Ahojda, mám tu disk WD1200JB (Western DIgital) 120GB, 7200 otáček, ATA 100, 8MB Bufer ...
Ten disk by měl bejt starej měsíc, dle záručního listu ...
Mohli by jste mi prosím poradit, jak si testnu výkon toho disku ? Případně co udělat proto aby jel co nejrychleji ? Mawa někde ve faq psal ze se da snad i updatnout firmware (o tom ze by i u disku slo updatovat firmware a ze vubec nejaky firmware sem jeste neslysel). Cetl jsem si zde veskery prispevky ohledne tech disku ale moc chytrej z toho nejsem. Udelal semsi ten test v tom HD tachu a tam se mi zdaj ty hodnoty oproti ostatnim nějaké divné (viz obr.)
To jo, ta rychlost čtení je hodně nízká (a to i přesto, že Westerny nepatří zrovna mezi nejrychlejší), já mám Hitachi Deskstar 7K250, 120GB, 7200, 8MB a to srovnání mluví za vše:
Zkus eště program SiSoft Sandra, případně ňákej Smart program.
Naposledy upravil(a) koulos dne úte 11. led 2005, 23:39, celkem upraveno 1 x.
Ty vysledky naznacujou, ze mas disk v rezimu UDMA33. To je nejcasteji zpusobeno pripojenim pres 40zilovy kabel (UDMA66 a vyssi vyzadujou 80zilovy kabel) pripadne vadnym kabelem.
miho píše:Ty vysledky naznacujou, ze mas disk v rezimu UDMA33. To je nejcasteji zpusobeno pripojenim pres 40zilovy kabel (UDMA66 a vyssi vyzadujou 80zilovy kabel) pripadne vadnym kabelem.
To je divné, jak změním ten režim ? No je to na 4 zilový ksandě, tak tam teda zkusím 80 zilovej kabel, ale je to divný protože na stejný ksande mám primární disk s OS (40GB MAXTOR) a ten má výsledky: cca 31/16/30 .. ikdyz to je taky docela nic moc ..
miho píše:Ty vysledky naznacujou, ze mas disk v rezimu UDMA33. To je nejcasteji zpusobeno pripojenim pres 40zilovy kabel (UDMA66 a vyssi vyzadujou 80zilovy kabel) pripadne vadnym kabelem.
To je divné, jak změním ten režim ? No je to na 4 zilový ksandě, tak tam teda zkusím 80 zilovej kabel, ale je to divný protože na stejný ksande mám primární disk s OS (40GB MAXTOR) a ten má výsledky: cca 31/16/30 .. ikdyz to je taky docela nic moc ..
Skusim vyměnit teda kabel ..
Je logicke, ze v rezimu UDMA33 (maximalni teoreticka prenosova rychlost 33MB/s) vic nez 30MB/s neprotlacis.
To minimum je ale nějaké hodně malé, jak koukám na ostatní tak takový nikdo nemá ... : ( ...
jeste skusim ten HD tune ....
a jeste jeden nový problémek .. docela záhada .. Ten disk kdyz kliknu na tento pocitac nevidim, ale ve spravci zarizeni ho mam, v aide pri detekci pc ho mam .aj v tom hd tachu ... to je jen proto ze ten disk neni jeste asi naformatovan ?
Hunter52 píše:
Skusim vyměnit teda kabel ..
Je logicke, ze v rezimu UDMA33 (maximalni teoreticka prenosova rychlost 33MB/s) vic nez 30MB/s neprotlacis.
Tak jsem všechno vypl a výsledky obou testů (hd tach a hd tune) jsou stejné +/- 2,0 ) ... : (
A co stou identifikací ? Ve windousu mezi správcema zařízení je i ve všech diagnostickejch programech a v aidě. Ale jako pevnou jednotku ho v XP Profi nemám .. : ( ..
Tak jsem všechno vypl a výsledky obou testů (hd tach a hd tune) jsou stejné +/- 2,0 ) ... : (
A co stou identifikací ? Ve windousu mezi správcema zařízení je i ve všech diagnostickejch programech a v aidě. Ale jako pevnou jednotku ho v XP Profi nemám .. : ( ..
Snad ten disk budeš mít v pohodě... doufam.. snad by johny neposlal vadnej disk, kdyby o tom věděl..