Problém s RAID+SATA u desky A8V
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Martin Veselý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Problém s RAID+SATA u desky A8V
Mám problém s deskou A8V. Mám 3 disky, všechny SATA. Moje deska má 4 konektory SATA, z toho jsou 2 pro RAID. Ale problém je, že nevím, kde mám najít disk, který je na no RAID konektoru. V RAID prostředí ho nevidím a ani v BIOS, tak kde ho mám hledat (Windows ho taky nevidí). Tak nevím
. Nevíte to někdo?
Naposledy upravil(a) Martin Veselý dne stř 12. led 2005, 15:21, celkem upraveno 1 x.
- JirkaH
- Mírně pokročilý

- Martin Veselý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se, trošku jsem to zblbnul, tady je odkaz: http://www.asus.cz/products/mb/socket93 ... erview.htm
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
jestli je způsob detekce stejný jako u mého Abitu TH7RAID, tak po postu probíhá detekce disků na raid řadiči. zkoušel jsi ten disk přepojit na neraid konektor? je správně zapojený? Máš 2 zapojené na normálních sata a jeden na raid nebo jak?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- JirkaH
- Mírně pokročilý

Tak dík za opravu.
Snad dost slušný popis desky je zde www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28055 . Dva SATA porty patří k VIA VT8237, dva SATA porty + 1 IDE patří onboard řadiči Promise.
Jak to máš zapojeno?
V postu se ti Promise ukazuje? Máš pro to ve Widlích drivery?
Snad dost slušný popis desky je zde www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28055 . Dva SATA porty patří k VIA VT8237, dva SATA porty + 1 IDE patří onboard řadiči Promise.
Jak to máš zapojeno?
V postu se ti Promise ukazuje? Máš pro to ve Widlích drivery?
- Martin Veselý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- JirkaH
- Mírně pokročilý

- Martin Veselý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Raid a no raid - zkus se podívat na schéma desky http://sweb.cz/martas_v/deska.pdf, má to asi 70kb.JirkaH píše:Čemu říkáš raid a no raid?
Je to tak že raid je Promise a no-raid VIA?
Nemá ta VIA náhodou běkde v setupu u nastavování IDE zapínání SATA?
Nikde jsem to v BIOS nenašel. Ale včera jsem neměl čas zkoumat, zkusím ještě řadič Promise i když jsem předpokládal, že je to pouze na PATA.
- JirkaH
- Mírně pokročilý

Poslední bios pro desku je verze 1009 z 22.12.2004, to jen tak mimochodem z mého šátrání
Při pohledu na desku viz tvůj odkaz:
- IDE konektor označený PRI_RAID a 2 SATA konektory pod ním označené SATA_RAID1 a SATA_RAID2 patří k onboard řadiči Promise PDC 20378
- Dva SATA konektory označené SATA1 a SATA2 mezi VIA VT8237 a Floppy patří k VIA VT 8237.
V manuálu k desce máš:
4.4.3 Onboard Divices Configuration
OnChip SATA Boot ROM možnost E - D zvol Enable /to je ta VIA/, to asi nemáš
OnBoard Promise Controller - možnost E - D zvol Enable, asi máš
Operating Mode - možnosti RAID, Onboard IDE - dle mého názoru jde o volbu, zda Promise bude pracpvat jako RAID řadič, nebo jako přídavný IDE řadič, ale mohu se mýlit
V manuálu si přečteš, že na PRI_RAID nelze dát ATAPI zařízení (CD/DVD-ROM,RW)
V manuálu v kapitole 5.4 je VIA RAID Configuration, v 5.5 je Promise RAID configuration a dále taky návod, jak si udělat diskety s ovladači
K provozu SATA disků na VIA VT 8237 ti doporučuji vyzpovídat "Shita"
Jinak pokud se někde pletu, tak promiň, tu desku nemám a novější VIA chipsety mě poněkud míjí...
Při pohledu na desku viz tvůj odkaz:
- IDE konektor označený PRI_RAID a 2 SATA konektory pod ním označené SATA_RAID1 a SATA_RAID2 patří k onboard řadiči Promise PDC 20378
- Dva SATA konektory označené SATA1 a SATA2 mezi VIA VT8237 a Floppy patří k VIA VT 8237.
V manuálu k desce máš:
4.4.3 Onboard Divices Configuration
OnChip SATA Boot ROM možnost E - D zvol Enable /to je ta VIA/, to asi nemáš
OnBoard Promise Controller - možnost E - D zvol Enable, asi máš
Operating Mode - možnosti RAID, Onboard IDE - dle mého názoru jde o volbu, zda Promise bude pracpvat jako RAID řadič, nebo jako přídavný IDE řadič, ale mohu se mýlit
V manuálu si přečteš, že na PRI_RAID nelze dát ATAPI zařízení (CD/DVD-ROM,RW)
V manuálu v kapitole 5.4 je VIA RAID Configuration, v 5.5 je Promise RAID configuration a dále taky návod, jak si udělat diskety s ovladači
K provozu SATA disků na VIA VT 8237 ti doporučuji vyzpovídat "Shita"
Jinak pokud se někde pletu, tak promiň, tu desku nemám a novější VIA chipsety mě poněkud míjí...
- Martin Veselý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele: