Přehřívání southbridge KT600
Moderátor: Eddward
- filips
- Nováček

-
Přehřívání southbridge KT600
Mám desku MSI KT6 Delta FISR, deska šlape v pohodě, ale pouze do okamžiku, než jí dluhodobě zatížím některým z těchto způsobů:
- kopírování velkého množství dat (~2 GB) na disk z DVD nebo Gbit LAN,
- zachytávání videa kartou AverMedia EZCapture,
- zachytávání videa HW MPEG-2 kartou PV-256T,
- sledování videa DVB-S kartou VisionPlust VP-1030
Když je počítač zavřený, do 30 minut "zmrzne", když je otevřený a na southbridge namířím ventilátor, jede v pohodě (nechal jsem ho běžet 13 hodin pod zátěží).
Hledal jsem na webu a nikde jsem nic podobného nenašel, tak se ptám, je možné, že by se southbridge chipsetu KT600 přehřál kvůli dlouhodobému velkému datovému toku?
(CPU AthlonXP 2500+, FSB 333, 512 MB RAM DDR450, nepřetaktováno, testováno vždy jen s jednou kartou a AGP grafikou, Win2000 i Win XP)
Díky, Filip
- kopírování velkého množství dat (~2 GB) na disk z DVD nebo Gbit LAN,
- zachytávání videa kartou AverMedia EZCapture,
- zachytávání videa HW MPEG-2 kartou PV-256T,
- sledování videa DVB-S kartou VisionPlust VP-1030
Když je počítač zavřený, do 30 minut "zmrzne", když je otevřený a na southbridge namířím ventilátor, jede v pohodě (nechal jsem ho běžet 13 hodin pod zátěží).
Hledal jsem na webu a nikde jsem nic podobného nenašel, tak se ptám, je možné, že by se southbridge chipsetu KT600 přehřál kvůli dlouhodobému velkému datovému toku?
(CPU AthlonXP 2500+, FSB 333, 512 MB RAM DDR450, nepřetaktováno, testováno vždy jen s jednou kartou a AGP grafikou, Win2000 i Win XP)
Díky, Filip
- de_ny
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- van Bellen
- Začátečník

- Shit
- Odborník PCT

- kolo
- Mírně pokročilý

Ale ved ona mala aktivny chladic na northbridge a nie na southbridge!Shit píše:1) Větrání case - docela důležitý.... verze FISR2 tam měla větrák už od výrobce...
2) V BIOSu aktivuj funkci "CPU halt" - nebo tak nějak se jmenuje.
Amd AthlonXp 2500+
Titan D5TB/CU35/R1,Epox 8KRAI(Via KT600),PQI 2x256 MB 400 CL2.5,ATI Sapphire Radeon 9550 128mb/128bit 250/200@435/265 + GLACIAL NorthPole 1000,Maxtor 15GB "5400" 2mb cache,Mercury HT4500 5.1,TTC-003,WinXp+SP2
Titan D5TB/CU35/R1,Epox 8KRAI(Via KT600),PQI 2x256 MB 400 CL2.5,ATI Sapphire Radeon 9550 128mb/128bit 250/200@435/265 + GLACIAL NorthPole 1000,Maxtor 15GB "5400" 2mb cache,Mercury HT4500 5.1,TTC-003,WinXp+SP2
- filips
- Nováček

-
V momente, kdy se to zasekne ma CPU 51C, system 41C (myslim, ze to ale neodpovida teplote southbridge).van Bellen píše:-napis aku ma teplotu chipset+cpu (napr speedfan)
-aky chladic na cpu mas
-mas odsavanie vzduchu z case ?
mne pri zatazeni stupne teplota na chipsete na 55C ...na dotyk je horuci ,ale nemalo by to vadit.
Na CPU mam chladic primo z boxu od AMD. Kdyz zatizim procesor na 100 % (zkousel jsem rendering) a necham to 2 dny bezet, system nezmrzne ani se zavrenym case.
Odsavani vzduchu z case nemam.
- Jája
- Středně pokročilý

Jakou tam máš verzi biosu? zkus naflešovat nenjnovější.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- filips
- Nováček

-
ad 1) doufam, ze vetrani case pomuze, nevim, jestli to nebude chtit chladit primo chipset (jestli bude ventilator na case stacit sam o sobe)Shit píše:1) Větrání case - docela důležitý.... verze FISR2 tam měla větrák už od výrobce...
2) V BIOSu aktivuj funkci "CPU halt" - nebo tak nějak se jmenuje.
ad 2) halt command detection zapnuto celou dobu
- filips
- Nováček

-
- filips
- Nováček

-
- van Bellen
- Začátečník

- filips
- Nováček

-
Uz z toho zacinam byt docela zoufalej, pokusim se to sesumarizovat, treba nekoho neco napadne (za rady uz ted dekuju).van Bellen píše:ak mas teplotu na cpu 52 a na chipsete 42 ...tak to su uplne v pohode teploty...
ja ked hram hry tak (po vypnuti hry) na cpu 64C a chipset do 55C.
problem bude asi inde...
tiez by si mohol napisat aku mas grafiku ,ako je chladena..
Ted jsem si s tim nekolik dni hral:
V pocitaci je pouze AGP grafika a DVB-S karta. Pokud pres tu DVB kartu nesleduju video ani nekopiruji soubory ze site na disk, pocitac je uplne v pohode, jak jsem jiz psal, klidne muzu zatizit CPU na 100 % a nechat to 2 dny renderovat nejaky obrazek a porad to jede.
Problem nastava kdyz sleduji pres DVB kartu video nebo (nikoliv najednou) kdyz kopiruji pres Gbit LAN na SATA RAID 0 (cca 4000 souboru, celkem cca 6 GB). Oboje se projevuje stejne: Pocitac "zmrzne".
Nastavaji 3 moznosti:
1) pocitac otevreny a dovnitr je namireny do prostoru mezi karty (tudiz na southbridge) ventilator 9 cm - jede to v pohode,
2) pocitac je otevreny, dovnitr nemiri ventilator, do 60 minut to zmrzne
3) pocitac je zavreny, do 15 minut to zmrzne
Grafiku mam GForce 4 Ti 4200 od MSI, chlazena puvodnim aktivnim chladicem.
- Jája
- Středně pokročilý

Jednou už tady někdo řešil problem na tehle desce se síťovkou, jestli si pamatuju dobře tak bez úspěchu
, zkus hledat možná ti něco z toho pomůže.
Jinak bych řekl že to teplotou nebude, zkusil bych ještě ponastavovat bios - PCI sběrnici - latency timer, delay transaction, a podobně, jestli nic nepomůže tak bych to reklamoval.
Jinak bych řekl že to teplotou nebude, zkusil bych ještě ponastavovat bios - PCI sběrnici - latency timer, delay transaction, a podobně, jestli nic nepomůže tak bych to reklamoval.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- van Bellen
- Začátečník

inak aj ja mam DVB kartu skystar2 (dost sa prehrieva inak)..niekedy mi zamrzne tiez ,neviem preco ale robi mi to ked sledujem sat a programom progdvb v4.46 inak alt dvb ide ok...filips píše:Uz z toho zacinam byt docela zoufalej, pokusim se to sesumarizovat, treba nekoho neco napadne (za rady uz ted dekuju).van Bellen píše:ak mas teplotu na cpu 52 a na chipsete 42 ...tak to su uplne v pohode teploty...
ja ked hram hry tak (po vypnuti hry) na cpu 64C a chipset do 55C.
problem bude asi inde...
tiez by si mohol napisat aku mas grafiku ,ako je chladena..
Ted jsem si s tim nekolik dni hral:
V pocitaci je pouze AGP grafika a DVB-S karta. Pokud pres tu DVB kartu nesleduju video ani nekopiruji soubory ze site na disk, pocitac je uplne v pohode, jak jsem jiz psal, klidne muzu zatizit CPU na 100 % a nechat to 2 dny renderovat nejaky obrazek a porad to jede.
Problem nastava kdyz sleduji pres DVB kartu video nebo (nikoliv najednou) kdyz kopiruji pres Gbit LAN na SATA RAID 0 (cca 4000 souboru, celkem cca 6 GB). Oboje se projevuje stejne: Pocitac "zmrzne".
Nastavaji 3 moznosti:
1) pocitac otevreny a dovnitr je namireny do prostoru mezi karty (tudiz na southbridge) ventilator 9 cm - jede to v pohode,
2) pocitac je otevreny, dovnitr nemiri ventilator, do 60 minut to zmrzne
3) pocitac je zavreny, do 15 minut to zmrzne
Grafiku mam GForce 4 Ti 4200 od MSI, chlazena puvodnim aktivnim chladicem.
problem bude potom sietovka podla mna...
-mas dobre nainstalovane?pripadne najnovsie ovladace?
- filips
- Nováček

-
- Wilik
- Administrátor

Mas moznost zkusit misto SATA disku disk na PATA? S tim, ze pri kopirovani dat system "zmrznul" jsem se setkal prave v kombinaci se SATA radicem, ktery nebyl zcela v poradku. Navic dost casto blbne, kdyz je system pretaktovany.
edit: pokud bys zkousel ten PATA disk, tak to chce ten SATA radic uplne vypnout v biosu.
edit: pokud bys zkousel ten PATA disk, tak to chce ten SATA radic uplne vypnout v biosu.
- Mino
- Začátečník

S tým plne súhlasím, kamaráovi tiež blbla kombinácia tejto dosky a SATA.Wilik píše:Mas moznost zkusit misto SATA disku disk na PATA? S tim, ze pri kopirovani dat system "zmrznul" jsem se setkal prave v kombinaci se SATA radicem, ktery nebyl zcela v poradku. Navic dost casto blbne, kdyz je system pretaktovany.
Keď dal PATA, tak to šlo v pohode.
Gigabyte G1.Sniper A88X,A10-6800K with Cooler Scythe Ninja rev.B, DDR3 ADATA Memory 2x 4GB/2133 , HDD Seagate 1TB , DVD RW LG, Power Seasonic SSP-350GT, Monitor LG 2252TE-PF.
- filips
- Nováček

-
V pocitaci mam jak PATA, tak SATA disky, takze jsem proste SATA vypnul v setupu BIOS. Bohuzel to nepomohlo, opet to po cca 15 minutach "zmrzlo" v zavrene bedne. Ted je pocitac otevreny a jede, a prave to me svadi k domnence, ze se tam spis neco prehriva. A jedine, skrz co tece hodne dat je chipset, i CPU se ted flaka nekde na 30 %. Dalsi moznosti je, ze se prehriva ta DVB karta (nebo jina capture karta, zkousel jsem 3 ruzne) - proc potom ale tuhne pocitac, i kdyz ji nepouzivam?Wilik píše:Mas moznost zkusit misto SATA disku disk na PATA? S tim, ze pri kopirovani dat system "zmrznul" jsem se setkal prave v kombinaci se SATA radicem, ktery nebyl zcela v poradku. Navic dost casto blbne, kdyz je system pretaktovany.
Pocitac pretaktovany neni (FSB 166 MHz, RAM 200 MHz, CPU 1837 MHz).
- ringo
- Nováček

Zkus za provozu sáhnout na pasiv southbridge, kondiky mosfetu, paměti, nebo i další díly na desce, případně na čipy na kartách, jak moc se hřejí. Když na nich udržíš ruku, je to OK, pokud ne, je jasný, kde máš zlepšit chlazení.
Kondíky musí být pouze vlažné.
Ještě zkontroluj, jestli je pevně nasazený pasiv na southbridge.
Vypadá to že se možná přehřívá pouze jedna součástka. Třeba nějaký čip na DVB-S kartě. Odsávání vzduchu z case je důležitý, měl by v něm být "podtlak", aby se v case nekumulovalo teplo. Jinak tam můžeš mít 10 větráků, ale budou jen ve skříni honit horký vzduch.
Kondíky musí být pouze vlažné.
Ještě zkontroluj, jestli je pevně nasazený pasiv na southbridge.
Vypadá to že se možná přehřívá pouze jedna součástka. Třeba nějaký čip na DVB-S kartě. Odsávání vzduchu z case je důležitý, měl by v něm být "podtlak", aby se v case nekumulovalo teplo. Jinak tam můžeš mít 10 větráků, ale budou jen ve skříni honit horký vzduch.
ringo
- MadChicken
- Nováček

Měl jsem stejný problém, vypadá že mi pomohlo nastavit v BIOS:
PCI Latency Timer na 64
Zatím jsem testoval a bez záseků, kdyžtak napiš jak jsi dopadl...
BIOS v5.70
VIA4IN1 v4.53
PCI Latency Timer na 64
Zatím jsem testoval a bez záseků, kdyžtak napiš jak jsi dopadl...
BIOS v5.70
VIA4IN1 v4.53
PSU 350W (3,3V@20A -- 5V@30A -- 12V@16A), MSI KT6Delta KT600 FISR, AthlonXP 2600+@3200+ (1,7V), 2*512RAM (400Mhz, 2,5/3/3/8), MSI GeForce6800LE (GPU350Mhz, DDR700Mhz - capmod, 12/16, 6/6), Seagate Barracuda 160GB (cache 8MB, PATA), DVDMulti LG GSA4160B, CDRW Sony CRX220E1, LAN Realtek8139