsme postupně odpojit všechny zařízení mimo systémového disku a ta úvodní hláška je tam pořád.

Pomůže jiné nastavení biosu, přeflešování, výjmutí baterky a vymazání cmos, přeinstalace oken s F6?
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Ten SATA disk se ti zobrazoval tak napotreti v BIOSu ci ve woknech? Na jinejch masinach si ho zkousel? Ja bych mel podezreni na ten SATA disk, nebo radiz na kterym je pripojenej :( - zkus ho teda hodit na jinej...
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

mina píše:Ten SATA disk se ti zobrazoval tak napotreti v BIOSu ci ve woknech? Na jinejch masinach si ho zkousel? Ja bych mel podezreni na ten SATA disk, nebo radiz na kterym je pripojenej :( - zkus ho teda hodit na jinej...
Ten disk je nový. Zobrazoval se v Biosu i Win XP v pohodě. Začalo to zlobit až po přeinstalování oken. Na jiných pc jsem to nezkoušel. Jak jsem psal v oknech to šlape jak má. Jen mě štve ta hláška při startu pc a nutnost F1. Někdy pokud nedám F1, tak se ani nedostanu do biosu (del) a skončí to na počátku nápisu amibios. Vidím to na přeházení kšand a nastavení biosu, ale do toho zase tak nevidím.
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Tak jsem z toho jelen. :roll: Připojení kšand jsem neměnil. Jen jsem přepnul v biosu nastavení na compatible. Po spuštění se to seklo. Tak jsem přepnul zase zpátky na enhanced a od té doby to zase běží bez hlášky primary slave drive - atapi incompatible.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“