TCO 99 nebo 03

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Miroslav
Začátečník
Začátečník

TCO 99 nebo 03

Příspěvek od Miroslav »

Chtěl jsem se zeptat na tuhle normu u LCD. Jak moc vadí že nemá TCO 03, ale jenom TCO99? A jaká jsou rozumný pozorovací úhly, aby ze stran nebylo vidět to zkreslení? Stačí 140°na140°?
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: TCO 99 nebo 03

Příspěvek od bigbalu »

Miroslav píše:Chtěl jsem se zeptat na tuhle normu u LCD. Jak moc vadí že nemá TCO 03, ale jenom TCO99? A jaká jsou rozumný pozorovací úhly, aby ze stran nebylo vidět to zkreslení? Stačí 140°na140°?
nevím proč se chce každý dívat na LCD úplně z boku, nejlépe z úhlu 179°, co z toho máte :?

podle mě těch 140°na140° bude v poho stačit, já osobně se na monitor dívám kolmo 8)
A co se týče normy, tak to vadit nebude, podle mě ani nepoznáš rozdíl :wink:
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

TCO 03 vypovídá kromě jiného také o šetrnosti k živ. prostředí (bezolovnaté pájení,nepoužívaní těžkých kovů Cd,Pb,Ag) a o ergonomii obrazu t.j dlouhodobá práce na monitoru,kdy na celkovou únavu očí může mít vlyv pozadí ,přechod z pracovní plochy monitoru na pozadí přes ostré barevné rozhraní a pod.
Pozorovací uhly jsou velmi důležité 8-) .Protože čím je pozorovací uhel větší tím je změna kontrastu do stran menší a flekatost obrazu se s vzrůstajícím uhlem strácí. Podle tvrzení Bigbalu by ti stačili 3°,protože před monitorem sedíš stejně kolmo.
Monitory s pozorovacímy uhly do 160° jsou dnes pro potřeby uživatelů už nedostačující. Na druhou stranu jsou velmi laciné. :)
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

NANAO píše:TCO 03 vypovídá kromě jiného také o šetrnosti k živ. prostředí (bezolovnaté pájení,nepoužívaní těžkých kovů Cd,Pb,Ag) a o ergonomii obrazu t.j dlouhodobá práce na monitoru,kdy na celkovou únavu očí může mít vlyv pozadí ,přechod z pracovní plochy monitoru na pozadí přes ostré barevné rozhraní a pod.
Pozorovací uhly jsou velmi důležité 8-) .Protože čím je pozorovací uhel větší tím je změna kontrastu do stran menší a flekatost obrazu se s vzrůstajícím uhlem strácí. Podle tvrzení Bigbalu by ti stačili 3°,protože před monitorem sedíš stejně kolmo.
Monitory s pozorovacímy uhly do 160° jsou dnes pro potřeby uživatelů už nedostačující. Na druhou stranu jsou velmi laciné. :)
to mi jako chceš namluvit, že se na LCD díváš z úhlů většího něž 160° :o

Neřekl jsem, že mi stačí 3°, ale mám pocit, že pokud má LCD cca 140°na140°, tak to bohatě stačí.

Jinak když už jsme u toho, jaké LCD by to muselo být, aby splňovalo tvoje požadavky (TCO 03 a úhly 180°na180°)? A hlavně by mělo mít aji slušnou odezvu, kolem 8-12ms, co?
No tak to jsou LCD, které se docela vymykají finančním možnostem většiny lidí zde na fóru, včetně mě 8-)
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

nejsem si jistej, ale nebude nahodou rozdil mezi "pozorovacim uhlem" a uhlem pod kterym vidim obraz naprosto shodne tedy nezkreslene jako kolmo na obrazovku?
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

Bigbalu,když si přejdeš pár dotazů na různých fórech (grafika.cz,zive.cz atd.) ,tak zjistíš,že si někteří uživatele stěžují na to,že při kolmém pohledu na monitor pozorují na černé ploše výrazné svetlé stíny z rohů obrazu. Ja jen tvrdím,že čím bude zobrazovací uhel větší tím budou stíny v rozích menší.
Pokud uživateli nevadí ,že mu při přehrávání tmavých scén na DVD z rohů obrazu svítí takové malé lucerničky,tak je to v pořádku. V případě,že na to DVD-čko by se chtěli koukat třeba dva,tak pak ten zobrazovací uhel je bude sakra zajímat,protože každý uvidí něco jiného.Při kancelářské práci za bílého dne to není ani vidět. Jenom ,že dnes uživatelé mají požadavky na LCD tak jak byli zvyklí u CRT t.j office ,hry ,video ,grafika ,CAD.
Idealní pozorovací (zobrazovací) uhel by měl být kolem 270° aby změna kontrastu při přirozeném pohybu hlavy byla co nejmenší.Nemá to nic společného s pozorovánim monitoru ze strany zadnýho krytu. Ale na to si ještě chvilku počkáme :( .
Pokud by jsem si měl dnes vybrat,tak si budu vybírat takový monitor,který se bude nejvíce zhodovat s výjimečnými parametry CRT t.j. barevná věrnost,rychlost,velké pozorovací uhly. :)
Značka nerozhoduje. 8)
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorp »

bigbalu píše:
to mi jako chceš namluvit, že se na LCD díváš z úhlů většího něž 160° :o

Neřekl jsem, že mi stačí 3°, ale mám pocit, že pokud má LCD cca 140°na140°, tak to bohatě stačí.

Jinak když už jsme u toho, jaké LCD by to muselo být, aby splňovalo tvoje požadavky (TCO 03 a úhly 180°na180°)? A hlavně by mělo mít aji slušnou odezvu, kolem 8-12ms, co?
No tak to jsou LCD, které se docela vymykají finančním možnostem většiny lidí zde na fóru, včetně mě 8-)
Koukni se dnes třeba na eizo L568, mam ho a dnes stojí malinko přes 15k . Pozorovací uhly jsou 179° . Odezva je taky v pohodě. Obraz je super, prostě tomuhle LCD neni co vytknout. Tak newim proč z toho tady děláš takovou vědu :roll:
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

Scorp píše:Koukni se dnes třeba na eizo L568, mam ho a dnes stojí malinko přes 15k . Pozorovací uhly jsou 179° . Odezva je taky v pohodě. Obraz je super, prostě tomuhle LCD neni co vytknout. Tak newim proč z toho tady děláš takovou vědu :roll:
právě že já z toho vědu nedělám, přávě naopak :roll:
Ale věřím vám, že čím lepší parametry, tím lépe, to je mi jasné 8-)
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorp »

no, hlavně že si už rozumíme :) :wink:
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

Scorp píše:no, hlavně že si už rozumíme :) :wink:
no jo, to EIZO je fakt super, ale odezva 25ms, nic moc ne?

jinak když už vás taky mám, tak co říkáte na Hyundai LD90+? Chci si koupit 19"LCD na práci a občas i filmy, nic více, bude mi stačit svými parametry?
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

tady jsou základní parametry toho LCD:

Hyundai ImageQuest L90D+ - http://www.hyundaiq.com/
Obrázek

TCO´99
úhly hor. 150° a ver. 135°
odezva 8ms
kontrast 700:1
jas 300cd
16,7mil barev
DVI+ANALOG vstup

bude mi to v poho stačit na práci (net,video,office) a semtam DVD film?
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasper »

Ja bych bral monitor s TCO03, protoze ta ma lepsi design samolepky v nez TCO 99 :-D :-D
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

Jasper píše:Ja bych bral monitor s TCO03, protoze ta ma lepsi design samolepky v nez TCO 99 :-D :-D
:box:

to bigbalu: hodnoty sou skvely, ale mozna by to chtelo videt ho v akci kvuli tem uhlum, jistota je jistota
ja se nakonec rozhodl jeste chvili pockat az vyjde naka poradna 19-ka, nejradeji bych Neovo, ale musi mit odezvu pod 16ms, nejlepe 12ms
takze si pockam :)
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasper »

Ale ta samolepka 03 je fakt hezči, takova pekna modra, hranata. Rozhodne hezci nez ta zeleno-cervena kulata 99 :-D :-D
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

kuavik píše:
Jasper píše:Ja bych bral monitor s TCO03, protoze ta ma lepsi design samolepky v nez TCO 99 :-D :-D
:box:

to bigbalu: hodnoty sou skvely, ale mozna by to chtelo videt ho v akci kvuli tem uhlum, jistota je jistota
ja se nakonec rozhodl jeste chvili pockat az vyjde naka poradna 19-ka, nejradeji bych Neovo, ale musi mit odezvu pod 16ms, nejlepe 12ms
takze si pockam :)
já vím, fakt vypadá super. No v praxi ho asi neuvidím, zatím není u nás v obchodech :wink:
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

Jasper píše:Ale ta samolepka 03 je fakt hezči, takova pekna modra, hranata. Rozhodne hezci nez ta zeleno-cervena kulata 99 :-D :-D
ty jsi pako. Tak si sežeň samolepku TCO03 a nalep si ji na LCD s TCO99, ne :lol:
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorp »

bigbalu píše:
Scorp píše:no, hlavně že si už rozumíme :) :wink:
no jo, to EIZO je fakt super, ale odezva 25ms, nic moc ne?

jinak když už vás taky mám, tak co říkáte na Hyundai LD90+? Chci si koupit 19"LCD na práci a občas i filmy, nic více, bude mi stačit svými parametry?
odezva je v pohodě, tyhle LCD od EIZA maj totiž panely typu PVA II. a ty maj těch 25ms pro všecky barvy stejný. U těch klasickej LCD to máš u každejch barev jinou odezvu a ještě si jí většinou výrobce vycucal z prstu
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

Scorp píše:odezva je v pohodě, tyhle LCD od EIZA maj totiž panely typu PVA II. a ty maj těch 25ms pro všecky barvy stejný. U těch klasickej LCD to máš u každejch barev jinou odezvu a ještě si jí většinou výrobce vycucal z prstu
no i kdyby si to cucali z prstu, tak když píšou odezvu 8ms, tak max se to udkulí na cca 12-16ms a to je pořád lepší než 25ms :roll:

Ale jinak EIZO jsem viděl v akci a fakt super ostrý obraz, ale ta cena :(
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorp »

bigbalu píše:
Scorp píše:odezva je v pohodě, tyhle LCD od EIZA maj totiž panely typu PVA II. a ty maj těch 25ms pro všecky barvy stejný. U těch klasickej LCD to máš u každejch barev jinou odezvu a ještě si jí většinou výrobce vycucal z prstu
no i kdyby si to cucali z prstu, tak když píšou odezvu 8ms, tak max se to udkulí na cca 12-16ms a to je pořád lepší než 25ms :roll:

Ale jinak EIZO jsem viděl v akci a fakt super ostrý obraz, ale ta cena :(
nechápeš, tak malá odezva je třeba u černý a bílý barvy, ostatní můžou mít klidně 20 nebo 25ms
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Scorp píše:
nechápeš, tak malá odezva je třeba u černý a bílý barvy, ostatní můžou mít klidně 20 nebo 25ms

JJ.. . Marcelino se tady o tom na foru taky treba zminoval..

ja tady uz posty opakuju, ze s odezvou nemam nejmensi problem. A nerekl bych, ze bych byl nejak slepej :wink: A ze vidim z 10 cm, kdyz se snazim si toho vylozene vsimnout, jak mi malinko laguje kursor na plose ve Windows, to je mi uprimne jedno..

2 Nanao> samozrejme naprosty souhlas..

Jinak 2 bigbalu a dalsi.. ja nevim, co tady moc co resite, Eizo L568 zlevnili na necelych 16k, takze podke me opravdu neni moc co resit. Uvedomte si, ze do monitoru koukate dennodenne, a nekupujete si ho (nebo aspon pokud si nekoupite nejakyho shita typu AOC) na dva roky jako jiné komponenty. Monitory tak nestarnou, stejne jako treba zvukovky. Je podle me lepsi trosku vic zainvestovat do kvalitniho LCD, a ty prachy radsi usetrit nekde jinde, na jinych komponentech.

Dale: osobne se mi zda zbytecny investovat do 19" LCD, pokud teda zrovna nedelate v nejakym cadu nebo kde.. Radsi kvalitni 17" panel, než horší 19" LCD .. stale potencialne problematicka odezva, prilis male rozliseni na velkou plochu atd..
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“