Vztah teploty procesoru k jeho životnotnosti - prosba
Moderátor: morke
- Skim
- Začátečník

-
Vztah teploty procesoru k jeho životnotnosti - prosba
Ahoj, psal jsem do tohoto fora již několik přízpěvků, jež se týkaly "provzdušnění" PC, ale tento je ze soudku poněkud odlišného. Na svém P4 Prescott 2.8 Ghz 800 mhz FSB (netaktovaný) mám při zátěži (kódování videa či hraní nějaké té hry) teplotu od 50 st. (při rychlosti chladiče CPU 3900 otacek za minutu - cca 29 db - začíná být rušivé) do 57 st. (asi 1500 - 2000 otacek za min. - PC není prakticky slyšet) Chtěl bych se proto zeptat, zda tato vyšší teplota nějak výrazněji nezkracuje životnost procesoru, rád bych měl totiž co nejtižší PC, a přídavné ventilátory (včetně typu Arctic Cooling Pro TC) jsou přeci jen hlukem navíc, krom toho výsledky s nimi mne nepřesvědčily (po instalaci dvou teplota klesla při zátěži jen o cca 2-3 stupně, což však za ten hluk nestojí). Druhý dotázek souvisí s tím prvním - pokud je tato teplota příliš vysoká, má smysl investice do vodního chlazení (předpokládám, že pak by se teploty i hluk držely v podle mého názoru rozumných mezích - do 45 stupňů)?
Díky moc
S pozdravem Skim
Díky moc
S pozdravem Skim
- racous
- Začátečník

Vyšší teplota zkracuje životnost procesoru.Ale v tvém případě je teplota akorát. Ale pokud chceš svého miláčka zchladit tak kup pořádný chladič.Já mám ThermalTake Tower 102 za 900Kč a ten mi dá při zátěži maximálně 39stupňů.Koukni na mou konfiguraci
AMD 64 3000+ s.939 Venice 1000MHz ,MSI K8N Neo4 Ultra, nVidia PX6600GT TDH 128Mb DDR3 (550/1200), WD 2500KS 250GB SATA2,Maxtor 120Gb,Sound Blaster Live,Monitor LCD Samsung SyncMaster 710TM
- Skim
- Začátečník

-
O tom jsem už také přemýšlel, ale obávám se, že výsledky by byly podobné - tuším že ty nemáš Prescotta, kdesi jsem totiž četl že Northwoody mají teplotu na stejné frekvenci řádově o 10 stupňů nižší (mám navíc experimentálně ověřeno na jiných PC) a záleží také na desce (hlavně zn. ASUS a snad i GIGABYTE mají problém s kalibrací teplotních čidel - často měří až o deset stupňů méně než je skutečný stav (mám MSI, takže tento problém odpadá) Proto máš, možná, tak nízké hodnoty. Jinak jsem četl i názory uživatelů na foru internetového obchodu Czechcomputer a ti měli u tohoto chladiče problémy s váhou a nízkým přítlakem..
- Rider008
- Začátečník

- racous
- Začátečník

Hochu tak nevim proč se ptáš jestli je ta teplota vysoká, když jsi zjistil i takový informace. Ten Tower 102 je bez problémů. Ta váha není zas až tak veliký problém. Teplotu jsem měřil na stejné desce s boxovým chladičem a při zátěži jsem měl 65stupňů a potom jsem tam hodil Towera a teplota byla max těch 39st. Tak mi nepovídej, že ten chladič je hroznej.
V normálním stavu je teplota 25 až 27 stupňů. Ty spony si můžeš dotahovat jak chceš, tak jak píše Rider008, že na CzechComputer jsou telata, tak zato mi nemůžem.
V normálním stavu je teplota 25 až 27 stupňů. Ty spony si můžeš dotahovat jak chceš, tak jak píše Rider008, že na CzechComputer jsou telata, tak zato mi nemůžem.
AMD 64 3000+ s.939 Venice 1000MHz ,MSI K8N Neo4 Ultra, nVidia PX6600GT TDH 128Mb DDR3 (550/1200), WD 2500KS 250GB SATA2,Maxtor 120Gb,Sound Blaster Live,Monitor LCD Samsung SyncMaster 710TM
- Skim
- Začátečník

-
Dobře. Díky moc za rady, Ten nový chladič na CPU tedy snad nebude potřeba, do "masky" pc dám jen jeden 120 mm větrák od Ximy na min. otáčky (kolem 600 - 700), tím pádem bude téměř neslyšitelný a výsledek se snad také dostaví (jinak jsem se koukal v galerii na tvojí modifikaci Case a ten chladič vypadá vskutku impozantně
)
Ještě jednou dík
S pozdravem S.
Ještě jednou dík
S pozdravem S.
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Joži
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Delorean
- Začátečník

-
Konkrétně teplota zvýšená o 10°C zkrátí životnost polovodiče (i CPU) na polovinu! To platí obecně a lze to jednoduše spočítat (pravda trochu to závisí na technologii výroby čipu atd.).
Ale záleží, jestli ten rozdíl je 35°C a 45°C nebo 55°C a 45°C, protože při 35°C je životnost tak velká, že i její polovina tě netrápí.
Ale záleží, jestli ten rozdíl je 35°C a 45°C nebo 55°C a 45°C, protože při 35°C je životnost tak velká, že i její polovina tě netrápí.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
- K!ll3r
- Středně pokročilý

z toho je patrne , ze i kdybysi cpal do sveho procaku o 0.4V vic , tak by zivotnost klesla na polovinu , to ze mas 55 misto 45 , tam mas tak rokIf the nominal CPU life expectancy is 10 years, for Tbred B DLT3C.
- 30% overvolt to 1.95 V, the number would be down to about 6 years
- 20% overvolt to 1.80 V, the number would be down to about 7 years
- 10% overvolt to 1.65 V, the number would be down to about 8.3 years
takze hor sa do pridavania voltaze...
Zdroj:
http://forum.oc-forums.com/vb/showthrea ... ost2158421
- Dr Meduza
- Mírně pokročilý