SATA RAID

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
leguan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

SATA RAID

Příspěvek od leguan »

Zdravim Vas!Mam 80GB Seagate SATA, model ST380013AS. Povodne som ho kupoval ako s HDD ktory ma 8MB cache ale teraz som zistil, ze som sa okaslal a ze mam iba 2MB cache.Chcem si kupit vacsi HDD a chcem vediet,ci ma zmysel kupit dalsi 80GB a dat to ako RAID. A aky je vlastne rozdiel medzi RAID 0 a 1?A su este nejake?Vysvetli mi to niekdo, prosim!A aky je vykonnostny rozdiel medzi HDD s 2MB a 8MB cache.Oplati sa mi kupit nejaky s 8MB?A je dobre mat v RAID 2 rovnake HDD s rovnakou velkostou alebo je to jedno...?Ako sa potom spravaju tie disky?Mozem si ich podelit ako chcem a nahrat tam viac OS?Budu sa tvarit ako jeden 160GB?
Celeron 2200@3000,ABIT IS7E, 512MB DDRAM 333,Seagate SATA 80GB,G4MX440, 2x17" Nokia/Belinea
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: SATA RAID

Příspěvek od Shit »

leguan píše:Zdravim Vas!Mam 80GB Seagate SATA, model ST380013AS. Povodne som ho kupoval ako s HDD ktory ma 8MB cache ale teraz som zistil, ze som sa okaslal a ze mam iba 2MB cache.Chcem si kupit vacsi HDD a chcem vediet,ci ma zmysel kupit dalsi 80GB a dat to ako RAID. A aky je vlastne rozdiel medzi RAID 0 a 1?A su este nejake?Vysvetli mi to niekdo, prosim!A aky je vykonnostny rozdiel medzi HDD s 2MB a 8MB cache.Oplati sa mi kupit nejaky s 8MB?A je dobre mat v RAID 2 rovnake HDD s rovnakou velkostou alebo je to jedno...?Ako sa potom spravaju tie disky?Mozem si ich podelit ako chcem a nahrat tam viac OS?Budu sa tvarit ako jeden 160GB?
ST380013AS má 8MB cache, ST380011AS má myslím 2MB cache. Jestli to má význam-je tam při zapojení na RAID 0 nárůst výkonu asi o 20%, u RAID 1 zase výkon asi stejnej jako single, možná ale o něco nižší výkon swapu. Nevýhody: Disk.utility a SMART jsou z toho na větvi, u RAID 0 o něco větší rizikovost ztráty dat. Když je zapojíš na "hrozen" tak máš "pouze" součet kapacit HDD. Takže asi takhle: Na hry RAID 0 nějakej význam má, rychlejc se natahujou, rychlejc startujou a zavíraj se Wokna. Pokud na tom pouze pracuješ, tak na jistotu dat RAID 1, nebo jeď dál na single. Pokud půjdeš do RAIDu, tak je dobrý mít oba HDD identický. Já si osobně na RAID 0 zatím nestěžuju. Ale je to zase další možnej zdroj "lumpáren" v PC.
leguan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leguan »

ST380013AS má 8MB cache, ST380011AS má myslím 2MB cache.

No... neviem. Pozeral som to na Nete - www.seagate.com a tam pri modely ST380023AS pisali vo FEAUTURES, ze ma 8MB cache a pri mojom ST380013AS to nepisali. Asi by to tam napisali, keby tak bolo. Ale bol by som rad, keby si mal pravdu ty.
Pripadam si ako bl..c. Co teda? RAID 0, alebo RAID 1? A nie je problem s viac OS?
Celeron 2200@3000,ABIT IS7E, 512MB DDRAM 333,Seagate SATA 80GB,G4MX440, 2x17" Nokia/Belinea
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

leguan píše:ST380013AS má 8MB cache, ST380011AS má myslím 2MB cache.

No... neviem. Pozeral som to na Nete - www.seagate.com a tam pri modely ST380023AS pisali vo FEAUTURES, ze ma 8MB cache a pri mojom ST380013AS to nepisali. Asi by to tam napisali, keby tak bolo. Ale bol by som rad, keby si mal pravdu ty.
Pripadam si ako bl..c. Co teda? RAID 0, alebo RAID 1? A nie je problem s viac OS?
Teď jsem koukal do "*.pdf" na "Barču" a mám podle manuálu pravdu. RAID 0 vers. RAID 1. Záleží na Tobě, při instalaci W2k/XP musíš tam dát F6 s disketkou ovladače RAID. Tam měl někdo nějaký problémy s instalací, ale ty byly zpravidla chybou lidského faktoru. Najdeš to tady na fóru http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=4974 to je pro MSI a VIASATA, ale postup platí obecně. :) Jakej máš bord?
leguan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leguan »

Shit píše:
leguan píše:ST380013AS má 8MB cache, ST380011AS má myslím 2MB cache.

Teď jsem koukal do "*.pdf" na "Barču" a mám podle manuálu pravdu. RAID 0 vers. RAID 1. Záleží na Tobě, při instalaci W2k/XP musíš tam dát F6 s disketkou ovladače RAID. Tam měl někdo nějaký problémy s instalací, ale ty byly zpravidla chybou lidského faktoru. Najdeš to tady na fóru http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=4974 to je pro MSI a VIASATA, ale postup platí obecně. :) Jakej máš bord?
Dosku mam ABIT IS7-E, ta RAID bohuzial nepodporuje, takze F6 pri instalacii je zbytocny, nie? Ale planujem zmenu dosky na ASUS P4C800E Deluxe, ak Boh da peniaze :).
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

re

Příspěvek od JanoF »

kup si radsej ten isty disk s tymi istymi parametrami a daj to raid 0 a ten vykon bude este vyssi ako 20% ja to mam a je to uplne inaksie ako samostatne mat dva
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“