SDRAM versus DDRAM? Help!

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

SDRAM versus DDRAM? Help!

Příspěvek od Daneel »

Mam problem, rád bych upgradoval PC (Acer S series, cca 2 roky stare, 64 MB SDRAM, Celeron 900MHz), a to sice zatím přidáním 128 MB RAM, chtel bych pamet koupit u Mironetu (popis: 128MB DIMM PC133 brand ale absolutne nechapu rozdily mezi pojmy SIMM, DIMM a RIMM, mám základní znalosti o hardwaru jeste ze skoly a co jsem nekdy cetl, ale tomuhle fakt nerozumim. Nemam k PC dokumentaci takze jsem otevřel bednu a zjistil ze tam mam 64 MB SDRAM/133 MHz CL3 což jakž takž chápu, ted mi jde ale o to jestli kdyz k tomu přidam tu vyše uvedenou pamět jeslti to bude fungovat? Jeste bych dodal že mam sdilenou 8mi MB grafiku (chapu že je to k smichu, ale na vic proste nemam), takže myslite že mi to bude fungovat?

PS.: jeste neco: SDRAM ma jen jeden takovej ten vyřez kterym zapadne do desky, DDRAM ma dva (pokud se pletu tak je to obracene, tak me kdyztak opravte)

Doufám že mi nekdo poradi, nechci hrat hry, jde mi o vyšši rychlost aplikaci typu Photoshop, Illustrator, atd.

Díky
bla bla
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Pokud mas ted v PC SDR pameti (treba PC 133) tak k nim DDR pameti nepridas... Je to proste uplne jinej typ. Pokud teda nemas nejakou tu desku, ktera zvladala oba typy - bylo jich nastesti malo, pac byly dost problemovy..... Pouzit se daly bud DDR nebo SDR - proste ne najednou.

Jinak SIMM pameti byly jeste takovy ty uplne stary prťavý.
DIMM (dual inline memory module- jestli si to dobre pamatuju) jsou ty "delsi" a RIMMky (Rambus) byly specialy pro P4 - ty tam nemas určite....

Pokud mas teda 64 MB PC 133, tak klidne dokup dalsi 128 MB ..melo by to fungovat.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

Diky za info, jinak tu pamet sem sice nevyndaval abych s tim zbytecně neco neudělal:-) ale co si pamatuju tak ma tak 10cm...nevis nahodou jestli to jestli je to SIMM/DIMM nejde zjistit we Win98, nebo v BIOSu nebo nejakym programkem? Rad bych si byl 100% jistej abych se s tim nemusel behat tam a zpatky, mam to dost daleko, proste koupim>vrazim>jede dal...Dikes
bla bla
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Jsem si celkem jistej ze u 900MHz Celerona nemas simky pameti, neboj :wink: Budou to SDR DIMM.
Problem by mohl nastat - nevime jestli tvoje deska spolupracuje s "jednostrannyma" modulama nebo potrebuje jeste "oboustranny" - nechci strasit,ale mohlo by se stat, ze az tam vrazis 128 MB modul tak ona z nej uvidi jen 64MB.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään

Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

ta deska (nebo aspon cislo tam na schematu) je S57M.. nepredpokladam ze bys ji znal ale co kdyby :D Vyrobce tam bohužel uvedenej neni, byla to sestava, jak sem rikal je to asi 2 roky stary jaka bude pravdepodobnost že to vyjde?
bla bla
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Bud koukni na web Aceru a zkus to najit a nebo se s nima v tom krame dohodni, že to vyzkousis a kdyz tak to vymenis za ten oboustranej modul.. je bohužel trochu dražší.

Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

okay, moc ti děkuju, fakticky, mej se fajn
bla bla
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Je mi jasny, ze v tom poslednim bode jsem ti moc nepomohl. Sorry.

Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

no hele a je mezi tim nejakej rozdil ve vzhledu tech karet?(myslim jednostranna/oboustranna) Acer je service bullshit, mám s nima spatný zkušenosti, nikde jsem to nenasel, krom toho ten typ PC co mam ja ani nemaj v databazi (cesi uz vubec ne)..a kdyz jim poslu mejla tak mi napisou neco jako "lituji..." nebo neodpovi vubec...bratr u nich delal a byl uplne zdesenej tak radsi dal vypoved :(
bla bla
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

:o Ted jsem trochu šokovanej - ja mam s Acerem dobry zkusenosti... ale to je fuk.

Oboustranná má proste chipy z obou stran a jednostranná jen z jedny :wink: Nektery starsi desky ty jednostranny moduly proste nevezmou... Ja si myslim, ze u ty tvoji uz by to melo bejt v pohode, ale jistej si fakt nejsem.
Co to ma za chipset ???

Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

uff..chipset nevim, to me nenapadlo musel bych to zase rozdelat, vim ze to tam bylo nekde napsany.. ale pokud to chapu ted dobre: pokud ta stavajici RAMka co tam je je proste zasunuta jenom na jedny ty delsi strane tak by to mela bejt ta jednostranna logicky me napada ale nevim treba je to jinak..?
bla bla
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

pokud ta RAMka má chipy jen z jedný strany, tak je jednostranná. pokud má chipy z obou stran, je oboustranná. šance, že by ti to našlo jen polovinu RAM je celkem malá, pokud to PC bylo kupované opravdu před 2 roky...poslední desky co tímhle trpěly byly intel 440bx...možná ještě i810 ?!?
Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

jo 2 roky...moc dekuju sem stasten a letim ji koupit...piece
bla bla
Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

no hele mel bych jeste jeden dotaz: koupil sem oboustrannou 128, protoze mi ten chlápek v kráme poradil že ta oboustranna padne i do tech desek, ktery sou pro jednostrannou, takze sem to povazoval za jistotu, sic byla o skoro pětikilo drazsi a taky proto ze jsem to predtim jeste jednou rozdelal a zjistil sem ze to je asi fakt strasi deska a ze ma ty chlopne z obou stran, no to už je ted jedno.

Takze sem ji tam nacpal, pustil a funguje to bez problemu i s tou starou 64kou. No ale kdyz mi najely wins tak mi to ukazalo ze mam jen 160 MB RAM misto ocekavanych 182 MB RAM (pac mam integrovanou 8 MB grafiku). Tak sem juknul do BIOSu a tam sem se dovedel ze je to v poho, akorat ze tech zbylejch 32 MB je shared. Z toho sem vydedukoval ze je zere ta grafika, ktera predtim kousala z ty 64ky tech 8. A uz k otazce: je to k něčemu?? Respektive pokud nejni, jak se da ta hodnota snižit na treba tech 8 pro tu grafarnu? Dik, fakt tomu moc nerozumim, protoze podle me je to asi zbytecny...ale nevim?
bla bla
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pokud na tom nehraješ hry, tak ti 32MB videopaměti není k ničemu. Dej tam 8.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

no nehraju games, chci provozovat graficky aplikace (Photoshop, Illustrator..), ale je to integrovana 8MB tak k cemu ji bude 32??? No rád bych to nekde nastavil ale gde?????V BIOSU je jenom info, neda se tam zmenit hodnota, mam nakej atypickej BIOS (neco co dodaval ACER k sestavam, vubec tam nejni treba logo Energy Star).Takze?
bla bla
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tak to nevim... Ty tam nemáš integrovanou grafiku s 8MB paměti. Sama grafika totiž žádnou paměť nemá a užírá si z RAM. Teď má užráno 32 MB, tak máš 32MB grafiku... :-) Otázka je, kde a jak to změnit. Tyhle firemní BIOSy nesnášim... :evil:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Daneel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daneel »

No jasne no, ja to myslel tak že jako byla 8MB vod zacatku tak nevim proc by mela mit 32, kdyz mi 8MB staci v poho...blbe sem se vyjadril..co mam delat? Da se nak "vymenit" BIOS nebo musim mit novou motherboard? Vim že se da BIOS updatovat..ale u tohohle to asi nema cenu sem rad ze to jakz takz chodi...
bla bla
Manuf
Nováček
Nováček

Příspěvek od Manuf »

A zvládne ti to přehrávat DVD úplně v pohodě, nebo tam vypadávají fps? Mám asi to samé a DVD ani DIVX 640x480 nejde to kvalitně.
Více zde:
http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=105113
Odpovědět

Zpět na „Paměti“