Nestartující komp
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Nestartující komp
Tak mi můj komp (v podpisu) připravil další vychytanej problém :
Když ho zapnu, tak je cca 25% šance, že naběhne normálně. V ostatních případech buď rozsvítí jenom HDD ledku (a disky vůbec neroztočí), nebo HDD a Power ledky, disky se roztočí, ale zůstane na tom viset. Občas dokonce zapne monitor, zinicializuje BIOS grafiky, pak zařve "BIOS checksum error - Defaults loaded" a začne vřeštět z lepráčku (a pro změnu na tom zůstane viset). V prvních dvou případech reset nezabírá, pomůže jenom vypnutí napájení. A nebo taky (jak už jsem psal nahoře) naběhne normálně a dělá, že o ničem neví. Pak až do jakéhokoliv vypnutí napájení desky (ať už komplet, nebo normálně s 5V_SB, to je jedno) běží normálně.
Tipuju to na vadnou desku. Zajímavý je, že se problém vyskytuje asi necelej měsíc, do tý doby všechno běhalo v pohodě. Deska je stará necelej rok a nic neobvyklýho (typu shořelej zdroj, upuštěnej šroubovák do běžícího kompu) se jí nestalo. Zdroj je starej asi dva měsíce a chová se naprosto normálně; přetíženej taky není, předtím to táhnul 300W noname a taky to utáhl bez problémů. Baterka na desce ? Její vybití by vysvětlovalo ty hlášky BIOSu, ale to by nesměl BIOS ukazovat Vbat kolem 3.2V, což tam bylo, ikdyž byla deska úplně nová. Tak fakt nevim...
Tož. Nějaké nápady (kromě výměnny desky za 8RDA3+, to už mám v hlavě nějakou dobu... )?
Když ho zapnu, tak je cca 25% šance, že naběhne normálně. V ostatních případech buď rozsvítí jenom HDD ledku (a disky vůbec neroztočí), nebo HDD a Power ledky, disky se roztočí, ale zůstane na tom viset. Občas dokonce zapne monitor, zinicializuje BIOS grafiky, pak zařve "BIOS checksum error - Defaults loaded" a začne vřeštět z lepráčku (a pro změnu na tom zůstane viset). V prvních dvou případech reset nezabírá, pomůže jenom vypnutí napájení. A nebo taky (jak už jsem psal nahoře) naběhne normálně a dělá, že o ničem neví. Pak až do jakéhokoliv vypnutí napájení desky (ať už komplet, nebo normálně s 5V_SB, to je jedno) běží normálně.
Tipuju to na vadnou desku. Zajímavý je, že se problém vyskytuje asi necelej měsíc, do tý doby všechno běhalo v pohodě. Deska je stará necelej rok a nic neobvyklýho (typu shořelej zdroj, upuštěnej šroubovák do běžícího kompu) se jí nestalo. Zdroj je starej asi dva měsíce a chová se naprosto normálně; přetíženej taky není, předtím to táhnul 300W noname a taky to utáhl bez problémů. Baterka na desce ? Její vybití by vysvětlovalo ty hlášky BIOSu, ale to by nesměl BIOS ukazovat Vbat kolem 3.2V, což tam bylo, ikdyž byla deska úplně nová. Tak fakt nevim...
Tož. Nějaké nápady (kromě výměnny desky za 8RDA3+, to už mám v hlavě nějakou dobu... )?
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- ManchesterUnited
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zkousel si tu desku dat do nejakyho jinyho kompu? Me tohle podobne delal taky komp. Kdyz sem treba byl uvnitr a pak ho pustil tak zacal pipat a zasek se u BIOSu. Hroznej zvuk.
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
- Jája
- Čestný člen
No a nemuže být nějakej problem s taktěnim?, je všechno na default?
Jinek muže byt i problem v paměti nebo v samotnym CPU.
Jednou se mi stalo že jedna deska vobčas špatně nadetekovala CPU, a proto to pak nenaběhlo, vyměnil jsem v tym kompu procák za jinej (ten samej XP ale jinej kus) a pak to běhalo vpohodě.
Jinak z největší pravděpodobností to vidim na tu desku.
Jednou se mi stalo že jedna deska vobčas špatně nadetekovala CPU, a proto to pak nenaběhlo, vyměnil jsem v tym kompu procák za jinej (ten samej XP ale jinej kus) a pak to běhalo vpohodě.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jája píše:No a nemuže být nějakej problem s taktěnim?, je všechno na default?
Taktovaný to bylo, ale už dlouho není. Všechno bylo na default mnohem dřív, než nastal tenhle problém. Na paměti to netipuju, ale je fakt, že procesor si dal jednou 96°C... Sice na chvilku a normálně potom běží (běžel), ALE...
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Podle MBM jsou všechny hodnoty napětí v normálu. Je to dva měsíce starej tenhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24692 . Tam bych chybu moc nehledal...
- Lemra
- Čestný člen
Zdravím TomaV... opět dálková diagnóza, ale já bych to typoval na špatnou paměť, ale ne RAM, ale cache paměť procáku... polomrtvý duronci se takhle chovaj normálně (než umřou definitivně) + navíc bluescreen s typickou hláškou o nenalezení windir/sys32/config/system... zkus si někde půjčit procesor, je to určitě míň práce, než měnit board. Můj typ závady deska:proc je 1:10...
..
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- fLYPPER
- Nováček
Hele prosim tě jak si to teda vyřešil. Já mam skoro stejnej problém - né-li horší - a nevim už co s tim. A právě že mam taky KT400 chipset na desce MSI KT4AV. Viz http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=13687
Dííík
Dííík
ATHLON XP 2400+ bez OC, MSI KT4AV (VIA KT400A,VIA VT8235), MSI GeForce FX 5900XT-VTD128, 128+256MB DDR SDRAM PC2100/DDR266, Realtek AC97 ALC650, GENIUS 5.1HT, HDDs Maxtor 40GB 6L040L2, Maxtor 120GB 6Y120L0, DVD-RW LG GSA-4160B, CD-RW Lite-on LTR-32123S, Microcom InPorte Home, Fortron FSP350-60PN (PF), LCD 15" LG 566LE
- johny128
- Začátečník
ale on nemal kt400fLYPPER píše:Hele prosim tě jak si to teda vyřešil. Já mam skoro stejnej problém - né-li horší - a nevim už co s tim. A právě že mam taky KT400 chipset na desce MSI KT4AV. Viz http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=13687
Dííík
http://www.epox.nl/english/products/mot ... 8rda3+.htm
tak ci onak, mne dnes vypovedal cpu a mam silne tusenie ze sa jadro spalilo, som to nazval amd sdns , lebo asi tak nejak sa to stalo
- fLYPPER
- Nováček
To je jedno ale stejně - jak to vyřešil?
//edit Jája: přesunuto ze sekce ostatní HW
//edit Jája: přesunuto ze sekce ostatní HW
ATHLON XP 2400+ bez OC, MSI KT4AV (VIA KT400A,VIA VT8235), MSI GeForce FX 5900XT-VTD128, 128+256MB DDR SDRAM PC2100/DDR266, Realtek AC97 ALC650, GENIUS 5.1HT, HDDs Maxtor 40GB 6L040L2, Maxtor 120GB 6Y120L0, DVD-RW LG GSA-4160B, CD-RW Lite-on LTR-32123S, Microcom InPorte Home, Fortron FSP350-60PN (PF), LCD 15" LG 566LE