Spravné zapojení disků a mechanik
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- mikrob
- Nováček
-
Spravné zapojení disků a mechanik
Mam v PC 2disky 80GB a 40GB k tomu CDRW a DVD cili celkem 4 zarizení a nekdy se me stane ze me PC někdy s nema spravně nanabootuje. Jak spravně by se to mělo zapojit? Existuje mnoho zpusobu ale pochytil sem vetsinou dva hlavní: 1. Primar HDDmaster+HDDslave a Sekundar CDRWmaster+DVDslave(master na konec ksandy) 2.Primar HDDmaste+CDRWslave a Sekundar HDDmaste+DVDslave. Kable mam oba 80zilovy novy a provozuju zpusob 1 zapojeni. Kdo ma prosim zkusenosti mozna ze to je banalni mozna uz se resilo moc sem se tady este nedival.Dik.
- Pajik
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Někdy to nefunguje, protože se ty dvě věci prostě nesnášejí. Ale podle testů Aloise vyjde o trochu lépe dát na jednu kšandu dva disky. Taky jsem zjistil že občas nefunguje nastavení master, slave a proto se mi osvědčilo dát na konec kšandy master a na druhý zařízení nastavit cable select.....zkus to a dej vědět....
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Hele, to je celkem zajímavá myšlenka... CS jsem ještě nikdy nepoužil, ale už jsem zažil, že se dva správně najumperovaný disky spolu nechtěly dohodnout... To musím někdy vyzkoušet...Pajik píše:Někdy to nefunguje, protože se ty dvě věci prostě nesnášejí. Ale podle testů Aloise vyjde o trochu lépe dát na jednu kšandu dva disky. Taky jsem zjistil že občas nefunguje nastavení master, slave a proto se mi osvědčilo dát na konec kšandy master a na druhý zařízení nastavit cable select.....zkus to a dej vědět....
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- ManchesterUnited
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Taky mam stejnou zkusenost s dvema disky na jedny ksande. Mam tri disky ale v PC mam jenom jeden. Ty dva pouzivam na prenaseni dat. Kdyz chci neco na ne dat tak musim ten disk zapojit misto vypalovacky na secondary ksandu. Ten CS taky zkusim.
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
- Zlo!!!
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Pajik
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
2 disky na stejný kšandě nemůžou bejt stejně rychlý jako kdyby byly každej na jiný kšandě, pokud se kopíruje z jednoho z nich na druhej, a obzvláště pokud to jsou nějaký nový disky.Pajik píše:To jsme právě rešili s Aloisem a ten naměřil že jsou právě dva disky na jedný kšandě o cca 2-3MB/s rychlejší.....Zlo!!! píše:Taky jsem měl na jedný kšandě 2 HDD ale to pak mají menší přenosovou rychlost asi 2 krát menší mezi sebou tak mam každej na jiný.
Při čem si to měřil?
vždyť si to jenom představte - po kabelu můžou v jednu chvíli putovat jen data z/do jednoho zařízení, takže když jeden disk čte, druhej musí čekat, pak bude druhej disk zapisovat a první čekat atd atd atd...
když bude každej disk na svojí kšandě, tak jeden stále čte a druhý stále zapisuje...rychlost IMO tak o 30% vyšší.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- Pajik
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
No taky mi to taky přišlo logičtější, ale podle testů Aloise:Marsellus Wallace píše:2 disky na stejný kšandě nemůžou bejt stejně rychlý jako kdyby byly každej na jiný kšandě, pokud se kopíruje z jednoho z nich na druhej, a obzvláště pokud to jsou nějaký nový disky.Pajik píše: To jsme právě rešili s Aloisem a ten naměřil že jsou právě dva disky na jedný kšandě o cca 2-3MB/s rychlejší.....
Při čem si to měřil?
vždyť si to jenom představte - po kabelu můžou v jednu chvíli putovat jen data z/do jednoho zařízení, takže když jeden disk čte, druhej musí čekat, pak bude druhej disk zapisovat a první čekat atd atd atd...
když bude každej disk na svojí kšandě, tak jeden stále čte a druhý stále zapisuje...rychlost IMO tak o 30% vyšší.
Jo prenosova rychlost, kdyz jsou oba disky na 1 kabelu- kopie jednoho 734MB avi souboru z Hitachi na WD
1. pokus: 29MB/sec
35MS/sec
35MB/sec
33MB/sec
Jen pro pripomenuti rychlosti pri konfoguraci disk+cd rom na 1 ksande:
1/ 25MB/sec
2/ 29,3 MB/sec
3/ 32 MB/sec
4/ 27 MB/sec
Myslim si, ze je jasna vec, ze DISKY NA 1 KSANDE JSOU RYCHLEJSI JAK V KOMBINACI S CDROMKAMA. Rychlost kopirovani z CD romu jsem nemeril, ta me nijak nezajima... .