Empirický výzkum vodního chlazení

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Presne tak a to sa netyka len vymenikov ale aj blokov. Proste najvetsia mozna dosazitelna ucinost je prave v podobe dnesnych vymenikov. Keby sa dalo lahko vyrobit nieco ucinnejsie tak ver tomu, ze uz by to bolo vyrobene :wink:
To iste plati o blokoch. Najucinnejsie su cascady a to tiez len o 2-3C oproti inym, takze nic revolucneho sa vymysliet uz neda.

Existuje proste obmedzenia danych materialov, a watercooling uz siaha uplne na dno svojich moznosti. Potom uz len ostava bud vodu chladit chiilerom alebo pouzit ine chladenie.

Btw .. ma jeden z najucinnejsich radiatorov (OPEL RECORD), a pri miernom ufukovani sa teplota vody v mojom obehu pohybuje asi len o 2C vyssie ako je teplota okolia, co je podla mna uzasna ucinnost. Ak vymyslis nieco lepsie, tak mozno pojdes na nobelovku :wink:
Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
Khalid
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Khalid »

Zajímalo by mě jakou máš teplotu procesoru.
Kdo neumí plachtit, po zemi se pachtí !
To není žížalka !
Bez svítících hadů se do nebe nedostanete! Beru čtyři !
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Khalid píše:... Nebo by možná šlo z toho udělat desky a ty ofukovat. Plocha těch desek by byla několikanásobně větší než u plechu a ofukovat klasickym větrákem.
jo to by sice slo, ale bylo by ti to zase houby platne, jelikoz by jsi pory (dirami) omezil prenos tepla materialem. Proste nic rozumne ucinneho a jednoducheho nevymyslis, smir se s tim.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

dymONE píše: sa teplota vody v mojom obehu pohybuje asi len o 2C vyssie ako je teplota okolia, co je podla mna uzasna ucinnost. Ak vymyslis nieco lepsie, tak mozno pojdes na nobelovku :wink:
Díky, já mám pasivní radiátor a vodu o 1,2°C teplejší než okolí. Za cenu 100Kč.
Neodrazujte nové lidi od vývoje, jen ať bádá, udělá testy, nafotí, pošle :D .
2Khalid: Já jsem byl asi třičtvrtě roku posedlý vyvinutím Hi-endu. Všechno jsem dělal bez internetu, až jsem došel k podobným blokům jako galaxi :roll: . Pak po menší modifikaci jsem dosáhl zajímavých výsledkům... Danger Den je břídil :) .
Problémem je, že ve světě toho už dost vymysleli - originální nebudeš - , cpou do toho sříbro a tomu se taky nedá konkurovat. Bloky již jsou opravdu na své hranici a můj homemade stejně nepřekonáš :lol: :oops: .
//Zamysli se nad mým příspěvkem http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=235&start=120 a řekni, co si o tom myslíš? Můj nejlepší blok měl "Pajax index" 15,5 (°C.mm2/W)
// http://www.overclockers.com/articles373/wbsum.asp po přečtení tohoto mě vývoj přestal bavit; podle jejich měřítka mám jen 0,13 po skoro roce "bádání" :wink: .
// Poslední edit: Empirický základ není nikterak složitý, stačí umět řešit diferenciální rovnice :-D . Matika vůbec není můj obor a tak mě to připadá zdlouhavější než jít do dílny a za půl hoďky to urobit a otestovat. Už to tady opravdu nebudu dál zaplácávat. Věřte, že bych měl čím... :twisted: Vydám to radši knižně :wink: .
Co tě nezabije teď, to uspěje později.
Slepé uličky je třeba prozkoumat a světu oznámit: Tudy ne, přátelé.
"Very sad life. Probably have very sad death, but at least there is symmetry."
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

No ja mam obycajny ortutovy teplomer takze ti teplotu na desatiny nepoviem. V kazdom pripade sa da dosiahnut lepsie vysledky ako mam ja, ale ktomu urcite nestaci pouzit nizskootackove 120mm fany na 7V @ 25cfm.

2 Khalid : ako vidis mam A64 a ten meria teplotu priamo s jadra, a mozno ti je zname ze je to pre vodniky neadvekvatne odcitavanie teploty. Bohuzial externy teplomer nemam ale teploty co mi ukazuje win su : 35C pri idle a 42C pri load (Prime95 aspon 1h ... potom sa to ustali). Teplota sa nemeni ani zvysenim voltaze ani zmenou frekvencie. Ukazuje mi to proste stale tu istu teplotu. Teplota vody jo o 2C vyssia od okolia. V obehu mam este NB a GPU.
Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Berte mě s rezervou. VELKOU rezervou. Každý systém je originální a navzájem se nedají moc přesně srovnávat. Teploměr jsem měl přesný, laboratorní na desetiny. Dokud se neskulil ze skříně a já celé dopoledne injekční stříkačkou nehonil kuličky rtuti po pokoji :-D . Teď měřím pomocí digitálních sond SMT-160(na game portu). Ty můžou být klidně ulítlý a každá jinym směrem :) . Když to přispěje k lepšímu výsledku - proč ne.
Khalid
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Khalid »

Jo Jo tvuj návrh by to vyřešil, každej by hned věděl ja na tom ten blok je. Chtělo by to jednoduchej prográmek, kde jen zadáš údaje a výsledek ti vyjede sám. Co ty na to?

=Rimmer rulez=
To není žížalka !
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Khalid píše:Jo Jo tvuj návrh by to vyřešil, každej by hned věděl ja na tom ten blok je. Chtělo by to jednoduchej prográmek, kde jen zadáš údaje a výsledek ti vyjede sám. Co ty na to?
=Rimmer rulez=
jj. Rimmer je best.
Prográmek by to usnadnil... Teď mě ovšem drtí moje nová deska. Ráno jsem ji zapojil. Je stejná jako ta stará, Ep 8rda3+ rev 3.1. Ovšem má jiný kondíky, víc portů a vůbec vypadá jinak :? . Hlavní ale je, že měří teplotu procesoru odlišně o té předcházející... :sad:
OverKill
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OverKill »

Trochu OT ale nevite nekdo jestli se nemuze znicit to plexi na blocich od galaxi dyz mam ve vode 20% lihu?
CPU:Athlon 2600+@3200+ Barton water coolingMB:Epox 8kra2+RAM:512MB DDR 400Mhz KingStonVGA:nVidia GeForce 5600XTSOUND:SoundBlaster Audigi pro platinum eXHDD:Maxtor 80GB,Seagate Baracuda Sata 80GBHitachi Deskstar Sata 160GB
OverKill's Casemod 1.0
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

OverKill píše:Trochu OT ale nevite nekdo jestli se nemuze znicit to plexi na blocich od galaxi dyz mam ve vode 20% lihu?
PMMA(plexi) zůstane nedotčeno :) . Pouze kdyby jsi v něm měl napětí(tlakem, ohybem, tahem) tak ti to může lihem korodovat.
BTW - proč dodáváš rostlinkám dostupný zdroj uhlíku? Máš tam něco proti řasám?
BTW2 - Před chvílí jsem čistil svoje "akvárko" - připadal jsem si jako masový vrah :lol: , ale konečně mám průhledný obsah v hadičkách.
Khalid
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Khalid »

Mě tak napadá, vy máte vodu v okruhu jen o trochu teplejší než okolí. Nemůže to bejt tím, že ta voda si tam pěkně běhá, ale CPUWB ji nestačí ohřát? Dalo by se to zjistit tak, že by se teplota změřila třeba infra teploměrem na vstupu do CPUWBu a na výstupu, pak se musí vzít v úvahu průtok WBem. Samozřejmě měřit taky proc.

=založen na vánoce, to je osud (doufám,že nejsi svědek jehovův)=
To není žížalka !
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Khalid píše: =založen na vánoce, to je osud (doufám,že nejsi svědek jehovův)=
Ne to opravdu nejsem :D .
Ne všechny radiátory dokážou chladit tak efektivně... Když se to všechno rve do case tak je radiátor nejslabší článek.
Jinak máš pravdu, že další nejslabší článek jsou bloky. Není potřeba něco měřit teoreticky to jde vypočítat. Kapacita vody je 4,18KJ výkon procu můžeš odhadnout...
Měděné bloky mají teplotní spád od cca 8 do 20°C při cca 90W. Pod 8°C se nedostaneš ani náhodou. Něco se nabere na procesoru(křemík není nejlepší vodič tepla), něco v mědi a něco na přechodu měď-voda. Pohybujeme se maximu co tahle technologie zvládne - taky proto se lidi spíš zaměřují na radiátory...
Řešením by bylo stříbro(o málo lepší) a nebo diamant(hodně-krát lepší) - to se ale nevyplatí. Velký diamant neseženeš... 8-) .
// Na většinu výpočtů stačí trojčlenka :roll: . A vzoreček Q = dT.c.S/d :idea:
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Pajax píše:vzoreček Q = dT.c.S/d :idea:
muzes mi popsat prosim te ty veliciny v tom vzorecku. Co konkretne vzorecek počítá? :)
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Khalid píše:Mě tak napadá, vy máte vodu v okruhu jen o trochu teplejší než okolí. Nemůže to bejt tím, že ta voda si tam pěkně běhá, ale CPUWB ji nestačí ohřát? Dalo by se to zjistit tak, že by se teplota změřila třeba infra teploměrem na vstupu do CPUWBu a na výstupu, pak se musí vzít v úvahu průtok WBem. Samozřejmě měřit taky proc.

=založen na vánoce, to je osud (doufám,že nejsi svědek jehovův)=
No akom som uz pisal mam cascadu a ta je bezpochyb jeden z najefektivnejsich blokov ake su. Ktomu mam pohode teploty a nejapesi dokaz dobreho chladenia je, ze ak do procaku davam akuekolvek napetie tak urdzuje stale tie iste teploty ako napriklad pri uplne minimalnych. Efektivitu radiatoru sa da overit pasivnym chodom.
Khalid
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Khalid »

Tak mě napadá, když proc to teplo nepustí, co takhle ho donutit. Dát mezi WB a proc peltiera, podle mě by to jít mohlo, Co na to vy Masters of Cooling?

Edit// diamant asi ne, ale co takhle něco s podobnejma vlastnostma. Jakejsi kompozit. Stlačovat uhlík a přitom ho pražit přímo ve formě tvaru bloku. Zkusim něco zjistit.
To není žížalka !
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Khalid píše:Tak mě napadá, když proc to teplo nepustí, co takhle ho donutit. Dát mezi WB a proc peltiera, podle mě by to jít mohlo, Co na to vy Masters of Cooling?
To je samozrejme funkci vec, ale jak uz to byva prinasi sebou dalsi problemy jako treba kondenzace vody kolem CPU nebo podstatne zvysene naroky na napajeni (ono to za rok udela slusnou castku).
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Jiri Drak píše:
Khalid píše:Tak mě napadá, když proc to teplo nepustí, co takhle ho donutit. Dát mezi WB a proc peltiera, podle mě by to jít mohlo, Co na to vy Masters of Cooling?
To je samozrejme funkci vec, ale jak uz to byva prinasi sebou dalsi problemy jako treba kondenzace vody kolem CPU nebo podstatne zvysene naroky na napajeni (ono to za rok udela slusnou castku).
JO presne tak ...peltiera som tiez niekedy davno xcel dat do kompu, ale nastastie mi to vyhovorili ludia ktori stym mali prieme skusenosti. Na dnesne CPU by si potreboval aspon 200W pet, co je uz ciastka dost vysoka + problemy s tesnenim proti kondezku + prodavny zdroj + regulacny clanok + fakt obrovska spotreba elektriky ... a dalsie veci. To si radsej postav chiller :wink: Btw chiller tiez vynde draho, a tiez zerie dost elektriky, ale aspon je to ucinnejsie :)
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

mno pomalu mi začíná ucházet smysl diskuse :) bávíme se ještě pořád o vodním chlazení.....??? :oops:

protože nevím kam to tady směřuje...lítaj tady nápady ehm....no nic myslim že radši zůstanu u WC za 5000,- komplet :oops:

jo a ten výměník...nic nového nevymslíš věř mi dokonce i v F1 používaj stejnej princim a věř že kdyby byl nějakej lepší už by ho používaly.... :)
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Slezman(CZE) píše:
Pajax píše:vzoreček Q = dT.c.S/d :idea:
muzes mi popsat prosim te ty veliciny v tom vzorecku. Co konkretne vzorecek počítá? :)
Počítá to množství tepla (Q), které projde materiálem o tepelné vodivosti(c) plochou(S) a tlouškou(d) při rozdílu teplot(dT). Příklad: máme desku z mědi. Tloušťka 0,02m, plocha 0,0010m2 a příkon k jedné straně 70W(z druhé strany je v rovnováze stejný výdej) Dosadíme a vypočítáme rozdíl teplot který tam nutně musí být. Tepelné vodivosti viz.google.
Je to nejjednodušší s čím se dá počítat. Získá se z toho hrubý odhad jak co funguje. Pro pravoůhlé útvary to použít lze. Pro jakýkoliv jiný tvar je potřeba diferenciální rovnice vedení tepla - a tím se to neúnosně komplikuje. Matematik nejsem ani fyzik - jestli je něco špatně, sorry.
Odpovědět

Zpět na „Voda“