regulace otáček

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

regulace otáček

Příspěvek od jerzy »

Ahoj, podotýkam předem, že fotum jsem četl, možná jsem něco nenašel nebo přehlídl, ale rád bych snížil otáčky u mého titanu co s ním chladím grafiku, ten do PCIka, je připojený na stejný zdroj napájení jako HDD. Dá se vůbec nějak regulovat? Jestli jo tak neraďte speedfan, ten to nedává, jinak díky za rady.
Mám doma Suzku :-)
lMarky
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lMarky »

heh jasně že ne SpeedFanem když je píchlej na zdroj :)

budeš muset něco zbastlit, ale stejně bych takovejhle krám radši vyhodil a dal tam nějakej fan v pravym slova smyslu..
MAN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAN »

No tak to jedine homemade... hod tam potak co ti reguluje odpor a mas to. Ale nekdo me to asi vyvrati protoze el. studuju prvnim rokem .)))
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Tak vyhazovat ho určitě nebudu, stál mě totiž 500,- takže kdyby se našel nějaký dobrák co mi to popíše, kam ten odpor píchnout a jaký si koupit tak jdu do toho, nemyslím, že by to bylo zase tak těžké.
MAN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAN »

Je to uplne jednoduchy, chce to jen pajku, drat, odpor a potenciometr... ale jak se to presne dela ti bohuzel nereknu, to chce nekoho zkusenejsiho a nebo zkus pohledat na netu, ale kdo vi co tam bude :)
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Pajku mám, drát taky, odpor z nečeho vyškubnu nebo koupim a potenciometr by tam ani být nemusel, ale radši jo. jenže nevím co kam připájet. :-(
MAN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAN »

Ty ses dobrej a jak to chces regulovat kdyz ne potakem? :)... no mozna nejakym prepinacem... no ja prave taky ne, chce to proste regulovatelnej odpor a pak to neni problem ale ja nevim jak ten reg. odpor udelat...

Musim pockat treba ti nekdo napise, je tu mnoho chytrych lidi :)
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

No dobrý moc nejsem, kdybych byl tak se blbě neptám, ale ja to regulovat nepotřebuju, mě to stačí snížit abych ho neslyšel a to udělá vhodný odpor, potenciometr je na regulaci, podle mě. Ale jak sem psal, radši si ho tam dám když už budu v tom.
MAN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAN »

Tak to je uplne jednoduchy, snizis to nejakym odporem... mas pripojeny... dopr. no ted nevim na jaky napeti ale bud 5 nebo 12V tak tam das... hh ted jakej odpor ze? :D no tak zmeris si napeti, pak to smiknes ten drat a zmeris proud (pokud mas multimetr, pokud ne tak si ho kup :) pak z toho muzes vypocitat uplne secko co to udela...

... akorat nevim jak moc to bude zavisly na otackach, ale otacky by se meli umerne snizovat proudu a napeti... snad :)

... no a kdyz uz budes v tom... s tou regulaci ti neporadim :)...
Mitoma
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mitoma »

Ak to má byť len na jeden vetrák,doporučujem od Primecooleru Speed Controler. Stojí to okolo stovky a majú to bežne vo viacerých predajniach pc.Jednoduché zapojenie trojpinovými konektormi,nastavovanie otočným poťákom,bezpečné krytie.Obojstrannou izolepou sa dá pripevniť na vhodné miesto v skrinke. Mitoma
MAN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAN »

Jo cece tak ten nade mnou nema spatnej napad, ale pokud fakt nechces do toho vrazet tak mi kamos poradil at zmeris R vetraku a pak pridanim dalsiho R by to melo bejt primo umerny... napr. R vetraku = 200 ohm
pridanim 100 ohmu by se mel tocit o polovinu pomalejc, ale to fakt nevim jiste, muzes to zkusit :)
thool
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thool »

dej 50ohm odpor :wink:
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
Buddha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Buddha »

doufam, ze podle tohoto navodu to pochopi kazdej, kdo dokoncil zakladni skolu, celkovy naklady na jednu vetev jsou cca 50kc.

http://budha.wz.cz/regul.htm

nezbytne nutne jsou ovsem pouze 3 soucastky (jednoduseji to pomoci LM317T opravdu uz nejde, teda aspon ja na jednodussi neprisel :) ) - LM317T, jeden obycejnej odpor a obycejny potenciometr.

Ovsem pokud bys chtel pouzit jen potenciometr, je nutne poridit tzv. "vykonovy", to jest dostatecne dimenzovany na vykon, co se bude pomoci neho odebirat z ventilatoru.

Priklad:
mame ventilator na jehoz nalepce pisou (budeme jim verit):
12V 0.13A
spocitame vykon podle P=U*I a vyjde nam, ze ma spotrebu 1,56W, to znamena, ze kdyz dame potenciometr podle vzorce R=U/I na 92 Ohm (a zde take vidime, jaky rozsah potenciometru potrebujeme), ventilator se zastavi a jeho vykon spolkne onen potenciometr. takze v tomto pripade si poridime vykonovy potenciometr 100 Ohm 2W (ale protoze vsak nepotrebujeme aby sel ventilator zastavit, stacil by 50 Ohm, ovsem 2W je minimem, jelikoz se onen vykon vyzaruje tepelne, znamenalo by to dalsi rozpalenou soucastku, navic v pripade selhani ventilatoru by nam potenciometr zacal kourit mnohem drive, nez pouze pasivne chlazeny procesor). osobne doporucuji radsi 4W, i na vykonych ventilatorech pri nizkych otackach byva pouze mirne vlazny.

uff, jsem se nejak rozepsal, doufam, ze to takhle bude stacit
CPU:AMD Barton2500+,chladič PrimeCooler HyperCooling II+, MB: Soltek 75-FRN2-L, RAM: 512MB DDR400 VM dual (11:3:3:2), HDD:Hitachi Deskstar 120GB/8MB + Segate Barracuda 80GB + IBM 40GB (rámeček), GK: GeForce 4 Ti4200 Abit Siluro 128MB DDR + modded Titan D3TB, SB Audigy ES Player, DVD±R/RW LG 4163B, CD-RW Samsung 24x10x48x, IBM P260 21" flat trinitron, homemade: stereo zesik do 5 1/4, regul. 3x fan + osvetleni R/G/B do 5 1/4, big tower mod 350W
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“