2 sitovky se stejnou MAC v local siti

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

2 sitovky se stejnou MAC v local siti

Příspěvek od Paja »

Zrovna dnes jsem resil krasnou vec - kamaradce koupili novy pocitac (nebo spise otec si koupil novy a ona dostala stary - ale je jeji a vo to jde :-) ) a zavolali me ze jim nejede net... kdyz jsem dorazil zjistil jsem ze net jede ale jen na jednom PC... zacal jsem zjistovat v cem by mohl byt hacek a ejhle - kouknu na krabicku a vono to switch (net pripojen pomoci kroucene dvojlinky, pripojeni se vaze na MAC adresu (a vsem je asi jasne co se stalo))
ano misto ROUTERu jak jsem rikal koupili SWITCH...hned asi ROUTER tak vecer nekoupim tak jak udelat nahradni reseni....zvolil jsem tedy moznost zkopirovani MAC adresy i do druheho PC... nebudu psat jak to dopadlo (napisu to zitra) spise me zajima co si o tom myslite jak to dopadlo (jel net na obou PC/ nejel net ani na jednom/ jel pouze na jednom/ totalni kolaps/ vybuch PC atd....)
v kazdem pripade vysledek jsem necekal, takze mam nekde diru ve vzdelani :D a doufam ze se me to timto zpusobem podari vysvetlit...

tak piste sve nazory (na PM, Bajgyho a Donyho jsem extra zvedav)

dodatek : jedno PC WIN XP, druhe 98...

And ye shall know the truth and the truth shall make you free
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

moj typ je ze net rozbahalo na obidvoch kompoch, uz sa tu aj take riesilo :)
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

Pokud mely oba PC jinou IP (predpokladam, ze z interniho rozsahu) adresu tak to asi fungovalo. Otazka je jak funguje vnitrni sit :).
Porad se jeste najdou ISP, kteri nefiltruji kombinace MAC/IP
Toshiba Tecra A6
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

fungovalo to na obou strojích, můj tip :wink:
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

cekal jsem tedy aspon neco vic nez jen tip :-)

ano rozbehalo - vnitrni sit jsem nezkousel, ale to je zase muj tip ze nepojede... spise me lezi v hlave jak to muze fungovat....teoreticky se totiz v tuto chvili deje to ze ISP posila pozadavek na oba dva kompy... tedy packety jdou na oboje sitovky a nekde na vyssi vrstve sitovky se to musi profiltrovavat... ted by me ale zajimala ktera ta vrstva to dokaze profiltrovat a proc....

takze ma nekdo tip na toto :-D

//2bajgy - ano adresa je interni od ISP...

johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

no to by aj mna zaujimalo, musi tam byt tak trocha bordel :?
mrkni sem, uz tu som sa nad tym pozastavoval.. http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

v tom threadu vedle pise TOMV:

"Ten DHCP server sice přiděluje adresy podle MAC adresy síťovky, ale v případě, že by nastal konflikt a adresa už by byla obsazená, bys žádnou IP adresu přidělenou nedostal. Ten server není zas tak blbej. Kdyby došlo ke konfliktu IP adres, tak ten počítač, který by se připojil jako druhý, by pravděpodobně deaktivoval síťové rozhraní (Windows) a k žádnému zpomalení by nedošlo. "

jak jiz ted je patrne tak to neni pravda...po pozadavku sitove karty se spravnou MAC adresou proste dostane odpoved (prideleni IP)...

zpomaleni je tez dalsi mou "teorii" - ale vcera se tez nekonalo - maji 2Mbit takze se to zjistuje velmi spatne ale myslim ze cca. 250kB/s je na 2Mbit odpovidajici...

TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Paja píše:jak jiz ted je patrne tak to neni pravda...po pozadavku sitove karty se spravnou MAC adresou proste dostane odpoved (prideleni IP)...
Pozor, ty to vidíš moc obecně. Záleží na nastavení DHCP. Pokud je server nastavený tak, že přiděluje adresy náhodně, tak se MAC adresa v podstatě nekontroluje a při příchozím požadavku nějakou adresu přidělí. Ale v případě, že jsou adresy spárované napevno s IP adresou, tak to fungovat nemůže, protože by z toho byl server zblblej a buď by si ty dva počítače přehazovali IP adresu mezi sebou jak horkej brambor, nebo by dostaly oba stejnou, nastal by konflikt a síť by šla do kytek.

Tady to bude asi jinak : MAC adresa se tu kontroluje pravděpodobně ne kvůli DHCP serveru, ale kvůli spoji k poskytovateli (co tam je vůbec za připojení ?)... Znám bezdrátové transceivery, které jsou vázané na MAC a při její změně se bloknou a poskytovatel je musí na dálku odblokovat, nebo se v lepším případě s tou "cizí" MAC adresou prostě nebaví. Tohle dělají například BreezeNety.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

zde je pevna adresa ...
v kazdem pripade obe dve dostali svoje IP (stejne - aspon predpokladam, zacatek je urcite stejny, zapomnel jsem to zkontrolovat cele) a presto internet funguje na obou PC... takze zas tak horky ten brambor nebude :wink:

jak pisi - rozdil musi byt nekde na nektere sitove vrstve a ted na ktere...bude to nektera z vyssich (podle me, nemusi to byt pravda)...

pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

to paja: stejne IP rozhodně nedostaly, to by později spuštěná mašina řvala! a vzpomeň na OSI model a myslím, že je zřejmé proč ten net funguje ikdyž jsou mac adresy stejné
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

pavel.minarik píše:to paja: stejne IP rozhodně nedostaly, to by později spuštěná mašina řvala! a vzpomeň na OSI model a myslím, že je zřejmé proč ten net funguje ikdyž jsou mac adresy stejné
s tim IP - zjistim zda fakt byly stejne...ale mel jsem za to ze jo (a proto se me to taky zda tak divne)

OSI ISO znam - ale ze by me z toho bylo vse jasne se rict neda...co konktretne mas na mysli?

pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Paja píše:OSI ISO znam - ale ze by me z toho bylo vse jasne se rict neda...co konktretne mas na mysli?
no, ze kdyz netujes, tak TCP se rozpadne IP packety a tot vse, proste datalink layer do toho nemá co kecat, takže stejná MAC nevadí, spíš by mě zajímalo co by se dělo kdybys začal používat ARP nebo RARP protokol

PS: přidělení duplicitní IP ve stejné síti Windows detekují docela spolehlivě a při detekci zakážou použití síťového rozhraní, který událost detekoval (tedy toho, kdo se detekoval později)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“