Jak nejlépe podle vás zabezpečit Domácí mini LAN???
Moderátor: Don
- Soundczeck
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jak nejlépe podle vás zabezpečit Domácí mini LAN???
Mám doma 2 PC, oba jsou napíchnutý na hub a hub je pichnutej rovnou do internetu.
1.PC má neveřejnou pevnou IP, HDD je v NTFS.
2.PC má veřejnou IP kde je nainstalovanej Firewall "Norton Internet Security 2004 Pro" a HDD je v NTFS.
Jak podle vás nejlépe zabezpečit přístup na disky z netu? ale tak abysme mohli doma navzájem sosat z PCček???
Díky za vaše rady, osobně bych věděl ale rád bych slyšel rady jiných. Díky ještě jednou.
1.PC má neveřejnou pevnou IP, HDD je v NTFS.
2.PC má veřejnou IP kde je nainstalovanej Firewall "Norton Internet Security 2004 Pro" a HDD je v NTFS.
Jak podle vás nejlépe zabezpečit přístup na disky z netu? ale tak abysme mohli doma navzájem sosat z PCček???
Díky za vaše rady, osobně bych věděl ale rád bych slyšel rady jiných. Díky ještě jednou.
ASUS M2N-E, AMD Athlon 64 3200+ Orleans, Transcend 1024MB DualChannel kit, ATI Radeon X1600PRO 256MB, 2x WD250GB SATA2
- Sleyo
- Nováček

-
- Soundczeck
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Sleyo
- Nováček

-
Tak z ineho sudka - ak tam mas NAT (napr kerio) tak ten ti nepusti z vonka nic do vnutornej siete kym to nemas namapovane. Cize ta nemoze nik skenovat a ked zakazes ani ping nepojde. akurat by som z nutra este zakazal windowsacke zdielanie aby si von neposielal... Alebo natvrdo povol (Advanced rules) porty co potrebujes na tej sietovke co ide von. (www,dns,icq...)
- miho
- Čestný člen

-
- Bajgy
- Středně pokročilý

Ty mas zapojeny hub do internetu?
a na jednom PC mas neverejnou adresu a na druhem verejnou? a sakra jak ti to teda vlastne ma fungovat
))) ??
podle meho nez sedivet z konfigurace nejake "sunky" na Linuxu jak tu radi pani admini je pro tebe lepsi sehnat si nejaky harwarovy router, ktery ma integrovany switch.
cely router postaveny na linuxu sezere za pul roku tolik elektriky, jako stoji cely tento router (zkus treba SMC7004VBR)
a na jednom PC mas neverejnou adresu a na druhem verejnou? a sakra jak ti to teda vlastne ma fungovat
podle meho nez sedivet z konfigurace nejake "sunky" na Linuxu jak tu radi pani admini je pro tebe lepsi sehnat si nejaky harwarovy router, ktery ma integrovany switch.
cely router postaveny na linuxu sezere za pul roku tolik elektriky, jako stoji cely tento router (zkus treba SMC7004VBR)
Toshiba Tecra A6
- Soundczeck
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Hehe vis vono o nic nejde kdyz mam hub primo do netu protoze sem pichlej pres kabelovku a tam to nicemu nevadi. Kazdopadne chci spis softwarovy reseni nez HW uz kvuli financim ktery nejsou.
Ale o routeru budu premyslet do budoucna pokud to 5kilo upgradujem na lepsi, timpadem budou doma dva kvalitni kompy a pak ten router bude mit smysl
Ale o routeru budu premyslet do budoucna pokud to 5kilo upgradujem na lepsi, timpadem budou doma dva kvalitni kompy a pak ten router bude mit smysl
ASUS M2N-E, AMD Athlon 64 3200+ Orleans, Transcend 1024MB DualChannel kit, ATI Radeon X1600PRO 256MB, 2x WD250GB SATA2
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Bajgy
- Středně pokročilý

aha.. takze hub mas tedy pripojeny za kabelovym modemem a ne primo do internetu...
no ale to je celkem jedno.
O tom HW routeru pouvazuj, protoze to opravdu nestoji vic nez nejakych 1200,- bez DPH a za tu cenu sice klidne sezenes "starou sunku" ale pokud hodlas investovat dalsich x dni a hodin do konfigurace takoveho sw routeru, ktery ti navic bude hucet nekde pod nosem a zrat proud (ikdyz to neni velka polozka a navic pokud platej rodice, ze
)
Navic mivaji obvykle 5 let zaruku, takze kdyz se ti dosere "stara sunka" (a jako ze u hadru je to pravdepodobne dost) nedostanes nic, ale za router dostanes po par letech pripadne poruchy novej...
ja myslim, ze neni co resit.
(leda bys v budoucnu chtel prijimat domenovou postu... pak bych nutnost linucha doma pochopil
)
O tom HW routeru pouvazuj, protoze to opravdu nestoji vic nez nejakych 1200,- bez DPH a za tu cenu sice klidne sezenes "starou sunku" ale pokud hodlas investovat dalsich x dni a hodin do konfigurace takoveho sw routeru, ktery ti navic bude hucet nekde pod nosem a zrat proud (ikdyz to neni velka polozka a navic pokud platej rodice, ze
Navic mivaji obvykle 5 let zaruku, takze kdyz se ti dosere "stara sunka" (a jako ze u hadru je to pravdepodobne dost) nedostanes nic, ale za router dostanes po par letech pripadne poruchy novej...
ja myslim, ze neni co resit.
(leda bys v budoucnu chtel prijimat domenovou postu... pak bych nutnost linucha doma pochopil
Toshiba Tecra A6
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadá, že kdybys chtěl rozjet nějaký služby dostupný zvenku na strojích vevnitř (s neveřejnýma adresama) tak by se SW router hodil např. kvůli dobré možnosti konfigurace např. mapování portů.
Ale jestli to mám byýt jen nonstop zapnutý zařízení, s kterým stejně nebudeš nic dělat, tak bude tan HW router skutečně nejlepší a nejjednodušší řešení.
Ale jestli to mám byýt jen nonstop zapnutý zařízení, s kterým stejně nebudeš nic dělat, tak bude tan HW router skutečně nejlepší a nejjednodušší řešení.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Bajgy
- Středně pokročilý

dnesni HW routery umoznuji plne mapovat veskere porty. Pokud to nestaci, pak jsou tu moznosti dat si urcite PC do Demilitarizovane Zony a je to jako by bylo primo v Internetu.pavel.minarik píše:Ještě mě napadá, že kdybys chtěl rozjet nějaký služby dostupný zvenku na strojích vevnitř (s neveřejnýma adresama) tak by se SW router hodil např. kvůli dobré možnosti konfigurace např. mapování portů.
Toshiba Tecra A6
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Asi jsem zase zaspal dobu. Ale otazka je, jestli jsou takto vybavebé routery taky za ceny jak píšeš v příspěvku výše. Je mi jasné, že cisco za 30 litrů to umět bude, ale co ty levné srandy pro domácí použití? Jestli to zvládají, tak bych do toho možná šel i já a ten starej kompl zahodil, přece jen moc žere elektriku.Bajgy píše:dnesni HW routery umoznuji plne mapovat veskere porty. Pokud to nestaci, pak jsou tu moznosti dat si urcite PC do Demilitarizovane Zony a je to jako by bylo primo v Internetu.pavel.minarik píše:Ještě mě napadá, že kdybys chtěl rozjet nějaký služby dostupný zvenku na strojích vevnitř (s neveřejnýma adresama) tak by se SW router hodil např. kvůli dobré možnosti konfigurace např. mapování portů.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Bajgy
- Středně pokročilý

Opravdu.. promapovani portu je jedna z nejzakladnejsich funkci a umi ji kazdy z dnes prodavanych malych routeru. v cene od 1300 - 2000 jich najdes spoustu. Routery kolem 3000-4000,- umi vetsinou navic i VPN (PPTP i IPSec).pavel.minarik píše: Asi jsem zase zaspal dobu. Ale otazka je, jestli jsou takto vybavebé routery taky za ceny jak píšeš v příspěvku výše. Je mi jasné, že cisco za 30 litrů to umět bude, ale co ty levné srandy pro domácí použití? Jestli to zvládají, tak bych do toho možná šel i já a ten starej kompl zahodil, přece jen moc žere elektriku.
Ja sam ma doma SMC7004FW (umi VPN a je opravdu dobry, ale uz se nedodava)
Jinak nejlepsi pomer cena vykon mel SMC7004VBR, ktery jsem vzdycky doporucoval. Za 1200,- umel opravdu vsechno podstatne (navic je tam taky rozumny SPI firewall). Bohuzel jeho nova verze je trochu orezanejsi co se tyka nastaveni prave firewallu.
Dobre jsou i routery Vigor od Drayteku. Za cca 2900,- mas krome firewallu i paralelni printserver. (typ Vigor 2104p)
Vsechny ceny bez DPH
Pokud bys chtel tak te na chvilku muzu pustit "dovnitr" aby ses "porozhledl".
Toshiba Tecra A6
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- monsoon
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
http://www.usr-emea.com/products/p-netw ... 2&loc=czec mame, ma taky print server a da se k nemu pripojit i normalni modem
Intel Pentium 4 NW, 533MHz, 2,4 GHz 1.4V cooled by AC Super Silent 4 TC | MB Biostar P4TDG | 2x PQI 0,25 GB RAM 266 MHz 2-2-2-5 | Hitachi 7K250 HDS722516VLAT80 160GB 8MB | Samsung SpinPoint P80 SP0802N 80GB 2MB | ATi Radeon 9000 Pro 128MB 275/250 | iiyama LS704UT, Vision Master 1403 | Hercules Fortissimo III 7.1 | Sony MDR-CD470 | Koss PortaPro2 | Genius SW-5.1 Home Theater | DVD Toshiba SD-M1612 | Liteon LTR-52327S 52x32x52x | Logotech MX510 | MidiTower Codegen ATX-6066-C9 350W P4 PFC Silver, USB | M$ Windows XP Professional + SP 1 ver. 5.1 | UPC 768/128kbps | Canon i865 | Genius Video Wonder Pro III | backed up by APC Back-UPS 250 || 3D Mark 2001SE - 8700 | 3D Mark 03 - 1389 | PC Mark 2004 - Total 3104