Zdravím všechny tuniče case!!
Co si myslíte o ventilátoru v bočnici, který fouká chladný vzduch na grafiku a ostatní přídavné karty?? Má s tím někdo z Vás zkušenosti a jak to vylepší teplotu v case a na procesoru. Příjde mi to, jako dobré přídavné chlazení grafiky.
Větrák v bočnici
Moderátor: morke
- Mima
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Nidzo
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Zalezi kde mas dalsi vetraky...pokud to mas udelano tak, ze ti vepredu nasava vzduch a vzadu ci nahore jde ven, tak podle nekterych testu vetrak v bocnici narusuje tok vzduchu....
Jinak pokud zadny jiny nemas, tak proc ne....
btw: A co rovnou si udelat windtunel???
Jinak pokud zadny jiny nemas, tak proc ne....
btw: A co rovnou si udelat windtunel???
Nidzo.cz - programování, webdesign, život v UK... 
- Slezman
- Středně pokročilý

když cheš jen na grafiku, tam tam flakni toto
http://www.qcomp.cz/titan/cf60a.htm
http://www.qcomp.cz/titan/cf60a.htm
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- VerteX
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze to neni dobrej napad. Vetrak v bocnici narusuje idealni proudeni vzduchu, hlavne je problem v tom, ze se tak prestavaji ofukovat disky.
Na druhou stranu, kdybys tam mel vysoky teploty, asi neni na vyber, mne tam docela vari nejen grafarna (jak cip, tak pameti), ale hlavne NorthBridge. Idealni je vytvorit ve skrini takovy podtlak pomoci outtake vetracku, ze ten chladnej vzduch proudi do skrine sam.
Na druhou stranu, kdybys tam mel vysoky teploty, asi neni na vyber, mne tam docela vari nejen grafarna (jak cip, tak pameti), ale hlavne NorthBridge. Idealni je vytvorit ve skrini takovy podtlak pomoci outtake vetracku, ze ten chladnej vzduch proudi do skrine sam.
>>> Nové systémy přinášejí nové problémy. <<<
- Butch
- Středně pokročilý

Já mám zkušenosti s lepšími výsledky naopak.VerteX píše:Myslim, ze to neni dobrej napad. Vetrak v bocnici narusuje idealni proudeni vzduchu, hlavne je problem v tom, ze se tak prestavaji ofukovat disky.
Mám jen 2 větráky odsávací. První ve zdroji a druhý vedle CPU.(když jsem dal vedle CPU větráky dva, tak to nemělo vůbec význam.
Největší efekt má v mém casu větrák ve předu na dně(nasávací).
Celkově mám tedy nasávací: ve předu a v boku casu.
odsávací: Zdroj+větrák u CPU.
Pod Grafickou kartou mám 2X80mm větráky(ale ty se nepočítají, jelikož jen foukají vzduch z casu na kartu a pasívy na pamětech karty)
V casu mám 23°C a na CPU 33°C pokud je pokojová teplota kolem 21°C a PC není v zátěži.
V mém připadě se tedy osvědčilo "naprat" case relativně studeným vzduchem z pokoje, než z něho pomocí několika větráků odsávat teplý vzduch.(tzn. udělat spíš přetlak než podtlak)
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- Jafido
- Středně pokročilý

taky jsem dosel k nazoru ze dobre vyresene nasavani je ucinejsi jak odsavani a navic se mene zanaseji mechaniky prachem.Problem ale v tom, ze musis celkove nejak rozumne vyresit rozmisteni komponent, vetraku a otvoru v casu, proto se obvykle dopurucuje spise odsavani, je proste mene narocne na realizaci a pokud neco opomenes nezkazis tim cely chladici efekt.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
- Butch
- Středně pokročilý

JJ a tomu nasávání hlavně nesmí vadit v "cestě" kabely.
Nejhorší je, když někdo vybaví svůj case přídavnými větráky, a v casu má motanici z placatých IDE kabelů. To pak může mít větráků kolik chce, ale výsledný efekt je mizivý.
Zadní i přední větrák můžu regulovat pomocí speedfanu
.
Jeden je na konektoru system fan a druhý na power fan.
Pak můžu ovlivňovat % výkonu(ale pouze oba větráky najednou)
No alespoň něco.
Trochu to nechápu. Ovlivňuju jednu hodnotu a přitom ovládám 2 větráky.
Bez těch větráků mám v casu cca o 8°C víc.
Nejhorší je, když někdo vybaví svůj case přídavnými větráky, a v casu má motanici z placatých IDE kabelů. To pak může mít větráků kolik chce, ale výsledný efekt je mizivý.
Zadní i přední větrák můžu regulovat pomocí speedfanu
Jeden je na konektoru system fan a druhý na power fan.
Pak můžu ovlivňovat % výkonu(ale pouze oba větráky najednou)
No alespoň něco.
Trochu to nechápu. Ovlivňuju jednu hodnotu a přitom ovládám 2 větráky.
Bez těch větráků mám v casu cca o 8°C víc.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06