Jak snížit teplotu disku?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Karasman
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Jak snížit teplotu disku?

Příspěvek od Karasman »

Mam dva disky v šuplíkách. 160HB Hitachi a 120GB Western Digital. Problém je, že po několika hodinách zapnutýho kompu mi vylítnou až na 65 stupnů!!! Jde to nějak regulovat? Já třeba nic nedělám, jen píšu nějakej dokument nebo tak něco, takže jeden disk neni aktivní vůbec a nemusel by se vůbec točit a z druhýho poslouchám jen mp3, takže taky žádná velká zátěž, nevim proč je to tolik :( Existuje nějakej šikovnej prográmek? Pls help.
Lucifer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lucifer »

Uz jsem to nekde tady jednou psal - ty obyc levne plastove supliky jsou totalne na pikachu - vyborne teplodtne izoluji. Pokud maj vzadu ten 40mm vetracek, atk ten je tam jen na ozdobu a nato aby vrcel...

Zkus z toho supliku sundat vrchni kryt, pokud mas nad suplikem vollno bude lip cirkulovat vzduch, ja jsem u nekolika supliku vyrizl i ten plast zespoda, paxe ale musi davat trochu bacha na elektroniku disku pri prenosu...

Pokud chces "vypinani" disku, lze to sice nastavit v "napajeni" po kolika minutach necinnosti , ALE moc to nedoporucuji - disk trpi nejvic pri jeho roztaceni a zastavovani...

(nebo si kup lepsi suplik, nejaky celokovovy :wink: )

Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

No já mám v šuplíku ViPower disk Seagate 7200.7 80GB a teplota se mi vyšplhá na nějakejch 36 až 38°C. A to jsem vypnul i ten větráček na šuplíku, protože dělal hroznej randál. Jinak komp je puštěnej furt pryč a výš se mi teplota nevyšplhá, takže pohoda.
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
Karasman
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karasman »

No mam to v obycejnych plastovych suplicich, nad ani pod misto neni, tam jsou mechaniky. Supliky vetracky nemaj, z vlastni zkusenost vim, ze jsou pekne na prd a delaj akorat kraval. Nechci aby se ten diskuplne vypnul, ale abys treba jen zpomalil nebo tak... :(
AMD Barton 2500+@3200+, MSI KT6 Delta FIS2R, 512MB DDR333, MSI GeForce 4Ti 4200 64MB DDR, 160GB Hitachi + 120GB Western Digital, ...
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Karasman píše:No mam to v obycejnych plastovych suplicich, nad ani pod misto neni, tam jsou mechaniky. Supliky vetracky nemaj, z vlastni zkusenost vim, ze jsou pekne na prd a delaj akorat kraval. Nechci aby se ten diskuplne vypnul, ale abys treba jen zpomalil nebo tak... :(
Tak to asi půjde těžko. Alespoň jsem neslyšel, že by šlo regulovat otáčky disku. Takže se připojuji k doporučení na kvalitní kovový rámeček a šuplík s kvalitními větráčky, zkusil bych jim snížit napětí (stačí odporem).
kuges
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

chlazeni

Příspěvek od kuges »

mno ja teda disk chladim takhle , ty pasivy jsou ze zdroje a dirky po sroubkach perfektne pasuji .teplota je pri pokojovce podle smartu 42-44 stupnu,klid/zatez, a kvuli tem pruzinam se disk perfektne ztisl. a uz aji muzu nervozne mlatit do klavesky na stole, kde kompl stoji , odpruzeni to vykryje...
http://www.sweb.cz/illuminator/P1000288.JPG
http://www.sweb.cz/illuminator/P1000289.JPG
barton2500+@3200+;nforce2;gforce 6600GT;
1024 ram400 ;80gb maxtor;160gb barakuda;+-dvdrw;case q1
www.sweb.cz/illuminator/illuminator.html
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

ja to mam taky v normal plastovym supliku a teplotu mam 38-39, jenomze mam zespodu volno, ten sendvic, co tam mas neni vubec dobrej, HD se tam zakonite smazi, protoze se k nemu nedostane zadny chladny vzduch,

pokud uz nemas volnou 5.25 pozici, tak bych byt tebou dal jeden HD ze supliku pryc a na druhy koupil HDchlazeni do 5.25 pozice, nebo ti moc dlouho nevydrzej :)
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: chlazeni

Příspěvek od Slezman »

kuges píše:kvuli tem pruzinam se disk perfektne ztisl. a uz aji muzu nervozne mlatit do klavesky na stole, kde kompl stoji , odpruzeni to vykryje...
no hruza, jen do toho mlať a pak uvidiš vysledek, nechat viset disk v kompu, děs běs :evil:

jinak se přikláním k větráčkům v šuplících (opravdu nejsou na hovno, v šuplu mám běžně 38°C, hluk se dá hezky řešit zmíněným sníženým napětím), navic bych tipl, že máš v case vedro i tak, zkus ji nějak větrat
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Lidi vykašlete se na levné plastové šuplíky.
Stačilo defragmentovat 10minut disk a teplota disku Seagate Barr 5 60GB se vyšplhala na 50°C.
V Case bylo 25°C. A v rámečku byl větráček 5000 otáček.

Naopak mám hliníkový rámeček původně s 3 fany. Všechny jsou odpojené a teplota disku v zátěži nepřesáhne 40°C.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
sheeen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sheeen »

Chudák disk-65 stupnu je fakt mazec..ono už víc jak 50 není zdravý ideal je pod 40 C :lol:Co se týká toho chlazení nebylo by špatný si počidit aktivní chladič od Primecooleru ten je docela šikovne a schladí dobře
(v CC přibližně za 180kč) Jinak WD disky v tomto ohledu nejsou dobrý...já mám třeba 2 Barracudy posazený na sobě a teplota se mě nikdy nevyšplhala nad 40 stupnů a to nejsou nijak chlazený..většinou maj tak 33 :P btw pomohlo by si stahnout SpeedFan nebo ActiveSmart at maš aspon přehled kdy to pude do hajzlu a máš začít zálohovat :lol:
Axis
Začátečník
Začátečník

Re: chlazeni

Příspěvek od Axis »

kuges píše:mno ja teda disk chladim takhle , ty pasivy jsou ze zdroje a dirky po sroubkach perfektne pasuji .teplota je pri pokojovce podle smartu 42-44 stupnu,klid/zatez, a kvuli tem pruzinam se disk perfektne ztisl. a uz aji muzu nervozne mlatit do klavesky na stole, kde kompl stoji , odpruzeni to vykryje...
Neviem kde som to cital - ak je disk nakloneny v akomkolvek uhle, tak sa drasticky znizuje jeho zivotnost... neplati to a polohach - napr. ked je " na chrbte " a pod... :?
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

sheeen píše:Chudák disk-65 stupnu je fakt mazec..ono už víc jak 50 není zdravý ideal je pod 40 C :lol:Co se týká toho chlazení nebylo by špatný si počidit aktivní chladič od Primecooleru ten je docela šikovne a schladí dobře
(v CC přibližně za 180kč) Jinak WD disky v tomto ohledu nejsou dobrý...já mám třeba 2 Barracudy posazený na sobě a teplota se mě nikdy nevyšplhala nad 40 stupnů a to nejsou nijak chlazený..většinou maj tak 33 :P btw pomohlo by si stahnout SpeedFan nebo ActiveSmart at maš aspon přehled kdy to pude do hajzlu a máš začít zálohovat :lol:
mozna na to neco bude, mam taky dve barracudy, ta v PLASTOVYM ramecku ma 37 a ta druha ma 33, takze no problemo
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“