P4 2.4GHz | aneb poradna Přemka Podlahy
- ASUS-TeK
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
P4 2.4GHz | aneb poradna Přemka Podlahy
No když teď vydíte kolik těch otázek je, tak asi chápete proč "aneb poradna Přemka Podlahy" :-) , ale berte to takhle: když na tohle vše odpovíte, nebudou se muset ptát ostatní. Uznávám, že jsou to celkem kuriózní otázky, ale pro mě (a třeba i další) jsou celkem důležité.
COOLING
1. Na "BOX"ovaném chladiči k "P4" je zespoda něco jako nalépka s černou hmotou... a já nevím zda se to má sundat, nebo to je nějaká forma teplovodivé pasty... v manuálu jsem se o tom nedočetl zhola nic.
2. Dají se nějak zrychlit otáčky "BOX"ovaného chladiče? Standardně mně jede na 2500rpm a při zahřátí CPU se vyšlphá až na 3000rpm a to je právě hodnota (nebo i víc), kterou bych chtěl mít trvale.
3. Jaký je vhodný chladič pro "P4", když chci taktovat (do ceny tak 1000 Kč).
4. Je normální, že přidáním dvou chladičů do case (jeden vzadu a jeden vepředu) se zvedne teplota v bedně (asi o 1°C až 3°C), ale teplota chipsetu i CPU klesne (konkrétně asi o 1°C).
5. Jakou hodnotu by neměla přesáhnout teplota chipsetu (např. pro "ASUS P4C800-E Deluxe").
OVERCLOCKING
1. Jakou mám šanci, že přetaktováním (maximálně vysoko) zničím procesor, když napětí zvyšuji pouze do 1.550V (takže "SNDS" by hrozit neměl).
2. Je normální, že napětí na procesoru kolísá v důledku toho, zda je procesor zatížený nebo ne? Hodnoty dle "ASUS Probe" při VCore 1.550V -> nezatížený = 1.580V až 1.600V, zatížený = 1.504V až 1.536V. Zdroj je "CWT - ATX 350W DualFan".
3. Jak "minimálně" dlouho by měl běžet program "Prime 95" a "MemTest" abych věděl, že počítač je OK :-) ?
4. Shodnete se tu všichni na maximální hodnotě, při které nehrozí "SNDS" :-) ? Protože půlka z vás tvrdí, že nehrozí při 1.600V a ta druhá, že nehrozí při 1.650V.
5. Kolik je hodnota napětí paměti, při které nehrozí, že odejdou (např. "Kingston DDR 400MHz CL3"). Doufám, že né jenom ta defaultní :-) .
OTHER
1. Jak dlouhá je průměrná životnost procesoru (např. "P4") !nepřetaktovaného! ?
2. Je lepší mít zaplé HT (HyperThreading), když PC používám na poslech hudby, sledování videa (sem tam ripování hudby i videa :-D ), hraní her a tvorbu HTML... protože už jsem kolikrát slyšel, že až na ten rip to to ostatní spíš zpomaluje.
3. Může normálně fungovat "Dual Channel" pokud koupím 1 pamět... a za dejme tomu 3 měsíce, koupím úplně ten stejný typ paměti znova?
4. Jaké jsou defaultní hodnoty u těchto věcí: a) napětí pamětí b) napětí agp c) frekvence agp/pc ?
5. Nevíte jak je to s tím, zda do této desky ("ASUS P4C800-E Deluxe") půjde dát "P4 Prescott"?
6. Nevíte někdo jak se spoští "ASUS Instatnt Music"... v "BIOS"u to mam nastavené, ale nějak nechápu, kdy se to dá použít.
7. A naposled nevíte někdo, jak aktivuji "C.P.R." neboli "CPU Parametr Recall" na mé desce? Už se mně párkrát stalo, že comp nenaběhl (moc vysoké FSB :-) ), ale jediný co mně pomohlo bylo přehození "jumper"ů na "CLRTC", no a právě "C.P.R." by bylo mnohem jednodušším způsobem :-)
To je snad vše... předem děkuji za odpovědi!!!
COOLING
1. Na "BOX"ovaném chladiči k "P4" je zespoda něco jako nalépka s černou hmotou... a já nevím zda se to má sundat, nebo to je nějaká forma teplovodivé pasty... v manuálu jsem se o tom nedočetl zhola nic.
2. Dají se nějak zrychlit otáčky "BOX"ovaného chladiče? Standardně mně jede na 2500rpm a při zahřátí CPU se vyšlphá až na 3000rpm a to je právě hodnota (nebo i víc), kterou bych chtěl mít trvale.
4. Je normální, že přidáním dvou chladičů do case (jeden vzadu a jeden vepředu) se zvedne teplota v bedně (asi o 1°C až 3°C), ale teplota chipsetu i CPU klesne (konkrétně asi o 1°C).
5. Jakou hodnotu by neměla přesáhnout teplota chipsetu (např. pro "ASUS P4C800-E Deluxe").
OVERCLOCKING
1. Jakou mám šanci, že přetaktováním (maximálně vysoko) zničím procesor, když napětí zvyšuji pouze do 1.550V (takže "SNDS" by hrozit neměl).
2. Je normální, že napětí na procesoru kolísá v důledku toho, zda je procesor zatížený nebo ne? Hodnoty dle "ASUS Probe" při VCore 1.550V -> nezatížený = 1.580V až 1.600V, zatížený = 1.504V až 1.536V. Zdroj je "CWT - ATX 350W DualFan".
3. Jak "minimálně" dlouho by měl běžet program "Prime 95" a "MemTest" abych věděl, že počítač je OK :-) ?
4. Shodnete se tu všichni na maximální hodnotě, při které nehrozí "SNDS" :-) ? Protože půlka z vás tvrdí, že nehrozí při 1.600V a ta druhá, že nehrozí při 1.650V.
5. Kolik je hodnota napětí paměti, při které nehrozí, že odejdou (např. "Kingston DDR 400MHz CL3"). Doufám, že né jenom ta defaultní :-) .
OTHER
2. Je lepší mít zaplé HT (HyperThreading), když PC používám na poslech hudby, sledování videa (sem tam ripování hudby i videa :-D ), hraní her a tvorbu HTML... protože už jsem kolikrát slyšel, že až na ten rip to to ostatní spíš zpomaluje.
3. Může normálně fungovat "Dual Channel" pokud koupím 1 pamět... a za dejme tomu 3 měsíce, koupím úplně ten stejný typ paměti znova?
4. Jaké jsou defaultní hodnoty u těchto věcí: a) napětí pamětí b) napětí agp c) frekvence agp/pc ?
5. Nevíte jak je to s tím, zda do této desky ("ASUS P4C800-E Deluxe") půjde dát "P4 Prescott"?
6. Nevíte někdo jak se spoští "ASUS Instatnt Music"... v "BIOS"u to mam nastavené, ale nějak nechápu, kdy se to dá použít.
7. A naposled nevíte někdo, jak aktivuji "C.P.R." neboli "CPU Parametr Recall" na mé desce? Už se mně párkrát stalo, že comp nenaběhl (moc vysoké FSB :-) ), ale jediný co mně pomohlo bylo přehození "jumper"ů na "CLRTC", no a právě "C.P.R." by bylo mnohem jednodušším způsobem :-)
ASUS P4C800-E Deluxe | Intel Pentium 4 Northwood 2400@2820MHz ; FSB 800@940MHz (QDR) ; BOX | A-Data 2048MB (2x1GB) DDR Ram 400@470MHz ; Dual Channel | ASUS nVidia GeForce 6800GT 256MB ; GPU 350@410MHz ; RAM 1000@1120MHz | Hitachi Deskstar 7K250 160GB P-ATA + 2x Hitachi Deskstar 7K250 160GB S-ATA | ASUS CRW-5232AS + Sony DVD-DDU1611 | Chill Inovation 510W ATX ; Active PFC | Fujitsu ErgoPro x174 Trinitron | Key Tronic KT1000 | Razer DiamondBack Chameleon | ICEMAT 2nd.EDITION | ACER TravelMate 4101LMi
- kane
- Nováček

-
Re: P4 2.4GHz | aneb poradna Přemka Podlahy
ASUS-TeK píše:No když teď vydíte kolik těch otázek je, tak asi chápete proč "aneb poradna Přemka Podlahy", ale berte to takhle: když na tohle vše odpovíte, nebudou se muset ptát ostatní. Uznávám, že jsou to celkem kuriózní otázky, ale pro mě (a třeba i další) jsou celkem důležité.
COOLING
OVERCLOCKING
3. Jak "minimálně" dlouho by měl běžet program "Prime 95" a "MemTest" abych věděl, že počítač je OK?
4. Shodnete se tu všichni na maximální hodnotě, při které nehrozí "SNDS"? Protože půlka z vás tvrdí, že nehrozí při 1.600V a ta druhá, že nehrozí při 1.650V.
5. Kolik je hodnota napětí paměti, při které nehrozí, že odejdou (např. "Kingston DDR 400MHz CL3"). Doufám, že né jenom ta defaultní.
OTHER
2. Je lepší mít zaplé HT (HyperThreading), když PC používám na poslech hudby, sledování videa (sem tam ripování hudby i videa), hraní her a tvorbu HTML... protože už jsem kolikrát slyšel, že až na ten rip to to ostatní spíš zpomaluje.
7. A naposled nevíte někdo, jak aktivuji "C.P.R." neboli "CPU Parametr Recall" na mé desce? Už se mně párkrát stalo, že comp nenaběhl (moc vysoké FSB), ale jediný co mně pomohlo bylo přehození "jumper"ů na "CLRTC", no a právě "C.P.R." by bylo mnohem jednodušším způsobem
1.) Sundat můžeš, pokud použiješ teplovodivou pastu. Nejlépe očistit lihem a nějaký stříbro.
2.) Všechno když se chce, ale pravděpodobně lehce to nepůjde.
3.) BOX
4.) Záleží na umístění chladičů a proudu vzduchu, musíš experimentovat.
5.) Pokud vím, tam by to mělo být v celku jedno. Např. i845E topil jako prase ( 70 ) když sem taktoval, vše záleží na konkrétním chipsetu až ti začně padat PC po overclokingu, může to být jedna z mnoha příčin...
1.) Dle mého názoru šance na zničení při takovém napětí je téměř nulová... Něco jiného je když použiješ 1.8 atd. V každém případě to je o chlazení....
2.) U těchto měřících programů to je normální. Z zkušenosti vím že co program to jiná hodnota sice o setiny V, ale jiná. I desky dávají různá napětí....
3.) Minimul dle mého názoru je tak 6 hod. Optimum 12 Hod. Zbytečnost 24 hod.
4.) To je otázka chlazení. Budeš li chladit vodou, použij klidně 1.8 V když teplota bude v normálu. Napětí zvyž do takové hodnoty, aby CPU při plném zatížení s overclokingem nepřesáhlo 70 stupňů,CPU pak začně díky své ochraně zpomalovat a efektivita přetaktování je prodělečná. Optimum je 1.600 nebo 1.625, budeš li mít dobrý chladič klidně jeď natěch 1.650.
5.) I když ji zvýsíš na MAX tuším ( 2.8V ) tak se nic nestane, ale je to zcela zbytečný takový hodnoty nastavovat. To se týká HARDCORE overclokingu. Bohatě stačejí default hodnoty.
1.) Záleží na kuse, ale pár let určitě...
2.) Pro overcloking je HT přítěží a VŽDY by se měl vypnout dostaneš vyšší hodnoty. Při default nastavení, bych ho též vypl, protože podle zkušeností se výkon nezvýšil, ba naopak třeba klesl o pár FPS. Zálži co děláš....
3.) Jestli to chápu dobře tak fungovat bude. Pro tento provoz potřebuješ 2 paměťové moduly stéjné velikosti a pokud možno stejných parametrů na tento chod. Výrobce může být různý, avšak DOPORUČUJU koupit dva moduly od stejného výrobce.
4.) Bohužel....nevím
5.) Nevim ( Mám jinou desku )
6.) Nebim ( Mám jinou desku )
Intel PIV 2,4Ghz (800) Vcore 1.575 @ 3,24 Ghz, MB ABIT IC7, GK CLUB3D Geforce 6800 CORE 324@420, MEM 700@900, MEM CORSAIR 2x256Mb ( 400Mhz CL2 @ 534Mhz CL2,5 ), SB Live! 5.1 , HDD WD 80Gb JB, SONY E230 ( 17 ), CD-RW AOPEN 40x12x48
- ICE
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Cooling
1. nech to tam. vede to teplo dost dobre.
2. proc je zrychlovat?
3. prihod 500 a mas to nej od zalmana
(7000)
4. mno... mozny to teoreticky je... proste je v bedne vic rozptylenyho tepla treba z grafiky a disků, ale odtah i nacuc ten teply vzduch odsavaji a chladice chladi relativne studenym...
5. nevim
ale myslim ze tak 55° by mohlo byt jeste OK.
Oveclocking
1. celkem malou
2. ......
3. prime takovych 24 hodin a memtest takovych 5 pruchodu...
4. 1,65 je jeste OK, ale uz to predpoklada lepsi chlazeni. jinak cim min tim lip
5. neni to ve specifikacich?
other
1. delší než jeho použitelnost
2. v tem pripade asi ne. chce to aplikace napsany na miru HT
3. Na 99% to bude v pohode.
4. c. 33/66 MHz
5. 2,8 GHz tam s nejvetsi pravdepodobnosti pujde a asi i vyssi, ale ruku do ohne za to nedam.
6.7. nemam tuhle desku... instant music je ze muzes poslouchat hudbu a nemusis byt v systemu... vyuzitelnost moc nevidim...
1. nech to tam. vede to teplo dost dobre.
2. proc je zrychlovat?
3. prihod 500 a mas to nej od zalmana
4. mno... mozny to teoreticky je... proste je v bedne vic rozptylenyho tepla treba z grafiky a disků, ale odtah i nacuc ten teply vzduch odsavaji a chladice chladi relativne studenym...
5. nevim
Oveclocking
1. celkem malou
2. ......
3. prime takovych 24 hodin a memtest takovych 5 pruchodu...
4. 1,65 je jeste OK, ale uz to predpoklada lepsi chlazeni. jinak cim min tim lip
5. neni to ve specifikacich?
other
1. delší než jeho použitelnost
2. v tem pripade asi ne. chce to aplikace napsany na miru HT
3. Na 99% to bude v pohode.
4. c. 33/66 MHz
5. 2,8 GHz tam s nejvetsi pravdepodobnosti pujde a asi i vyssi, ale ruku do ohne za to nedam.
6.7. nemam tuhle desku... instant music je ze muzes poslouchat hudbu a nemusis byt v systemu... vyuzitelnost moc nevidim...
- Spectral
- Středně pokročilý

-
- ASUS-TeK
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Dík.Spectral píše:Já jenom doplním odpověď na otázku č. 2 - OVERCLOCKING
Ano, normální to je a Intel to v P4 udělal schválně. Čím větší je proudový odběr CPU (při velké zátěži), tím menší je napětí pouštěné do procáku. Je to proto, aby se snížil vyzařovaný tepelný výkon.
Dotaz:
Dejme tomu, že SNDS hrozí nad 1.600V, já nastavím tedy na desce 1.600V ale do procesoru, když není zatížen, půjde 1.610V... vadí to? A nebo se ta hodnota, která jde do procesoru má určovat až při zátěži, což by bylo tedy těch 1.600V a jak jsem na začátku pro příklad uvedl - tahle hodnota je jakoby O.K.
ASUS-TeK
ASUS P4C800-E Deluxe | Intel Pentium 4 Northwood 2400@2820MHz ; FSB 800@940MHz (QDR) ; BOX | A-Data 2048MB (2x1GB) DDR Ram 400@470MHz ; Dual Channel | ASUS nVidia GeForce 6800GT 256MB ; GPU 350@410MHz ; RAM 1000@1120MHz | Hitachi Deskstar 7K250 160GB P-ATA + 2x Hitachi Deskstar 7K250 160GB S-ATA | ASUS CRW-5232AS + Sony DVD-DDU1611 | Chill Inovation 510W ATX ; Active PFC | Fujitsu ErgoPro x174 Trinitron | Key Tronic KT1000 | Razer DiamondBack Chameleon | ICEMAT 2nd.EDITION | ACER TravelMate 4101LMi
- miho
- Čestný člen

-
Toho SNDS se neboj. Je to tak trochu nafouknuta bublina. Potvrzenych pripadu je extremne malo i ve svetovem meritku. U procesoru s 800MHz FSB je stejne hranice, od ktere zvysovani napeti neprinasi uzitek, pomerne nizko takze tech 1.65 asi ani nebudes potrebovat.ASUS-TeK píše:Dotaz:
Dejme tomu, že SNDS hrozí nad 1.600V, já nastavím tedy na desce 1.600V ale do procesoru, když není zatížen, půjde 1.610V... vadí to? A nebo se ta hodnota, která jde do procesoru má určovat až při zátěži, což by bylo tedy těch 1.600V a jak jsem na začátku pro příklad uvedl - tahle hodnota je jakoby O.K.
ASUS-TeK
- Tommi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
hyper threating navypinaj spomali to system najviac o take 0.5% ale ked ho aplikacia podporuje tak lu to zrychli p takych 20%-30% cim dalej tim viac ho aplikacie podporuju
chladic bud zalman alebo za 500KČ maš TITAN CW-7TB/825 pomoze o takych 5-8stupnov oproti boxovanemu ale je tizsi al predsa zalman je zalman
co sa tyka napetia tak neviem ja mam ten zalman a napetie mam 1.65 a ono to ide
na starej p4 2.4b som mal napetie 1.775 a cpu bezalo v pohode skoro rok taraz ju ma sused a jemu bazi na takom istom napeti dalsi pol rok
chladic bud zalman alebo za 500KČ maš TITAN CW-7TB/825 pomoze o takych 5-8stupnov oproti boxovanemu ale je tizsi al predsa zalman je zalman
co sa tyka napetia tak neviem ja mam ten zalman a napetie mam 1.65 a ono to ide
na starej p4 2.4b som mal napetie 1.775 a cpu bezalo v pohode skoro rok taraz ju ma sused a jemu bazi na takom istom napeti dalsi pol rok
- miho
- Čestný člen

-
Nenech se zmast a radeji se koukni na testy treba sem
http://www.pctuning.cz/titulnistrana/ha ... hapID=1203
Ten titan chladi zhruba stejne jako BOX. Je akorat o neco tissi.
5 az 8 stupnu to je obrovsky rozdil a k dosazeni takoveho vysledku bys potreboval vodni chlazeni. Ani 7000CU s cenou vysoko pres 2000 by to nezvladl. Zkratka BOX chladi vyborne. Nevim co unnamed myslel tim "Titan je Titan". Presto se pridam: Intel je Intel
Ted k HT: Replesknu sem nejake sve prispevky abych to nemusel vse tukat znova:
http://www.pctuning.cz/titulnistrana/ha ... hapID=1203
Ten titan chladi zhruba stejne jako BOX. Je akorat o neco tissi.
5 az 8 stupnu to je obrovsky rozdil a k dosazeni takoveho vysledku bys potreboval vodni chlazeni. Ani 7000CU s cenou vysoko pres 2000 by to nezvladl. Zkratka BOX chladi vyborne. Nevim co unnamed myslel tim "Titan je Titan". Presto se pridam: Intel je Intel
Ted k HT: Replesknu sem nejake sve prispevky abych to nemusel vse tukat znova:
Ano, klesne. 95% aplikaci, ktere HT neumi pouzit spomali o 1-2% z duvodu overheadu, ktery sebou prinasi multiprocesorove jadro OS. Jelikoz rada problemu je ze sve podstaty neparaelizovatelna (strasne slovo ) bude tato skupina i v budoucnu nejpocetnejsi.
Pokud kompilujes, komprimujes audio/video, renderujes, hrajes sachy a jeste nekolik malo aplikaci, kdy ti HT prinese zhruba +20% vykonu (coz je pomerne hodne kdyz si ovedomis o kolik bys musel zvednout frekvenci abys dosahl stejneho efektu).
Posledni (nejmensi) skupinou jsou aplikace, ktere detekuji viceprocesorovy system ale vyuzivaji toho z hlediska HT spatne. Pak muze cinit pokles vykonu az 50%. Prikladem je jedna z casti dnetc. Progamu v teto skupine bude ubyvat.
No a dale se HT nehodi pokud provozujes nejaky distribuovany vypocet (dnetc,seti,UT...) protoze ikdyz ma nizkou prioritu pak citelne spomaluje singlethreadove programy na popredi.
Jak uz jsem psal, kdyz pocitas UD se zapnutym HT tak procesy na popredi (tedy ty, na kterych nam asi vic zalezi nez na pocitani UD) CITELNE zpomali. Ja jsem to meril na mnoha kombinacich programu a v prumeru mi vysel propad 30%. Zjednodusene receno to vychazi z toho, ze UD ma sice nizkou prioritu ale kdyz pustis treba singlethreadovou (95%) hru s normalni prioritou tak OS porad prideluje cely jeden procesor pro UD. Nema duvod proc by to nedelal. Jevi se, ze ta hra nechava cely jeden procesor nevyuzity. Figl je v tom, ze u HT nejsou ty procesory "plnohodnotne" a beh aplikace na jednom procesoru brzdi druhy procesor (zabira pametovou propustnost, blokuje vypocetni jednotky). Tento jev je u skutecneho SMP mnohem mene citelny.
Takze uz jen proto ze pocita UD bych ten HT nechal vypnuty. Anebo pred spustenim nejakeho jineho narocneho programu neuzivajiciho multithreadingu UD vypinal. Coz je zase opruz.
Jeste pro doplneni abych jen neplacal bez konkretnich cisel:
CPU mark HT enabled 216
CPU mark HT enabled + spusteny UD (behem vypoctu ligand) 147 (tedy 45% propad!)
CPU mark HT disabled 222
CPU mark HT disabled + spusteny UD (behem vypoctu ligand) 222 (propad pochopitelne 0% jelikoz CPU mark ma mnohem vyssi prioritu a neni tedy co resit, bezi jenom on)
Takovych cisel mam spoustu jelikoz pripravuju clanek pro pctuning prave na toto tema.
Jeste obrazky ze kterych to bude mozna jeste nazornejsi
Pouze CPUmark
vse je v poradku, CPUmark je singlethreadovy, bere 50%
CPUmark+UD
z toho obrazku je jasne, ze UD dostava svych 50%
- Tommi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
nenapisal som Titan je Titan ale Zalman je Zalman boxovane chladice su fakt dobre ale predsa pri vysej zatazi je ten Titan CW-7TB/825 je to predsa 450g celomedeny chladic z ventilacou 8X8 a prietokom vzduchu okolo 40 co je ovela viac ako Intel
ono dost zavazi aj aky box mas lebo napr 2.26B northwood box je dost slaby ale napr 3.2C box tak ten by som za titana nevymenil ani ja
ono dost zavazi aj aky box mas lebo napr 2.26B northwood box je dost slaby ale napr 3.2C box tak ten by som za titana nevymenil ani ja