Vodnik kupovaný nebo domací vyroby ? :)

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

wolfstone
Začátečník
Začátečník

Vodnik kupovaný nebo domací vyroby ? :)

Příspěvek od wolfstone »

Uz mam dost toho hluku od vetraku na procesoru.
Chci jit do vodniho chlazeni. Moji prioritou je minimalizovat kraval vychazejicí z kompu = > tichy pocitac.
Nepotrebuji žadny extra vykony chladici system, mam CPU AMD Thunderbird 1.3 Ghz. Netaktuji neladím .
Proto se chci zeptat jestli lze sestavit Vodni chlazeni obyčejne kategorie tzn. chladit jen CPU? S cenou tak do 2800,- s DPH.

Jinak z kupovaných mam vyhlednutý tento AQ Cool - AQX 3000P (1xCPU)
zde http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28194
Který stojí s DPH 2 788,- Kč.
Má s ním někdo skušenosti? Mě by vyhovoval, ovšem pokud se najde něco s jěště lepší cenou

Poradťe .
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Ta cena je moc vysoká, pokud chceš chladit pouze procesor a nepotřebuješ žádnej extra výkon, tak se dá vodník pořídit i do 1000,-Kč, sice si s ním musíš trochu pohrát, ale bude možná výkonější než ten v odkaze...

Hodíš tam blok na CPU od Galaxiho (např.)
čerpadlo (ponorný do nějaký misky) Eheim 300 nebo 600
radiátor na vrakovišti ze škody 120
hadičky z Gumexu a nějaký ty tichý větráky (nebo pasivně?)

A do 1000,-Kč se vejdeš, pokud se budeš snažit... :wink:
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Ja sem zasadne pro home-made.

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

neber si to tak, ale 1300 thunderbirda uchladíš s velkým pasívem na 3000+ s pomaloběžným 80mm fanem.

jestli chceš wc koupit, tak galax, aquacool, erty, cascade.
aqcool je sice úplně bez práce, ale chladící výkon bloku je v porovnání se zmiňovanými žalostný.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Rozhodne home-made. S cenou se dostanes klidne pod 500Kc pri chlazeni vseho. A ucinost je...je...dokonala 8) !
Co tě nezabije teď, to uspěje později.
Slepé uličky je třeba prozkoumat a světu oznámit: Tudy ne, přátelé.
"Very sad life. Probably have very sad death, but at least there is symmetry."
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Pajax píše:pod 500Kc pri chlazeni vseho.
to je nereálné. Vždycky dostaneš nějakej nápad, kterej je třeba udělat, když už se v tom člověk vrtá, takže se to vyšplhá. nebo jsi myslel 5kkč?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

karf píše:neber si to tak, ale 1300 thunderbirda uchladíš s velkým pasívem na 3000+ s pomaloběžným 80mm fanem.
Thunderbirda na 3000+ ? Co mi tu nedochazi ? :oops:
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Jiri Drak píše:
karf píše:neber si to tak, ale 1300 thunderbirda uchladíš s velkým pasívem na 3000+ s pomaloběžným 80mm fanem.
Thunderbirda na 3000+ ? Co mi tu nedochazi ? :oops:
To nevim. Ja to chapu... :wink:

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

Pajax píše:Rozhodne home-made. S cenou se dostanes klidne pod 500Kc pri chlazeni vseho. A ucinost je...je...dokonala 8) !
ehm...no tak to asi ne....zase aby to trošku vypadalo :)

podle mě je dobré investovat do vodníka tak 3000,-
homade je homade....ale já osobně asi půjdu cestou objednat si všude možně všechno zvlášť (kombinace měď-plexi) na čerpadle bych nešetřil a rovnou vzal enheim :oops: (nebo jak se to píše) a výměník musí taky trošku vypadat....rád bych ho začlenil do casemode :)
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

500Kc je teoreticky vzato realne,samozrejme jen kdyz mate za sebou "vyzkum" a doma nejake to zakladni vybaveni(dilnu :oops: ). Me to stalo celkem... lepe nepocitat.
Neco OT: Je nejaky novejsi test WB nez ten dokonaly vytvor z cervna: http://www.pctuning.cz/Default.aspx?Cat ... rtId=19865
Preci uz muselo byt vyvinuto neco dalsiho...
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Jiri Drak píše:Co mi tu nedochazi ? :oops:
myslel jsem chladič z cpu 3000+ nebo tak něco :oops:

2Pajax: jak moc vybavenou dílnu máš na mysli? Sem tam nějaké to CNC? :roll:
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Pajax píše:500Kc je teoreticky vzato realne,samozrejme jen kdyz mate za sebou "vyzkum" a doma nejake to zakladni vybaveni(dilnu :oops: ).
Tak to je naprostá hovadina...i kdybys udělal všechny bloky i radiátor doma, což je asi blbost, protože moc lidí, co má na stole CNC asi není, tak se prostě pod 500,- nedostaneš..

I když koupíš nějakej shit čerpadlo za 250,-Kč, tak ještě za materiál (na bloky a radiátor) dáš dost...prostě pokud bude chtít chladit jen procesor, tak min. částka bude 1000,-Kč a to dost těsně, když bude trochu shánět. A ten vodník by pak nebyl špatnej, ale je to jen CPU :wink:

2Digitaldoom: To není "enheim" ale Eheim :wink:
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Dostali jste me. Priznavam se. Sehnal jsem si starou plynovou karmu a z ni bral vetsinu materialu :oops: . Pak neni problem s cerpadlem za 350Kc a nekolika destickami z ciste Cu udelat kvalitni WC.
OT: Nepripada vam, ze vodni chlazeni je posledni dobou ponekud mrtve?
Kdyz jsem si vcera prohlizel ty vytvory na netu, prekvapilo me co cesky clovek dovede vyrobit.Kam se na ne hrabu! Ja jsem selhal i pri opracováváni hloupeho plexiskla :| . Ale zaroven se nabizi otazka: Copak neni nic lepsiho nez nejaky hloupy CASCADE???
Jeste se tady moc nevyznam, protoze jsem vyrabel na vlastni pest, paralelne s netem. A procist ted ty stovky stranek je pred zkouskami nemozne. Budu rad kdyz me vyvedete z omylu :dontgetit: .
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

No pokud vím, tak v ČR není lepší blok než Cascade, protože ten je fakt parádně dělanej a voda se dostane tam kam přesně má a taky se výborně dostane pryč. Ale určitě by šlo udělat i lepší řešení (ne že by mě zrovna teď nějakej napadal), ale ono taky na co...pokud uděláš opravdu kvalitní systém, tak ti ten blok pomůže maximálně tak o 1°C což je v porovnání s jinejma věcma docela zanedbatelné...

Podle mě je lepší se zaměřit třeba na radiátor, kde se hlavně rozhoduje o teplotě. A myslím, že by třeba nebyla špatná kombinace heatpipe a radátoru pro vodníka, mohlo by to mít dobré účinky a teplota vody by mohla jít ještě níž...

A docela se mi taky zamlouvá myšlenka třeba dvojtého okruju, kde by na sobě byly dva nezávyslé okruhy (kompletní = samostatný radiátor a čerpadlo) a byly oba napojený na všechny bloky, tedy přesněji, že by na bloku CPU byly dva vstupy a dva výstupy a CPU chladily oba okruhy, ale nikdy by se voda z nich nespojila...ale to by musel být i zvláštní blok udělanej na tohle...jednu dobu jsem nad tím uvažoval, ale takovej blok vyrobit by stálo dost peněz... :sad: Ale třeba se do toho někdo jednou pustí (pustil) A taky bych rád udělal PC kompletně chlazebný vodou, na což by byl dvouokruhovej system ideální, tím myslím chladit všechno od CPU, grafiky,NB i SB až po mostefy atd. Ale zase by to bylo dost náročný a muselo by být perfektně udělaný ochlazování vody (čili radátory) :wink:
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Nevíte někdo jaky čerpadlo je použity v tom chlazeni od AQcool, kolik má l/hod?
Mužu ho mít (cpu+gpu+chip) za 2500, vím že to moc nextra nechladi, ale kdybych si tam ještě přidal nějakej radiátor... tak by to snad moji sestavu uchladilo, co vy na to?
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Jája píše:Nevíte někdo jaky čerpadlo je použity v tom chlazeni od AQcool, kolik má l/hod?
Mužu ho mít (cpu+gpu+chip) za 2500, vím že to moc nextra nechladi, ale kdybych si tam ještě přidal nějakej radiátor... tak by to snad moji sestavu uchladilo, co vy na to?
Podle mě to je zbytečná investice, ta ty prachy pořídíš postavit daleko lepšího vodníka. Tohle má moc malý hadičky, takže bude moc rychlej průtok vzduchu, bloky jsou hrozný...horší se snad nedaj sehnat. A ten radiátor, rádoby napodobenina Zalmanu Reserator

A to čerpadlo bude nějaký na způsob Sicce Nova, pokud vím, tak je snad v tý věži zabudovaný...a výkon nebude moc dobrej...prostě podle mě to jsou vyhozený prachy a jestli ty prachy máš pár hodin na stavbu vodníka z kvalitních dílu, tak bude výsledek určitě daleko lepší...na tohle bych zapomněl...absolutě nechápu, jak to může někdo, kdo něco o PC ví, koupit... :oops: 8)
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Všichni nemužem byt v každé oblasti experti :wink: zatim sem si to nekoupil, jen otom uvažuju a sbírám informace.
Moc jsi mi nepomohl, potřeboval bych to info o čerpadle, jesli někdo nemá nějaký fotky jak ten radiátor vypadá.
Že ty vodní bloky jsou slabší to vím, ale popravdě 4°c mne nevytrhnou, záleží přece hlavně na tom jakej je radiátor, a ten bych si do okruhu přidal.
Jestli to jsou vyhozený prachy nebo ne chci právě posoudit, a proto potřebuju vědět jaký čerpadlo tam je použuity.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Notak čerpadlo fakt nevím, ale zeptej se XPM, ten tuhle hnusnou příšeru měl, takže o tom něco vědět bude, ale už když se na to podívaš, tak vidíš hned několik nedostatnků:

hadičky: moc slabý, takže tam voda poteče rychle a tím to ztrácí výkon
bloky: nestojej za nic - v podstatě bych to bral jako náhradu průměrnýho vzduchovýho chlazení
radiátor: vypadá to na hliník a tak nějak divně dělanej...myslím, že ten 80mm fan dole nebude mít moc velkej účinnej a pak se to dá brát jako fanless okruch a na to musí bejt taky pořádnej radiátor...

Prostě tak jak jsem psal. Neříkej, že bys neměl čas na smontování normálního home.made vodníka, za kterýho dáš stejný prachy (možná menší) a bude to úplně o ničem jiném. Chápu, že ti jde spíš asi o ticho než o výkon, ale proč nemít oboje za stejnou cenu?

btw. jakou máš sestavu?
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Sestava už je zase zpátky v podpise - MobileXP2600+@2450MHz - 1,8V
MSI KT880Delta,+R9700 @390/340
Čas by sem nějakej našel, ale potřebuju to mit udělany kompaktně, aby se dal PC snadno přenášet.
Když si koupim WBloky galaxi tak mi to vyjde na 1500 + radiátor nevim jakej aby šel vpohodě připevnit na case a čerpadlo? kam? jak?
Ten AQ by mi vyhovoval po stránce snadné přepravy... potřeboval bych to když tak trochu upravit pro lepší výkon, kdybych to měl kupovat za běžnejch 3500 tak by se na to hned vyprdnul, ale když to mužu mit za 2500 tak váhám.
thool
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thool »

Jája píše:Sestava už je zase zpátky v podpise - MobileXP2600+@2450MHz - 1,8V
MSI KT880Delta,+R9700 @390/340
Čas by sem nějakej našel, ale potřebuju to mit udělany kompaktně, aby se dal PC snadno přenášet.
Když si koupim WBloky galaxi tak mi to vyjde na 1500 + radiátor nevim jakej aby šel vpohodě připevnit na case a čerpadlo? kam? jak?
Ten AQ by mi vyhovoval po stránce snadné přepravy... potřeboval bych to když tak trochu upravit pro lepší výkon, kdybych to měl kupovat za běžnejch 3500 tak by se na to hned vyprdnul, ale když to mužu mit za 2500 tak váhám.
cerpadlo je podle me nejrozumejsi dat pod kos na disky... radiator na zem nebo na zem pritisklej k bocnici. Doporucuju radiator ze skody 120 nebo favorit, zrovna jeden mam na stole, ma velky prumery trubek, nevyhoda je, ze by se ti mozna nevesel do case :wink: poridil sem ho za 100,- na vrakaci :wink:

//thool: http://www.pctuning.cz/Default.aspx?Cat ... hapID=5806 :roll:
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
Odpovědět

Zpět na „Voda“