Problém s načítáním nového disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- CADmaster
- Začátečník

Problém s načítáním nového disku
Tak jsem si koupil novej disk (dle vašich rad - díky za ně - jsem se rozhodl nakonec pro ten Hitachi 7K250 - 120GB - 8MB .. )
Prozatím jsem měl doma půjčený disk MAxtor 40GB abych mohl fungovat, novej disk jsem ve správci disků naformátoval a rozdělil na dva disky 90 a 30 GB .. oba disky jsem naformátoval NTFS ..
a pak začli potíže, disk samotný mi něchtěl PC načíst, resp v biosu ho načetl, při startu mi hlásil něco že (nevím přesně) NTLDR nenalezen . nebo tak nějak .. jsem si myslel, že je disk špatně naformátovaný tak jsem to pro sych sformátoval znova, no tak jsem měl v PC dva disky (na jednom normálně OS - XP a druhy rozdelený na dva ... nastavil sem si boot z DVD-RW a zacal sem instalovat na jeden oddil z noveho disku ... pohoda .. xpecka sem nainstaloval a secko okolo (sem u toho strávil nejednu hodinu než jsem to tam všechno nakopal .. při instalaci různých SW a ovladačů jsem nesčetněkrát restartoval a počítač najíždel v poho)
Pak jsem ten disk, který sem měl jako provizorní sformátoval ..a přesto PC v poho najížděl ...
Dneska přijdu k PC a zapnu pc, první co vidim, že se asi vynuloval bios (zresetoval) .. tak celej naštvanej že ho budu muset celej zase nastavovat du na věc a pustim komp a ejhle co mi PC hlásí
Rebo and select proper boot device ... bla bla or insert medium ..
no tak jsem si rikal ze jsem asi spatne nastavil priority pri bootovani ale po kontrole stejné .. nechápu ..
takže si to shrnem .. a prosil bych o radu ..
PC mi nenajede když nechám v PC jen nový disk s instalovanýma XP .. proste mi to hlásí to co jsem psal ...
Haluz ale nejvíc, když jsem tam teda znova připojil i ten disk co jsem měl předtím (je sformátovaný, nic na něm není) ... a pak mi PC najel ..
Takže prosím o radu, co stím a nerad bych znovu instaloval na nový disk OS a všecko okolo ...
snad z toho chápete můj problém, jinak sestavu mám viz podpis ..
Prozatím jsem měl doma půjčený disk MAxtor 40GB abych mohl fungovat, novej disk jsem ve správci disků naformátoval a rozdělil na dva disky 90 a 30 GB .. oba disky jsem naformátoval NTFS ..
a pak začli potíže, disk samotný mi něchtěl PC načíst, resp v biosu ho načetl, při startu mi hlásil něco že (nevím přesně) NTLDR nenalezen . nebo tak nějak .. jsem si myslel, že je disk špatně naformátovaný tak jsem to pro sych sformátoval znova, no tak jsem měl v PC dva disky (na jednom normálně OS - XP a druhy rozdelený na dva ... nastavil sem si boot z DVD-RW a zacal sem instalovat na jeden oddil z noveho disku ... pohoda .. xpecka sem nainstaloval a secko okolo (sem u toho strávil nejednu hodinu než jsem to tam všechno nakopal .. při instalaci různých SW a ovladačů jsem nesčetněkrát restartoval a počítač najíždel v poho)
Pak jsem ten disk, který sem měl jako provizorní sformátoval ..a přesto PC v poho najížděl ...
Dneska přijdu k PC a zapnu pc, první co vidim, že se asi vynuloval bios (zresetoval) .. tak celej naštvanej že ho budu muset celej zase nastavovat du na věc a pustim komp a ejhle co mi PC hlásí
Rebo and select proper boot device ... bla bla or insert medium ..
no tak jsem si rikal ze jsem asi spatne nastavil priority pri bootovani ale po kontrole stejné .. nechápu ..
takže si to shrnem .. a prosil bych o radu ..
PC mi nenajede když nechám v PC jen nový disk s instalovanýma XP .. proste mi to hlásí to co jsem psal ...
Haluz ale nejvíc, když jsem tam teda znova připojil i ten disk co jsem měl předtím (je sformátovaný, nic na něm není) ... a pak mi PC najel ..
Takže prosím o radu, co stím a nerad bych znovu instaloval na nový disk OS a všecko okolo ...
snad z toho chápete můj problém, jinak sestavu mám viz podpis ..
- Dony
- Středně pokročilý

pokud si nechal disky v konfiguraci jako si měl původně (provizorní bootovací, nový prázdný) a při instalaci si všechno zformátoval, nejspíš teď máš na provizornim disku aktivní partition se zavaděčem systému a na novém disku systém (ale bez zavaděče a aktivního partitionu)
Koukni se, jestli na tom "provizorním" disku není zavaděč (boot.ini, ntldr, ntdetect.com...), jsou to skryté systémové soubory, takže budeš muset mít povolené jejich zobrazení
Koukni se, jestli na tom "provizorním" disku není zavaděč (boot.ini, ntldr, ntdetect.com...), jsou to skryté systémové soubory, takže budeš muset mít povolené jejich zobrazení
Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... - CADmaster
- Začátečník

Hm tak sem se koukal a jediné co tam je, je autoexec bat a config sys . oba soubory maji 0bajtu a sou prazdne ..ale jinak bych rekl ze to tak odpovida, a nemuzu si proste od nekoho tydle soubory nejak zkopirovat ? aby to jelo ?Dony píše:pokud si nechal disky v konfiguraci jako si měl původně (provizorní bootovací, nový prázdný) a při instalaci si všechno zformátoval, nejspíš teď máš na provizornim disku aktivní partition se zavaděčem systému a na novém disku systém (ale bez zavaděče a aktivního partitionu)
- Intelman
- Začátečník

Řekl bych, že i když jsi ho zformátoval, OS na něj opět uložil informace o bootování nebo že bootovací informace na druhém disku odkazují na druhý disk, který je teď vlastně první a druhý už neexistuje. Můžeš buď připojit zpět ten půjčený disk a změnit bootovací informace a pak ho zase vyndat nebo přeinstalovat OS.
- Intelman
- Začátečník

Je to v boot.ini a jde to nastavit i přímo ve Windows, ale je možný, že když používáš jen jeden OS, tak to tam nebude.Dony píše:pokud si nechal disky v konfiguraci jako si měl původně (provizorní bootovací, nový prázdný) a při instalaci si všechno zformátoval, nejspíš teď máš na provizornim disku aktivní partition se zavaděčem systému a na novém disku systém (ale bez zavaděče a aktivního partitionu)
- CADmaster
- Začátečník

okej a mohl bys mi poradit tedy jak to udelat bez reinstalace OS? Aspon se o to pokusim, jinak holt znova reinstaluju OS ... coz se mi moc nece .. : (Intelman píše:Je to v boot.ini a jde to nastavit i přímo ve Windows, ale je možný, že když používáš jen jeden OS, tak to tam nebude.Dony píše:pokud si nechal disky v konfiguraci jako si měl původně (provizorní bootovací, nový prázdný) a při instalaci si všechno zformátoval, nejspíš teď máš na provizornim disku aktivní partition se zavaděčem systému a na novém disku systém (ale bez zavaděče a aktivního partitionu)
- Intelman
- Začátečník

- CADmaster
- Začátečník

sem psal, že na tom disku nejsou žádné soubory až na config sys a autoexec bat, který maj bajtů a sou prazdny, ale tak kdybych si dejme tomu ty soubory vzal z jineho PC se stejnym OS to by šlo ? A přesně který soubory jsou zapotřebí ?Intelman píše:Připoj zpátky ten půjčený disk, zkopíruj soubory na ten svůj a v boot.ini změň všechny jedničky v závorkách na nuly a zase ten disk vyndej.
- Dony
- Středně pokročilý

tohle nebude az tak jednoduchy, musel bys udelat vic veci...
1) nakopirovat ty soubory z rootu stareho disku na novy (je jich tam vic, ale jsou skryte)
2) odpojit stary disk
3) na novem disku nastavit primarni partition jako aktivni (ten prvni)
4) spustit z instalacniho CD recovery konzoli a v ni spustit fixboot a fixmbr
1) nakopirovat ty soubory z rootu stareho disku na novy (je jich tam vic, ale jsou skryte)
2) odpojit stary disk
- Začátečník

Dony píše:tohle nebude az tak jednoduchy, musel bys udelat vic veci...
2) odpojit stary disk
až na bod 3, kterej nevim jak se dělá, to chápu ..
Včera jsem zkoušel v té konzoli příkazy jako fixboot a fixmbr .. ten fixboot uz nevim z hlavy co dělal, snad jen něco nastavoval ci co .. ten fixmbr měl nahrát to nové .. pak zahlásil že to nahrál ale stejně to nepomohlo...
- Dony
- Středně pokročilý

jak nastavit partition jako aktivni:
pomoci FDisku (část 2. Set active partition dokumentu)
http://www.compguystechweb.com/troubles ... k_scr.html
pomoci PartitionMagicu (appendix B v dokumentu)
http://www.etvto.ir/ostadonline/ebook/I ... System.PDF
napis sem taky co to udelalo, kdyz napises, ze to neco psalo a nepomohlo to, nikdo z toho nic nepozna
napis sem taky co to udelalo, kdyz napises, ze to neco psalo a nepomohlo to, nikdo z toho nic nepozna
- Začátečník

Tak jsem to zkoušel, nainstaloval sem si aprtiion magic a provedl jsem to dle návodu. Partition pak počítač restartoval a provedl zadanou změnu. Ovšem PC stále sám nenabíha, tak nevím, tímto asi jen partition nastavím, problém je že na tom novém disku asi nejsou žádné spouštěcí soubory. Stále to hlási NTLDR nenalezen a nebo NTLDR is missing ...Dony píše:jak nastavit partition jako aktivni:
napis sem taky co to udelalo, kdyz napises, ze to neco psalo a nepomohlo to, nikdo z toho nic nepozna :?
pak jsem zkoušel i v té opravné konzoly XP příkazy fixboot a fixmbr ale stejně PC po restartu hlásí onu hlášku. Takže PC sem zase zapl jedině přes ten půjčený disk. Jak to tak vidim tak mi nezbyde nic jiného než reinstalovat ty XP což se mi nechce :(
- Intelman
- Začátečník

- Dony
- Středně pokročilý

- CADmaster
- Začátečník

Mno já a já se ptal který sou to soubory, ste psali, že boot.ini a jeste neco .. jenze ja tu taky psal ze na tom starym disku ty soubory nejsou ani mezi skrytejma a nebo uz nevim....Dony píše:pokud ti hlasi NTLDR is missing, tak si ho tam porad nezkopiroval, uz to pisu potreti, je to skrytej soubor v rootu toho staryho disku
Ale budiž, nechci vás tu zase nějak prudit,já to holt sformátuju, já se jen zezačátku bál,že sem stim diskem něco provedl, protože s takovýmhle problémem sem se jeste nesetkal : )
Takže to tu končím a díky za snahu a píli. : )
- Dony
- Středně pokročilý