Spravné zapojení disků a mechanik

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
mikrob
Nováček
Nováček

Spravné zapojení disků a mechanik

Příspěvek od mikrob »

Mam v PC 2disky 80GB a 40GB k tomu CDRW a DVD cili celkem 4 zarizení a nekdy se me stane ze me PC někdy s nema spravně nanabootuje. Jak spravně by se to mělo zapojit? Existuje mnoho zpusobu ale pochytil sem vetsinou dva hlavní: 1. Primar HDDmaster+HDDslave a Sekundar CDRWmaster+DVDslave(master na konec ksandy) 2.Primar HDDmaste+CDRWslave a Sekundar HDDmaste+DVDslave. Kable mam oba 80zilovy novy a provozuju zpusob 1 zapojeni. Kdo ma prosim zkusenosti mozna ze to je banalni mozna uz se resilo moc sem se tady este nedival.Dik.
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

Někdy to nefunguje, protože se ty dvě věci prostě nesnášejí. Ale podle testů Aloise vyjde o trochu lépe dát na jednu kšandu dva disky. Taky jsem zjistil že občas nefunguje nastavení master, slave a proto se mi osvědčilo dát na konec kšandy master a na druhý zařízení nastavit cable select.....zkus to a dej vědět....
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pajik píše:Někdy to nefunguje, protože se ty dvě věci prostě nesnášejí. Ale podle testů Aloise vyjde o trochu lépe dát na jednu kšandu dva disky. Taky jsem zjistil že občas nefunguje nastavení master, slave a proto se mi osvědčilo dát na konec kšandy master a na druhý zařízení nastavit cable select.....zkus to a dej vědět....
Hele, to je celkem zajímavá myšlenka... CS jsem ještě nikdy nepoužil, ale už jsem zažil, že se dva správně najumperovaný disky spolu nechtěly dohodnout... To musím někdy vyzkoušet...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
ManchesterUnited
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ManchesterUnited »

Taky mam stejnou zkusenost s dvema disky na jedny ksande. Mam tri disky ale v PC mam jenom jeden. Ty dva pouzivam na prenaseni dat. Kdyz chci neco na ne dat tak musim ten disk zapojit misto vypalovacky na secondary ksandu. Ten CS taky zkusim.
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
Zlo!!!
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zlo!!! »

Taky jsem měl na jedný kšandě 2 HDD ale to pak mají menší přenosovou rychlost asi 2 krát menší mezi sebou tak mam každej na jiný.
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

Zlo!!! píše:Taky jsem měl na jedný kšandě 2 HDD ale to pak mají menší přenosovou rychlost asi 2 krát menší mezi sebou tak mam každej na jiný.
To jsme právě rešili s Aloisem a ten naměřil že jsou právě dva disky na jedný kšandě o cca 2-3MB/s rychlejší.....
Při čem si to měřil?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Pajik píše:
Zlo!!! píše:Taky jsem měl na jedný kšandě 2 HDD ale to pak mají menší přenosovou rychlost asi 2 krát menší mezi sebou tak mam každej na jiný.
To jsme právě rešili s Aloisem a ten naměřil že jsou právě dva disky na jedný kšandě o cca 2-3MB/s rychlejší.....
Při čem si to měřil?
2 disky na stejný kšandě nemůžou bejt stejně rychlý jako kdyby byly každej na jiný kšandě, pokud se kopíruje z jednoho z nich na druhej, a obzvláště pokud to jsou nějaký nový disky.
vždyť si to jenom představte - po kabelu můžou v jednu chvíli putovat jen data z/do jednoho zařízení, takže když jeden disk čte, druhej musí čekat, pak bude druhej disk zapisovat a první čekat atd atd atd...
když bude každej disk na svojí kšandě, tak jeden stále čte a druhý stále zapisuje...rychlost IMO tak o 30% vyšší.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

Marsellus Wallace píše:
Pajik píše: To jsme právě rešili s Aloisem a ten naměřil že jsou právě dva disky na jedný kšandě o cca 2-3MB/s rychlejší.....
Při čem si to měřil?
2 disky na stejný kšandě nemůžou bejt stejně rychlý jako kdyby byly každej na jiný kšandě, pokud se kopíruje z jednoho z nich na druhej, a obzvláště pokud to jsou nějaký nový disky.
vždyť si to jenom představte - po kabelu můžou v jednu chvíli putovat jen data z/do jednoho zařízení, takže když jeden disk čte, druhej musí čekat, pak bude druhej disk zapisovat a první čekat atd atd atd...
když bude každej disk na svojí kšandě, tak jeden stále čte a druhý stále zapisuje...rychlost IMO tak o 30% vyšší.
No taky mi to taky přišlo logičtější, ale podle testů Aloise:

Jo prenosova rychlost, kdyz jsou oba disky na 1 kabelu- kopie jednoho 734MB avi souboru z Hitachi na WD
1. pokus: 29MB/sec
35MS/sec
35MB/sec
33MB/sec
Jen pro pripomenuti rychlosti pri konfoguraci disk+cd rom na 1 ksande:
1/ 25MB/sec
2/ 29,3 MB/sec
3/ 32 MB/sec
4/ 27 MB/sec

Myslim si, ze je jasna vec, ze DISKY NA 1 KSANDE JSOU RYCHLEJSI JAK V KOMBINACI S CDROMKAMA. Rychlost kopirovani z CD romu jsem nemeril, ta me nijak nezajima... .
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“