VIA KT400 (no A) MSI KT4V problem s daty

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

VIA KT400 (no A) MSI KT4V problem s daty

Příspěvek od Paja »

jak jiz je v nazvu threadu, mam probolem s daty na disku....naisntaloval jsem cerstve system na 80GB disk a pote jeste pripojil svuj 160GB disk...kdyz jsem ale po siti si od kamarada stahnul asi 5GB dat (videa - a zadny pecko ale prednasky do skoly ktere se tam nataci :-D ) tak najednou me zacaly vyskakovat hlasky PUSTE CHECKDISK SOUBOR (tentokrat ICQ.???) JE POSKOZEN... po restaru a naslednem checkdisku me to smazalo asi 20000 souboru a par giga dat....no potesilo me to :(

ted mam teda dotaz co s tim? myslel jsem ze na vine je NTFS nebot na svem 160GB disku jsem mel vyple zjednodusene sdileni a mohlo to udelat potize....nebo prave problem VIA kdy dochazelo k problemu pri kopirovani velkych dat....ale zase proc to mazalo data a navic nahodne?

a jeste prihodim jednu vec...veskere mazani atd. probiha pouze na tomto 160GB disku, C:\ a tedy ten 80GB je v poradku.....

a posledni vec: SMART hodnoty 160GB disku jsou uplne v poradku (pul mesice starej disk!)

And ye shall know the truth and the truth shall make you free
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

přesouvám do úložných zařízení, páč je to problém v OS + řadiči. co máš za OS ?
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

Marsellus Wallace píše:přesouvám do úložných zařízení, páč je to problém v OS + řadiči. co máš za OS ?
WIN XP.....

ale tak uplne DISK + OS to mozna i nebude,.....myslim ze ta chyba u VIA byla ale nevim jesli jeste u KT400 proto jsem to daval do VIA chipsety.....ale ok je to jedno....

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

SP1 máš ?
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Zkus mem test, podobne se mi zacaly chovat jedny Win2K a byla vadna ramka.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

ono je to jeste zajimavejsi...ted uz dva dny se to nestalo... predtim se to s 100% uspechem stalo vzdy kdyz jsem kopiroval velke mnozstvi dat...jak to je s tou VIA ma stale problemy pri kopirovani velkych dat nebo uz ne?
pripominam mam KT400 (non a)

pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Jo VIA ma podle me porad problemy s velkymi objemy dat, ale az tak se to neprojevovalo, vetsinou jen pri strihani videa.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Problémy s kopírováním velkých (nad 1024MB) souborů se týkal prehistorického čipsetu KT133 a projevoval se náhodně a jinak - soubor se sice zkopíroval a OS nezahlásil žádnou chybu, ale nesouhlasila velikost a nově vytvořený soubor byl poškozený a nečitelný. KT266 a vyšší jsou naprosto v pohodě i při zpracování filmů, image obrazů DVD a práci s jinejma velikejma souborama, dneska už čipsety VIA žádný problémy nemají. A pro P.Minaříka - vůbec nešlo o problémy s velkými objemy dat, ale o velký soubory... to je trochu rozdíl, víš?

Tvoje problémy bych skutečně viděl na řadič disku - vidí win celejch 160GB? BIOS taky? Je disk rozdělenej? Čím jsi ho formátoval - instalátorem XP?
Naposledy upravil(a) Lemra dne pát 19. pro 2003, 14:59, celkem upraveno 1 x.
..
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

disk jsem naformatoval primo ve spravci disku, na predchozim PC...

Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

První southbridge podporující velký disky byl tuším VT8237, pinově kompatibilní s původním VT8235CE - dodáván byl až do KT400A desek (a samozřejmě do KT600...) a podporoval m.j. 48bit adresování a protokol UATA133. Všechny starší jižní mosty měly integrovaný řadiče 28bitový s protokolem UATA100 - takovej řadič nevidi disk větší, než 137GB. Pokud jsi vytvořil tabulku oddílu na řadiči standardu UATA133 a používáš tento disk na UATA100, nemůže být používany FS korektně podporován a po spuštěni scandisku nebo podobné diskové utility (NDD) dojde k takové "opravě", o jaké jsi psal - scandisk se pokusí pouze o obnovení použitelnosti média a nestará se o použitelnost dat, na to jsou úplně jiný nástroje obcházející OS a ovládající přímo řadič.

Podívej se do BIOSu a nech nadetekovat disk - pokud uvidí místo 160 jen 137GB, doporučuji vytvořit novou tabuku diskových oddílů a oddíly nově naformátovat - jinak to bude zlobit pořád, OS vidí celou tabulku disku a HW ji nedokáže adresovat. Zálohovat 100GB Ti teda nezávidím...
..
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

povedlo se to jeste jednoduseji..... flashnul jsem novej bios a v biosu konecne vidim 160GB disk...predtim tam opravdu bylo 137...

takze ted to trochu prozkousim a kdyztak tam vedet...dik

Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Super. Ale stejně bych tomu FS nevěřil, když Ti to už "spravil" scandisk... v tomhle případě by tomu formát rozhodně neublížil a byl by mnohem smyslupnější, než když jenom přeinstalováváš systém - jde o to, že může být poškozenej záznam v MFT a můžeš to poznat, až se Ti podaří zaplnit celej disk a pak to už třeba nepůjde ani zazálohovat, protože nebude MFT čitelná... a u takhle velikýho disku by mělo jít především o spolehlivost datovýho skladu... já osobně bych to rozhodně zformátil, ale nechci radit. Přeji hezký víkend.
..
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

máš tam ten SP1 ? jestli ne, tak ti může deska podporovat disky nad 137giga jak chce, ale ve windows to pak bude vypadat přesně tak jak popisuješ - velké množství dat = je to v (_|_).... :wink:
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

SP1 jsem tam nemel...dal jsem ho az ted.... ale nemas asi tak uplne pravdu...

predtim jsem mel WIN bez SP1 na nForce2 (epox 8rda+) a naprosto bezproblemu zadne straceni dat ani nic takoveho, ted jsem updatnul bios a bylo to ok....zatim takze uvidime....sp1 jsem tam dal jen tak z principu aby se nereklo :-D
PS: mam vuci PS1 trochu averzi minule me to UPLNE znicilo system....proste ne vzdy je to tak skvele jak se rika...na druhou stranu resi takove mnozstvi bezpecnostinich zaplat ze je otazkou zda to riskoun bez SP1 nebo risknout zda system prezije....jedna lepsi moznost jak druha :(

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

ve WinXP musíš mít SP1 NEBO musíš regeditem upravit EnableBigLba hodnotu v nastavení atapi. bez toho to fakt nejde.

edit: možná jde - s intel aplication acceleratorem, ten možná to EnableBigLba hodnotu udělá sám. VIA drivery apod ale ne !!!
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

jaky VIA drivery a podobne???

kazdopadne ja ti rikam FAKT ze jsem ale mesic jel na WINXP a DISKU 160GB bez SP1 a ZADNY problem tu nebyl!!! proste kvalitni nForce :D

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

PAJA píše:jaky VIA drivery a podobne???

kazdopadne ja ti rikam FAKT ze jsem ale mesic jel na WINXP a DISKU 160GB bez SP1 a ZADNY problem tu nebyl!!! proste kvalitni nForce :D
no umí to jen IAA. via, sis, nvidia to neumí. jestli ti to jelo ok tak asi se stal zázrak (co to bylo za nForce ?), protože mam taky nForce2 (8rda+) a bez úpravy registru mi to po zaplnění nad 138giga ničilo vše na disku :twisted: holt sem na tu úpravu jednou zapoměl :roll:
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

to bude mozna ono...ja mam zaplneno neco kolem 65GB....

kazdopadne do updatu biosu me to nicilo vsechno a furt :D

MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

PAJA píše:to bude mozna ono...ja mam zaplneno neco kolem 65GB....
no tak to pak jooo :-D

když máš podporu BIOSu pro disky nad 137GB, ale ne podporu OS, tak se ti při zápisu nad 137GB stane to, že wokna odečtou 137GB (tzn např. něco se má zapsat někam +-do 145GB, okna to zapíší do 8GB)...no a pořádnej problém je na světě :roll:

když nemáš ani podporu BIOSu, tak se to může chovat jakkoliv :evil:
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

jo nemel jsem podporu a ted nevim co vsechno me chybi....takze BACHA NA TO!!!! doufam ze den pred necim dulezitym nezjistim ze to urcity DULEZITY me chybi..... :? snad ne :)

Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“