Jak naformátovat SATA disk?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Victor
- Začátečník
Jak naformátovat SATA disk?
Mám nový HDD Maxtor 120 GB SATA. Ještě není naformátovaný. Když spustím instalační CD s WinXP, hlásí mi, že žádné disky nenašel. Při bootování se ale disk načte (objeví se jeho typové označení). Při startu instalace stisknu F6 a instaluju SATA ovladače. Přesto ale Win žádný disk nenajde. Je to tím, že ještě není naformátovaný?
- Paja
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Victor
- Začátečník
- SpeedyJ
- Začátečník
Hmm s tím jsem se již setkal, instalace XP nějak moc nekamarádí se SATA, nebo SATA s XP ?
Ale pomáhá to zkoušet dokola, mě třeba disk viděl až po 10-tým spuštění instalace.
XP musí najít disk ikdyž není naformátovaný, pak ti nabídnou rozdělení a formát.
Kámošovi museli vyměnit Maxtora sata 120 GB, protože taky nešla instalace XP
P.S. asi to zavání magijí, ale mě pomohlo po F6 a výběru ovladačů, mu je nacpat znova
A ještě jestli máš správně nastavený řadič, tím myslím jestli je disk bootable(Ctrl+F a pak záleží na výrobci řadiče)
Ale pomáhá to zkoušet dokola, mě třeba disk viděl až po 10-tým spuštění instalace.
XP musí najít disk ikdyž není naformátovaný, pak ti nabídnou rozdělení a formát.
P.S. asi to zavání magijí, ale mě pomohlo po F6 a výběru ovladačů, mu je nacpat znova
A ještě jestli máš správně nastavený řadič, tím myslím jestli je disk bootable(Ctrl+F a pak záleží na výrobci řadiče)
- Victor
- Začátečník
A co Win98, ty by se SATA kamarádily? Tam už vůbec nevím, jak bych to instaloval. Co myslíš tím "správně nastavený řadič"? Ctrl+F neznám, o co jde? Já se dostanu do BIOSu SATA řadiče klávesou TAB. Tam uvidím detekovaný Maxtor, ale všechno je šedé a nejde nic měnit, protože se zde nastavuje jen RAID pole a já mám jen jeden disk. Desku mám Jetway V600DAP.SpeedyJ píše:Hmm s tím jsem se již setkal, instalace XP nějak moc nekamarádí se SATA, nebo SATA s XP ?
- SpeedyJ
- Začátečník
- Victor
- Začátečník
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- SpeedyJ
- Začátečník
- Victor
- Začátečník
Ty ovladače jsou stejně zbytečné. Jedná se jen o RAID pole a to já nepoužívám. Samostatný disk přece musí nabootovat bez jakéhokoli ovladače. Tak jsem zkusil nainstalovat Win98 a OK. Jako perličku uvádím fakt, že i když jsem instalačku XP zkopíroval na HDD a spustil ji z něho, disk byl nadále neviditelný. Už jsem to vzdal. Kašlu na ně, dokut to někdo nevyřeší. Zatím mi Win98 stačí.
- Spectral
- Středně pokročilý
-
SATA disk nemám, ale myslím si, že ty ovladače potřebné jsou právě pro to, aby XP ten disk našly. A musí se taky během instalace zvolit načtení těch ovladačů...Victor píše:Ty ovladače jsou stejně zbytečné. Jedná se jen o RAID pole a to já nepoužívám. Samostatný disk přece musí nabootovat bez jakéhokoli ovladače. Tak jsem zkusil nainstalovat Win98 a OK. Jako perličku uvádím fakt, že i když jsem instalačku XP zkopíroval na HDD a spustil ji z něho, disk byl nadále neviditelný. Už jsem to vzdal. Kašlu na ně, dokut to někdo nevyřeší. Zatím mi Win98 stačí.
Veterán
- Indy
- Nováček
Sám jsem to zkoušel na dvou deskách. ASUS a GIGABYTE. U každé to bylo jinak U GIGABYTE jsem musel v Biosu nastavit mapování SATA jako IDE a u ASUSu i přesto, že byl jen jeden disk (SATA), se musel zapnout Raid. Pro úplnost - GA používal řadič z chipsetu, ASUS má Promise. Obojí čipset 875. Musím přiznat, že jsem se s tím trápil a s ani jedna deska nešla s originálním Biosem. Ten jsem musel upgradovat ještě před instalací. Ještě že jsem mněl kde stáhnout a vyrobit disketu. Zvlášť mně to namíchlo u ASUSe, neboť tam přímo v manuálu píšou, že si mám vyrobit disketu. Ale člověk má doma většinou jeden komp a nechce se mu někde běhat a chce si v noci pěkně rozběhat mašinu, na kterou se těší
- SpeedyJ
- Začátečník
Přes ně tak, ten bios by to měl napravit, představa, že by bios řešil jen ovládání RAIDu je mylná.
Třeba u MSI KT600 desek byly tři fáze opravy, nejdříve v BIOSU byl vidět jen řadič a v xp mizivá funkčnost, další oprava zviditelnila disky i v BIOSu a xp pořád na hov.. Až ta poslední funguje tak jak má (skoro ).
Celkem zajímavá představa nová deska+SATA a win 98
Třeba u MSI KT600 desek byly tři fáze opravy, nejdříve v BIOSU byl vidět jen řadič a v xp mizivá funkčnost, další oprava zviditelnila disky i v BIOSu a xp pořád na hov.. Až ta poslední funguje tak jak má (skoro ).
Celkem zajímavá představa nová deska+SATA a win 98
- Victor
- Začátečník
No ta představa není až tak nepředstavitelná. Když se mi ty Win98 podařilo naistalovat bez jediného zaškobrtnutí a bez ovladačů, či jiných vychytávek v BIOSu, tak bude v těch XP něco zatraceně shnilého. BTW mám naflešovaný poslední BIOS. Taky je komická představa, že si bude disk pro svoji funkčnost při bootování instalovat drivery sám ze sebe. Ovšem pro klid duše jsem je tam taky dával, samozřejmě se stejným výsledkem. V BIOSu pro SATA řadič nenastavím nic, jelikož je všechno vyšedlé. Položky se zřejmě odemknou až po vložení dalšího disku. Je to deska od desky jiné. Už to ale neřeším. XP si nainstaluju, až tu instalačku vyřeší líp. Když to zvládnou i Win98...
- Alekk
- Začátečník
Re: Jak naformátovat SATA disk?
S formátováním to nemá nic společnéh po F6 musíš nainstalovat SATA ovladače[3,5 disketa,měla by být k MB]!!!-v biosu musíš mít nastavené místo HD, SCSI!!!Jinak ho WIN nenajede!Kdyby to stále nešlo ozvi se.Victor píše:Mám nový HDD Maxtor 120 GB SATA. Ještě není naformátovaný. Když spustím instalační CD s WinXP, hlásí mi, že žádné disky nenašel. Při bootování se ale disk načte (objeví se jeho typové označení). Při startu instalace stisknu F6 a instaluju SATA ovladače. Přesto ale Win žádný disk nenajde. Je to tím, že ještě není naformátovaný?
Barton2500+@3200+[11*220],EPOX 8RDA3+ rev.2.1 ,2xSegate SATA 80GB RAID-0,Western Digital 40GB,2x256MB DDR 400,PROLINK FX 5700,SB audigy2 PLATINIUM PRO,AOC 17K+.
- SpeedyJ
- Začátečník
- Mican
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele: