Divne chovani RAIDu pri zapisu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Divne chovani RAIDu pri zapisu

Příspěvek od Dony »

mam radic HPT372 na desce, povesil jsem na nej dva disky seagate 120GB 8MB cache, RAID 1, vsechno se v poho nainstalovalo, test HDTachem ukazal vysledky podle ocekavani (priblizne to same jako u samotneho disku) ale Dr.Hardware ukazal cteni vyssi (kolen 60MB/s) a cteni zapis uplne hruza (necele 2 MB/s) a stejne se to chova i pri normalni praci.
kopirovani 750MB souboru
samostatny disk -> RAID 4 minuty!! :o
RAID -> samostatny disk 14 vterin!! :o
zatizeni procesoru se nemeni...
vubec netusim, cim to muze byt :x
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

vítej do klubu :-D

no, nejdřív zkus klasiku - nejnovější BIOSy, drivery, máš doufám každý disk na jiné kšandě a jsou oba totožné...

když to nepomůže, tak pak zkus tohle http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=2704&start=20 (XP Cache filter).
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

dik za uvitani :D Kazdej disk samostatne, oba primary master, Bios desky mam nejnovejsi, v radici + drivery verzi 2.345 (novejsi, nez oficialni nej... na webu HPT), zkousel jsem i starsi verzi driveru, ale bylo to spis horsi, pouzivam W2K, tak nevim, jestli ten XP cache filter bude slapat... :?
Ten thread co si psal znam, taky sem tam psal, ale pokusy s driverama nepomohly...
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

ahaa win2k. máš ten mail v podpisu funkční ? poslal bych ti cca 500kB patch...snad by pomohl :roll:
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

jo, mail funkcni je, tak to muzes poslat, predem dik.
Cache filter jsem zkousel, vysledek 0, ale to jsem predpokladal, protoze jak jsem cetl, resi to vec, ktera je v XP nova, jeste jsem zkousel to pole rozpojit a disk dat na normalni radic, sel v pohode rychle a ten druhej sam na raid radici bez nastaveni jako pole uz zapisoval rychlejc, ale porad to je tak pulka normalni rychlosti... :x
Jak dela testy HDTach? biosem? obchazi nejak ovladace? v nem to totiz hlasi podle me normalni hodnoty. :?
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

To Marsellus Wallace: diky za patche (Q811392, Q332023), na Microsoftu jsem je nasel taky, ale je u nich napsany, ze jsou na SP3, tak jsem predpokladal, ze jsou v SP4 zahrnuty, zkusim to nainstalovat a uvidi se...
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Dony píše:To Marsellus Wallace: diky za patche (Q811392, Q332023), na Microsoftu jsem je nasel taky, ale je u nich napsany, ze jsou na SP3, tak jsem predpokladal, ze jsou v SP4 zahrnuty, zkusim to nainstalovat a uvidi se...
jeden je SP4 included, ale ten druhý (dskcache.exe) je MS Highly Confidential :lol:
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

Tak a uz sem pekne nasr....., zkousel sem ty patche, jeden to vykoplo, ze uz je tam SP4 (ok), druhej (dskcache) na ide disk ukazal jak je nastavenej, na SCSI (na raidu) nejaky I/O error, takze nastavovani nejde :x
Zkusil jsem posledni moznost, odpojil IDE disk a zkusebne nainstaloval cistej system primo na RAID, instalace v pohode, zadna chyba, ale zapis i na cistym systemu katastrofalni, takze je tam neco shnileho.
Nejhorsi je, ze na internetu o podobnem problemu ani carka, uz komunikuju s technikem CC a pokud to nevyresi, jde to na reklamaci...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tak už vidíš rozdíl mezi HW RAID řadičem a tím pseudoHW malým prdem, co dávaj na desky ? :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

TomV píše:Tak už vidíš rozdíl mezi HW RAID řadičem a tím pseudoHW malým prdem, co dávaj na desky ? :-)
jj...u HW řadiče by tam ta I/O chyba nebyla...

to dony: výrobce nemá utilitu na zapínání cache na disku ?
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

TomV píše:Tak už vidíš rozdíl mezi HW RAID řadičem a tím pseudoHW malým prdem, co dávaj na desky ? :-)
s blbe napsanym ovladacem klidne jo, uvidim, co z toho vyleze, napsal jsem to jeste na podporu EPOXu, tam snad budou vedet co s tim...
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

na oficialnim webu jsou jen drivery :sad:
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

saga RAID pokracuje :-D , uz si z toho delam srandu, zatim mi nic jineho nezbyva...
ze supportu highpointu (doufam, ze to rozlousknou) alespon vylezla diagnosticka utilita na radice, hura, podle ni je vsechno v poho, pruser bude nekde we win...
ale objevil jsem naprosto neuveritelnou vec, pustim na RAID random write disk benchmark v AIDA32, po spusteni 1.7 MB/s, CPU 0%, do konce asi 150 minut, tak si pustim winamp a ve chvili, kdz zacne hrabat na druhej disk, graf v benchmarku vyleti na 4.5 MB/s, vypnu winamp, 1.7 MB/s, znova zapnu, 4.5 MB/s, zkusim benchmark na druhej disk v DR.hardware, najednou v AIDE spicka 20MB/s, zkusim ve SpeedDisku fragmentation analysis, v AIDE asi na 5s pres 40MB/s, vsechno pozaviram, zase 1.7 MB/s :x
fakt nevim co to je za binec...
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

udělej pokus - kopíruj nejdřív třeba 700mb soubor pomocí windows exploreru a pak pomocí win comanderu (teď se to snad jmenuje jinak).

a taky bych zkusil udělat na konci malej oddíl a pokusně nainstalovat linux a udělat kopírování tam. tak jednoznačně určíš, kde je problém.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

je fuk, v cem to kopiruju, ve windows to jde proste pomalu, jen HDTach jede normalne, pripada mi, ze nejak obchazi ovladac, udelam test v dosu, to bude rychlejsi, nez instalovat linux
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

i v hloupym dosu pres copy to jede pres 7 MB/s obousmerne (coz je dvakrat rychlejs nez mi to slo ve windows commanderu), tak to bude urcite nekde v tech woknech :?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Dony píše:i v hloupym dosu pres copy to jede pres 7 MB/s obousmerne (coz je dvakrat rychlejs nez mi to slo ve windows commanderu), tak to bude urcite nekde v tech woknech :?
on je problém přesně v tom, na co je ta záplata, co jsem ti posílal - zapnutí write cache. pokud se ve windows použije API microsoftu (movefile), tak to jede blbě. myslel sem, že wincommander tuhle api funkci nepoužívá :roll: a tím by se "dokazála" chyba v tomto...

no každopádně ti nezbývá nic jiného, než
a) koupit raid řadič, který podporuje "scsi" instrukce (záměrně v uvozovkách), která dovolují zapnout write cache
b) čekat, než MS udělá nějakou oficiální a plně funkční záplatu :roll:

pokud tě to uklidní, tak zdaleka nejseš s tímto problémem na světě sám. je to velmi rozšížený problém win2000/xp/2003, který silně znevýhodňuje tyto os oproti linuxu (apod)...no uznejte, chtěli byste mít vytížený server s 15000ot scsi disky, kde max rychlost zápisu by kvuli stupidní chybě byla jen 5mb/s :evil: :evil: :evil:
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

oops, tak ted uz jsem z toho totalne v ... a nevim, co si mam myslet, vcera jsem potreboval hodne volnyho mista, tak jsem to pole znovu formatnul (na tu chvili mi byl ten pomalej zapis fuk), jeden partition pres celejch 120GB a ono to zaclo kopirovat normalne, benchmark v DR.Hardware cteni 75-80 MB/s, zapis 44 MB/s, ted jsem to zkusil pro jistotu znovu a chodi to... :? :?
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

uz to zase nejde, zadna zmena v konfiguraci a zase se to plazi :x :x :x shit
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Dony píše:uz to zase nejde, zadna zmena v konfiguraci a zase se to plazi :x :x :x shit
něco se změnit muselo. docela by to zajímalo i mě, takže přemýšlej, co se změnilo... :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“