Ten PIO ale s***

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

crom
Nováček
Nováček

Ten PIO ale s***

Příspěvek od crom »

Projizdel jsem forum ale o PIO modu jsem nasel jen pomalo informaci, ktere jsem budto uz vedel nebo nevedli nikam.
Takze se chci zeptat:
mam HDD 160 GB, zkousel jsem ho na trech ruznych PC ale vzdy se zobrazil pouze v PIO modu. Nepomohlo ani odebrat znovu radic. Nevite co to zpusobuje? Moc se mi nechce do toho abych to znovu formatoval a znovu instaloval :evil:
Na reklamaci to doufam neni?
Jedna se o system XP Pro. Ve foru uz jsem nsel ze to nekdo resil, ale vzdy ta vetev koncila nesouvisle nebo dotycnemu stacilo prave jenom odebrat IDE vetev a pak v poho naskocilo DMA :x

dik

//Dony: upraven název...
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Pokud ten disk na třech různých počítačích funguje pouze v PIO módu, pak je vadná elektronika na disku, čili reklamace. :wink:
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
crom
Nováček
Nováček

Heršoft

Příspěvek od crom »

novy hdd a ja ho mam jit reklamovat, eee to se protahne.
Jeste jsem se docet nejakych zmenach v registru tak tozkusim a uvidim.
Jinak jsi me nepotesil a ani jaaa te nepotesim :twisted:
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Jo ještě jedna věc, ten PIO mód ti hlási jen Wokna anebo i bios?
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
crom
Nováček
Nováček

Wokna

Příspěvek od crom »

Hlasi mi to Wokna, v biosu moznost menit PIO nebo DMA nemam ani na jednom
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

zkus vyměnit IDE kabel, jestli náhodou není někde poškozenej :wink:
ignorelist: kremrole a dezoláti
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

zapoj disk na konec kabelu
crom
Nováček
Nováček

JO

Příspěvek od crom »

Zkousel jsem menit jak kabel, tak poradi pripojeni na nem. Vse bez vysledku. Odinstalvoaval jsem jak primarni tak i secondarni IDE i BUS radic ci jak se to jmenuje. Nejvic me na tom sere to ze to same jsem zkousel i na tch ostatnich PC a vysledek je ten za... :evil: PIO mod
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: JO

Příspěvek od JirkaH »

crom píše:Zkousel jsem menit jak kabel, tak poradi pripojeni na nem. Vse bez vysledku. Odinstalvoaval jsem jak primarni tak i secondarni IDE i BUS radic ci jak se to jmenuje. Nejvic me na tom sere to ze to same jsem zkousel i na tch ostatnich PC a vysledek je ten za... :evil: PIO mod
No já to vidím na trochu málo informací. Základní deska, chipset, jaká verze Windows (ev i SPx)? IDE kabel je 80ti žilový?
Co ti to vypisuje při postu? Tam by mělo být, v jakém režimu to načetl bios. Je ten disk skutečně správně načtený, tj. plná kapacita disku?
crom
Nováček
Nováček

jj

Příspěvek od crom »

MB je Abit KW7, cipset VIA KT800, WIN XP s SP1. Disk ma nactenou plnou kapacitu, tedy skoro, kdyz to tak vezmu tak tomu chyb cca 2GB. IDE kabel je klasicky, to je myslim 40 zil ne? Post nevidim, vidime jen jak se nactou disky a mechaniky pak cernou obrazovku pak dlouhe nacitani u loga win XP a pak teprve to najede.
na cipset instalovano VIAHyperion4in1451v. Nemuze to byt treba i tim ze tam jsou nainstalovane ovladace pro SATA ale zadny tam momentalne neni ? To se mi sice moc nezda ale je mnoho veci mezi nebem a zemi :-)
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

IDE disky a ATAPI zařízení do UDMA33 používají 40ti žilový kabel, pro UDMA66, 100 a 133 je nutný 80ti žilový. Předpokládám, že disk s kapacitou 160GB jede na UDMA100 nebo 133. Pokud máš 40ti žilový kabel, pak bych se problémům nedivil.
Takže - vyměnit kabel za 80ti žilový, pokud by to jelo v PIO i nadále, zkus Správce zařízení a u příslušného IDE kanálu to ve vlastřnostech nastav na UDMA.
Nevím jak to máš zapojené, pokud např. na primary IDE je HDD a dále nic, pak disk patří na konec kabelu. A v tomto případě možnost pro slave zařízení v biosu vypni, Win nebudou při startu hledat a start se zrychlí. Na každý IDE kanál je možno připojit dvě zařízení, musí být buď nastavena na master-slave, nabo obě nastavena na CS(cable select). Co je master a co slave záleží na připojení na kabel, na konci je vždy master, uprostřed slave. A pokud SATA nepoužíváš, pak ho buď vypni v biosu nebo řadič zakaž ve Správci zařízení, při startu Win hledá připojená zařízení.
Doporučuji si (a nejenom tady!!) tady pročíst FAQ, tj. Důležité.
crom
Nováček
Nováček

Příspěvek od crom »

Jo to tak ja si nebyl jenom jisty jak je to s temi zilami, to ostatni vim. Disk je zapojen na primarni sbernici jako master zarizeni a je na konci ksandy. na sekundarnim radici je palda, dana jako master a taky na konci ksandy.
To ze se nacitani o trosku zrychli mi ale moc nepomuze kdyz to povipinam to co nepotrepuji :wink: ale udelam tak.
Jinak ve spravci u prislusneho kabelu ve Win XP nejde libovolne prehazovat DMA na PIO. Jedinou vec je moznost Pouze PIO nebo POuzit UDMA je-li k dispozici. To nejnom tady psalo hodne lidi :wink:
Jinak primo u bootovaciho HDD ti to ani to co jsem napsal neda na vyber. A neni to jen u tohoto PC, ale i ostatnich jak jsem zjistoval. Jedinou moznosti kdy s tim muzes hybat je, kdyz radic odeberes a mezi 2 restarty ktere win vyzaduji muzes neco zmenit, ale po 2. restartu to stejne naskoci podle tech Win a ne podle tebe :twisted:
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Vypni v biosu bootování z hdd a vůbec ze všeho (včetně LAN), pak by se ti tam po postu měla objevit tabulka, tam se mrkni, jak ti ten disk hlásí bios (jestli PIO nebo UDMA)
Jinak ten kabel si už zkoušel vyměnit?
Jo ještě zkus přehodit zapojení kabelů na desce, tzn. disk na sekundární a vypalku na priomární IDE.
crom
Nováček
Nováček

Radice

Příspěvek od crom »

myslis ze by mohli byt popletene cisla radicu, kdyz to mam prehodit? V biosu i ve winech to vypada zeje to dobre znacene, kazdopadne testnu.
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

O čísla řadičů nejde, prostě to prohození občas pomůže, když jsou nějaký problémy. :wink:
Do tý tabulky se mrkni jestli běží ten disk v UDMA anebo v PIO módu.
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

A ta optická mechanika jede taky v PIO? Nahoře jsi psal, že ve win v možnostech řadiče mám buď Pouze PIO nebo Použít UDMA je-li k dispozici. Dej tu druhou volbu (snad jsem to cos napsal pochopil správně, napsals to dost zmateně)
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
crom
Nováček
Nováček

zmateni

Příspěvek od crom »

Ta mechanika je v poho v UDMA.
U tech disku je moznost "Pouze PIO" nebo "Pouzit UDMA je-li k dispozici" a pod tim kolonka na cem ten disk jede. Jestli ma PIO nebo UDMA-2 ci u mech. myslim je UDMA-5.
Jenze u toho bootovaciho disku je sice nastaveno "Pouzit UDMA je-li k dispozici" ale kolonka pod tim tvrdi ze vali v PIO modu, coz je pravda.
Kdyz zapojim k tomu bootovacimu disku i jiny disk tak ten se hned v poho ukaze jako UDMA
crom
Nováček
Nováček

OT: Hades

Příspěvek od crom »

kua az ted sem si vsiml odkud jsi 8) To neni daleko, ozerem se, zfetujem se, sbalime nejake buchty a pak pokecame o PIO :lol:
crom
Nováček
Nováček

Tak nic

Příspěvek od crom »

Tak jse vyzkousel i prohozeni prim a slave sbernice ale taky nic. Uz jsem zoufalej. ASi to lupnu na tu reklamacku protoze uz fakt nevim co s tim
Jofrey
Nováček
Nováček

Pio

Příspěvek od Jofrey »

Měl jsem saegate 120GB a přesně stejný problém, v pořádku mi běžel asi 6 měsíců. Jediné řešení bylo reklamace. Bohužel. :(
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“