RAID a jeden disk
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- jago
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna nedávno jsem si s RAIDem hrál. Mám na desce od MSI řadič PROMISE a podle manuálu, nelze mít dva disky zapojený tak, aby nebyli v poli. Potřeboval jsem totiž zapojit 120 GB Baracudu a 40 GB Matroxe, ale aby nebyli v poli a to se mi tudíž nepodařilo. Těžko bych totiž tak rozdílný disky dával do pole, že! No a proto můžu mít v RAIDu pouze jeden z nich. Sice se nastavil jako STRIPE, ale rozhodně ho to nemůže urychlit! Leda, že by ten řadič od PROMISE byl rychlejší, ale to se mi nezdá pravděpodobný. A ani nejde dát do pole jeden disk na běžným řadiči a druhý na RAIDu. POkud chceš opravdu RAID využít k bezpečnosti, nebo k urychlení, tak musíš mít nejméně dva disky oba na RAIDu. A hlavně! Viděl jsem nějaký testy s RAIDem a nárůst rychlosti u STRIPPINGu je pouze nějakých cca 17% (samozřejmě záleží na dané konfiguraci).
- Geo
- Začátečník
Ano dva a vice disku musi byt v poli. Avsak tech poli pripousti radic zpravidla vice. Moje zkusenost je takova, ze kolik disku je mozne celkove k radici pripojit, tolik poli je mozne vytvorit. Z toho plyne jednoduchy zaver. Chci-li k Raidu, pripojit dva, tri nebo ctyri disky musim pro kazdy z nich vytvorit samostatne pole. (Jeden disk = jedno pole, nejde pripojit pouze CD/DVD). V takoveto konfiguraci vsak nedojde k standardnimu vyuziti Raid radice, nybrz pouze k jeho vyuziti v roli pridavneho IDE radice.
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Možná záleží přímo na tom kterym řadiči, ale myslím, že jsem v manuálu od PROMISe četl, že jako běžný disk lze zapojit pouze jeden (na RAID řadiči). POkud připojíš dva a více, pak už musí být spolu v poli. Tedy 2 v poli a jeden se dá použít samostatně. Ale nejde připojit dva, nebo třeba 3 jako na "přídavný řadič" - jako samostatné disky bez pole. Ale možná se pletu.Geo píše:Ano dva a vice disku musi byt v poli. Avsak tech poli pripousti radic zpravidla vice. Moje zkusenost je takova, ze kolik disku je mozne celkove k radici pripojit, tolik poli je mozne vytvorit. Z toho plyne jednoduchy zaver. Chci-li k Raidu, pripojit dva, tri nebo ctyri disky musim pro kazdy z nich vytvorit samostatne pole. (Jeden disk = jedno pole, nejde pripojit pouze CD/DVD). V takoveto konfiguraci vsak nedojde k standardnimu vyuziti Raid radice, nybrz pouze k jeho vyuziti v roli pridavneho IDE radice.
- Geo
- Začátečník
Mel jsem pred casem MB MSI 815EP Pro RAID, uz si nevzpomenu jaky RAID radic tam byl ale myslim ze prave PROMISE-light nebo neco takoveho. Muzu tedy na 100% potvrdit ze jsem mel na nem bez problemu zapojene dva zcela odlisne disky a kazdy bezel samostatne. Mel jsem pro kazdy z nich zalozen samostatny Disk ARRAY. Tudiz byly to dve samostatna pole a v kazdem z nich byl pripojen pouze jeden disk. Z manualu si taky bezpecne pamatuji, ze tech poli mohlo byt max. 4. Takze mohly bezet v pohode 4 ruzne samostatne disky na jednom RAID radici. Byly tam ruzne moznosti kombinaci techto poli, nekde jeste bych mozna nasel manual. Nicmene souhlasim, ze na jinych radicich tomu muze byt i jinak, asi zalezi na BIOSU toho ktereho RAID radice.
- karf
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Mam na desce taky PROMISE a měl jsem zapojené disky na 1. a 2. IDE a DVD a RW na 3. a 4. IDE - RAID. Chová se to normálně jako běžný diskový řadič, jen to scanuje zařízení po BIOSu. Striping na 1 disku nelze mít (prakticky ani teoreticky). Možná se to tak tváří, ale skutečnost je jiná. A zrychlení je asi takové, jako když máte na jedné kšandě HDD a CD-ROM a zapojíte to každé zvlášť (př.: HDD IDE1 a CD IDE2)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64