ATA33 nebo ATA66

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Alekk
Začátečník
Začátečník

ATA33 nebo ATA66

Příspěvek od Alekk »

Mněl jsem DVD-ROM Lite On která šlapala na ATA66,teď mám TEAC a ta jede jen na ATA33.Zkoušel jsem snad všechno,ale nemůžu s tím hnout.Ví někdo jak na to???Dík.
Barton2500+@3200+[11*220],EPOX 8RDA3+ rev.2.1 ,2xSegate SATA 80GB RAID-0,Western Digital 40GB,2x256MB DDR 400,PROLINK FX 5700,SB audigy2 PLATINIUM PRO,AOC 17K+.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Ne-e. Asi víc nezvládne. Proč to chceš dostat na ATA/66 ? Pro DVD přenosy bohatě stačí ATA/33. Leda, že to máš na jednom kabelu s diskem a brzdí ti ho...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

TomV píše:... Leda, že to máš na jednom kabelu s diskem a brzdí ti ho...
Nesmysl. Mechanika ti disk nebrzdí. Na jedné laině můžeš mít např. HDD ATA 100 a CD-ROM ATA 33 a obě zařízení pojedou na max.

Tohle je fáma, už se to tu na pctuningu jednou řešilo.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jak můžou jet oba na max ? Ten řadič nějakou rychlost zvolit musí, ne ? A zvolí takovou, kterou zvládnou oba, tzn. maximální rychlost nejpomalejšího připojeného zařízení.
A jestli kecám kraviny (což by mě celkem sralo :x ), tak mi pls napiš link na místo, kde se to řešilo, abych si zaktualizoval informace...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

No já mám pocit že každý zařízení jede na svoje maximum, omezení je jen rychlostí ATA (ATA-100 nějakých 100MB/s)
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

Když je na jedné kšandě disk (např maxtor) který jede na U-ATA 133 a mechanikana U-ATA 33 (nebo v nějakém PIO modu) tak se ty rychlosti navzájem neovlivńují. Prostě disk pojede na svých 133 a mechanika na 33. Tak to prostě je a jinak nebude :evil:
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

A řadič je rozpolcená osobnost, či co ? V UDMA-133 modu je komunikační frekvence na kabelu 133 MHz a v UDMA-33 zase 33MHz, v případě PIO ještě míň. A to jako může jet na stejném kabelu současně ?? Nevšiml jsem si, že by měly IDE zařízení laděné obvody, aby naladily tu svojí frekvenci z těch dvou, co na kabelu běží... A nebo řadič přepíná pro každé z těch dvou zařízení pracovní rychlost při každém požadavku na přenos ?? To, že řadič zvolí jednu komunikační rychlost tak, aby jí zvládaly obě zařízení mi připadá 1000x logičtější, než to, co tady tvrdíte.
A jestli nemáš silnější argumenty, než tvrzení "Tak to prostě je a jinak nebude", tak mě bohužel nepřesvědčíš.

A víš co ? Já si to jdu vyzkoušet. CDROMku si hodím k ATA-100 disku a změřím si přenosovky. Jestli tam nebude rozdíl, tak se tobě a ostatním, kteří tvrdili totéž omluvím a přiznám, že jsem se mýlil, ale budete mi muset vysvětlit, proč to tak je.

Tom
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Nemusis zkouset, opravdu to funguje :)
Radic komunikuje soucasne jen s jednim zarizenim na ksande a podle toho voli rychlost. Druhe zarizeni je v te dobe odpojeno.
Rezimy se da dokonce menit za chodu, zapinat vypinat DMA, nastavit 32bitovost prenosu po PCI atd.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tak fajn... Veřejně se omlouvám všem, stojící CDROMka disk opravdu nebrzdí, podle benchmarku (Sandra) to bylo dokonce o asi 500 kB/s rychlejší, než když byl jako slave druhý disk na UDMA-100. :oops:

Ale stejně není dobrý je na stejnej kabel dávat, protože v okamžiku, kdy se z té CDROMky začne kopírovat na disk, nebude řadič vědět, kam přepnout dřív... :-)

Tak to byl miho, kdo dodal přesvědčující argument (díky :-) ), ostatní si z něj vemte příklad a tvrzení typu "Tak to prostě je a jinak nebude" si prosím nechte pro sebe.
Alekk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alekk »

TomV píše:Ne-e. Asi víc nezvládne. Proč to chceš dostat na ATA/66 ? Pro DVD přenosy bohatě stačí ATA/33. Leda, že to máš na jednom kabelu s diskem a brzdí ti ho...
Pro DVD přenos ano,ale pro datový přenos je ATA66 rychlejší a je to hodně znát i bez testů!!!Instalace,kopírování atd....
Barton2500+@3200+[11*220],EPOX 8RDA3+ rev.2.1 ,2xSegate SATA 80GB RAID-0,Western Digital 40GB,2x256MB DDR 400,PROLINK FX 5700,SB audigy2 PLATINIUM PRO,AOC 17K+.
cert
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Alekk

Příspěvek od cert »

Re: Alekk

To mas nejaku rychlu DVD-ROM, ja som totiz nevidel nielen ani taku co kopiruje 33MB/s ani co kopiruje 66MB/s.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

To jsi (ne)viděl správně. Tak rychle ti nebude kopírovat žádná mechanika. Bavíme se tu o přenosových režimech řadiče, ne o rychlosti kopírování.
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“