Wifi na paneláku :-))

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Barracuda
Začátečník
Začátečník

Wifi na paneláku :-))

Příspěvek od Barracuda »

Dobrej den !

Chtěl bych se zeptat jestli je nekdo připojen na internet v domovní sití která je připojená pomocí wifi.(Ve městech obvyklím způsobem)

Obvykle na paneláku je server kterej rozděluje IP adresy pomocí Mac adresy sítovky .

Jde mi o to jestli je mozné se bránit proti neoprávněnému použití mac adresy.

Použi ji-li svou sitovou MAC adresu tak mi servr přidá Ip adresu a vše je OK .
Ale jakmile nekdo jiný použije mou sítovou adresu MAC a tim padem jsme na siti dva se stejnou IP a nastava kolize a tim i zpomalení připojení..

Dá se proti tomu bránit ????

Jeste bych měl jeden další dotaz ..

Jestli se dá nastavit aby například download/upload z internetu bezel na dvou ruzných sitovkách samozřejmně připojených do internetu ?

Obdoba tahání dat ze satelitu a upload přes telefon ....
Tak něco podobného jako že download přes 1 sítové rozhraní a upload přes druhé sítové rozhraní ...

Předem děkuji za rady :-)

Pěknýho Mikuláše :-)
Mam co mám, a co nemám si koupim. Až na to budou že :-)
promecon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od promecon »

ano ide oboje:
1.-co takto tvou mac nikomu nedavat ???
2.-pokial si to dohodnes s isp preco ne?
EDIT: skoro bych zapomnel, i Tebe peknyho mikulase, nech donesie vela, vela sladkosti :oops: :wink: 8) 8-)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Ten DHCP server sice přiděluje adresy podle MAC adresy síťovky, ale v případě, že by nastal konflikt a adresa už by byla obsazená, bys žádnou IP adresu přidělenou nedostal. Ten server není zas tak blbej. Kdyby došlo ke konfliktu IP adres, tak ten počítač, který by se připojil jako druhý, by pravděpodobně deaktivoval síťové rozhraní (Windows) a k žádnému zpomalení by nedošlo.

Nicméně, nikdo si nemůže vzít, nebo zneužít MAC adresu tvé síťovky, protože je zadrátovaná napevno a vztahuje se ke každému vyrobenému kusu. Jedině, že bys měl integrovanou síťovku + takovou verzi BIOSu, která jí umí nastavit.

Co se týče té dělené linky, tak v Linuxu bych to uměl nastavit, ale ve Windows to bude zřejmě neřešitelný problém (resp. těžce řešitelný)...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
promecon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od promecon »

TomV píše:Ten DHCP server sice přiděluje adresy podle MAC adresy síťovky, ale v případě, že by nastal konflikt a adresa už by byla obsazená, bys žádnou IP adresu přidělenou nedostal. Ten server není zas tak blbej. Kdyby došlo ke konfliktu IP adres, tak ten počítač, který by se připojil jako druhý, by pravděpodobně deaktivoval síťové rozhraní (Windows) a k žádnému zpomalení by nedošlo.

Nicméně, nikdo si nemůže vzít, nebo zneužít MAC adresu tvé síťovky, protože je zadrátovaná napevno a vztahuje se ke každému vyrobenému kusu. Jedině, že bys měl integrovanou síťovku + takovou verzi BIOSu, která jí umí nastavit.

Co se týče té dělené linky, tak v Linuxu bych to uměl nastavit, ale ve Windows to bude zřejmě neřešitelný problém (resp. těžce řešitelný)...
aha, az teraz som vlastne pochopil co stou delenou linku chtel, tak poitom souhlas z Tomom,
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

TomV píše:Ten DHCP server sice přiděluje adresy podle MAC adresy síťovky, ale v případě, že by nastal konflikt a adresa už by byla obsazená, bys žádnou IP adresu přidělenou nedostal. Ten server není zas tak blbej. Kdyby došlo ke konfliktu IP adres, tak ten počítač, který by se připojil jako druhý, by pravděpodobně deaktivoval síťové rozhraní (Windows) a k žádnému zpomalení by nedošlo.

nastavovat MAC se da, uz nekolikrat jsem sehnal programek od vyrobce...
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

Dominator píše:nastavovat MAC se da, uz nekolikrat jsem sehnal programek od vyrobce...
upresnime to, mac sa naozaj nastavit neda, da sa iba "tienovat" , proste sietovka sa tvari ze ma inu mac ako ma naozaj, viac menej programy na to netreba, zvacsa to dokazu aj drivery k sietovke rovno, staci sa pohrabat v nastaveniach, inac tusim ze aj faq je tu niekde na tuto temu

2TomV: stretol som sa s pripadom ked dhcp detekoval rovnake mac na 2 pc tak nesiel internet ani na jednom :)

inac ak by aj dhcp pridelilo druhemu pc rovnaku ip, tak ako pises windows okamzite vypne sietove rozhranie na danom pc(alebo znefunkcny siet na obidvoch, alebo len na jednom)....vlastna neblaha skusenost :sad: (ked mal este isp bordel v ipckach)
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

johny128 píše:
Dominator píše:nastavovat MAC se da, uz nekolikrat jsem sehnal programek od vyrobce...
upresnime to, mac sa naozaj nastavit neda, da sa iba "tienovat" , proste sietovka sa tvari ze ma inu mac ako ma naozaj, viac menej programy na to netreba, zvacsa to dokazu aj drivery k sietovke rovno, staci sa pohrabat v nastaveniach, inac tusim ze aj faq je tu niekde na tuto temu

2TomV: stretol som sa s pripadom ked dhcp detekoval rovnake mac na 2 pc tak nesiel internet ani na jednom :)

inac ak by aj dhcp pridelilo druhemu pc rovnaku ip, tak ako pises windows okamzite vypne sietove rozhranie na danom pc(alebo znefunkcny siet na obidvoch, alebo len na jednom)....vlastna neblaha skusenost :sad: (ked mal este isp bordel v ipckach)
presne tak (naprosto)!
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

johny128 píše:2TomV: stretol som sa s pripadom ked dhcp detekoval rovnake mac na 2 pc tak nesiel internet ani na jednom :)
Co píšeš je pravda, nicméně tohle bych trochu poopravil...

DHCP server sám nic nedetekuje. Pokud se aktivuje síťové rozhraní (obvykle start OS) nastavené na autokonfiguraci pomocí DHCP, tak se vyšle broadcastem žádost o IP adresu (nemusí být jenom při startu, dá se to vynutit z příkazové řádky). V tom paketu je samozřejmě i MAC adresa odesílatele (protože je v každém paketu posílaném Ethernetem). DHCP server tuto žádost zachytí a buď přidělí žadateli náhodnou IP adresu z určitého (na serveru nastaveného) rozsahu, nebo mu pošle takovou, kterou má spárovanou s jeho MAC adresou. DHCP server IP adresu propůjčuje jenom na nějakej čas (rovněž v nastavení serveru) - pak musí dojít k obnovení (tzn. uvolnění IP adresy klientem a novou žádost - probíhá to automaticky). Pokud by se náhodou našli v síti dva počítače se shodnou MAC adresou, tak platí pravidlo "kdo dřív přijde,...". Adresu dostane ten, který si řekne dřív a po nastavenou dobu jí bude mít pro sebe. Požadavky od toho druhého většinou zůstanou nevyslyšeny a dostane prd...

Příklad : Doma mám nastavenou síť tak, aby všechny PC, které server zná (tj. všechny moje domácí + notebooky našich, atd.) dostali každej svojí adresu, podle MAC. A pokud se k síti připojí nějakej cizí (notebooky kámošů, atd.), tak dostane nějakou adresu z rozsahu 192.168.1.60 - 192.168.1.100.
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

no ano, len mne sa to nechcelo rozpisovat :oops: :oops:

inac mas to doma nastavene chytro, predpokladam ze vlastna linux masina :)

ale aby sme zasli k teme, v sieti nemozu byt 2 zariadenia s rovnakou mac ak sa nemylim(by si switche uzili :))) ) takze k prvej otazke Barracudy, viz hore, to co pises sa stat nemoze, jedina moznost je teda ze linka je pretazena(zdielana rychlost napr) a preto dochadza k spomaleniu pripojenia, takze s tym nic nenarobis

Druha otazka...pockaj na bajgyho :)
pepa.02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pepa.02 »

MAC se da zmenit bez jakyho koliv v prográmku. Nastavujese v nastavení sitovky, pod 'sítová adresa' :oops:
Kdyby se na servru zavedlo ověřování podle hesla, (treba pres kerio winroute), tak se nidko bez přihlaseni nikam nedostane :-D , pak by us nemel příživník důvot se vydavat za neci mac, protoze by mu to bylo knicemu.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

pepa.02 píše:Kdyby se na servru zavedlo ověřování podle hesla, (treba pres kerio winroute), tak se nidko bez přihlaseni nikam nedostane :-D , pak by us nemel příživník důvot se vydavat za neci mac, protoze by mu to bylo knicemu.
Kerio WinRoute je trochu drahá sranda pro panelákovou síť, nemyslíš ? Vzhledem k tomu, že se platí podle počtu klientů... ;-)
johny128 píše:inac mas to doma nastavene chytro, predpokladam ze vlastna linux masina :)
Samozřejmě... :)
Barracuda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Barracuda »

promecon píše:ano ide oboje:
1.-co takto tvou mac nikomu nedavat ???
2.-pokial si to dohodnes s isp preco ne?
EDIT: skoro bych zapomnel, i Tebe peknyho mikulase, nech donesie vela, vela sladkosti :oops: :wink: 8) 8-)
Ahoj nevim jak jinak odpovedet tak jsem dal citovat jestli je to k tomu určený...:-)

Diky za radu neboj jsem blbej od prirody ale zas tak moc ne abych nekomu dal svoji macovku tak možná bráchovi..

Ty mecovky jsem zjistil po celým paneláku jednoduchýma příkazama v ARP a NETSTATE takže mužu lítat na koho chci :-) jen zmením Macovky :-))

šlo mi vo to jak se brámit jako chudej omezenej uživatel ale nic mne nenapadlo ..

A promin nejak jsem nepochopil to dohodnuti s isp ?????

A jinak dik za odpověd měj se ...
Barracuda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Barracuda »

Ahoj jak jsem říkal životem se učím ...

Nevim jak kdy a proč ale já si mužu na sitovku dávat libovolnou mac adresu bez zmeny biosu a bez restartu kompu :_))

A na nasi domovni siti kterou delala jista firma z hradce :_))) můžou běžet dokonce 3 kompy se stejnou Mac adresou a IPéčkem :_))
A nenašel jsem zpusob jak se proti tomuto bránit :-))

Přeji pěkný den :-)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“