Nepochybně to bylo něčím jiným, než vypínáním komplu na prodlužce, Třeba byla od výroby vadná.Luke píše:2 Jafido: několik let........ Mě na Bx desce vydržela rok a půl a pak nazdar.
V noci se mi zapíná kompl
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Butch
- Středně pokročilý
Tam jde spíš o to, že komp je skoro celej den mimo napájení a napájím ho jen, když je zaplej.pavel.minarik píše:By mě zajímalo jak tady někdo přišel na to, že když vypínáš šťávu komplu přes prodlužku tak vybiješ baterku BIOSu, to je dost dobrá kravina.
Takže informace o nastavení Biosu drží baterka místo sítě.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- zombux
- Odborník PCT
- Butch
- Středně pokročilý
No abys vymazal cmos tak musíš nejen jumperem přerušit přívod k baterce, ale i vypojit pc z el. sítě. Z toho jsem usoudil, že když je počítač v el. síti, tak se nevybíjí baterka která udržuje Bios.zombie píše:Takže když je komp napájenej ze sítě tak BIOS drží síť jo? To slyším poprvý
Tak mě kdyžtak někdo opravte, jestli se pletu
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- zombux
- Odborník PCT
Hm, já někde četl že na někerejch deskách se CMOS dá resetovat i nějakou klávesovou kombinací - tj. za běhu počítače. Jsme už dost OT, možná by to chtělo založit zvláštní thread aby nám to tu někdo nelocknul
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Slezman
- Středně pokročilý
Jednoznačně prodlužka
taky mám prodlužku s vypínačem a:
1. krásně mi svítí
2. Vypínám všechno pohodlně nohou
3. A co starý desky AT, který měly vypínače natvrdo, t ybyly pod proudem? že běžely léta letoucí a běží dál a dál...
1. krásně mi svítí
2. Vypínám všechno pohodlně nohou
3. A co starý desky AT, který měly vypínače natvrdo, t ybyly pod proudem? že běžely léta letoucí a běží dál a dál...
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- Luke
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Hm, ale po výměně baterky chodí v pohodě do dnes a to vysvětlíš jak?pavel.minarik píše:Nepochybně to bylo něčím jiným, než vypínáním komplu na prodlužce, Třeba byla od výroby vadná.Luke píše:2 Jafido: několik let........ Mě na Bx desce vydržela rok a půl a pak nazdar.
Jinak mi to bylo řečeno technikem, je to už asi cca 4-5 let, přesně nevim. Možná víc.
The Kingdom Of Khandaras Has Fallen Into Chaos
Necromancer - From the steamy recesses of the southern swamps comes a figure cloaked in mystery...
Necromancer - From the steamy recesses of the southern swamps comes a figure cloaked in mystery...
- Luke
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Slezman
- Středně pokročilý
Využití PC
je jasné, že když je to odřízlý, tak ta baterka pomalu odchází.
Hlavní je vytíženost a frekvence spouštění počítače.
Já to zapínám každej den a všichni co jsme tady myslím taky, ne? Pak není důvod k obavám. Ta baterka se v pohodě udržuje, kromě toho PC Health ukazuje napětí, takže možnost kontroly tu taky je.
Hlavní je vytíženost a frekvence spouštění počítače.
Já to zapínám každej den a všichni co jsme tady myslím taky, ne? Pak není důvod k obavám. Ta baterka se v pohodě udržuje, kromě toho PC Health ukazuje napětí, takže možnost kontroly tu taky je.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Však už je to vysvětlený nahoře. Baterka mohla být od výroby vadná no a když se vyměnila za dobrou ...Luke píše:Hm, ale po výměně baterky chodí v pohodě do dnes a to vysvětlíš jak?pavel.minarik píše: Nepochybně to bylo něčím jiným, než vypínáním komplu na prodlužce, Třeba byla od výroby vadná.
Jinak mi to bylo řečeno technikem, je to už asi cca 4-5 let, přesně nevim. Možná víc.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Luke
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Jafido
- Středně pokročilý
kdybys vzal auto, mohli na benal a podobne bychom se slozili.pavel.minarik píše:Předpokládám, že na pražském srazu, tam se bohužel nedostavím, jelikož to mám trošku z ruky.Luke píše:2 Pavel: Asi jo, raději to nechám být. Ale celkem rád bych o tom pokecal na srazu. Vezmu i doličnou baterku
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
- Lemra
- Čestný člen
Pouze pro info - každá CMOS paměť má dva režimy, radikálně se lišící spotřebou odebíraného proudu - zápis/čtení sežere řádově mA, pouhé uchování dat je prakticky neměřitelný (je to CMOS - field effect, čili je pouze potřeba udržet určitou hodnotu el. potenciálu na dvou stranách Si destičky, jejíž odpor je řádově stovky MOhm...). Proto je možný třeba u hodinek/diářků/palmů a pod. vyměnit baterii a nepřijít o nastavený/uložený data - o zálohu se stará malinkej kondík s kapacitou do 1000 nF... u ATX PC MB tenhle kondík z pochopitelnejch důvodů chybí, u AT někdy byl a tam byl potom výmaz CMOS (když člověk nevěděl, kterej z těch miliónu jumperů je reset) otázkou i několika dní - vzpomínáte někdo? Naprostej souhlas s P. Minaříkem - odpojením od sítě rozhodně nedojde k vybití baterie ani za několik let, pokud je ta baterka v pořádku...
OffTopic - baterie, to je skoro jako žárovka, thread se už odklání od původního tématu - sakra kde je Bachor?????
OffTopic - baterie, to je skoro jako žárovka, thread se už odklání od původního tématu - sakra kde je Bachor?????
..