Přetaktování DURONa

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Přetaktování DURONa

Příspěvek od Scorp »

Mam durona 750Mhz, ale fsb se mi moc nechce zvyšovat a zdá se mi lepší taktování přes násobiče na CPU. Jaký sou rizika, a jaká je asi tak horní mez resp. na co to můžu max. přetaktovat???
Díky za rady
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od Scorp »

jo a ještě, deska podporuje FSB 100-133 a násobiče nemam na desce ani v BIOSu :-(
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorp »

a mam při tom ještě zvyšovat voltáž?
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Já vím, že je to rada na houby, ale na tvém místě bych se na to vykašlal. Přetaktovatelnost Duronů odvozených od Thunderbirda je stejně mizerná, jako přetaktovatelnost samotných Thunderbirdů. Problémů spousta a nárůst výkonu zanedbatelný.

BTW, lepší je taktovat přes FSB. Roste tím kromě výpočetního výkonu i přenosová kapacita spojení procesoru a paměti se zbytkem desky. To je ve hrách a multimédiích důležitější, než samotný výpočetní výkon...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

???

Příspěvek od Scorp »

Já mam durona 750 (100xx7,5), a jádro spitfair
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tím hůř. :( Možná by se vyplatilo dát si pod stromeček novou desku s procesorem...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Xsha-ghas
Nováček
Nováček

Jak na mého starouška Durona

Příspěvek od Xsha-ghas »

Mám Duron 1100 na MSI KT3 Ultra, 512 RAM(256 je 2,5 CL 266 MHz Kingmax a ta druhá je nějaká obyč, taky na 266MHz) Zkusil jsem FSB na 115 při VCore 1,8 (standartní bylo 1,75) a při startu Woken se objevovala BlueDeath, tak jsem dal VCore na 1,825 (a taky nevím,kolik můžu do CPU max.pustit VCore) a při těch 115 FSB to vše chodí OK (1265MHz) Můžu to najak dostat ještě víš? Nevím jestli nebude problém s pamětmi (hlavně nevím,kolik do nich můžu pustit max. napětí) Jinak v BIOSu mi standartně jedou na 2,5 3 3 6. Nevím tedy, jestli mám zkusit propojit L1 můstky, abych mohl měnit multiplikátor. Bude to hodně znát pokud mi to poběží na 10*133 než 11*115 nebo bych měl zkusit jít ještě níž a víš (třeba na 8,5*150) Vím, že čím je vyšší FSB, tak že se zvyšuje propustnost pamětí atd, ale mám zase jenom DDR266 a tak nevím,co zvládnou. A ještě bych rád věděl,zda má cenu kupovat Bartona a s tou DDR266 se s ním pokoušet o OC? Díky moc za odpověď.
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

pokud to uchladite tak do Durexe s jadrem Spitfire muzete cpat kolik chcete, ja tam cpal cca pul roku 2.24V (default 1.6V), sice to priserne peklo ale s WindTunelem sem to uchladil vpohode na cca 60st pri Burnu ( presne uz nevim) pri 900@1246MHz

u toho Morgana (1000 a vyse) si nejsem jisty kolik max. V do nej poustet ale tech 1.9V bych se rozhodne nebal, FSB je samozrejme lepsi mit co nejvyssi pro co nejvyssi propustnost, jen je treba dat bacha na frekvenci PCI,
do tech RAM to chce vyzkouset kolik V se jim este bude libit, nekteri cpou bez problemu i 3.2V (ja bych to asi bez nejakych pasivu neriskoval), jinak tech 2.9V je myslim vpohode, zalezi na tech RAM, treba moje Kingmaxy bezi na cca 3V a i kdyz se neprehrivaji (ty cipy sou uplne studene) tak pri vyssim Vmem odmitaji bez chyb chodit

2 Scorp: no pokud ti nejde menit multiplikator v Biosu, tak budes muset dratovat viz. AMD FAQ, stejnym zpusobem muzes zvysit napeti, dal bych rovnou 1.8V (pri tomhle Vcorte ale necekej zadne zazraky muj D900 bezel na 1.8V jen na cca 1050MHz :sad: )

2 Xsha-ghas: byt tebou tak si nejdriv zjistim strop tech RAMek, (klidne je muzes testnout i zvlast, docela by me zajimalo kolik zvladaji ty DDR266 Kingmaxy :) )
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
adam82
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adam82 »

Presne ten CPU mám ja. Odomkol som násobič a začal taktovať. Teraz mi to bez problemov ide na 923 MHz /6,5 x 142/ teda zbernicami ide až na 143 oproti klasickej 100 MHz. Samozrejme som musel znížiť násobič na 6,5 /oproti 7,5 pôvodných/.
Voltáž som zvíšil o 0,1 V teda asi na 1,7 V.
S chladeným tiež nemám problém - trošku som si spravil poriadok v skriny dal som na CPU nový chladič /titan/ a je to úplne v pohode.
Nečakaj, že ti výkon pôjde niejako dramaticky hore ale môžem ta uistiť, že si to všimneš /hlavne v hrách/.
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od Scorp »

Jo, někde sem čet, že když se všechny ty můstky spojej, tak se už jenom mění násobič z BIOSu, ale když to měnit nemůžu a spojim to?
adam82
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adam82 »

Ak ti doska nevie meniť násobič je to komplikované pretože by si musel drátovať CPU. Ak sa ti do toho nechce tak jediná možnosť je zvyšovať FSB
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od Scorp »

Dobře, ale pokud bych měl desku s násobičem, tak stačí spojit všechny můstky na L1 a pak už se mění násobič pouze z BIOSu, ale když je spojim a multiplik. na desce nemam tak co??? Jo a když tak koukám do těch tabulek tak pro mě asi bude nejlehčí udělat ze 750ky 1100, kolik na ní mam dát napětí? a napětí mam dělat z BIOSu nebo nastavit na procu? Jaká je šance že se to "posere"?
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od Scorp »

Jo sry že to tu je 2X, ale blblo mi to tu. A má vliv na to přetaktování jestli je ten Duron otevřenej nebo zamčenej. Případně jak to poznám když nemám na desce multiplik.
adam82
Začátečník
Začátečník

Re: ...

Příspěvek od adam82 »

Scorp píše:Dobře, ale pokud bych měl desku s násobičem, tak stačí spojit všechny můstky na L1 a pak už se mění násobič pouze z BIOSu, ale když je spojim a multiplik. na desce nemam tak co??? Jo a když tak koukám do těch tabulek tak pro mě asi bude nejlehčí udělat ze 750ky 1100, kolik na ní mam dát napětí? a napětí mam dělat z BIOSu nebo nastavit na procu? Jaká je šance že se to "posere"?
Ak máš dosku ktorá vie meniť násobič (pozri si to v BIOSE- musí tam byť položka "CPU RATIO" alebo tak niejako) tak si jednoucho odomkni CPU spojením L1 mostíkov. A potom už iba v biose meníš hodnoty. Ak doska nevie meniť násobič (tá položka v biose tam vtedy nebude) a ty spojíš mostíky L1 tak sa nič nestane - Systém ti nabehne na tých 750 MHz.

Čo sa týka tých tvojích 1100 neviem či sa ti podarí až taká hodnota (záleží od kusu), mne sa už pri 950 zasekne a nepomáha nič.

Napetie pridávaj opatrne a postupne (ja mám na 920 MHz napatie 1,7 V normál je 1,6 V.

Hlavne to rob postupne a nie že tam dáš hned 1000 MHz.
adam82
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adam82 »

adam82 píše:
Scorp píše:Dobře, ale pokud bych měl desku s násobičem, tak stačí spojit všechny můstky na L1 a pak už se mění násobič pouze z BIOSu, ale když je spojim a multiplik. na desce nemam tak co??? Jo a když tak koukám do těch tabulek tak pro mě asi bude nejlehčí udělat ze 750ky 1100, kolik na ní mam dát napětí? a napětí mam dělat z BIOSu nebo nastavit na procu? Jaká je šance že se to "posere"?
Ak máš dosku ktorá vie meniť násobič (pozri si to v BIOSE- musí tam byť položka "CPU RATIO" alebo tak niejako) tak si jednoucho odomkni CPU spojením L1 mostíkov. A potom už iba v biose meníš hodnoty. Ak doska nevie meniť násobič (tá položka v biose tam vtedy nebude) a ty spojíš mostíky L1 tak sa nič nestane - Systém ti nabehne na tých 750 MHz.

Čo sa týka tých tvojích 1100 neviem či sa ti podarí až taká hodnota (záleží od kusu), mne sa už pri 950 zasekne a nepomáha nič.

Napetie pridávaj opatrne a postupne (ja mám na 920 MHz napatie 1,7 V normál je 1,6 V.

Hlavne to rob postupne a nie že tam dáš hned 1000 MHz.
A aby som nezabudol uvažuj aj o zmene frekvencie zbernice. Napr. výsledných 800 Mhz Na CPU môžeš dosiahnuť dvoma spôsobmi :
1.) - násobič 6x a zbernica 133.
2.) - násobič 8x a zbernica 100.
Výsledná frekvencia je rovnaká ale 1 možnosť je rýchlejšia. Skvelé je na tom že pri tejto frekvencii sa deličky na doske prepnú tak že ti to neovlyvní frekvencie ostatných komponentov (AGP, PCI zbernica, RAM,....)
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Scorp píše:Jo sry že to tu je 2X, ale blblo mi to tu. A má vliv na to přetaktování jestli je ten Duron otevřenej nebo zamčenej. Případně jak to poznám když nemám na desce multiplik.
prosimte odemkni si ho a pak zjistis estli tvuj MoBo umi menit nasobic nebo ne, jelikoz mas Spitfire tak to odemceni provedes spojenim vsech mustku L1 (napr. tuzkou - ja sem pouzival vzdy nejakou mekci tuhu a vydrzelo mi to vzdy minimalne pul roku - je to otazka par minut, a kdyby se ti to nepovedlo tak neni problem pouzit gumu a zkusit to znovu)

jinak jak sem psal, napeti muzes zvysovat klidne az na 2.2V zalezi jen na tobe, zda to pri takovem Vcore uchladis (snaz se mit cca 60 stupnu pri Burnu - nekterym CPU se totiz vyssi teplota nemusi libit a dou pak hur taktovat)
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od Scorp »

hm... ale když tak zkusim měnit tu FSB tak to vůbec nejede:-(
adam82
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adam82 »

Scorp píše:hm... ale když tak zkusim měnit tu FSB tak to vůbec nejede:-(
Čo ti nejde ??
Napíš prosím ta čo presne spravíš, aké hodnoty tam nastavuješ a tak.
Lebo začínam strácať prehlad v čom je problém.
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od Scorp »

No zrátka stačí když dám FSB na 101 a začíná to bej nestabilní. :-(
adam82
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adam82 »

Hmm. Tak to je zaujímavé. Pretože zmena Fsb o 1 Mhz by nemala predstavovať absolútne žiadny problém ani pre dosku ani pre procesor ani pamäte. Skús si skontrolovať pamäte, či nie sú chybné (Gold memory) alebo tak.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“