Jaky RAID radic<

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

dobra, aby jsme to ujasnili
softwarovy RAID - treba ve win NT, 2K... system vidi nekolik fyzickych disku a nejak (je jedno jak, podle systemu) se mu "rekne" : "udelej z toho ten nebo onen RAID", a o vsechno se stara system, hlida data a vsechno okolo, v tom pripade to odnese CPU
hardwarovy RAID (IDE i SCSI) - radic vidi nekolik fyzickych disku, pres bios se nakonfiguruje na ten ci onen RAID level, pro system se pak jevi jako jeden fyzicky disk a taky se k nemu tak chova, veskere operace daty v poli si dela radic sam a to podtrhuji, rozdeluje data na disky, pocita parity atd..., kdyz nektery disk selze, po vymene za novy se bud automaticky, nebo spustenim provede rekonstrukce pole, to se ovsem provadi pouze v radici, nezavisle na CPU

Staci tento popis?
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
miho
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miho »

Ufff to je tezka prace...

HW raid - ma CPU a pamet. Treba adaptec pouziva specializovany Intelacky 80302 procesor s frekvenci 66MHz a 64MB pameti na svych SCSI radicich. Casto lze pouzit zalozni baterii pro napajeni cache pameti. Ve SCSI provedeni cena >15000Kc v IDE cena > 5000Kc.

SW raid - ciste softwarova zalezitost. Maximalni flexibilita (napr. udelam RAID jen z poloviny disku, vytvorim ho na discich pripojenych k ruznym radicum...). Dobre se vyrovnava s pripojenim ruznych disku vcetne disku ruznych kapacit. Neni problem pouzit nadbytecne misto vetisho disku jako samostatnou jednotku. Disky nejsou skryty za "mlhou" radice. Jde z nich cist SMART informace, nastavovat, prenosove rezimy... Mensi spolehlivost. Bez nabootovani do OS nelze obnovit pole. Basti trochy vykonu procesoru.

HW/SW hybrid - Nema CPU ani pamet. 95% prace odedre hlavni procesor. Mala flexibilita. Basti zhruba stejne vykonu CPU jako ciste SW reseni. Cena <1000 Kc.

Dukaz, ze bezne pouzivane RAID radice potrebujou aby za ne praci udelal ovladac skrze hlavni CPU- viz treba jadro linuxu, kde jsou ovladace nekterych radicu pristupne ve zdrojove podobe.

Ja neodsuzuju HW/SW radice. Naopak. Diky vykonu dnesnich procesoru poskytujou rozumny vykon za velmi prijatelnou cenu. Ja se jenom branim spojeni HW a HW/SW radicu do jedne kategorie. Jendo jsou levne "hracicky pro deticky" druhe velmi drahe profi nastroje.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Dony píše:hardwarovy RAID (IDE i SCSI) ......... veskere operace daty v poli si dela radic sam a to podtrhuji, rozdeluje data na disky, pocita parity atd..., kdyz nektery disk selze, po vymene za novy se bud automaticky, nebo spustenim provede rekonstrukce pole, to se ovsem provadi pouze v radici, nezavisle na CPU

Staci tento popis?
ok, polopaticky. když řadič NEMÁ procesor (je to sw/hw hybrid, jak to nazval miho), kdo tedy vykonává ty instrukce (kam nahrát která data apod.) ?
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

kdyz to funguje bez ovladace, je to snad HW reseni, ne?
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Dony píše:kdyz to funguje bez ovladace, je to snad HW reseni, ne?
aha takže třeba nejnovější radeon 9800pro AIW protože potřebuje ovladač tak kvůli tomu to není HW ?
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

pokud vim, tak zakladni funkce dokaze i bez ovladace
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Dony, nehádej se pořád. Kluci mají pravdu. Ikdyž má RAID řadič BIOS a čip, pořád to neznamená, že je sám schopen práce a je pro OS transparentní. Například včera jsem zkoušel k řadiči Promise 378 (nebo kolik), integrovaném na mé desce, připojit disk. V BIOSu řadiče jsem disk zkonfiguroval a přiřadil do pole, ale Windows ho nenašly. Proč ? Protože jsem v nich neměl nainstalované ovladače k RAID řadiči. Kdyby to byl plnohodnotný, myslící řadič, tak by se, jak říkáš, pole systému jevilo jako jeden disk a pracovalo všude stejně, bez ohledu na OS.
Takže, jak psal miho, typy jsou opravdu tři.
HW - to je to řešení, co popisuješ ty.
SW - čistě softwarové.
HW/SW - to je to, co se dává na základní desky a na nejlevnější RAID řadiče. Má to čip, má to i BIOS, ale NEMÁ TO PROCESOR a NENÍ TO SCHOPNÉ PRACOVAT NEZÁVISLE NA OS. HW varianta ano. V tomto případě čip v podstatě jenom hardwarově rozšiřuje přípojná místa a samotné diskové pole zajišťuje ovladač v OS.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

oops... :o
ok, v pohode, bohuzel jsem se skoro vzdycky setkal u HW jen s temi "enterprise" radici a ze jich neni malo a podle chovani tech ide raidu jsem predpokladal, ze je to to same, ale pokud ne, tak jsou vyrobci jen banda bridilu a flakacu, nebo jsou podplaceny, nebo nevim... , protoze udelat ciste hw podporu pro raid 0 a 1 preci neni nic sloziteho (nereknu vyssi levely, to uz je jiny kafe...), kdyz uz tomu daji bios a ruzne jine vychytavky, proc probuh ne tohle???
do patku mi prijdou disky, tak uvidim, jak se to bude chovat pod poradnym drobnohledem
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jo, s výrobcema je to těžký. Snaží se trhnout co nejvíc penězm a proto se logicky snaží rozšířit technologii mezi mnohem širší spektrum uživatelů. A proto musí být levná. A proto musí být ořezaná...

Jestli jsi se setkal s pořádným HW řadičem, tak víš, že jeho deska je čipů a ostatní elektroniky plná. Navíc se skoro všechny strkají do 64-bitové PCI. Ale tyhle levné řadiče vypadají jako chudší zvukovka - jeden malej čip uprostřed a z toho obvykle na kraji desky lezou dva PATA konektory. A to je všechno. V případě integrované verze na desce je to totéž. Ten malej čip je jenom IDE řadič s rádoby RAID BIOSem, ale to je všechno. Stejný případ, jako softmodemy, nebo GDI tiskárny...
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

TomV píše:Jo, s výrobcema je to těžký. Snaží se trhnout co nejvíc penězm a proto se logicky snaží rozšířit technologii mezi mnohem širší spektrum uživatelů. A proto musí být levná. A proto musí být ořezaná.... Stejný případ, jako softmodemy, nebo GDI tiskárny...
přesně tak :evil:
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

no, tak mi to nedalo a zasel jsem si do skladu, pro to nejjednodussi "ciste" hardwarovy, co snad muze byt Dell PE 1655MC, balde server, vejdou se do nej jen dva disky , takze jen raid 0,1 ten cip je pravda velkej a ma hodne vyvodu, ale je to SCSI a ty mivaj vic "nohou", to uz budi respekt :-D
stejne nechapu, proc by t v tom nemohlo bejt zadratovany, tech par dolaru ci centu na cene cipu by se uz stratilo, ale asi je jednodussi obslehnout hotovy, nez vymyslet novy, ikdyz jednoduchy... :sad:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jo, ale to je HW RAID a ještě k tomu SCSI. To, že umí jenom mody 0 a 1 je dáno tím, že do blade-serveru prostě víc disků, než dva, nenacpeš. Ten řadič je sice jednodušší, ale jinak ořezanej není. To se u serverů nedělá.

Zajdi si do skladu pro nějakou typicky "spotřební" desktopovou základku s integrovaným ATA RAID řadičem (např. Promise) a zkus si to rozchodit bez ovladačů pro OS. Uvidíš, že se to opravdu pro systém nechová transparentně a ty ovladače to k provozu potřebuje.
Čip je tam malej, má málo vývodů a respekt nebudí vůbec ... :-)
Naposledy upravil(a) TomV dne čtv 4. pro 2003, 14:05, celkem upraveno 1 x.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

jak jsem psal vyse, provedu testy doma, takovyhle veci tu nemame :-D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Dony píše:jak jsem psal vyse, provedu testy doma, takovyhle veci tu nemame :-D
Ok, jsem zvědavej, jak to dopadne... :-) Mně se to rozjet nepovedlo...
Indy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Indy »

Marsellus Wallace píše:stáhni si tohle http://mysite.verizon.net/vze3bfc7/Down ... Filter.zip dej to na C: (nebo jaký máš boot drive), spusť cmd.exe a spusť bez parametrů ten program. vyjede ti help, jak to nainstalovat atd...

Hope this help :oops:
Tak jsem stáhnul a nainstaloval. Rychlost se zvýšila na 29 351 kb/s

Pak jsem zkusil přeinstalovat ještě jednou přímo ve WIN ovladač pro řadič. Co se nestalo - ve skupině Řadiče SCSI a RAID přibyla položka Promise RAID Console SCSI Procesor Device. A světe div se, rychlost se vyšplhala na příjemných 73 280 kb/s :-D :D :o 8-) :D
Takže dík, jsem spokojen a všem doporučuji si s tím pohrát. Více než desetinásobné zrychlení je fakt znát. Jen mně překvapuje docela malý rozdíl oproti RAIDu v chipsetu ICH5, který dosahuje rychlosti 67 483 kb/s.... 8-)
MB ASUS P4C800 Deluxe, CPU P4 2,8/800 FSB @ 3,0, RAM 2x512MB DDR400 , VGA Hercules All In Wonder Radeon 9800 SE, HDD Seagate Barracuda 7200.7+ ST3120026AS -120GB 2x v RAID 0, DVD LG GSA-4040B: +-R/RW, RAM , CASE DX + Fortron 350W (60BTP), Monitor ViewSonic PF 975
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Indy píše:
Marsellus Wallace píše:stáhni si tohle http://mysite.verizon.net/vze3bfc7/Down ... Filter.zip dej to na C: (nebo jaký máš boot drive), spusť cmd.exe a spusť bez parametrů ten program. vyjede ti help, jak to nainstalovat atd...

Hope this help :oops:
Tak jsem stáhnul a nainstaloval. Rychlost se zvýšila na 29 351 kb/s

Pak jsem zkusil přeinstalovat ještě jednou přímo ve WIN ovladač pro řadič. Co se nestalo - ve skupině Řadiče SCSI a RAID přibyla položka Promise RAID Console SCSI Procesor Device. A světe div se, rychlost se vyšplhala na příjemných 73 280 kb/s :-D :D :o 8-) :D
Takže dík, jsem spokojen a všem doporučuji si s tím pohrát. Více než desetinásobné zrychlení je fakt znát. Jen mně překvapuje docela malý rozdíl oproti RAIDu v chipsetu ICH5, který dosahuje rychlosti 67 483 kb/s.... 8-)
to jsem rád že ti to pomohlo :D
Indy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Indy »

Tak snad i má zkušenost pomůže jiným... :D Ještě jednou dík
MB ASUS P4C800 Deluxe, CPU P4 2,8/800 FSB @ 3,0, RAM 2x512MB DDR400 , VGA Hercules All In Wonder Radeon 9800 SE, HDD Seagate Barracuda 7200.7+ ST3120026AS -120GB 2x v RAID 0, DVD LG GSA-4040B: +-R/RW, RAM , CASE DX + Fortron 350W (60BTP), Monitor ViewSonic PF 975
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

:o oops, tk jsem vcera udelal prvni test "domaciho" RAIDu :) a co se nestalo, level jsem si hodil na 1.5 (sice nevim, co to znamena, nikde jsem popis tohohle levelu nikdy nevidel, ale bylo u nej napsano, ze je rychlejsi nez normalni 1, tak jsem to prubnul :D ).
Pustim na to Ghosta, klonovani v pohode...
Pustim na to test, cteni 30-90 mega za vterinu, parada, zapis 1,5-1,7 mega za vterinu, sok :sad:, jdu stahovat novejsi ovladace a ladit...
andrew0
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Dalsi dotaz tady

Příspěvek od andrew0 »

Koukam jak se tu tak docela fundovane bavite od RAIDu tak by me zajimalo co muz delat kdyz mi odesla deska kde semmel dva disky v RAiDu0 byl to EpoX 8K3A+ s HPT372 a potrebuju proste opravdu nutne nejak z tech disku sotat ty data??
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

S HPT 732 je to celkem v poho, akorat musis mit k dispozici jinou desku s timhle radicem, konfiguraci raidu ma totiz ulozenou nekde na discich, takze po pripojeni by si mel z toho data dostat (zjistil jsem to pri testovani s dvojicemi disku, odpojil jsem disky v RAIDu, hodil tam jiny, prekonfiguroval a kdyz jsem vratil ty puvodni, konfigurace se zmanila nazpet)
jinak ted uz pouzivam VIA SATA RAID, protoze z HPT se mi nepovedlo vyzdimat i po silenejch pokusech dostatecnej vykon (viz vyse)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“