Vadny disk a rozdil mezi ATA a SATA...

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
kajos12
Nováček
Nováček

Vadny disk a rozdil mezi ATA a SATA...

Příspěvek od kajos12 »

Mam dotaz, pred tydnem se mi znicehonic zpomalil disk(Seagate 30GB rok a pul starej)).Je pomalejsi vic jak o 50%.Cokolik nacitam nebo kopiruju tak trva neskutecne dlouho, hry nema vubec cenu zkouset,trha se zvuk.Jedna se o druhy disk nemam ho rozdeleny na oddily a taky na nem neni system.Oba disky jsou na jedne ksande a jsou ATA.A taky bych se chtel zeptat,kdyz bych si koupil SATA disk,jestli system nainstalovat na ten SATA,aby to bylo rychlejsi nebo je to jedno?Moc rozdilu mezi ATA a SATA nerozumim,jen jsem slysel,ze je SATA rychlejsi,ale nevim moc v cem.
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Zřejmě ti to wokna přepli do režimu PIO.
Mrkni do tohohle threadu http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=26835 a vyzkoušej tam zmíněné postupy. :wink:
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

SATA ma vykon stejnej jako PATA :wink:
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Luks píše:SATA ma vykon stejnej jako PATA :wink:
SATA je rychlejší než PATA teoreticky! :roll: A prakticky to až tolik znát není.
Ale jak u koho a jak kdy. Já jsem měl v PC 2xPATA potom 1xSATA 1xPATA
a nakonec ted 2xSATA. Dělal jsem testy jak HDtach tak kopírování souborů jak velkych třeba 50GB "video" tak třeba menších "obrázky,mp3"
a vždy byl SATA rychlejší. Ostatní kofigurace PC byla stejná měnil jsem jen HDD. Někdy to bylo o prsa někdy až o 10%.Největší rozdíl byl při čtení a zapisování videa. "Komprese Mpeg2 a Mpeg 4 "
Kamarád měl PATA disk a vyměnil za SATA a v testech komprimace videa rozdíl 20%.Ale někde na netu jsem viděl testy a tam PATA dokonce porazil SATA, záleží taky na kterej kousek trefíš.
Jinak je rozdíl taky v kabelech, bude ti proudit lépe vzduch v case
:)
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Dzin píše: Jinak je rozdíl taky v kabelech, bude ti proudit lépe vzduch v case
Zalezi jak to mas vyreseny 8)
Pokud by dostal disk kterej je opravdu SATA (bez prevodniku) tak by to bylo o hodne znat.Dobre beru SATA je rychlejsi ale myslim ze je to vicemene zanedbatelnej narust :)
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Luks píše:
Dzin píše: Jinak je rozdíl taky v kabelech, bude ti proudit lépe vzduch v case
Zalezi jak to mas vyreseny 8)
Pokud by dostal disk kterej je opravdu SATA (bez prevodniku) tak by to bylo o hodne znat.Dobre beru SATA je rychlejsi ale myslim ze je to vicemene zanedbatelnej narust :)
Jak v čem :) někde je dokonce PATA lepší ale mě to vyšlo že je na tom lépe SATA. Uvidíme jak na tom bude SATA 2 :wink:
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
kajos12
Nováček
Nováček

Příspěvek od kajos12 »

Borg píše:Zřejmě ti to wokna přepli do režimu PIO.
Mrkni do tohohle threadu http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=26835 a vyzkoušej tam zmíněné postupy. :wink:
Tak jsem koukal na ten odkaz s PIO modem a byla tam veta, ze kdyz to clovek zkusi na trech pocitacich a bude to furt to samy,bude vadna elektronika. Napred jsem to zkusil u kamose a hadr byl stejne pomalej jak u me. Tak jsem se nastval a odnesl to do servisu a tam mi druhej den rekli,ze ten hadr je vadnej.Bohuzel ho mam uz od leta 2003 a se zarukou nejakych 12 mesicu, misto nynejsich 24, takze mam docela smulu. Kazdopadne diky moc za rady vsem a taky za vysvetleni rozdilu ATA a SATA. Mozna koupim SATA, at je nejaka zmena. :D
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“