NTLDR nenalezen. Co to je?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Foton
Nováček
Nováček

NTLDR nenalezen. Co to je?

Příspěvek od Foton »

Zdravím, při zapnutí počítače kdy by se měli začít načítat data z disku mi to řekne: "NTLDR nenalezen" Co to znamená? Musím počítač několikrát zapnout a vypnout než se to vzpamatuje a pak teprve normálně naběhne Windows. Diky za rady.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

hmm trochu to popiš...nevyndavals nějaký disk z pc ? co máš za disk ? nevydává nějaký podivný zvuky ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Foton
Nováček
Nováček

Příspěvek od Foton »

MaWa píše:hmm trochu to popiš...nevyndavals nějaký disk z pc ? co máš za disk ? nevydává nějaký podivný zvuky ?
Ne disk jsem nevyndával, mám WD 80 GB 7200 otaček. Začalo to dělat když jsem odpojil přídavný větrák. Zajimalo by mě co to je vůbec za chybu NTLDR.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

NTLDR je zavaděč operačního systému. je to v podstatě první věc, co se z disku čte při startu OS. takže to v podstatě znamená, že nemůže číst z disku. pokud to restart vyřeší, asi to znamená, že disk se nestihne dostatečně rychle roztočit... :?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Foton
Nováček
Nováček

Příspěvek od Foton »

MaWa píše:NTLDR je zavaděč operačního systému. je to v podstatě první věc, co se z disku čte při startu OS. takže to v podstatě znamená, že nemůže číst z disku. pokud to restart vyřeší, asi to znamená, že disk se nestihne dostatečně rychle roztočit... :?
Pouze restart to nevyřeší až vypnutí a zapnutí PC. Myslíš že by mohlo být něco s diskem?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

nebo se zdrojem nebo s napájecím kabelem... :?
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Někdy stačí zavadit a Case a pohneš kablíkem k disku "hlavně SATAni" jsou na to citliví a pak to hlásí toto.Nebo ti nestíhá zdroj.Nebo taky se s tebou loučí.Mě párkrát zahlásil to samé a pak do týdne odešel :(
Taky se ti mohli odřachnout wokna tak že to nerozchodí,ale pokud si tam nic nedělal tak je to nepravděpodobný.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Whill
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

Ja nevim, proc na to jdete hned vsichni hasakem :) ...mozna tam ten soubor opravdu neni... neni jednodussi se nejprve podivat? :roll: ...mel jsem naprosto stejny problem, a ten soubor tam vazne chybel. Mam nainstalovany z jistych duvodu 2x XP, a u jedne instalace se z niceho nic vyparil NTLDR. Vyresil jsem to jednoduse... zkopiroval jsem NTLDR z te druhe instalace :lol: ...fungovalo to skvele :oops:

...jinac ten soubor je v rootu, musis si zapnout zobrazovani chranenych souboru OS, nebo skrytych souboru - ted presne nevim (pokud se bavime o pruzkumnikovi)

//edit: asi neumim cist :oops: ...takze se omlouvam, protoze jsem nejak prehlid, ze to obcas najede a obcas ne...
Naposledy upravil(a) Whill dne úte 7. zář 2004, 23:23, celkem upraveno 2 x.
AMD Athlon XP 2800+ (Barton) :: Epox 8RDA3+ rev2.1 (nForce2 Ultra 400) :: 2x 256MB DDR400 Kingston CL2.5 na CL2 Dual Channel :: MSI GeForce FX 5900XT-VTD128 :: Hitachi 7K250 (PATA, 160GB) :: Western Digital WD800JD (SATA, 80GB) :: LCD Samsung SyncMaster 710T ...atd
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

hele, jestli ten soubor chybí, tak to není jen tak samo od sebe - Wokna si ho "většinou" sami od sebe nesmažou, hledal bych příčinu, tohle je jen důsledek

ale podívat by ses mohl, to je fakt, abysme věděli na čem jsme
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

pavel.minarik píše:hele, jestli ten soubor chybí, tak to není jen tak samo od sebe - Wokna si ho "většinou" sami od sebe nesmažou, hledal bych příčinu, tohle je jen důsledek

presne tak, známímu se na Dčku válel nějakej neznámej soubor kterej byl read-only ...smazal ho... pak mu to psalo přesně tuhle hlášku...už přesně nevim jak sem mu to opravil, jediný co si pamatuju, že sem tam srčil instalační CD od XPček najel do konzole a napsal HELP :D

//edit:kazdopadne vyzkoušej FIXBOOT
Whill
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

m.h.l píše:
pavel.minarik píše:hele, jestli ten soubor chybí, tak to není jen tak samo od sebe - Wokna si ho "většinou" sami od sebe nesmažou, hledal bych příčinu, tohle je jen důsledek

presne tak, známímu se na Dčku válel nějakej neznámej soubor kterej byl read-only ...smazal ho... pak mu to psalo přesně tuhle hlášku...už přesně nevim jak sem mu to opravil, jediný co si pamatuju, že sem tam srčil instalační CD od XPček najel do konzole a napsal HELP :D

//edit:kazdopadne vyzkoušej FIXBOOT
...fixboot muze klidne zkusit, ale mi v podobnem pripade vubec nepomohl ...jako by se ani neprovedl :roll: ...pritom konzole psala, ze vse probehlo uspesne :)
AMD Athlon XP 2800+ (Barton) :: Epox 8RDA3+ rev2.1 (nForce2 Ultra 400) :: 2x 256MB DDR400 Kingston CL2.5 na CL2 Dual Channel :: MSI GeForce FX 5900XT-VTD128 :: Hitachi 7K250 (PATA, 160GB) :: Western Digital WD800JD (SATA, 80GB) :: LCD Samsung SyncMaster 710T ...atd
Asahi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asahi »

Stalo se mi dnes neco podobneho. Nechal jsem v praci pres noc zapnuty pocitac s nortonackym speed diskem. Rano prijdu, defrag dojel uspesne, dam Ok, pro "dobry pocit" resetnu pocitac a ejhle - Nelze cist z disku. V biosu je detekovanej korektne, vse se tvari spravne, jen se nenactou win xp. Vezmu disk do druheho pocitace, ze se na nej podivam a stahnu dulezity data. Pri nacitani xp u kolegy, se zapla kontrola a psalo to, ze se nahrazuji urcity soubory, trvalo to asi minutu, pak nabehly windows a ja zjistil, ze disk je kompletne smazanej. Kdyz jsem ho pak dal zpet do sveho pc, zkusmo jsem ho zapl a misto hlaseni Nelze cist z disku, to vypsalo Soubor NTLDR nenalezen. Zkusil jsem jeste zotavovaci konzoli a bootfix, mbrfix apod. ale ten disk byl asi opravdu fyzicky smazan. Nevite cim to je? Je mozny, ze v tom ma prsty ten speed disk? Btw pouzivam NTFS system...
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

Asahi píše:Stalo se mi dnes neco podobneho. Nechal jsem v praci pres noc zapnuty pocitac s nortonackym speed diskem. Rano prijdu, defrag dojel uspesne, dam Ok, pro "dobry pocit" resetnu pocitac a ejhle - Nelze cist z disku. V biosu je detekovanej korektne, vse se tvari spravne, jen se nenactou win xp. Vezmu disk do druheho pocitace, ze se na nej podivam a stahnu dulezity data. Pri nacitani xp u kolegy, se zapla kontrola a psalo to, ze se nahrazuji urcity soubory, trvalo to asi minutu, pak nabehly windows a ja zjistil, ze disk je kompletne smazanej. Kdyz jsem ho pak dal zpet do sveho pc, zkusmo jsem ho zapl a misto hlaseni Nelze cist z disku, to vypsalo Soubor NTLDR nenalezen. Zkusil jsem jeste zotavovaci konzoli a bootfix, mbrfix apod. ale ten disk byl asi opravdu fyzicky smazan. Nevite cim to je? Je mozny, ze v tom ma prsty ten speed disk? Btw pouzivam NTFS system...
A disk zostal stale rozdeleny?(ako na casti, C, D,...) , inac pochybujem ze to ma navine ten speed disk, sak rano si tam este data mal, az po resterta zrazu zmysli(a ak hovorime o aspon 20GB dat, tak tie sa nestihnu vymazat za 1minutovy restart)
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

johny128 píše:(a ak hovorime o aspon 20GB dat, tak tie sa nestihnu vymazat za 1minutovy restart)
jo? a když zlikviduješ partition table a metadata (obsazeni disku daty) tak co bude :? a to se da stihnout za 1s ani ne
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

pavel.minarik píše:
johny128 píše:(a ak hovorime o aspon 20GB dat, tak tie sa nestihnu vymazat za 1minutovy restart)
jo? a když zlikviduješ partition table a metadata (obsazeni disku daty) tak co bude :? a to se da stihnout za 1s ani ne
prave preto sa pytam ze ci videl rozdelene disky na druhom pocitaci alebo nie, lebo partition table sa naozaj da vymazat za sekundu, ale stale je tam druha na obnovenie....a s metadata nemam skusenosti :oops:

hovorim o tom ze tie data tam zrejme fyzicku stale su...
Asahi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asahi »

johny128 píše: A disk zostal stale rozdeleny?(ako na casti, C, D,...) , inac pochybujem ze to ma navine ten speed disk, sak rano si tam este data mal, az po resterta zrazu zmysli(a ak hovorime o aspon 20GB dat, tak tie sa nestihnu vymazat za 1minutovy restart)
Ten disk rozdelenej vubec nebyl. Jinak je to obyc Maxtor 120GB s 2MB cache. Zaplnenej byl presne z poloviny.
Takze cim to mohlo byt? Abych se pripadne mohl vyvarovat napriste? :)
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

zkus na to pustit testdik (je to ve faq o obnově dat), mě se stalo něco podobnýho dvakrát, jednou nešetrný zavadění o napájecí kabel -> partition tabulka v cudu, testdisk to zachránil... podruhý Speeddisk (jako u tebe), nějak zatuhnul (po instalaci před zálohou image) a po normálním restartu ntloader, kernel, registry a adresář drivers - nečitelný soubory... dvě hodiny ťukání v recovery konzoli :x
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
lukko
Nováček
Nováček

stejny problem se SATA

Příspěvek od lukko »

ahoj vsichni,mam stejny problem se Seagatem Barr.V 120 GB SATA,rozdelen na 2 partision, deska soltec Sl75FRN2-RL, uz podruhe se mi stalo ze mi to po restartu hodilo "NTLDR nenalezen" a pote zmizela vsechna data a disk se tvari jako nerozdeleny , bohuzel uz potom zadny jiny restart nepomuze a v jinym pocitaci je to to samy - jako prazdny pres ruzne utiliti se podari vsechna data zachranit , nevite nekdo cim to muze byt ?
diky za radu.
Streethawk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Streethawk »

Mal som podobne problemy po kupe S-ATA disku HITACHI neviem aka seria ale je to 160GB,7200ot,8MB cache.

Problem bol ze ked som sa snazil nainstalovat Win XP vacsinou po restarte mi to vyhodilo tuto hlasku!!!!!

Zdal sa mi problem v spolupraci S-ATA disku z ostatnymi P-ATA diskami !!!!

Tak som dalsie dva disky P-ATA pripojil na pridavny radic do PCI slotu a na radici na doske som pripojil na Primary master DVD-romku a Secondary master DVDRW-napalovacku SLAVE mi ostali tym padom volne ale to predsa nevadi hlavne ze to vyriesilo tu hnusnu hlasku.

Nechapal som to ako moze to ze pridam dva P-ATA diky k tomu novemu S-ATA robit take blbosti ale bohuzial je to tak ,Zostavu mam tu co je v podpise,pre pripad ze by to niekoho zaujimalo!!!
ASUS P5B Deluxe, C2D E6300@3,01Ghz (Scythe Ninja rev.B), 2x2GB DDR2 1000Mhz(PATRIOT), ASUS EAH4850/HTDI 512MB DDR3, SB Audigy4 + M-Audio speakers, WD Caviar SATA3 1TB + WD Caviar SATA2 250GB, DVDRW Samsung SH-S203B, DVD-ROM ASUS, FDD Sony, LCD ASUS VW246H (16:9, 24", 1080p), Zdroj: Seasonic S12, 500W
R2D2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od R2D2 »

Streethawk píše:Mal som podobne problemy po kupe S-ATA disku HITACHI neviem aka seria ale je to 160GB,7200ot,8MB cache.

Problem bol ze ked som sa snazil nainstalovat Win XP vacsinou po restarte mi to vyhodilo tuto hlasku!!!!!

Zdal sa mi problem v spolupraci S-ATA disku z ostatnymi P-ATA diskami !!!!

Tak som dalsie dva disky P-ATA pripojil na pridavny radic do PCI slotu a na radici na doske som pripojil na Primary master DVD-romku a Secondary master DVDRW-napalovacku SLAVE mi ostali tym padom volne ale to predsa nevadi hlavne ze to vyriesilo tu hnusnu hlasku.

Nechapal som to ako moze to ze pridam dva P-ATA diky k tomu novemu S-ATA robit take blbosti ale bohuzial je to tak ,Zostavu mam tu co je v podpise,pre pripad ze by to niekoho zaujimalo!!!
kdyby jsi ty pata disky při instalaci odpojil a zapojil až potom tak se ti to nestane + asi jsi měl blbě nastavenou prioritu z kterýho disku se má bootovat já tuhle desku měl a 1x sata disk + 3xpata a no problem /sata je bootovaci hadr :)
AMD ryzen 5 5600x / Asus B550-plus / Gskill flareX 16Gb 3600Mhz cl16 / Rx 6700 XT nitro+ / Kingston A2000 m2 1Tb / Asus GT 501
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“