Pokud ovšem nechám paměti na 166Mhz(333MHz) a začnu zvyšovat FSB, dostanu se klidně na 217MHz FSB ale paměti mi zůstávají na 166MHz, což mi nepřijde efektivní. Možná jen správně nerozumím vztahu, ale jaké by mělo být nejefektivnější nastavení? Rychlé paměti na 166MHz FSB nebo vysoká FSB na 166MHz pamětí, které jsou standardně vyrobeny na 2x200MHz?
FSB 333MHz a DDR 400MHz
Moderátor: Eddward
- Alvatar
- Nováček

FSB 333MHz a DDR 400MHz
Vlastním MB A7N8X-E DELUXE (čipset Nvidia Nforce 2 Ultra), která má bohaté možnosti přetaktování. Deska je osazena 2500+ Barton na frekvenci 333MHz. Sekundují mu paměti Kingston CL2.5 400MHz v DualChannelu. Dotaz zní takto: Jak je to s frekvencí pamětí? Systém standardně nastaví 166MHz (=333MHZ) stejně jako je sběrnice. Pokud nastavím ručně 200MHz paměti při 166MHz(333MHz) sběrnici. System funguje v pořádku, ale jakmile v tomto stavu sáhnu na frekvenci FSB tak počítač vůbec nenastartuje (musím vymazat CMOS)
Pokud ovšem nechám paměti na 166Mhz(333MHz) a začnu zvyšovat FSB, dostanu se klidně na 217MHz FSB ale paměti mi zůstávají na 166MHz, což mi nepřijde efektivní. Možná jen správně nerozumím vztahu, ale jaké by mělo být nejefektivnější nastavení? Rychlé paměti na 166MHz FSB nebo vysoká FSB na 166MHz pamětí, které jsou standardně vyrobeny na 2x200MHz?
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Tvuj prispevek je zmatenej jako pes.Pokud mas tuhle desku,tak zaprve nemas dual channel,deska -X ji myslim nema,takze je lepsi mit jen jeden modul.
A kromu pretaktovani.Dej v BIOSu volbu 200 FSB misto tech 166 a mas to,v tu chvili se samozrejme zvedne i frekvence pameti na 200.TAKZE ti to pojede CPU:200 a MEM:200.Pokud to bude stabilni mas vyhrano,pokud ne tak to musis resit.
A kromu pretaktovani.Dej v BIOSu volbu 200 FSB misto tech 166 a mas to,v tu chvili se samozrejme zvedne i frekvence pameti na 200.TAKZE ti to pojede CPU:200 a MEM:200.Pokud to bude stabilni mas vyhrano,pokud ne tak to musis resit.
- Alvatar
- Nováček

Takze abych nějak ragoval. Tato deska má DualChannel a mám v ní zapojeny 2x 256MB DDR paměti což mi přineslo nějaký ten nárůst propustnosti.
Stručně jde tedy o tohle: je lepší nastavit frekvenci na FSB nebo na paměti? Podle mne je to provázané a stane se tak ať již nastavím to nebo ono. Protože jinak nechápu význam dvou takových voleb.
Stručně jde tedy o tohle: je lepší nastavit frekvenci na FSB nebo na paměti? Podle mne je to provázané a stane se tak ať již nastavím to nebo ono. Protože jinak nechápu význam dvou takových voleb.
AMD AthlonXP 2500, ASUS A7N8X-E DELUXE,2x256 MB 400 Kingston CL2.5,Hercules 3D Prophet 9600Pro(446/344), Seagate Baracuda 120GB SATA,DVD ASUS P616,CD-RW ASUS 52/32/52.
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Takze nejsem si jist jestli ma dual channel ale myslim ze ne.Teda A7N8X-X jej urcite nema!!!!.
Nastav Bios Takhle:
CPU External Freq. (MHz) [200]
CPU Frequency Multiple Settings [Auto] nebo jakykoliv nasobic
System Performance [Optimal] pokud mas super pameti tak dej [Aggressive]
CPU Interface [Optimal] nebo [Aggressive]
Memory frequency doporucuju [Auto] nebo[by SPD] a nebo pak pomery treba 83%,coz je CPU:200 a MEM:333
Memory timings [Optimal]
Ta volba u pameti jak ses ptal je tam pro to ze mas treba CPU:200 ale mas jen 333 pameti,tak tam das 333,nebo naopak proto to tam je.
Takhle jak to nastavis budes mit CPU:200 a MEM:200(400MHz)
Nastav Bios Takhle:
CPU External Freq. (MHz) [200]
CPU Frequency Multiple Settings [Auto] nebo jakykoliv nasobic
System Performance [Optimal] pokud mas super pameti tak dej [Aggressive]
CPU Interface [Optimal] nebo [Aggressive]
Memory frequency doporucuju [Auto] nebo[by SPD] a nebo pak pomery treba 83%,coz je CPU:200 a MEM:333
Memory timings [Optimal]
Ta volba u pameti jak ses ptal je tam pro to ze mas treba CPU:200 ale mas jen 333 pameti,tak tam das 333,nebo naopak proto to tam je.
Takhle jak to nastavis budes mit CPU:200 a MEM:200(400MHz)
- Alvatar
- Nováček

Díky za radu, tak jsem to tam hezky všechno nastavil. FSB 200. System performance jsem dal Aggressive. časování jsem si ručně doladil na
7-3-3-2 a šlape to.
PLS - ten DualChannel už neřeš !!!!! - prostě nemám -X ale -E a ta ji standardně obsahuje, takže se tím nezabývej
Ještě jeden dotaz: nevíš o nějakém programu který mi ať už v DOSu nebo Win zobrazí aktuální frekvence a nastavení všeho? Jde mi o to, že například volba AGGRESSIVE je svým způsobem "neprůhledná" a já bych rád měl přehled.
7-3-3-2 a šlape to.
PLS - ten DualChannel už neřeš !!!!! - prostě nemám -X ale -E a ta ji standardně obsahuje, takže se tím nezabývej
Ještě jeden dotaz: nevíš o nějakém programu který mi ať už v DOSu nebo Win zobrazí aktuální frekvence a nastavení všeho? Jde mi o to, že například volba AGGRESSIVE je svým způsobem "neprůhledná" a já bych rád měl přehled.
AMD AthlonXP 2500, ASUS A7N8X-E DELUXE,2x256 MB 400 Kingston CL2.5,Hercules 3D Prophet 9600Pro(446/344), Seagate Baracuda 120GB SATA,DVD ASUS P616,CD-RW ASUS 52/32/52.
- roxik
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a7n8x-e deluxe ma dualchannelOBR píše:Takze nejsem si jist jestli ma dual channel ale myslim ze ne.Teda A7N8X-X jej urcite nema!!!!.
pokud chces mit v biosu pristupne polozky, ktere jsou standartne skryte (mj. napeti pro cipset (1.6-1.9v) atd..muzes zkusit uber biosAlvatar píše:Vlastním MB A7N8X-E DELUXE (čipset Nvidia Nforce 2 Ultra), která má bohaté možnosti přetaktování.
http://homepage.ntlworld.com/michael.mcclay/
primy odkaz na uber bios 1008 http://homepage.ntlworld.com/michael.mc ... E-Uber.rar
oldskool pc - xbox - xbox360
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
r0man píše:a7n8x-e deluxe ma dualchannelOBR píše:Takze nejsem si jist jestli ma dual channel ale myslim ze ne.Teda A7N8X-X jej urcite nema!!!!.pokud chces mit v biosu pristupne polozky, ktere jsou standartne skryte (mj. napeti pro cipset (1.6-1.9v) atd..muzes zkusit uber biosAlvatar píše:Vlastním MB A7N8X-E DELUXE (čipset Nvidia Nforce 2 Ultra), která má bohaté možnosti přetaktování.
http://homepage.ntlworld.com/michael.mcclay/
primy odkaz na uber bios 1008 http://homepage.ntlworld.com/michael.mc ... E-Uber.rar
Je tam uber bios i pro moji desku,a co je na nem lepsiho?
- Alvatar
- Nováček

- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
- roxik
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
nejmenuje se nahodou cpu-zOBR píše:dej si v google. Z-CPU a je to.
http://www.cpuid.com/download/cpu-z-121.zip
oldskool pc - xbox - xbox360
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
- Alvatar
- Nováček

Tak CPU-Z maám a funguje ale Uber1008E mi hlásí v archivu chybu a to i poopakovaném stáhnutí. Nemůžeš mi ho zaslat na mail - je to malinký. díky
- roxik
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele: