Western Digial WD1200JB- Koupil jsem si tento disk(před rokem) a asi za 3 měsíce jsem ho musel reklamovat protože nejel.Vyměnily mě ho za novej no a asi za 3 měsíce se to stalo znovu a zase mě dali novej,ale tentokrat se lišil místo stříbrnýho krytu měl černej (asi jiná serie).Tak jsem si řekl že tamta byla vadná tak že tato už bude ok.Takže už mám třetí disk za rok.Předtím jsem neznal Active SMART a programy tohohle typu který by mě informovali že je něco v nepořádku a že muj disk se blíží ke konci a s ním i moje data.Myslel jsem si že disk vydrží nějakou dobu bez problemu (ne 3 měsíce) a tak jsem si nechal data jen na disku,bez zálohy a tak ztratil hodně dat.Ted když jsem dostal novy disk tak se snažím sledovat SMART abych byl včas informovan o stavu disku a dat.
No a ted nastal ten problem Active SMART mě hlasí že se zmenily hodnoty a to:
ID-9 Power-on Hurs Count:z hodnoty 100 na 99 to ale měří kolik hodin to bylo v provozu takže to mě moc netrápí.
Spíš mě záraži tahle informace (upozornění):
ID-3 Spin Up Time z puvodni hodnoty 120 se změnila na 119.A při každém startu PC se střídá (119,120)Někdy 120 Někdy 119.(čas potřebný k roztočení ploten)-to nic není myslel jsem si.Ale dnes se mi ukázalo vedle Spin Up Time datum Feb 2005 (T.E.C date).
Podle toho co jsem si zde v tomhle článku (http://www.pctuning.cz/titulnistrana/ha ... rtId=17006) přečetl jsem zjistil že mě to oznamuje přibližnou dobu smrti(překročení prahové hodnoty) nebo větších problemů HDD.Je to tak?Je to chyba v softu nebo v disku?Myslím že by disk měl vydržet bez smrticich datumů delší dobu než jen 3 měsíce.Blíží se znovu konec???Pro jistotu budu zálohovat.Ale co stím diskem mám ho reklamovat (znovu) nebo mám počkat do T.E.C date : unora 2005?No mám ještě 2 roky záruku a nechci každý 3 měsíce mít novej disk.Protože se mě pořád snižuje záruční doba (ted uz 2 roky) a nechci skončit tak že budu nakonec na posledním (vyměněném) disku mít 1měsíc záruku a pak ho můžu tak akorát zahodit.Ja jsem ho koupil za celkem dost peněz takže si nemyslim že by to měl být krám a pořád ho musel reklamovat.Je to skutečně špatnej,poruchovej model třeba i značka ne bo jsem měl hrozně velkou smulu na výrobek/ky nebo špatnej PC shop(kupuju zde už dlouho a celkem dost věcí a tohle je jediná problémová věc)
Díky že jste tohle mé celkem dlouhé povídání přečetli(doufám) a žádám vás o rady a řešení těchto problémů protože už mě to fakt se.e Reklamace už mě fakt nebaví a jak jsem dnes asi viděl tak mě nemine.
Díky všem a prosím poradte mi.
WD1200JB,SMART a T.E.C. - Problem
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- RTG
- Nováček

-
- RTG
- Nováček

-
Dnes se mě výrazně změnila položka ID-7 Seek Error Rate z 200 na 100 - indikuje počet nepřesností v pozicionování hlaviček na danou stopu. To mě zarazilo (že by další náznak poruchy) a tak jsem ty hodnoty porovnal v programech(HD health,AIDA a HD Tune)Hodnoty se shodovaly ve všech programech všechny kromě té výše uvedené ID-7 Seek Error Rate - tam v těch programech bylo udáno z
200 na 200 - takže žádná změna.Atak jsem znovu spustil Active SMART a tam byla tahle hodnota taky beze změny.Tak to bude asi chyba programu Active SMART?????Ale pořád v něm mám ten (T.E.C date) - datum Feb 2005.Tenhle program mám v Tray takže je stále on-line.
Mužete mě říct co tyhle hodnoty můžou způsobit s diskem.A jestli mám věřit informacím z programu Active SMART.
Nevím kvůli kterým a jakým udájům z tohoto programu mám očekávat konec HDD a stím i případnou 3 reklamaci.A tak se vám vypsal měnící se údaje podle kterých by jste mě mohli poradit jestli s mým HDD něco je nebo je OK. Díky všem za pomoc.
A tady přidávám log ze SMARTu:
17 January 2005 19:44:24 :: ALERT
[WDC WD1200JB-00GVA0, S/N:WD-WCALA1003637] - SMART attribute changed:
Attribute : 07 - Seek Error Rate
Last checked value : 200
New value : 100
17 January 2005 20:06:22 :: ALERT
Last checked value : 100
New value : 200
Ted mám ve všech zminovaných programech (Active SMART,HD health,AIDA a HD Tune)stejné hodnoty.
Hlavně:
ID-7 Seek Error Rate se změnil z 200(původně value) na 100(nyní value).A hodnota worst 253. Co s tím
PLEASE PORADTE MI
200 na 200 - takže žádná změna.Atak jsem znovu spustil Active SMART a tam byla tahle hodnota taky beze změny.Tak to bude asi chyba programu Active SMART?????Ale pořád v něm mám ten (T.E.C date) - datum Feb 2005.Tenhle program mám v Tray takže je stále on-line.
Mužete mě říct co tyhle hodnoty můžou způsobit s diskem.A jestli mám věřit informacím z programu Active SMART.
Nevím kvůli kterým a jakým udájům z tohoto programu mám očekávat konec HDD a stím i případnou 3 reklamaci.A tak se vám vypsal měnící se údaje podle kterých by jste mě mohli poradit jestli s mým HDD něco je nebo je OK. Díky všem za pomoc.
A tady přidávám log ze SMARTu:
17 January 2005 19:44:24 :: ALERT
Last checked value : 200
New value : 100
17 January 2005 20:06:22 :: ALERT
Last checked value : 100
New value : 200
Ted mám ve všech zminovaných programech (Active SMART,HD health,AIDA a HD Tune)stejné hodnoty.
Hlavně:
ID-7 Seek Error Rate se změnil z 200(původně value) na 100(nyní value).A hodnota worst 253. Co s tím
PLEASE PORADTE MI
- MaTTo S
- Začátečník

-
Ja mam presne tento disk uz rok a som maximalne spokojny predtym som mal WESTERNA 10 GB a tiez maximalna spokojnost tento HDD je uplne tichy mam na nom chladic temperature +-25 stupnov pri praci 30-32 . TEC date mi to raz ukazovalo asi pred dvomi mesiacmi daco XY.XY.2007 a teraz mi to zase pise N/A co je normalne tak nevim asi mas proste stesti ale ja si nemozem vynachvalit ma najeto zhruba 1200 hodin to ukazuje hddhealth[img]C:\Documents%20and%20Settings\MATO\Plocha\WD1200JB.bmp[/img]
ThinkPad T430s@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .
Think service engineer .