HODNOCENÍ 19" LCD

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

HODNOCENÍ 19" LCD

Příspěvek od bigbalu »

po dohodě s moderátorem Butchem jsem se rozhodl založit tento thread

budou v něm jen a pouze hodnocení jednotlivých 19" LCD, nic více a nic méně. Na diskuze kolem máte jiné thready nebo možnost použít SZ.

Mělo by to vypadat následovně:

Typ LCD: zde uveďte přesný typ LCD
Cena: jeho pořizovací cena a kde
Link na LCD: prostě link na určený typ LCD přímo od distributora (výrobce)
Testy: link na případný test, pokud o nějakém víte

pokud toto LCD vlastníte, tak popiště vaše dojmy
Odezva: nepsat hodnoty, ale jak se LCD chová, jestli se obraz rozmazával a podobně, hlevně asi při hrách, filmech, ale i při práci ve WIN
úhly pohledu: napsat, jak se LCD chovalo při různých úhlech pohledu, co jste zpozorovali
Jas: stejně jako u odezvy, prostě jestli je dostačující, jestli má rezervy ještě v nastavení
Kontrast: stejně jako u jasu
Vstup: prostě přes co máte LCD připojené (VGA, DVI) a na jaké grafice
Vybavení: co vám u LCD chybělo nebo naopak co vás překvapilo ve vybavení

Hodnocení: vaše celkové hodnocení, např v tomto znění:
celkově jsem spokojen na tetris mi to vyhovuje a ještě se ty efekty rozmazávání no to je něco.
Pokud by měl někdo ještě nápad, co více popisovat u LCD, tak jen s tím, ale myslím si, že to nejdůležitější pro možný výběr je zde řečeno
Naposledy upravil(a) bigbalu dne pon 7. úno 2005, 09:03, celkem upraveno 1 x.
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

a já hnedka zkusím začít

Typ: Neovo F-419
Cena: dnes kolem cca 11.500,- např zde: http://www.lcdpanely.cz/detail.do?id=MO035840
Link: http://www.agneovo.cz/clanek.php?id=3125
Testy: http://www.kingmax.cz/clanek.php?id=3835
http://www.svethardware.cz/art_doc-64E6 ... 2C42C.html

jedna zkušenost uživatele:
NEOVO F419 = super monitor | od: laki

Uz som mal moznost vyskusat viac monitorov LCD aj CRT pri praci pocas svojej cinnosti. Boli to Belinea, Benq, Hansol, HP, Philips, Liteon, Sony od 15" do 20" ci v praci alebo doma .Neovo F-419 mi odporucil moj kamarat, musim povedat, ze ani jeden z horemenovanych znaciek monitorov nebol tak dobry, parametrami vyvazeny ako je F-419. Odporucam ho kazdemu kto ma zaujem kupit 19" LCD monitor. Moje hodnotenie ( 1* )
Naposledy upravil(a) bigbalu dne úte 8. úno 2005, 14:09, celkem upraveno 3 x.
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

narazil jsem i na velký test 19" LCD časopisu Chip, ale jsou v něm jen takové ty lepší LCD s cenou okolo 20.000,- a výše, takže pokud někdo plánuje zainvestovat do LCD více peněz, tak vřele doporučuji prostudovat:

http://www.vogel.cz/testlab/testy/9_04a.pdf
Naposledy upravil(a) bigbalu dne stř 16. úno 2005, 17:49, celkem upraveno 1 x.
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

další test čtyř 19"LCD

Typy LCD:
Xerox XL 795D's
Accusync LCD92VM
BenQ's FP937s
Philips 190X5's

http://graphics.tomshardware.com/displa ... index.html
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

LCD NEC 1980 SXi

Příspěvek od kuavik »

pro profi grafiky, sice ma 25s odezvu, ale pouzite vnitrni technolgie (Rapid Motion) vyšší odezvu eliminuji

Typ LCD:LCD NEC 1980 SXi
Cena: cena je bohuzel dost vysoko cca 32000,- s DPH
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29973
Link:http://www.nec-mitsubishi.com/coremedia ... 6,type=LCD
Testy:http://www.grafika.cz/art/hw/NEC-LCD-19 ... cenze.html

paradni kousek, ale musim si nechat zajit chut a jit o pulku ceny niz :)
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

Typ LCD: Neovo F-419
Cena: 14990Sk s DPH u nás v Moravciach
Link na LCD: http://www.agneovo.cz/clanek.php?id=3125

Tak som sa odhodlal kúpiť to NEOVO F-419. Aj keď tých 25ms je dosť aj tak som ho zobral a ostalo mi dúfať, že to bude OK.
Toť moje poznatky:
Obraz má uplne nádherný. Pri porovnaním z predchádzajúcim COMPAQom P75 s trinitron obrazovkou je to asi o štipku horšie, ale to bude asi preto že ten COMPAQ mal taký tmavší obraz a toto nenormálne svieti (to ale pokladám za klad). Potom sú ale tie farby také iné (proste je to LCD a na to si treba zvyknúť). Po spustení filmu ma, ale čakalo prekvapenie v podobe dosť výrazných duchov. Po spustení CS to bolo tiež dosť blbé. Už som v duchu nadával na to že som nekúpil niečo iné. Po tom som sa ale hral z nastavením svetlosti a kontrastu a výsledok bol prekvapivý (keď sa nad tým zamyslím teraz tak je to pochopitelné). Po nastavení Svetlosti na 0% a kontrastu na 50% sa jednak zlepšil obraz (už to až tak nežiari), ale hlavne vo filme NIE SÚ duchovia a CS je na VEĽMI VEĽMI dobrej úrovni. Po tákých 10minútach som to JEMNÉ rozostrenie už vôbec nevnímal. Inak monitor aj po tomto nastavení svieti naozaj dostačujúco, možno aj viac ak by som chcel (ale to som zrejme zvyknutý z toho môjho COMPAQu). Je to naozaj SKVELÝ monitor. Písmo pri surfovaní vôbec nemlží a odozva je po znížený svietivosti tiež v norme. Pokiaľ nieste 100% puntičkari, tak si na to zvyknete. Podľa mojho názoru to už oveľa lepšie na tých rýchlejších LCD ani nieje.
Uhly sú dopohody. Farby nemení ani pri pozorovaní z úplneho boku, ale svetlosť sa mení dosť výrazne.
K LCD boli tieto veci: káble D-sub, DVI, napájací, ďalej CD s manuálom a ovládačmi. Ešte sa mi páčilo vyhotovenie škatule je v celku mála a má na vrchu rúčku takže som si ho mohol v ruke a v pokoji odniesť z obchodu domou sám.
Ešte jeden poznatok som stihol nadobudnúť. Monitor použivam cez D-sub, lebo DVI na karte nemám :cry: . Kábel k monitoru išiel pozdĺž kábla k reproduktorom a keď mi hrala hudba tak sa obraz dosť vlnil keď som dal káble odseba tak to bol zas v poriadku. Takže asi zainvestujem do
grafiky :lol: .
Zatiaľ som toto všetko stihol vyskúšať len v 1280x1024 čo je pre túto veľkosť akurát.
Musím povedať, že som fakt veľmi spokojný :-D (aj keď vždy môže byť lepšie).
Keď viac potestujem tak to sem ešte dopíšem.

edit// Som si ešte spomenul, že zatiaľ som nenašiel žiaden chybný bod :-D dúfam že to tak vydrží. A ešte pri prvom štarte keď som mal nastavené 1024x768 100Hz tak mi nahodilo obraz (aj keď bol tak divne zdeformovaný ako keď zle dopočíta) a cez to tabulku SIGNAL OUT OF RANGE. Dôležité ale je že som nepozeral do čiernej obrazovky a mohol som nastaviť správne hodnoty.

edit// Tak som dopozeral film a bolo to dopohody. Skúšal som ešte dáke testíky a všetko bolo super akurát otáčajúca sa 3D kocka v Dxdiag bola dosť zamlžená. Písmo na nej sa síce dá čítať, ale je vcelku rozmazané. No čo 25ms nie je žiaden zázrak, ale ako som vravel napr v CS sa na to dá zvyknúť a po chvíli som to už v zápale hry vôbec nevnímal :) .
CPU: Athlon 64 X2 3600+ EE @ 2600Mhz (Windsor) 325x8 1,5V + AC Freezer64 PRO (zoslabený prítlak), MB: DFI INFINITY nf SLI-M2, RAM: 2x1GB A-DATA VITESTA DDRII 800+ Extreme Edition @ 1040Mhz 5-5-5-18 2T 2,17V, VGA: Sapphire X800GTO² »flash« X850XT-PE (600/600) + ATI Silencer 5 rev.2, HDD: WD3200KS 16MB cache SATAII, DVD-RW: Samsung SH-S182D, ZDROJ: Seasonic 380W (SS-380HT Active PFC), MONITOR: LCD Samsung SyncMaster 913N SILVER, SOUND: SB Live! + Logitech Z-3e, BACKUP: APC 325VA, KEYBOARD: UMAX WK-711, MOUSE: A4-tech X-750BF, 3Dmark2001SE: 27 150, 3Dmark2003 (v3.6.0): 13 533, 3Dmark2005: 6 561, Super PI / mod1.4: 33.969
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

Tak po 2 dňoch používania mojho LCD môžem skonštatovať iba to, že som jeho kúpou dobre neurobil a najivne som dúfal, že číslo 25 pri odozve ešte nie je také zlé. :lol: Monitor nenormálne maže čiernu na bledých pozadiach. Nie vždy sa takáto situácia naskytne a to je aj vysvetlenie môjho dosť dobrého hodnotenia v príspevku, ktorý som napísal vyžšie. V CS som vtedy hral púštnu mapu na ktorej sa to dalo tolerovať, ale po tom čo som dnes skúšal cs-assault som bol zhrozený. Čierne kolesá na aute na štarte counterou sa mlžia pri pohybe na "efektné" ohníky tak ako aj všetky ostatné čierne miesta na tejto mape. Pri filme to tiež záleží od situácie, ale aj tak keď sa na to človek sústredí tak je to tam a dosť to zamrzí.

Konečný verdikt: Je to monitor z pekným ostrím obrazom pokiaľ pracujete v excely, vo worde, pozeráte si obrázky, alebo surfujete. Je naprosto nevhodný na rýchle akčné hry a dlhé hodiny pozerania filmou. Hodí sa do kancelárie prípadne ak si občas záhrate dáku stratégiu tak sa tiež nič nestane (skúšal som C&C generals: zero hour a až na malé výhrady vpohode). Ešte jedna divná vec v NHL2005 aj napriek rýchlim akciám a tmavých panáčikoch na bielom ľade som nepozoroval žiadne mlženie (už mi z toho asi šiblo!!!!).

Na otázku či by som sa teraz rozhodol pre jeho kúpu znovu musím povedať, že vzhľadom na účel na ktorý má byť u mňa používaný určite NIE!!!! :x
CPU: Athlon 64 X2 3600+ EE @ 2600Mhz (Windsor) 325x8 1,5V + AC Freezer64 PRO (zoslabený prítlak), MB: DFI INFINITY nf SLI-M2, RAM: 2x1GB A-DATA VITESTA DDRII 800+ Extreme Edition @ 1040Mhz 5-5-5-18 2T 2,17V, VGA: Sapphire X800GTO² »flash« X850XT-PE (600/600) + ATI Silencer 5 rev.2, HDD: WD3200KS 16MB cache SATAII, DVD-RW: Samsung SH-S182D, ZDROJ: Seasonic 380W (SS-380HT Active PFC), MONITOR: LCD Samsung SyncMaster 913N SILVER, SOUND: SB Live! + Logitech Z-3e, BACKUP: APC 325VA, KEYBOARD: UMAX WK-711, MOUSE: A4-tech X-750BF, 3Dmark2001SE: 27 150, 3Dmark2003 (v3.6.0): 13 533, 3Dmark2005: 6 561, Super PI / mod1.4: 33.969
lukinosa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

SAMSUNG 913N - 8ms

Příspěvek od lukinosa »

Ahoj všichni, tak sem se odhodlal koupit tento monitor.včera mi prišel.do ted sem měl AOC 9K+ = nic moc obraz , každý večer po několika hodinách hraní,surfování mě příšerně bolely oči a hlava.
Hned po rozbalení tohoto 913Nka jsem si všiml že je rozhodně větší.stříbrný,Krásný,lehký...super design.Pivot - mazec.
Hraju Quake 3 a Counterstrike Source na velmi dobré úrovni.Kdo ho hraje možná mě zná - ( nick - CCCP ) . Nevšiml sem si naprosto žádné odezvy.NIC.NFSU 2...taky super.holt 8ms je 8ms.Tady neni co rešit !!!
Potom jsem presel k filmum...na ktere je tento panel prý nic moc díky Ditheringu.NO lcd má magicbright button tudíž si nastavíte pocet barev spolu se svitivotí na uroven, dle toho co právě děláte.nakonec jsem nastavil pro všechno optimální hladinu kterou už měnit nebudu.
A ted k tem filmum.kdyz byl monitor default nastaven na hodne velkou barevnou pestrost tak to opravdu nebylo nic moc.kdyz sem ale trochu ubral kontrastu....teda min barev tak je to uplne v pohode.Je tam trochu rozdil oproti crt ale jak rikam kdyz sem si pohral s nastavenim tak je to naprosto v klidu.Zkousel sem Alexandra,Lasku nebeskou.....dost filmu a ted je vsechno uplne v poho.Vubec si uz nestezuju.Na toto nastaveni už jedu všechno...web,hry i filmy.Takze spokojenost.
koupil sem ho na www.xcomputer.cz za 16k s dph.Dá se sehnat i levnejc ale tady ho meli asi nejdrive v republice,co jsem nasel a ja nechtel cekat.
Kdyz sem otestoval vydny pixely.v uplne bile obrazovce,nasel sem asi tri...ale jsou velmi svetle takze si jich nejde skoro ani vsimnout.
tot moje zkusenosti.kdyby chtel nekdo neco vedet napiste.
Zatim ahoj.
PS:studuju v Brne tak se zájemci můžou přijít podívat :-))
pedro
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pedro »

Zdravím,
AG Neovo F-419 black
necelých 12.000 s DPH
http://www.ceskepocitace.cz/inc/info.php?idzbozi=MOO08
25 ms
170/170°
300 cd/m2
700:1
VGA i DVI

po dlouhých tahanicích jsem se nakonec dočkal. No takže k věci, geometrie obrazu super, odezva - hry nehraji ani filmy nesleduji na kompu, ale díval jsem se na videoklipy a super. Pokud používáte 17" a chcete přejít na LCD 19", tak je to určitě dost dobrej nápad. Já nevím co Thimimu na tom vadilo ale ja jsem zatím max spokojen, asi je to tím že nehraji :), jo jinak mám monitor připojenej přes DVI prostě pohoda lahoda :)

//edit pedro tak jsem se znásilnil a zahrál si nějakou hru (CS, W3), no je pravda že na to CS se ten monitor moc nehodí - ostatně jako většina LCD, ale na plošinovky ( v mojem případě W3) je to úplně dstačující, ale mě je to vcelku jedno bo já hry nehraji ;), ale jak už jsem řekl na začátku - Word, Excel, Programování, grafika - no problém (vím, že na tu grafiku se více doporučuje CRT, ale zas tak velkej profi grafik nejsem :))

//edit pedro: právě sem na tom monitoru dohrál NFS Underground a spokojen, ikdyž to možná sem tam trochu mazalo :)
Naposledy upravil(a) pedro dne úte 22. úno 2005, 14:54, celkem upraveno 2 x.
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

typ LCD:
Hyundai L90D+
link: v sekci Články
http://www.rockefeler.borec.cz/
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

tak jsem si konečně taky koupil to 19" LCD a tady jsou moje poznatky

AG Neovo F-419 black
cena byla necelých 10.500,- v Opavě v TS Bohemia:
http://www.tsbohemia.cz/index1.html
odezva: 25 ms
úhly: 170/170°
jas: 300 cd/m2
kontrast: 700:1
vstupy: VGA, DVI
vybavení: jen CD, což v podstatě stačí :)

hodnocení:
Toto LCD jsem si kupoval pouze na práci, takže jsem nepotřeboval rychlou odezvu, protože na gamesy mi prozatím nezbývá čas a pokud by zbyl, tak na to slouží 17"CRT 8-) . Já už toto LCD viděl u Pedra, takže jsem věděl do čeho jdu a udělal jsem velmi dobře.
Jas a kontrast jsou naprosto dostačující, možná až moc, já osobně to mám nastaveno na 40% jas a 50% kontrast a obraz je ostrý jako břitva, fakt super. S úhly pohledu jsem taky maximálně spokojený, řekl bych, že jsou možná i trošku více než 170°, já viděl jemně text i při 179° :wink:
Jinak mám ho zapojený přes DVI vstup, analog jsem ještě nezkoušel.
A teď k tomu nejvíce očekávanému, odezva. No jak jsem řekl, LCD jsem si kupoval jen na práci, tudíž mi odezva plně dostačuje. Jasně že to trošku maže při scrolování obrazu na netu, ale kdo si čte text při scrolování, že 8-) Zkoušel jsem si postit i nějaké to video a jemně to maže, ve filmech taky, ale a tyto účely mám přece TV :-D Jak jsem mohl vidět u Pedra, tak to maže i v gamesách, člověk si toho všimne.

doporučení: toto LCD je opravdu jen pro práci (občas i na ty gamesy, ale nesmíte si všímat mazání :) ), díky jas, kontrastu a úhlům pohledu nabízí opravdu velmi kvalitní a ostrý obraz.
Jen těžko byste hledali lepší 19" LCD v poměru cena / "výkon" na práci.
pedro
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pedro »

No já bych se ještě chtěl vrátit k tomu LCD AG Neovo F-419. Tento monitor mám a popravdě vcelku dost u mě září takže já mám jas nastavený u monitoru (v OSD menu) na 0 :) a kontrast na 50%. V ovladačích mám jas na 98%, kontrast 100% a gama korekci na 0,88. Jo a grafárna to je GeForce 4ti 4200 od MSI, má velice kvalitní obraz :), asi mám radši tmavý obraz nicméně řekl bych že ten obraz není vůbec tmavý, ba naopak :razz:
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

LG 1915s
cena: 10 480,- alfacomp http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=30270

Rozteč bodů: 0,294 mm
Kontrasní poměr: 500:1
Svítivost: 250 cd/m2
Doba odezvy: 12 ms
Pozorovací úhly: H: 160°, V: 160°
Vstupy: D-sub

Pouzivam ho uz pres tyden a prozatim jsem spokojeny. Obraz, barvy, odezva, automaticke serizeni obrazu- vse v pohode. Vytkl bych mu snad jen jediinou vec- nema plne 24b barvy. Ma to v zasade dva dusledky- barevny prechod (gradient) zdaleka neni tak plynuly jako CRT a take v hrach kdyz se priblizuju ke stene tak je videt jakoby velmi slaby pravidelny vzorek a la dithering. Docela neprijemne.

Jako optimalni jsem zvolil jas 60 a kontrast 60, bez gamma korekce, teplota barev 6500K. V ovladaci mam implicitni hodnoty. Pro prehravani filmu volim polozku lightview- night movie.

Uhly pohledu: 90° v pohode pak zacna zloutnout bila barva
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
MiKu
Nováček
Nováček

EIZO L 778

Příspěvek od MiKu »

EIZO L 778
http://www.eizo.com/products/lcd/l778/index.asp
cena: cca 24 tis. vč. DPH (www.eizo-shop.cz)

19'', 1280:1024, bod 0,294 mm
kontrast: 1000:1
svítivost: 250cd
typ obrazovky: PVA II
doba odezvy: 12 ms ve středních tónech, 16 ms
úhly: 178/178
vstupy: DVI, D-SUB, používám DVI

Zatím ho mám jeden den, naprostá spokojenost, barvy perfektní (10bit) černá je černá, rychlost naprosto dostatečná jak pro filmy tak ve Windows, maže nepatrně při scrollingu, možnosti nastavení všeho v pohodě, bez vadného pixelu, pozorovací úhly v pohodě odpovídají, ale není to S-IPS, takže z ostřejšího úhlu obraz jakoby voskovatí, ale dá se na něj stále v pohodě dívat skutečně i úplně z boku (když se na něj člověk dívá zblízka (tak 30 cm), tak v rozích je to trošku při práci s textem vidět, ale stačí si dát monitor dál, aby se zmírnil úhel). Podsvícení je rovnoměrné. Sice trošku dražší, ale zatím naprostá spokojenost, repráky sem zatím nezkoušel :-). Momentálně na něm používám Matrox P650, u GF mi nešlo sekundární DVI ... Design mi naprosto vyhovuje, repráky u něj používám jako vhodný designérský doplněk, zatím sem nezkoušel
Michal

Athlon64 3000+, MSI K8T NEO FIS2R, 512 MB DDR A-DATA 400 MHZ (CLK2,5), ASUS GF 5700 425/550@ 500/630, 80 GB SATA SEAGATE 8MB cache, 350 W ENERMAX, TV karta, DVD vypalovačka, EIZO L788
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Další megatest 19" LCD na X-bit labs
http://www.xbitlabs.com/articles/other/ ... nch-3.html
najde te zde tyto typy LCD:

# Acer AL1912
# Iiyama ProLite C480T
# LG Flatron L1910S (ALRUR)
# LG Flatron L1910P (AFRUQ)
# LG Flatron L1930SQ
# NEC MultiSync LCD1960NXi
# NEC MultiSync LCD1970NX
# Philips Brilliance 190P5
# Samsung SyncMaster 913N (SKSB)
# Samsung SyncMaster 910N
# Samsung SyncMaster 910T
# Samsung SyncMaster 920T
# Samsung SyncMaster 193P
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
capacek
Nováček
Nováček

[b]ACER AL 1914ms[/b]

Příspěvek od capacek »

[b]ACER AL 1914ms[/b]

Cena: 9.873,- Kč s DPH na
www.lcdhity.cz (16.3.)
odezva: 12ms
kontrast: 500:1
svítivost: 250 cd/m2
úhly: oba 140°
vstup: VGA

Musím konstatovat naprostou spokojenost. Potěšila mě samozřejmě cena a zabudovaný repráčky. Jak se na tom hraje bohužel nemůžu soudit-je pracovní. Zatím sem nenašel žádnou chybu. Ani jeden vadný pixel, rolování o.k. a filmy super. Fotky a jejich barevnost taky bezvadný. Pracuju na automatický poloze a je to asi nejlepší.
Jenom předesílám že sem pouze uživatel!!!
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“