Připojení sítě k internetu přes ISDN
Moderátor: Don
- LeváRuka
- Začátečník

-
Připojení sítě k internetu přes ISDN
Situace je taková :
Mám místní síť, s routerem SMC 7004 ABR v.2 (WAN+ záloha po tel lince, resp. modemu přes COM), na cestě je zřízení tel. linky ISDN2 U Plus (s NT do os. vlastnictví). V blízké době by měl být přístupný internet od Karnevalu , ale do té doby bych potřeboval nějaké finančně nenáročné řešení připojení. Možnosti jsou asi dvě
ADSL (ale 900 zřízení + 2000 modem - asi), nebo vytáčet, a tady mám problém, nevím, jestli se dá na ISDN linku (analogový výstup NT )připojit obyčejný modem, ten bych přes COM port připojil do SMC, nebo je potřeba speciální ISDN modem.
Co taky nevím, je to, jak se na ISDN připojuje k netu, dá se využít nějakého volného providera ? (stačil by jenom jeden kanál)
Mám místní síť, s routerem SMC 7004 ABR v.2 (WAN+ záloha po tel lince, resp. modemu přes COM), na cestě je zřízení tel. linky ISDN2 U Plus (s NT do os. vlastnictví). V blízké době by měl být přístupný internet od Karnevalu , ale do té doby bych potřeboval nějaké finančně nenáročné řešení připojení. Možnosti jsou asi dvě
ADSL (ale 900 zřízení + 2000 modem - asi), nebo vytáčet, a tady mám problém, nevím, jestli se dá na ISDN linku (analogový výstup NT )připojit obyčejný modem, ten bych přes COM port připojil do SMC, nebo je potřeba speciální ISDN modem.
Co taky nevím, je to, jak se na ISDN připojuje k netu, dá se využít nějakého volného providera ? (stačil by jenom jeden kanál)
- Lemra
- Čestný člen

Na všechny otázky lze odpovědět ano - analog. výstup z NT můžeš propojit s klasickým modemem a bude to fungovat stejně, jako na klasický lince (pouze sestavení spojení bude otázkou cca 3 sekund). Nevýhodou je přenosová rychlost - klasickej ISDN modem má po jednom B-kanálu 64kbit/s a můžeš sloučit oba B-kanály, analog. modem bude mít reálnou rychlost cca 52kbit/s a můžeš využít jen jeden B-kanál.
Provider Ti zůstane stávající nebo můžeš využít jakýhokoliv - připojuješ se normálním vytáčeným připojením.
Pokud v dohledný době přejdeš na jinej způsob konektování k netu, nemá investice do ISDN modemu smysl - předpokládám, že klasickej analog máš.
Provider Ti zůstane stávající nebo můžeš využít jakýhokoliv - připojuješ se normálním vytáčeným připojením.
Pokud v dohledný době přejdeš na jinej způsob konektování k netu, nemá investice do ISDN modemu smysl - předpokládám, že klasickej analog máš.
..
- LeváRuka
- Začátečník

-
- Bajgy
- Středně pokročilý

- LeváRuka
- Začátečník

-
No hlavně, jak to funguje, z návodu jsem pochopil, že se všechno nastaví v routeru a z LAN není nic poznat (asi až na zpoždění než se to vytočí), ale dá se to nějak ovládnout ? Sám vím, že v XP se chce pořád nějakej program "dívat na net " (FW není možné použít) a to by měl ČT asi radost.Bajgy píše:Ja nejake zkusenosti mam... co by te zajimalo?
- Bajgy
- Středně pokročilý

JE to tak.... nic nepoznas a na ISDN v podstate ani to zpozdeni.LeváRuka píše:.. že se všechno nastaví v routeru a z LAN není nic poznat
Muj tip je nastavit si connection policy (shedule rules). V routeru muzes definovat, ktere stanice mohou pristupovat na internet a v jakych casech. Tak treba nastavis, ze konkretni pocitac muze vytacet pouze mezi 19:00-21:00 pouze v prac. dny a nikdy jindy.
nezapomen zadat rozumny timeout pro zaveseni. Znam cloveka, co tam dal 0 a pak se divil
Toshiba Tecra A6
- LeváRuka
- Začátečník

-
Ideální by bylo kdyby se dal definovat jenom seznam programů, které mají nárok a které ne. Omezení času je sice dobrý ale nedá se to v tomhle případě použít, bude potřeba se připojovat náhodně a hlavně přes den.
Možná by bylo dobrý, kdyby existoval nějakej program, kterej by vždycky upozornil, kdyby se chtěl nějakej program podívat na net, vím, že to je základní funkce firewallu ale jak jsem už psal, nedá se to v tomhle případě vzhledem k uživatelům použít. Nevíte někdo o něčem podobným ?
Možná by bylo dobrý, kdyby existoval nějakej program, kterej by vždycky upozornil, kdyby se chtěl nějakej program podívat na net, vím, že to je základní funkce firewallu ale jak jsem už psal, nedá se to v tomhle případě vzhledem k uživatelům použít. Nevíte někdo o něčem podobným ?
- Bajgy
- Středně pokročilý

- LeváRuka
- Začátečník

-
Jde o to, že si myslím že by to nezvládli uživatelé, já bych ho tam rád dal, ale to by bylo pořád proč to dělá tohle a na co se to ptá ....Bajgy píše:no a z jakeho vlastne duvodu nemuzes pouzit firewall? mozna bych pak na neco prisel, ale takto ti fakt neumim poradit...
Nakonec by to bylo stejně všechno povolený, sice se dá FW nakonfigurovat a "zamknout" ale to není ono.
Stačil by nějakej program, by jen informoval, že se něco děje.