jakou frekvenci pouzivate?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

jakou frekvenci pouzivate?

Příspěvek od Lord »

mam monitor 17" vyrobcem je AOC (stari 2,5 roku) nastaven ho mam na 120 Hz, zajimalo by me jestli to neni moc.
Pred tim jsem mel i jinou grafiku a ta me umoznila maximalne 85 Hz.
Popripade kolik mate nasteveno vy.
....ze by to byl MELOUN
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

podle mě se vždycky vyplatí používat nejvyšší možnou frekvenci. já používám na 17" 1280x1024-85, a kdybych měl lepší grafiku tak by šlo snad i 100. Sedím u toho celej den, a občas mě těch 85 Hz docela štve
ignorelist: kremrole a dezoláti
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

2 zombie:
takze cim vic tim lip
....ze by to byl MELOUN
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

zombie píše:podle mě se vždycky vyplatí používat nejvyšší možnou frekvenci. já používám na 17" 1280x1024-85, a kdybych měl lepší grafiku tak by šlo snad i 100. Sedím u toho celej den, a občas mě těch 85 Hz docela štve
Já osobne rozdil mezi 85 a 100Hz nejspis nepoznam... takze jedu vetsinou 1280x960/85Hz... I kdyz ta iiyama VM454 umí podstatne vic. V powerstripu mam nastaveno na 100Hz(pro hry, ktery by jinak bezely na 60Hz), ale zaplat buh ho posledni dobou poustim cim dal min...
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Lord píše:2 zombie:
takze cim vic tim lip
Nejspíš jo. Mít Sony Trinitron na 150 Hz, tak bych byl šťastnej
ignorelist: kremrole a dezoláti
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

Já mám 60Hz
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

2 pajik:
sorry, ale nejsi sebevrah, jeste porad vidis
....ze by to byl MELOUN
vyhryz1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vyhryz1 »

Ja jedu na 100 Hz pri 1024 X 768.
Intel Pentium 4 2.4 GHz 533MHz, Biostar P4TSE,Sound Blaster Live 1024!,GeForce 6600, 256 MB, Samsung SATA 250 Gb,Samsung SATA 160 Gb, 2X256 RAM PC400, DVD NEC 3520AW, Acer AL1751a, Logitech Z230,Pixma IP4200.Logitech MX 510
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

60Hz - LCD :oops:
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Lord píše:2 pajik:
sorry, ale nejsi sebevrah, jeste porad vidis
Když si přečteš jeho podpis, tak zjistíš, že má LCD :oops:
Což znamená že 60 Hz je naprosto v pohodě.
Na LCD při 60 Hz žádný kolísání jasu nevidíš jako při CRT na 60, 75 a někdy i 85 Hz

Taky jedu na 60 Hz :roll:
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Butch píše:Na LCD při 60 Hz žádný kolísání jasu nevidíš jako při CRT na 60, 75 a někdy i 85 Hz

Taky jedu na 60 Hz :roll:
Což je proto, že LCD nepřekresluje obrazovku, ale pouze zapíná/vypíná potřebný pixely, jinak svítí furt. Tam by neblikala ani 1Hz obnovovačka (ale hrát by se na tom moc nedalo :-) ).

BTW, jedu taky na 60 Hz... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

Jojo....přesně tak....akorát by mě zajímala jedna věc...výrobce mýho LCDéčka doporučuje těch 60Hz, ale udává max 75Hz při rozlišení který používám(1280x1024), stane se něco když dám vyšší? Myslím dlouhodobě...dík
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pajik píše:Jojo....přesně tak....akorát by mě zajímala jedna věc...výrobce mýho LCDéčka doporučuje těch 60Hz, ale udává max 75Hz při rozlišení který používám(1280x1024), stane se něco když dám vyšší? Myslím dlouhodobě...dík
Jestli máš připojení přes DVI, tak nic, grafika to nedovolí. A jestli máš analog a nastavíš jinou frekvenci, než 60, 70, 72, nebo 75 Hz (tyhle čtyři umí moje LCD), tak uvidíš prdlajs, protože rozhodíš synchronizaci. Zatímco CRTčko vykresluje přesně podle analogového signálu, takže je mu více méně jedno, jak rychle se signál "obnovuje" - prostě, když bude přicházet rychleji, tak bude vykreslovat taky rychleji (pochopitelně pokud to zvládne) a naopak. LCD displej potřebuje obrazový signál digitálně, ale k tomu jeho A/D převodník musí vědět, jak dlouho trvá přenos jednoho snímku. A to zvládá detekovat jen v určitém rozmezí obnovovacích frekvencí, protože je omezený za prvé svým pracovním taktem a za druhé časováním ostatní vnitřní elektroniky a samotného LCD panelu. Takže když mu nastavíš víc, tak se sice signál bude obnovovat rychleji, ale A/D převodník pojede pořád na svý maximální frekvenci (většinou 75 Hz) a bude se strefovat mezi snímky a tak podobně. A ty budeš mít buď úplně rozhozenej obraz, nebo uvidíš chybovou hlášku monitoru, že je signál "Out of Range". Jinak, fyzicky to tomu LCDčku neublíží. :wink:
martin_CZ
Začátečník
Začátečník
Bydliště: 4. pilir Karlova mostu od Maly Strany..je tu nejake wifi, nez se zeptate :)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin_CZ »

1024x768x32 @100Hz.. mohlo to bejt jako hlasovani, ale to uz je fuk.. kamos mel asi na 2 dni nouzove nejakej Smile 14' (shit) a 640x480 mu behalo na 42Hz :)
ASUS F3T
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Ve winu mám nastavený 1280x960 100Hz.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

TomV píše:
Pajik píše:Jojo....přesně tak....akorát by mě zajímala jedna věc...výrobce mýho LCDéčka doporučuje těch 60Hz, ale udává max 75Hz při rozlišení který používám(1280x1024), stane se něco když dám vyšší? Myslím dlouhodobě...dík
Jestli máš připojení přes DVI, tak nic, grafika to nedovolí. A jestli máš analog a nastavíš jinou frekvenci, než 60, 70, 72, nebo 75 Hz (tyhle čtyři umí moje LCD), tak uvidíš prdlajs, protože rozhodíš synchronizaci. Zatímco CRTčko vykresluje přesně podle analogového signálu, takže je mu více méně jedno, jak rychle se signál "obnovuje" - prostě, když bude přicházet rychleji, tak bude vykreslovat taky rychleji (pochopitelně pokud to zvládne) a naopak. LCD displej potřebuje obrazový signál digitálně, ale k tomu jeho A/D převodník musí vědět, jak dlouho trvá přenos jednoho snímku. A to zvládá detekovat jen v určitém rozmezí obnovovacích frekvencí, protože je omezený za prvé svým pracovním taktem a za druhé časováním ostatní vnitřní elektroniky a samotného LCD panelu. Takže když mu nastavíš víc, tak se sice signál bude obnovovat rychleji, ale A/D převodník pojede pořád na svý maximální frekvenci (většinou 75 Hz) a bude se strefovat mezi snímky a tak podobně. A ty budeš mít buď úplně rozhozenej obraz, nebo uvidíš chybovou hlášku monitoru, že je signál "Out of Range". Jinak, fyzicky to tomu LCDčku neublíží. :wink:
Dík za info :) Mám to samosebou přes DVIčko. Jakou u něj máš odezvu? (tam a zpátky)...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

15 ms. Ale bohužel přes analog... :-( DVI neumí grafika.
http://www.superwarehouse.com/NEC_Multi ... 0X/p/50826
ManchesterUnited
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ManchesterUnited »

Ja mam na svem monitoru nastaveny 85Hz pri 1152x864 na svem myslim se docela dobre monitoru. Sice je starej asi 3 roky a neco,ale nemam s nim zadne problemy.
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

kdyz uz jsme u toho, jakej je rozdil mezi maxximalnim a doporucenym rozlisenim, nejak jsem to extra nepochopil, hlavne rozdil v tom
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

TomV píše:15 ms. Ale bohužel přes analog... :-( DVI neumí grafika.
http://www.superwarehouse.com/NEC_Multi ... 0X/p/50826
To si myslím že je docela škoda, je to celkem znát :( :arrow: Upgrade je nevyhnutelný :)
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“