mushkin + abit nf-s 2.0 = problémy

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

mushkin + abit nf-s 2.0 = problémy

Příspěvek od roxik »

mám tyhle paměti, viz link

http://www.mushkin.com/epages/Mushkin.s ... iew/991098

ostatní HW dle podpisu, popíšu problém

nejsem s to rozjet paměti na FSB217 (DDR433) při nízkém časování (6-2-2-2) jak mají ve specifikaci
zkoušel jsem i nižší FSB ale stabilní bylo až 210 a to jsem do nich musel pustit v biosu 2.9V :o

při FSB200 jedou při stejném časování na 2.8V

zkoušel jsem jsem hledat radu na netu (oficiální fórum mushkinu,abit fórum), našel jsem dost lidí, co mají stejný problém (abit vs winbond BH-5), zkoušel různé biosy (1.4,1.6,1.8,1.9,2.0), nastavení biosu podle rad ale bez úspěchu....

CPU mám chlazeno Thermalrightem SLK-900U :D, northbridge byl chlazen pasivem Zalmanem NB47J, ale musel jsem prozatím vrátit puvodní, protože Thermalright je docela velkej :wink:
no a southbridge mam taky chlazený tím stejným Zalmanem

mosfety nijak extra teplý nejsou, stejně tak NB, CPU je taky v pohodě, i když mám otevřený case tak je to stejné - při memtestu lítají chyby při testu #6

zajímavý je že když nastavím FSB200 a dám časování ram dám na SPD, tak načte 6-2-2-2 ale jakmile dám třeba FSB210 tak už SPD přečte 7-3-3-2

než půjdou na reklamaci, ještě zkusím najít někoho, u koho bych mohl na vyzkoušet ty ramky :evil:
oldskool pc - xbox - xbox360
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: mushkin + abit nf-s 2.0 = problémy

Příspěvek od Orbithek »

Jak jsem četli tento článek o tvých pamětěch,tak mi z toho vyznělo,že časovaní těchto pamětí 2-2-2-6 je při FSB 200. Nedávno jsem i četl recenzi na paměťi Kingmax DDR433,které měli na FSB 217 časování 2,5-4-4-8..... Zkus tam hodit trochu horší časování....Větší vliv na výkon počítače má vyšší FSB, u časování je to pouze 1-5 %...Toť můj názor :)
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Orbithek píše:Jak jsem četli tento článek o tvých pamětěch,tak mi z toho vyznělo,že časovaní těchto pamětí 2-2-2-6 je při FSB 200. Nedávno jsem i četl recenzi na paměťi Kingmax DDR433,které měli na FSB 217 časování 2,5-4-4-8..... Zkus tam hodit trochu horší časování....Větší vliv na výkon počítače má vyšší FSB, u časování je to pouze 1-5 %...Toť můj názor :)
ne specifikace je PC3500 (DDR433) při časování 6-2-2-2, takže při FSB217 by to ty paměti měly umět ne?

koneckonců když mrkneš na ten link, tak tam i píšou jaká je specifikace :roll:

EDIT: zkoušel jsem horší časování ale pomohlo jen částečně (memtest projde, prime95 jsou ale chyby)
měly by zvládnout časování, který uvádějí ve specifikacích ne? :?
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Please note that these nforce2-rated specs are for a system using a 200mhz core Athlon. While some customers may be able to achieve these timings with a 133mhz or 166mhz core Athlon, we cannot guarantee this.
Byla tam dole ještě taková malá poznámka!
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Orbithek píše:Please note that these nforce2-rated specs are for a system using a 200mhz core Athlon. While some customers may be able to achieve these timings with a 133mhz or 166mhz core Athlon, we cannot guarantee this.
vím o ní, takže myslíš, že v tom případě to nezvládne můj Barton? Jeho default FSB je 166 :lol:

já ty paměti vyzkouším v jiný desce, než budu něco reklamovat :oops:

EDIT: nemělo by to Bartonu být fuk jaká je FSB? to spíš asi záleží jestli to sežere NB ne? když snížím násobič, tak aby výsledná frekvence CPU odpovídala ratingu 2500+ tak to taky nejde... :sad:

mám z toho už hlavu docela zmatenou :roll:
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

r0man píše:
Orbithek píše:Please note that these nforce2-rated specs are for a system using a 200mhz core Athlon. While some customers may be able to achieve these timings with a 133mhz or 166mhz core Athlon, we cannot guarantee this.
vím o ní, takže myslíš, že v tom případě to nezvládne můj Barton? Jeho default FSB je 166 :lol:

Asi si mě nepochopil.Myslel jsem tím,že při FSB 200 to bude mít časování 2-2-2-6. Při vyšší FSB už to nemůžou zaručit...Jinak to zkus v jiné desce a uvidíš
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Orbithek píše:
r0man píše: vím o ní, takže myslíš, že v tom případě to nezvládne můj Barton? Jeho default FSB je 166 :lol:

Asi si mě nepochopil.Myslel jsem tím,že při FSB 200 to bude mít časování 2-2-2-6. Při vyšší FSB už to nemůžou zaručit...Jinak to zkus v jiné desce a uvidíš
To by mělo být pamětem jedno jestli procesor je 166 nebo 200 a já ho dám na 217, pořád by měly udělat 6-2-2-2 ne?
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

[/quote]

To by mělo být pamětem jedno jestli procesor je 166 nebo 200 a já ho dám na 217, pořád by měly udělat 6-2-2-2 ne?[/quote]

No mělo by to být :) Už nevím jak to říct,ale píšou tam při FSB 200 bude toto časování,ale nic o FSB 217! :wink: Už to neřeším :oops:
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Orbithek píše:
To by mělo být pamětem jedno jestli procesor je 166 nebo 200 a já ho dám na 217, pořád by měly udělat 6-2-2-2 ne?[/quote]

No mělo by to být :) Už nevím jak to říct,ale píšou tam při FSB 200 bude toto časování,ale nic o FSB 217! :wink: Už to neřeším :oops:[/quote]

ok ještě jedna věc:

taky tam píšou CL2 @ 433MHz

počítám že uvažují provozování pamětí na nforce2 čipsetu v synchro režimu tedy 1:1... tzn. FSB217 ne?

asynchro na nforce2 nemá smysl, to je brzda zatáhnutá ruční brzda pro celkový výkon ne? :roll:
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

S tím vším souhlasím,ale klikni si na ten "?" co je za CL2@433 a zjistíš,že na další stránce je ostatní časování na CL-4-4-7..... při 433
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Musis si taky uvedomit, ze FSB nad 210 ti nemusi ustat Barton. Jsou zname pripady kdy TB jede v desce v pohode treba na 220 a Barton (2500+) nejede stabilne ani na 200 i kdyz jsou to spise vyjimky. Dalsi problem muze mit deska, ktera oficialne podporuje pouze FSB200 a cokoliv nad 200 je uz navic. Nejlepsi bude otestovat ty pameti na nejakem Intelu, ktery zvlada vetsi FSB lepe nebo u nekoho o kom vis, ze mu deska 217FSB 100% zvladne.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Orbithek píše:S tím vším souhlasím,ale klikni si na ten "?" co je za CL2@433 a zjistíš,že na další stránce je ostatní časování na CL-4-4-7..... při 433
to povídaní o časováních je stejný pro všechny paměti co mají, koukal jsem na tři různý paměti (různé typové řady) a ten odkaz vede na stejnou stránku :)
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Jiri Drak píše:Musis si taky uvedomit, ze FSB nad 210 ti nemusi ustat Barton. Jsou zname pripady kdy TB jede v desce v pohode treba na 220 a Barton (2500+) nejede stabilne ani na 200 i kdyz jsou to spise vyjimky.
To máš pravdu, že to fakt možná neustojí ten Barton. Ale na mushkin fóru jsem se bavil s jedním uživatelem, co má TB, stejnou desku, stejný paměti a má stejný problém... :?

Na druhou stranu jak jsem psal,
že zajímavý je že když nastavím FSB200 a dám časování ram dám na SPD, tak načte 6-2-2-2 ale jakmile dám třeba FSB210 tak už SPD přečte 7-3-3-2

co na tohle říkáš? to vypadá na to, že abit chybně přečte SPD ne? nic jinýho mě nenapadá, protože i na ty spd hodnoty je pak systém nestabilní
Dalsi problem muze mit deska, ktera oficialne podporuje pouze FSB200 a cokoliv nad 200 je uz navic. Nejlepsi bude otestovat ty pameti na nejakem Intelu, ktery zvlada vetsi FSB lepe nebo u nekoho o kom vis, ze mu deska 217FSB 100% zvladne.
A ona existuje nějaká deska pro AMD, která oficiálně podporuje víc než FSB200?
Nejlepší bude to fakt zkusit v jiný desce, teď u nás v tý díře najít někoho kdo má vhodné vybavení (buď Tb+nforce2 nebo intel 865/875)
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

r0man píše:že zajímavý je že když nastavím FSB200 a dám časování ram dám na SPD, tak načte 6-2-2-2 ale jakmile dám třeba FSB210 tak už SPD přečte 7-3-3-2. Co na tohle říkáš? to vypadá na to, že abit chybně přečte SPD ne? nic jinýho mě nenapadá, protože i na ty spd hodnoty je pak systém nestabilní
Me to spis pripada, ze ty pameti maji 6-2-2-2 pri 200FSB a 7-3-3-2 pri 210. Z tech stranek jsem nepochopil ze zvladnou 6-2-2-2 pri 217FSB, ale pouze ze zvladaji CL2 pri 433MHz. Stejne rozdil ve vykonu mezi 6-2-2-2 a 7-3-3-2 bude ve vykonu tak 0,0x%
r0man píše:A ona existuje nějaká deska pro AMD, která oficiálně podporuje víc než FSB200?
Prave, ze ne a pokud ti to poslape v pohode pri 200FSB tak pochybuju, ze neco vyreklamujes.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Jiri Drak píše:
r0man píše:že zajímavý je že když nastavím FSB200 a dám časování ram dám na SPD, tak načte 6-2-2-2 ale jakmile dám třeba FSB210 tak už SPD přečte 7-3-3-2. Co na tohle říkáš? to vypadá na to, že abit chybně přečte SPD ne? nic jinýho mě nenapadá, protože i na ty spd hodnoty je pak systém nestabilní
Jiri Drak píše:"Me to spis pripada, ze ty pameti maji 6-2-2-2 pri 200FSB a 7-3-3-2 pri 210. Z tech stranek jsem nepochopil ze zvladnou 6-2-2-2 pri 217FSB, ale pouze ze zvladaji CL2 pri 433MHz. Stejne rozdil ve vykonu mezi 6-2-2-2 a 7-3-3-2 bude ve vykonu tak 0,0x%
ja jsem to pochopil tak ze ty low level 2 by to měly agresivní časování i při vyšší frekvenci (433Mhz)

oni mají ještě v nabídce low level 1 a ty mají winbondy CH-5 a ty už to časování mají horší a jsou certifikovaný pro 433Mhz na 6-2-3-3
r0man píše:A ona existuje nějaká deska pro AMD, která oficiálně podporuje víc než FSB200?
Prave, ze ne a pokud ti to poslape v pohode pri 200FSB tak pochybuju, ze neco vyreklamujes.
desku reklamovat nechci, to je mi jasný, že by to neprošlo
přemýšlel jsem o pamětech, ale budu ještě testovat dál :)
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Jiri Drak píše:Me to spis pripada, ze ty pameti maji 6-2-2-2 pri 200FSB a 7-3-3-2 pri 210. Z tech stranek jsem nepochopil ze zvladnou 6-2-2-2 pri 217FSB, ale pouze ze zvladaji CL2 pri 433MHz. Stejne rozdil ve vykonu mezi 6-2-2-2 a 7-3-3-2 bude ve vykonu tak 0,0x%
Myslel jsem to úplně stejně,jen jsem to tak pěkně neuměl vyjádřit :)
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Orbithek píše:
Jiri Drak píše:Me to spis pripada, ze ty pameti maji 6-2-2-2 pri 200FSB a 7-3-3-2 pri 210. Z tech stranek jsem nepochopil ze zvladnou 6-2-2-2 pri 217FSB, ale pouze ze zvladaji CL2 pri 433MHz. Stejne rozdil ve vykonu mezi 6-2-2-2 a 7-3-3-2 bude ve vykonu tak 0,0x%
Myslel jsem to úplně stejně,jen jsem to tak pěkně neuměl vyjádřit :)
uvidíme, jak dopadnou moje testy, třeba to rozchodím :D
když ne, tak se nedá nic dělat :roll:

EDIT: Na fóru mushkinu jsem hledal pomoc od lidí, kterým to běhá, jeden mi napsal:

Errors in tests 5 & 6 inticate bad sticks or too high clocks with not enough juice

Napadlo mě odpojit přídavné napájení (ten konektor pro P4) - provozoval jsem to asi měsíc bez toho, než jsem si všiml, že deska má konektor :roll:

teď celý memtest (všechny testy) projedou bez chyb :D

FSB216 časování 11-3-2-2 napětí 2.8V

teď žhavím prime95 a vypadá to gut, takže to chvíli nechám a budu dát zvedat FSB
roxik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od roxik »

Tak je to definitivní - s odpojeným P4 konektorem to funguje. Včera jsem jel 12hodin Prime95 bez chyb.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“