Jak to funguje? Jako txt soubor, na kazdem radku dve IP adresy, mezi nimi tabelator, nebo IP adresa a DNS nazev (a zase tab mezi nimi), napriklad:
127.0.0.1 localhost
192.168.0.6 server
...tak hosts soubor vzdy zacina - IP adrese 127.0.0.1 je prirazen localhost - VAS pocitac
Druhy radek zase rika, ze kdyz do web adresy v mem browseru napisi "server", ze se to pokusi otevrit webku co mi bezi na serveru, v me lokalni siti s IP adresou 192.168.0.6
Kdyz se ale zamyslite, tak se to da pouzit k vice zajimavym vecem!
Co takhle zkusit pridat radek...
127.0.0.1 www.google.com
...?
Pokud byste meli, tak by se dalo i nadefinovat, co se ma misto googlu otevrit - to se da hezky zneuzit, ze?
...ale take vyuzit, protoze jite nemate radi programy, co se cpou do vaseho pocitace a delaji vam zmatky s netem, ze? Takze co takhle si tyhle servery presmerovat na localhosta?
...a muzete se tak snadno zbavit reklam, zrychlit tim svuj net, znemoznit sledovani sveho serfovani (odesilani dat serverum typu toplist, navrcholu a tak) a vyhnout se spatnym programum, koncicim ve vasem pocitaci!
Ja zacal s hosts souborem, co prisel s Kazaa lite cracknutou verzi, aby neukazovala ty zatr. reklamy, tak to tim bylo zanlokovano. A do listu jsem pridal ceske reklamni servery, bakane servery a pridavam a pridavam dalsi denne
Nikdy to neskonci, ale jine cesty neni.
Takze pokud jsem vas jiz navnadil, nechcete reklamy vsude videt a podobne hruzy zazivat, tak si tadyhle stahnete 6k fajlik, v pripade win2k patri do:
C:\WINNT\system32\drivers\etc\
,...v pripade XPcek do
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\
..ale to si preci muzete vyhledat sami, ze
http://ax2.old-cans.com/hosts.zip
Enjoy!
PS. pokud to ze zacatku nefunguje 100%, tak musite premaznout cache IE
PS2. uz jsme videl nektere malware hacky, co likviduji funkci hosts fajlu - jedine mit zalohu anebo reinstall, nejde to nijak spravit...
PS3. tipy na dalsi servery, co by chtely bloknout uvitam