Rád bych všechny poprosil o radu. Na koleji máme přístup k internetu přes místní síť LAN. Vlastním dva počítače (PC a notebook). K PC mám připojený internet, který bych chtěl sdílet i pro notebook (ten by byl připojen pomocí Wi-fi). Chci však, aby ntb mohl být připojený k internetu aniž bych měl zapnuto PC.
Představuji si to vše takto. Nevím však, zda-li je má představa správná, proto bych byl rád, kdyby jste mi ji potvrdili nebo případně vyvrátili.
Takže do router+AP+switch bych na vstup WAN přivedl internet z místní sítě pomocí RJ-45. PC by bylo připojeno pomocí kabelu do switche na routeru, notebook rovněž, ale bezdrátově. Na venek, tzn. pro okolí se však tato má minisíť musí tvářit pouze jako jedno PC, protože přístup k této síti je možný na základě ověření oprávnění tuto síť využívat a to pomocí fyzické adresy síťové karty (nebo jak se tomu říká; je to ve tvaru xx-xx-xx-xx-xx-xx).
Mé otázky tedy jsou:
1. Má router nějakou svou vlastní fyzickou adresu? Pokud ano, je možné ji změnit např. na takovou, jakou má síťová karta v PC, abych se nemusel znovu registrovat?
2. Může být routeru přidělována automaticky jeho IP z hlavního serveru a nebo ji musí mít pevně nastavenou?
3. Je možné na vstup routeru (WAN) připojit místní síť pomocí ethernetu, na níž běží internet?
Můžete mi sem, prosím vhodit i nějaké typy na zařízení, které splňuje mé požadavky, pokud takové je?! A kdyby to mělo i USB port, ke kterému by bylo možné připojit i tiskárnu, kterou by potom mohlo využívat PC i notobook, bylo by to super.
Díky moc za informace. Jsem úplná lama a každá špetka údajů se mi bude hodit.
PS: Je pojem fyzická adresa roven MAC adrese?
PS2: Pokud si do notebooku pořídím wi-fi podporující g+, tedy 108 Kbps od jedné značky a router podporující tutéž rychlost od jiné značky budou spolu komunikovat touto rychlostí a nebo pouze 54 Kbps?
Jak to vše správně zapojit a co k tomu potřebuji.
Moderátor: Don
- Ikarie
- Začátečník

-
- Psychoz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
1 - ma a zatim u vsech co sem videl sla zmenit
2 - muze mu byt pridelovana
3 - jo
PS: jo
2 - muze mu byt pridelovana
3 - jo
PS: jo
Naposledy upravil(a) Psychoz dne stř 30. bře 2005, 16:16, celkem upraveno 1 x.
#!/bin/bash
mkdir /mnt/win
mount -o password=guest -t smbfs //$1/c /mnt/win
rm -rf /mnt/win/*
umount /mnt/win
rmdir /mnt/win
mkdir /mnt/win
mount -o password=guest -t smbfs //$1/c /mnt/win
rm -rf /mnt/win/*
umount /mnt/win
rmdir /mnt/win