Který drátek je na regulaci otáček

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
aldapu
Nováček
Nováček

Který drátek je na regulaci otáček

Příspěvek od aldapu »

Který drátek je na regulaci otáček?Od větráku mi vedou 3 drátky.Teď nevim jakou mají barvu,ale chtěl bych vědět,který má nastarosti regulaci otáček.Stala se mi taková věc.Chtěl jsem totiž vyřadit z provozu regulaci otáček.Tak jsem já vůl odstříhnul dva drátky na sledování teploty a bláhově jsem si myslel,že se větrák bude točit na maximum a teď se netočí vůbec.Ale chyba.Ktery drát jsem měl přestříhnout,abych vyřadil regulaci otáček,respektivě jakou barvu.Omlouvám se za zamtený dotaz,ale snad mi poradíte.Díky
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

HAHA to jako z filmu s bombou. Stříhám zelený, nééééé červený... :-D

Koukni do manuálu od základní desky, barvy se mohou lišit. V manuálu je to popsáno na konektorech
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

ve většině případů je to žlutý
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
aldapu
Nováček
Nováček

Příspěvek od aldapu »

No a když přestřihnu žlutý,bude se točit?Totiž potom,co jsem odstřihnul termočidlo,se přestal točit úplně. :sad:
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

V prvni rade bys mel rict, co mas vlastne za vetrak. Jestli jsem to dobre pochopil, tak mas neco s termoregulaci. K regulaci otacek neslouzi ani jeden dratek (ze by tam byl jen kvuli regulaci). Dva jsou kvuli napajeni a jeden kvuli monitorovani otacek. Regulace otacek se dela zmenou napeti, takze pokud chces vyradit termocidlo z provozu, tak by ho melo stacit premostit (alespon doufam, sam jsem to nezkousel :) ).
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

Drak ma pravdu, tim ze jsi prestrihl termocidlo jsi rozpojil obvod...tedy staci ty dva dratky spojit a mas to....mozna bych ti doporucil tam mezi to dat nejaky odpor, protoze maximalni otacky asi moc prijemne nebudou...
PS: jeste lepsi je TRIMR jak jsem se zde poucil (diky Jafido :wink: )

And ye shall know the truth and the truth shall make you free
aldapu
Nováček
Nováček

Příspěvek od aldapu »

Větrák je Cooler Artic Fan Pro TC.Fyzika není můj koníček,takže nerozumím co znamená přemostit nebo dát tam odpor.Takže jednoduše,když ty dva drátky spojím,měl by se zase točit?Samozřejmě asi už bez TC.Mám pravdu?A ještě co znamená TRIMR?
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

predpokladam ze vis co je POTENCIOMETR (jednoduse receno nastavitelnej odpor - velikost urcujes nejakym "tocitkem" atd.) TRIMR je neco podobneho jen je to levnejsi - taky nejsem zadnej elektrotechnik takze takto "laicky" to proste vidim ja....funguje to o vic se nestaram :-)

pokud spojis ty dva dratky bez odporu/trimru/potenciometru tak se vetracek bude tocit na MAX. otacky.....

aldapu
Nováček
Nováček

Příspěvek od aldapu »

Díky moc.Zkusím to.A kde se prosím tě dá sehnat TRIMR a popř. za kolik.
A ještě jedna otázka.Dá se SpeedFanem korigovat otáčky?Asi ne.
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

TRIMR sezenes v elektro prodejne...cena kolem 8Kc....a dulezita vec chtej trimr 10k ten tomu zhruba odpovida (nebo se porad s nejakym elektrotechnikem :-) )

Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

PAJA píše:Drak ma pravdu, tim ze jsi prestrihl termocidlo jsi rozpojil obvod...tedy staci ty dva dratky spojit a mas to....mozna bych ti doporucil tam mezi to dat nejaky odpor, protoze maximalni otacky asi moc prijemne nebudou...
PS: jeste lepsi je TRIMR jak jsem se zde poucil (diky Jafido :wink: )
Není zač :oops:

2aldapu: Termistor (odpor popř. trimr) slouží k omezení napětí na bázi tranzistoru => čím větší odpor, tím se ventilátor točí pomaleji. Ty ale chceš ventilátor na plné otáčky cca 3000 ot/min, takže ti stačí ustřižené 2 konce, na kterých byl dříve termistor, vodivě spojit, ideálně spájet.

Pokud budeš kupovat trimr nebo potenciometr, kterým bys nahradil termistor (cca 12k ohmů při pokojové teplotě) chtěj hodnoty trimru (potenciometru) 10k ohmů popř 15k ohmů.

Hlavním rozdílem mezi potenciometrem a trimrem je, že trimr je určen pouze k nastavení dané hodnoty odporu, ale ne k regulaci(častému otáčení)

Trimr a potenciometr má má 3 nožičky, tobě stačí pouze 2. Připojíš prostřední nožičku a jednu z krajních. Krajními ovlivňuješ pouze jestli odpor klesá nebo stouá při stejném směru otáčení.
Naposledy upravil(a) Jafido dne pon 13. říj 2003, 16:23, celkem upraveno 1 x.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
aldapu
Nováček
Nováček

Příspěvek od aldapu »

Tak jo.Diky Vám dvěma.Je skvělý,že tento web funguje a ještě lepší,že jsou tady takový profíci,kterým nedělá problém poradit.Je to super.Do budoucna budu mít ještě nejaké otázky. :) :roll:
Manji
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Manji »

Zabudli ste mu povedať že trimer aj potenciometer maju tri vývody :lol: :lol: :lol: :lol:
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Manji píše:Zabudli ste mu povedať že trimer aj potenciometer maju tri vývody :lol: :lol: :lol: :lol:
Opraveno.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Epidot »

Cervenej kabel je +12V
cernej kabel zem¨
ten zlutej podava informaci o frekvenci, ktera se meri od velikosti otacek.
Pokud das obycejnej rezistor na cervenej drat, nebudes si moct regulovat otacky manualne. Cim vetsi hodnotu zvolis, tim vetsi bude vykonova ztrata na rezistoru a muzes ho klidne zpalit.
Nejlepsi je pouzit tranzistor KD140 (E-C-B)nebo jeho ekv. ve spojeni s vice otackovym trimrem o hodnote 20kR +-... Pak rekni nejakymu kamosovi elektriakrovi at ti to da dohromady. Tranzistor se pouzije jako vykonovy odpor a trimrem budes nastavovat proud do baze a tim otvirat/zavirat tranz. a tim regulovat otacky. Tydle dve soucastky hodis jen na cervenej kabel. Ostatni budou vcelku.
(z 3nozickoveho trimru se uziji jen dve, ne vsak krajni dve)

Takle sem si ztisil uz nekolik vetraku. Reguluju od 500ot. do 95procent puvodniho maxima.
Avsak ztisovat vetrak na CPU nedoporucuju.
Quixote
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

speedfan

Příspěvek od Quixote »

Tiez som rozmyslal o podobnom ovladani vetrakov, ale odkedy som si nainstaloval speedfan, nechal som to tak. Pohodlne bez uprav naklikam ako chcem aby sa vetraky tocili a navyse mozu byt regulovane automaticky podla teploty (a to v plnom rozsahu, nie ako byva rozsah od hluk po rev)

Ked si kupim novy stroj skusim ako to dopadne pri kombinacii so soft chladenim, to by potom mohli stacit len velmi nizke otacky.

Trosku mi vadi, ze znizovanie otacok nieje celkom to prave kokosove, lebo lopatky vetraku su dimenzovane prave ne urcitu rychlost. Pri spomaleni potom klesa efektivita prietoku vzduchu...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

No jo, jenže každej nemá to štěstí na desku, která má nějak rozumně zapojenou PWM, aby to mohl ovládat Speedfanem. Já mám třeba Biostar M7VIK (KT400, diagnostiku obstarává Winbond W83697HF), což je sice výborná a funkcema nadupadná deska, ale PWM zapojenou jaksi nemá.Sice vidím otáčky, ale softwarově je regulovat nemůžu. :( A takových je bohužel hodně.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

V červeným kabelu je napětí. což znamená, že na regulování otáček slouží červený kablík.

Žlutý vlastně jen nese informaci o otáčkách a vy pak můžete např. pomocí speedfanu ovlivnit(nastavit) otáčky nebo se taky můžou nastavovat automaticky podle teploty. Čímž vlasně ovlivňujete napětí v červeném kablíku.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“