Umírá klasické RPG ? aneb kam se žene herní trh...

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: RPG

Příspěvek od shadow »

Jackass II. píše:Potřeboval bych sehnat nějaký dobrý RPG
Cokoli o čem se tady psalo :)

BG= Baldur's Gate 1 a 2 + datadisky, ID = Icewind Dale, na Infinity enginu dále ještě Planescape Torment.
jiri.drak píše:
btw: vyslo po Wizadry VIII jeste neco v podobnem stylu ? Tim myslim neco s poradnou grupou co by mi uniklo (krome BG a ID) ?

no, asi jen Temple of Elemental Evil, Might & Magic IX (rozporuplné - nehrál jsem, ale vzhledem k suchu si to někde časem asi seženu), Lionheart (to samé), pak ještě částečně Grom -

http://xzone.cz/nahledgame.php3?idg=774 - kombinace PRG/strategie/adventury, ale baví to náramně a už se to prodává za vpravdě lidovou cenu ... :)

//oprava: tak ten Lionheart asi skupinovej nebude....

to joži ... já hrál jen FF VII ...

ty japonský RPG jsou dobrý, ale přeci jen jsou jiný... (ne že by to teda bylo nějak na škodu...)
Naposledy upravil(a) shadow dne čtv 17. úno 2005, 21:17, celkem upraveno 1 x.
show must go on..
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

M&M IX jsem zkousel, ale ta uz zije jen ze jmena, dlouho jsem u toho nevydrzel.
ten Grom vypada nejak divne, nevim nevim, mozna zkusim.
Nejlepe vypada TOEE, hral jste to nekdo, je to dobre ? S cim to jde srovnavat ?
Japonsky RPG me taky nejak neberou.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
asiso
Nováček
Nováček

Stará škola?

Příspěvek od asiso »

Taky nechápu proč si tu stěžujete - herní trh je z velké čýásti zaměřen na děcka (do 8-20) a chci vidět caparta co bude hrát hry typu BD...... a ještěš k tomu většina z děcek (i dospělých) neumí ani dobře anglicky aby se mohli prokousávat (jak tu píšete) příběhem do posledního bajtu.....
Pro mě sou teda mnohem přitažlivější hry jako např.: Pharaoh,Aoe,warcraft,starcraft,TES III morrowind) a hlavní problém toho že se propracované RPG na trhu špatně prosazují je ten, že lidi na toto NEMAJ ČAS !!! asi zapomínáte na úprvotní podstatu hry a to je bavit se a objevovat a ne Vraždit,krást a zabíjet(Tfuj hnusnej Doom) !!! ale to jediné lidi dneska baví.
Srovnejme si 2 hry:

RPGčko se skvělým příběhem vs. střílečka typu Doom3,
Kdo asi zvítězí v obchodech ???? :oops: všem je nám to asi jasné..... stačí si vyhledat grafy prodeje a máte to.... :roll:
Nic mi na kompu nejde, pomozte prosim !!!!
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Re: Stará škola?

Příspěvek od Thellwin »

asiso píše: ... asi zapomínáte na úprvotní podstatu hry a to je bavit se a objevovat a ne Vraždit,krást a zabíjet(Tfuj hnusnej Doom) !!! ale to jediné lidi dneska baví ...
A u propracovanýho RPG se nebavíš, neobjevuješ ??
Goldnoob team proud member!
asiso
Nováček
Nováček

Příspěvek od asiso »

De o to kdo se u toho baví ? myslim tim u RPG a kdo se baví u řwezby jako Soldat ??? na rpg co musíš hrát 3 měsíce než dolezeš ne konec se nedá stíhat (děcka a ani lidi co chodí do školy/práce) ale hry jako Aoe2 a W3 sou docela dobrý.... aspon mě teda bavěj a už sem tu na foru napsal tema kde se ptám proč mi to na WXP Home nejede :O((
Nic mi na kompu nejde, pomozte prosim !!!!
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Já to RPG klidně budu hrát tři měsíce, stíhat se to dá ... to že jsou dneska lidi zvyklí na hry z nichž většina jde dohrát za víkend je trochu jinej problém. Prostě to RPG (ale jakoukoliv jinou hru, u který dohrání trvá déle) dohraju za stejnou dobu, za kterou bych jinak dohrál několik jiných her.
Goldnoob team proud member!
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

asiso píše:.........
tak zrovna TES III Morrowind obsahuje textu docela hodně....
A pokud mluvíš o herním trhu, prodejích a jazyku, tak většina her už se prodává lokalizovaných, i RPG :wink: To jen, že si to načal....

( a pak hlavní trh je v USA, takže v tomto směru bych problém neviděl, když se na to díváme globálně)

Přesně jak říká Thellwin, já už žádný závody nepořádám (zářezy už nedělám :wink: ), radši jednu kvalitní delší hru než dvě, tři kratší..
Argument s časem tady moc neuspěje. Je to o organizaci času a o prioritách. A zrovna TES III Morrowind je snad nejdelší ze všech ...

hlavní důvod, proč se RPG dnes tak už neprosazuje, není že na to lidi nemají čas, většina lidí je dneska už zmlsaných, a chtěj jednodušší zábavu (//edit> a hlavně aby to dobře vypadalo), moc se nečte, a tudíž není zájem o nějaký oduševnělý herní zážitek, jakej můžou dle mého názoru poskytnout jen adventury a RPG. Producenti jim samozřejmě vyjdou vstříc a ještě pomocí masmédií zatlačí na pilu... a jsme opět u toho začarovaného kruhu... rozhoduje masovej trh....
show must go on..
Maros
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maros »

... V poslednej dobe fakt ziadne poriadne RPG nevyslo a ja stale na nejake cakam ... Hrajem sa dost malo (od kedy som pracujuci clovek), ale na poriadne RPG si stale najdem cas .. aj ked ho mam hrat 1 - 6 mesiacov. A presiel som toho veru dost:
Arcanum, Baldur's Gate 1 + 2, Icewind Dale 1+2, Planescape Torment, Fallout 1+2, Might & Magic 7 + 9 ... vsetko vyborne veci
.. a teraz sa chystam na Vampire a potom SW KOTOR 1 + 2, ...to je moj plan asi zhruba na najblizsi polrok - rok, takze mi nove RPG ani nechybaju ... a ak pride sucho mam doma este odlozene Arx Fatalis, Temple of Elemental evil, Gothic 1 + 2, Anachronox, Elder Scrolls 3 .. takze nudit sa rozhodne nebudem (medzi to sa sem tam dostane nejaka akcna hra + NHL) :twisted:
... z akcnych RPG som presiel Diablo 1+2 .. a viac toho nepotrebujem.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Maros píše:... V poslednej dobe fakt ziadne poriadne RPG nevyslo a ja stale na nejake cakam ... Hrajem sa dost malo (od kedy som pracujuci clovek), ale na poriadne RPG si stale najdem cas .. aj ked ho mam hrat 1 - 6 mesiacov. A presiel som toho veru dost:
Přesně tak :roll:
show must go on..
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nathan Rahl »

shadow píše: Arx Fatalis jsem dohrál dvakrát... vynikající hra .... dělá se na dvojce, poběží na Source Enginu.. doufám, že to Arcane Studios letos vydají...
Wizardry VIII a Arx Fatalis považuju za dvě asi vůbec nejlepší a přitom strašně nedoceněný RPG posledních let ..
..soudím, že většina dnešních hráčů, ani neví, co toje :sad:
pracuje se na dvojce? to jsi mne potesil :D
jeste k tem nedocenenym hram - planescape torment se k nim taky radi.
.: PC :. AMD Ryzen 5 1400, Wraith Stealth, 2x8GB 3000 MHz DDR4 Corsair Vengeance LPX Blue, Intel 600p M.2 256GB NVMe + 2x 2,5" 250GB SATA (Toshiba, Fujitsu), ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac, Corsair HX620, Cooler Master Elite 110, Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB, Dell S2721DS, Epson WorkForce WF-2750DWF, W10pro .: PC2:. MiniPC AMD R7 8745HS(8c,16t), 2x32GB 5600 MHz DDR5, 512GB+1TB SSD, RX780M .: HTPC :. Athlon 5150, ASRock AM1B-ITX, 2x4GB RAM, 64GB SSD + SATA 500/750/1500/3000 GB, Axago PCES-S1, Fractal Design Node 304, Enermax NAXN450, W10pro, i-tec MySafe 640/640 GB .: Raspberry Pi 3 model B :. .: PB :. A64 X2 3800+, Asus A8N-SLI SE, 2GB RAM, MSI X1950Pro 256MB, HDD 500GB, EC ML5470, Enermax Liberty 400W, Samsung 940T, CanoScan 4400F, Konica Minolta PagePro 1350W, W7 .: NB :. MSI Alpha 15 B5EEK (Ryzen 5600H, 16GB DDR4, 512GB SSD, Radeon 6600M); Acer TravelMate 4502LCi WXP .: Tablet :. Samsung Galaxy P3100 TAB 2 7.0 3G + 32GB karta .: GSM :. iPhone 14 Pro 256GB .: PC OLD :. C2D E8200, GB P35-DS4, 8GB RAM, Radeon HD 4670 512MB GDDR4, SDD 128GB, Ubuntu
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

tak vysel sw:kotor 2, doufam ze bude tak dobrej jako jednicka, ta byla celkem dobra
.: PC :. AMD Ryzen 5 1400, Wraith Stealth, 2x8GB 3000 MHz DDR4 Corsair Vengeance LPX Blue, Intel 600p M.2 256GB NVMe + 2x 2,5" 250GB SATA (Toshiba, Fujitsu), ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac, Corsair HX620, Cooler Master Elite 110, Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB, Dell S2721DS, Epson WorkForce WF-2750DWF, W10pro .: PC2:. MiniPC AMD R7 8745HS(8c,16t), 2x32GB 5600 MHz DDR5, 512GB+1TB SSD, RX780M .: HTPC :. Athlon 5150, ASRock AM1B-ITX, 2x4GB RAM, 64GB SSD + SATA 500/750/1500/3000 GB, Axago PCES-S1, Fractal Design Node 304, Enermax NAXN450, W10pro, i-tec MySafe 640/640 GB .: Raspberry Pi 3 model B :. .: PB :. A64 X2 3800+, Asus A8N-SLI SE, 2GB RAM, MSI X1950Pro 256MB, HDD 500GB, EC ML5470, Enermax Liberty 400W, Samsung 940T, CanoScan 4400F, Konica Minolta PagePro 1350W, W7 .: NB :. MSI Alpha 15 B5EEK (Ryzen 5600H, 16GB DDR4, 512GB SSD, Radeon 6600M); Acer TravelMate 4502LCi WXP .: Tablet :. Samsung Galaxy P3100 TAB 2 7.0 3G + 32GB karta .: GSM :. iPhone 14 Pro 256GB .: PC OLD :. C2D E8200, GB P35-DS4, 8GB RAM, Radeon HD 4670 512MB GDDR4, SDD 128GB, Ubuntu
Oblak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oblak »

Bohužel tady před námi leží pravda jak tu leží a běží....

Stačí se podívat na jiné žánry her...auta?dobře, něco tu je.....formule?
poslední F1 challenge je super hra.....Letadla? no, není to zlé...Il2 se proměnil v giganta FB+AOP+PF, taky LOMAC....ale byly doby kdy vyšly 4 simy najednou, např. luftwaffe commander, screaming daemons over europe,WW2 fighters,EAW.......ale il2 je nahradil. RPG?
nejsem RPGčkář, ale dohrál jsem Fallout2, to je prostě jedinečná hra spolu s jedničkou jsou prostě nedostižné....taky jsem hrál TESIII Morrowind......gothic se mi nelíbil................

Ale střílečky prožívají zlaté časy.........diamantové?Prostě pěkná grafika kterou se může člověk kochat aby si užil za co ty peníze vlastně vyhodil.
Testy grafických karet?Všechno jsou FPS protože jsou nejnáročnější...ano má to svou logiku, ale taky lidi občas hrajou i něco jiného.....a starší lidi kolikrát nemají čas hrát složitou hru protože si všechny podrobnosti nezapamatují/nevstřebají když nemají čas.......
střílečky mne bavily jenom call of duty, datadisk mne naprudil tím že technika "šla po mně" a bylo to hrozně naskriptované, byl nápaditý ale ne moc povedený....např. v misi kde se brání dům si z něj vylezte a buďtě vzadu za ním, vojá vejde do domu a pak z něj vyleze a jde po vás, vůbec AI je u datadisku mizerná... a třeba štuka na nádraží, schválně jsem se schoval pod střechu nádraží...myslíte že šla po vojácích co stříleli po tanku nebo němcích?Ne ! snažila se házet bomby pod střechu. Pak bylo delete. Pacific assalut jsem ještě nezkoušel, snad to je lepší....ze stříleček se mi ještě líbilo vice city a mafia.......

a pak děti hrají dooma3, koukají na mrtvoly.....

ale myslím že ruku v ruce jsou adventury, těch taky moc není.....
něco jako 6 ženichů a jeden navíc, polda, prostě klasická zábavná adventura bez střílení........taky moc není.

zato stříleček je plno, hodně, přehršel.......uvidíme jaký bude stalker..

jinak Fallout 3 má být na engine TES IV, uvidíme jak to bude...
Jaký je tu bez papamobila klídek....
joXerus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od joXerus »

za posledni dobu me zaujala jen vampires:redemption - tak tri roky stary ale ted to bylo plny na score -fakt se mi to libilo a to pokracovani bloodlines sice je to už takova akčni adventura s vyraznymi prvky rpg me bavila taky
ASUS P5E WS Pro || Intel Core 2 Quad Q93OO @ 3GHz + Xigmatek S 1284 || A-Data Vitesta Extreme Edition 8OO+ 4x1GB || MSI GTX28O Super OC [700/2300] || Seagate Barracuda 72OO.9 4OOGB SATA II || Enermax PRO82+ 425W || AeroCool BayDream + Noctua NF-P12
Lucifer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lucifer »

joXerus píše:za posledni dobu me zaujala jen vampires:redemption - tak tri roky stary ale ted to bylo plny na score -fakt se mi to libilo a to pokracovani bloodlines sice je to už takova akčni adventura s vyraznymi prvky rpg me bavila taky
Redemption je stary uz 5 let, jestli se nepletu, a ano - taky se mi libil. Specialne kvuli nemu jsem si po roce koupil pLevel. Povedena vec, trochu nedoresene souboje, genialni shittyend (vim o 3 moznych, ani jeden "happy" - byl jeste nejaky 4 ?)

Klasicke RPG fakt vymiraji, jsem rad ze vznikaji aspon veci jako KOTOR2. Je to dano jednak trhem - lidi chtej prevazne levnou libivou zabavu - zadne moc premysleni ( a musi to byt za 399,- Kc...19,99Euro atd.. v hypermarketu u kasy spolu s casaky a cigaretami ) - druhak distributory - vsazi se hlavne na jistotu, aneb. proc riskovat s necim neznamym slozitym u ceho se musi nedejdabel premyslet, kdyz na priblblem XY pokracovanim Tomb Raidra se vzdy vydela mnohonasobne vic ? :x

Mrzi me hodne ze konci firmy jako Troika, sic co hra to 3 kybly bugu, ale taky co hra to halda skvelych napadu (steampunk Arcanum = jedna z nej her co jsem kdy hra...). Ale je jasne ze na prodeji Bloodlines se vydela jen zlomek % toho co na prodeji kdejake sra*ky ze "slavnym" jmenem... :evil:

Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
Prince
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Prince »

Jackass II. píše:Potřeboval bych sehnat nějaký dobrý RPG

Procesor:CPU iPentium 4 1,8A GHz/512k L2,400MHz/
GK:VGA Albatron MX420D 64MB DDR TV-OUT
HDD:30GB AT-bus Maxtor FireBall3 UATA/133,5400rpm
Zákl. deska:QDI PlatiniX 2-A,i845,SDRAM,FSB 400MHz
Paměť:DIMM 2x256MB SDRAM
Zdroj:Forton 400W ATX

Mám:Sacred,Diablo II,Revenant
vyzkoušej třeba Dungeon Siege 1/2 :wink:
Intel i5-4570 ES + Coolermaster Hyper 212 Plus l Gigabyte GA-Z87-HD3 l 2x 4GB DDR3 Crucial Ballistix Tactical CL8 1600Mhz l
MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G OC l Samsung SSD 850 EVO - 250GB | HDD 250 + 1000 GB SATA II l Seasonic S12II-620 620W l Fractal Design Define R3

Logitech G502 + G413
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

petura.g píše:

hmmm... tak můj názor na to je takový, že Dungeon Siege je spíš taková mlátička povahy "dálnice", kde jen jdete od začátku až do konce a jen mlátíte, s tím, že aspoň mě ta hra už v půlce tak omrzela, že jsem ji myslím už ani nedohrál...

Je to takové to "RPG" nové generace, kterým se já bytostně bráním..

ale řadu lidí baví, to nepopírám...
show must go on..
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

shadow píše:
petura.g píše:

hmmm... tak můj názor na to je takový, že Dungeon Siege je spíš taková mlátička povahy "dálnice", kde jen jdete od začátku až do konce a jen mlátíte, s tím, že aspoň mě ta hra už v půlce tak omrzela, že jsem ji myslím už ani nedohrál...

Je to takové to "RPG" nové generace, kterým se já bytostně bráním..

ale řadu lidí baví, to nepopírám...
hmm mám podobný názor, vyzkoušel jsem demo, kde jsem jenom chodil a mlátil, nic víc, to mi stačilo, ani jsem neměl chuť to hrát, jinak zajímavá rada v threadu o klasickém rpg :wink:
JanoS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JanoS »

shadow píše:Já jsem ale vždycky stál tak nějak mimo řadu ... :wink: a vždycky jsem hodně četl, proto kladu na příběh, atmosféru a herní "komplexnost" tak velký důraz. Asi sem moc nezapadám, pravda, ale aspoň se pokouším nastavit zrcadlo dnešní době a jejím specifikům ... :)

A nemyslím si, že je to nutně o nedostatku času. Jak sám už víš, mně nečiní problém hrát jednu hru klidně měsíc nebo i déle, po malých kouscích pěkně pomalu kupředu až do cíle... (i proto ten důraz na příběh, je pro mě svorkou a cílem mého snažení, bez kterého aspoň mě hra rychle omrzí).. ( i když přiznávám, že jsem trochu hard-core :roll: )
Áno je to tým, nie je to o čase, ľudia zabudli že existují i knihy, nielen tá debilná TV kde do nich hustia práve to čo sa im hodi resp. čo potrebujú predať. A hry sa žiaľ robia pre masy a čo si budeme nahovárať o inteligencii más ...
:stupid:
Lenovo T61p (2.4GHz, 4GB, 160GB 7200rpm, 250GB 5400rpm, 512MB FX-570M, 15.4"WUXGA, 9cell)

Lenovo Advanced Mini Dock, L220x
SMC WGBR14-N, Back-UPS RS 1000
PepíkHřebík
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PepíkHřebík »

joXerus píše:...to pokracovani bloodlines sice je to už takova akčni adventura s vyraznymi prvky rpg me bavila taky
Tvůj příspěvek je dokladem toho, že dneska se už prostě jednoznačně žánr určit nedá :)

Já jsem od vtm: bloodlines moc neočekával, ale už po prvních pár minutách jsem se radoval že zase vyšlo pořádný RPG s atmosférou a nadšení mě neopustilo až do ending credits. Já si třeba z poslední doby vůbec nepamatuju úsek ze hry, který by měl atmosféru srovnatelnou s lynchovskou scénkou u konce hry kdy jedete s taxikářem (Cainem) a rozebíráte s ním "posranej život" vampíra.

Oproti tomu jsem byl vyloženě zklamán hl2, kdy první myšlenka co mi vlzela do hlavy bezprostředně po dohrání byla: "Cože? To byla taková blbost?"

Ono vyhypovat hru taky není vždycky nejlepší přístup...
MB: MSI K8N neo2 -54g CPU: ATHLON 64 3000+@2250 Mhz - BOX VGA: MSI gf5900xt 128MB 390/700@450/850 RAM: 2x512 MB Kingmax HC 500MHz HDD: hitachi S-ATA 160 GB DVD-RW: LG-4160 CD-RW: Yamaha CRW-F1 zdroj: Forton 400W
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

PepíkHřebík píše:Já si třeba z poslední doby vůbec nepamatuju úsek ze hry, který by měl atmosféru srovnatelnou s lynchovskou scénkou u konce hry kdy jedete s taxikářem (Cainem) a rozebíráte s ním "posranej život" vampíra.

Naprosto souhlasím, ta scéna byla unikátní a prostě nezapomenutelná... atmosféra se dala krájet a byl jsem u ní doslova přikován k monitoru (a pak jsem vstal a doslova Troice tleskal :oops: )

Jinak jsem tomu rád, že Vampire nebyl jen čistokrevným RPG, že měl v sobě silně zastoupeny i adventure prvky i akční pasáže, v míře tak akorát.. tak má vypadat hra nové generace. Jen lituju, že podobné tituly dnes už dokáže ocenit jen málo hráčů, a tak je jejich vývoj dost riziková záležitost... což se ukazuje na příkladu Troika Games :sad: .

Soudím, že takový Deus Ex ve své původní podobě by dnes už nevyšel a rozhodně by neměl takový úspěch, jak se mu před lety zcela zaslouženě dostalo.
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“