Jaký používáte kompresní formát? (MP3 apod.)

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět

MP3 (Lame, Frauenhofer)
2
67%
OGG Vorbis
1
33%
Windows Media Audio
0
Žádná hlasování
AAC
0
Žádná hlasování
jiný
0
Žádná hlasování
audio nekomprimuji
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 3
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Tímto bych chtěl založit diskusi o vašich zkušenostech s různými kompresními formáty. Všechny připomínky jsou vítány.

// EDIT: Preferuji jednoznačně OGG.
Naposledy upravil(a) zombux dne ned 11. led 2004, 15:24, celkem upraveno 1 x.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

to je docela tezky, bohuzel uz nemam tolik casu na testovani kodeku jako driv takze MP3 (jasko za mlada :-D ) a obcas i ogg (kdyz mp3 v nejakym programu neni kvalitni a ogg dava lepsi vysledek)
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

MP3 s nastavením -alt preset standard. Zkoušel jsem i OGG a na nízkých bitrate je fakt o dost lepší, ale nízký bitrate nepoužívám, takže je mi to jedno. Kolem těch 200 kb/s už rozdíl nepoznám, takže nemám důvod přecházet na OGG. Umožňuje sice přechody mezi skladbami bez mezer, ale zato mnohem víc žere baterky při přehrávání.
Proto u mě kvalitní MP3 vede.
Veterán
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Já používám MP3 160kbps. Nekde byl test a WMA s 96kbps bylo asi jako MP3128kbps - podle kvality zvuku. Jinak 160kbps MP3 je už hodně kvalitní a ztráta nízkých a vysokých kmitočtů není pozorovatelná
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Poslouchal jsem to na několika reprákách, a zjistil jsem, že OGG zní jako audioCD, kdežto LAME tu nahrávku dost pozmění - jakoby přeboostuje. Kupodivu výslednej zvuk zní na první poslech dokonce o něco líp než originál, ale už to není přesně zachovalej zvuk. Dál jsem zjistil že OGGu stačí 160 kbps, LAME je lepší 192 kbps. WMA mě docela zklamalo, i když je pravda že na nižších bitratech je o něco lepší - ale tam už se nedá poslouchat žádnej formát. Máte někdo zkušenost taky s AAC?
ManchesterUnited
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ManchesterUnited »

Ja pouzivam MP3 128Kb/s. Zda se mi to slusny,ale ted mam v planu vyzkouset MP3 192Kb/s. Myslite ze je v tom nejakej rozdil nebo je to zbytecny?
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

zombie píše:Poslouchal jsem to na několika reprákách, a zjistil jsem, že OGG zní jako audioCD, kdežto LAME tu nahrávku dost pozmění - jakoby přeboostuje. Kupodivu výslednej zvuk zní na první poslech dokonce o něco líp než originál, ale už to není přesně zachovalej zvuk. Dál jsem zjistil že OGGu stačí 160 kbps, LAME je lepší 192 kbps. WMA mě docela zklamalo, i když je pravda že na nižších bitratech je o něco lepší - ale tam už se nedá poslouchat žádnej formát. Máte někdo zkušenost taky s AAC?
S tím zdůrazněním basů u MP3 je to pravda, ale čím vyšší je bitrate, tím je to méně znatelné.
Veterán
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

OGG s kvalitou nastavenou na 5 (prumerny bitrate 160).

Jinak souhlasim, ze ogg vynika hlavne pri nizkych bitratech.
Doporucuju vyzkouset radio Akropolis http://www.radioakropolis.cz/ (Vysilaji 128kbps ogg, 96kbps ogg, 64kbps ogg, 32kbps ogg, 128kbps mp3, 64kbps mp3, 32kbps mp3, 96kbps wma, 32kbps wma) 32kbit mp3 a ogg :)
g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od g-m.name »

co sa tyka porovnania ogg a mp3, tak 128kbps a viac jednoznacne mp3. pri nizsich bitrate je zas lepsi ogg. a ked porovnavame 128kbps, 160kbps, 192kbps a viac pri mp3, tak pre `bezne` usi 128kbps maximalne staci... ja osobne pouziva 160. ked to analyzujete, tak v tom rozdiel je, ale inak 128 w poho.
mixal
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mixal »

ja ked robit tak VBR s najvyssou kvalitou alebo CBR192
Celeron Tualatin 1.3 @ 1.46,Abit BE6 BX, Ati Rage 128 16 MB, 256 MB PC 133 CL2, ATA 33 radic ,ATA 66 radic, ATA 100 radic
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

preferuju Audio CD... :) pokud mp3 tak 192 a vyssi...
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

ManchesterUnited píše:Ja pouzivam MP3 128Kb/s. Zda se mi to slusny,ale ted mam v planu vyzkouset MP3 192Kb/s. Myslite ze je v tom nejakej rozdil nebo je to zbytecny?
Rozdil a sakra rozdil.... Pri 128 to nema skoro zadny vejsky a zvuk bubnu je fakt dost hroznej... Pro solidni poslech to chce min 160 nebo spis 192kbit mp3 a je to v pohode. :wink:
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

Sentenced píše:
ManchesterUnited píše:Ja pouzivam MP3 128Kb/s. Zda se mi to slusny,ale ted mam v planu vyzkouset MP3 192Kb/s. Myslite ze je v tom nejakej rozdil nebo je to zbytecny?
Rozdil a sakra rozdil.... Pri 128 to nema skoro zadny vejsky a zvuk bubnu je fakt dost hroznej... Pro solidni poslech to chce min 160 nebo spis 192kbit mp3 a je to v pohode. :wink:
presne, jen si to vyzkousej na stejne skladbe (nejlip neco tvrdsiho 8) ), audioCD, MP3 128 a MP3 192, hned ten rozdil poznas (ale musis mit kvalitni repraky, nebo sluchatka, na beznejch chrastitkach k pocitaci to udela ze vseho zvukovou kvalitu MP3 128 :D )
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Dony píše:presne, jen si to vyzkousej na stejne skladbe (nejlip neco tvrdsiho 8) ), audioCD, MP3 128 a MP3 192, hned ten rozdil poznas (ale musis mit kvalitni repraky, nebo sluchatka, na beznejch chrastitkach k pocitaci to udela ze vseho zvukovou kvalitu MP3 128 :D )
128? Kde žiješ proboha? 128 se občas i dá poslouchat. Chrastítka produkujou 64kbit/22kHz, a to je teprve HUMUS.
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Tak jako hoši pardon, ale kdo tvrdí, že 128 kb/s stačí, je u mě tetřev hlušec a basta! 128 je tragédie a dvojnásobná tragédie, pokud je dělaná nějakým shit kodekem a navíc s nastavením pro rychlost. CBR 192 už je v 80% enough, ale pořád je tady těch 20 %. Takže jak jsem psal - alt preset standard - to je VBR průměrně 192 - 240, v LAME na výbornou kvalitu. Tady už je můj sluch krátký na to, abych to odlišil od AudioCD.
Veterán
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Spectral píše:Tak jako hoši pardon, ale kdo tvrdí, že 128 kb/s stačí, je u mě tetřev hlušec a basta! 128 je tragédie a dvojnásobná tragédie, pokud je dělaná nějakým shit kodekem a navíc s nastavením pro rychlost. CBR 192 už je v 80% enough, ale pořád je tady těch 20 %. Takže jak jsem psal - alt preset standard - to je VBR průměrně 192 - 240, v LAME na výbornou kvalitu. Tady už je můj sluch krátký na to, abych to odlišil od AudioCD.
Kvalitně udělaná 128 se dá poslouchat, o tom žádná. Záleží jakej styl muziky kóduješ. Jasně, vždycky je rozdíl mezi audioCD a komprimovanou věcí. OGG 128 je dobrej, MP3 128 ucházející (pokud je na joint stereo, tím líp). Pokud je ve skladbě málo zvuků, 128 bohatě stačí. Na druhou stranu, slyšel jsem 192 kbps MP3 přes LAME, kde hrála metalová kapela se symfonickým orchestrem, a ty zvuky se do těch 192 očividně nevešly. Když jsme u toho orchestru, myslím že MP3 je u orchestrů o ničem, silnější zvuky absolutně překrývají slabší (flétnu prostě není slyšet), např. u OGGu je to znatelně lepší. U MP3 bych použil VBR 160-256, tam už by se mohlo leccos vejít. OGG beru q>=6.
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

zombie píše:
Spectral píše:Tak jako hoši pardon, ale kdo tvrdí, že 128 kb/s stačí, je u mě tetřev hlušec a basta! 128 je tragédie a dvojnásobná tragédie, pokud je dělaná nějakým shit kodekem a navíc s nastavením pro rychlost. CBR 192 už je v 80% enough, ale pořád je tady těch 20 %. Takže jak jsem psal - alt preset standard - to je VBR průměrně 192 - 240, v LAME na výbornou kvalitu. Tady už je můj sluch krátký na to, abych to odlišil od AudioCD.
Kvalitně udělaná 128 se dá poslouchat, o tom žádná. Záleží jakej styl muziky kóduješ. Jasně, vždycky je rozdíl mezi audioCD a komprimovanou věcí.
Tak a tady je vidět rozdíl v přístupu: zatímco tobě stačí, když z těch skřeků poznáš, o jakou skladbu jde, tak já chci takovou kvalitu, abych to během poslechu neměl šanci poznat, že neposlouchám originál. Ty tvrdíš, že mezi komprimovanou skladbou a audioCD je rozdíl vždycky - to není pravda, dělám si takové MP3, u kterých to prostě nepoznáš. Ne a ne! Leda na anylyzeru, ale ne pouhým sluchem. Zaberou mi sice skoro 2x tolik, co tobě, ale ta kvalita mi za to stojí.
Veterán
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

zombie píše:
Dony píše:presne, jen si to vyzkousej na stejne skladbe (nejlip neco tvrdsiho 8) ), audioCD, MP3 128 a MP3 192, hned ten rozdil poznas (ale musis mit kvalitni repraky, nebo sluchatka, na beznejch chrastitkach k pocitaci to udela ze vseho zvukovou kvalitu MP3 128 :D )
128? Kde žiješ proboha? 128 se občas i dá poslouchat. Chrastítka produkujou 64kbit/22kHz, a to je teprve HUMUS.
mozna si me nepochopil, myslel jsem tim, ze rozdil mezi 128 a 192 na nekvalitnich stolnich reprackach skoro neni slyset (nemyslim ovsem ty chrastitka 5x7cm bez zesilovace od vetnamcu :lol: na tech je poznat jen jestli hrajou nebo ne :lol: ), protoze na to nemaj rozsah...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Spectral píše:
zombie píše: Kvalitně udělaná 128 se dá poslouchat, o tom žádná. Záleží jakej styl muziky kóduješ. Jasně, vždycky je rozdíl mezi audioCD a komprimovanou věcí.
Tak a tady je vidět rozdíl v přístupu: zatímco tobě stačí, když z těch skřeků poznáš, o jakou skladbu jde, tak já chci takovou kvalitu, abych to během poslechu neměl šanci poznat, že neposlouchám originál. Ty tvrdíš, že mezi komprimovanou skladbou a audioCD je rozdíl vždycky - to není pravda, dělám si takové MP3, u kterých to prostě nepoznáš. Ne a ne! Leda na anylyzeru, ale ne pouhým sluchem. Zaberou mi sice skoro 2x tolik, co tobě, ale ta kvalita mi za to stojí.
Ani omylem mi nestačí "poznat o kterou skladbu jde". Jen tvrdím, že některý skladby prostě vysoký bitrate nepotřebujou, jiný jsou náročnější a aby výsledek stál za to, potřebujou výrazně vyšší bitrate. V tom se doufám shodneme :wink:
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Jo treba nejaky techno "shitky" - tem fakt staci i tech 128kbit... Kdyz je tam jen duc duc tak to je opravdu dostacujici... Ja takovou muziku neposloucham, takze davam 192 pac ten rozdil je opravdu znat... Kvalita 192kbit je podle me dostacujici a rozdil vice mene neslysim. :)
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Odpovědět

Zpět na „Zvuk“