Kam má funět větrák uprostřed bočnice?
Moderátor: morke
- vlasta
- Nováček

-
Kam má funět větrák uprostřed bočnice?
Dostala se mě do rukou pěkná průhledná bočnice s tříbarevným větrákem uprostřed. Dal jsem k tomu třípolohový přepínač - luft OFF, luft slabě a luft naplno.
A teď, kam funět - ven ze skříně nebo dovnitř. Ten větrák je někde mezi procesorem a grafikou. Optimum by bylo dole dovnitř, nahoře ven - ale co s tím uprostřed? Od výrobce funí ven, ze skříně.
Kdo má jaké zkušenosti?
A teď, kam funět - ven ze skříně nebo dovnitř. Ten větrák je někde mezi procesorem a grafikou. Optimum by bylo dole dovnitř, nahoře ven - ale co s tím uprostřed? Od výrobce funí ven, ze skříně.
Kdo má jaké zkušenosti?
Momentálně plechovka s A64 X2 3600+ EE Brisbane 65nm , ASUS M2A-VM 690G, 1GB RAM, grafika RX1250, 320GB disk, DVD palírna, zdroj ATX 2.2 300W
- oGGy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jistě, že ven 
CPU: Intel Core2Duo E6320 1.86GHz@2.6GHz (7x375MHz) MotherBoard: Gigabyte GA-965P-DS4 - Intel P965 Memory: Geil DIMM 2048MB DDR II 800MHz Kit (GX22GB6400UDC) GPU: Sapphire Atlantis ATI Radeon X1950 Pro 256MB Storage #1: Seagate Barracuda 7200.7+ ST3160023A - 160GB Storage #2: Western Digital Caviar SE WD2000JD-55HBB0 - 200GB Storage #3: Western Digital Caviar SE WD2000JS-22MHB0 - 200GB Drive: Samsung SH-S183L PSU: Fortron Blue Storm II FSP500-60THN/THN-P 500W Monitor: Fujitsu-Siemens ScaleoView S20-1W Case: CoolerMaster RR-PCH-S9U1 Hyper TX
- dows
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
a to ja bych to zas hnal dovnitr...
ale to je jen muj osobitej nazor...
zkus to a pak podle teplot uvidis co je lepsi jestli in nebo out....
ale to je jen muj osobitej nazor...
zkus to a pak podle teplot uvidis co je lepsi jestli in nebo out....
Oldschool:
MB SYNTAX SV266A l CPU AMD 1600MHz l RAM 96 1x32MB 1x64MB all 100MHz l VGA GeForce 2MX 400 l HDD Western Digital 60G l CD MSI 52x l CASE Eurocase 5410 l COOLING 2xOut 80mm 1xIn 80mm 1xGPU 60mm 1xCPU 80mm l MONITOR 14" ADI
box4you@seznam.cz
neco na zasmani
MB SYNTAX SV266A l CPU AMD 1600MHz l RAM 96 1x32MB 1x64MB all 100MHz l VGA GeForce 2MX 400 l HDD Western Digital 60G l CD MSI 52x l CASE Eurocase 5410 l COOLING 2xOut 80mm 1xIn 80mm 1xGPU 60mm 1xCPU 80mm l MONITOR 14" ADI
box4you@seznam.cz
neco na zasmani
- SHOCK_WAWE
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- vasco
- Začátečník

Já bych to zase naopak hnal dovnitr, protoze mam pasivne chlazenou grafiku, a jsem rad za kazde snizeni teploty. BTW nepatri to spis do chlazeni?
I'm a prisoner here, I can never go home
There is nothing here to win or lose
There are no choices needed to be made at all
Not even the choice of having to choose
There is nothing here to win or lose
There are no choices needed to be made at all
Not even the choice of having to choose
- SHOCK_WAWE
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Geeker
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Fx
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- kuavik
- Mírně pokročilý

- Zbyna
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- Fx
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Jde hlavne o usporadani proudeni vzduchu. Jestlize je ventilator presne uprostred bocnice a ne nad kartama nebo procesorem, asi bych nasaval dovnitr, pokud je vzadu ventilator, kterej odsava teplej vzduch ven. No a kdyz by byl nad procakem a kartama, tak tuplem dovnitr. Nad procakem by to melo zajistit prisun vzduchu pro jeho chladic a nad kartama ofukovani pasivu.
Svět je neskutečně proměnlivá záležitost...
- prf.KuBA
- Středně pokročilý

Přesně, kdyby to doukalo ven, tak by to nemělo nějaký větší smysl...Fx píše:Jde hlavne o usporadani proudeni vzduchu. Jestlize je ventilator presne uprostred bocnice a ne nad kartama nebo procesorem, asi bych nasaval dovnitr, pokud je vzadu ventilator, kterej odsava teplej vzduch ven. No a kdyz by byl nad procakem a kartama, tak tuplem dovnitr. Nad procakem by to melo zajistit prisun vzduchu pro jeho chladic a nad kartama ofukovani pasivu.
- Tohle je podle mě nejlepší: zleva + zepředu dovnitř a zezadu + zezhora ven...
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
- kuavik
- Mírně pokročilý

no nekde sem videl testy, ve kterych vyslo nejlepe - dole vepredu IN + vzadu pod zdrojem OUT, a vysledky s vetrakem v bocnici byly horsi, nebot narusoval proudeni,
kazdopadne ja mam v bocnici dva IN-take vetraky (na grafice a prociku) a znacne mi to pomohlo
, pokud je odpojim, tak jde teplota nahoru
,
kazdopadne ja mam v bocnici dva IN-take vetraky (na grafice a prociku) a znacne mi to pomohlo
- Delorean
- Začátečník

-
Trochu OT (pro info) - někde psali, že (když je možnost volby) je lepší foukat studenej vzduch dovnitř, než odsávat teplej ven, že teplej vzduch má menší hustotu a stejnej větrák ho protlačí míň. To je pravda, ale dodal bych, že rozdíl není extrémní (pár % při rozdílu teplot 20°C). Tak spíš zvolit umístění větráku podle konkrétní aplikace. A porovnat zahřívání CPU a systému pro různý alternativy.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
- Fx
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- Wiruz
- Pokročilý

no zalezi v jakem myste bude umistenje, jestli nekde mino chladic CPU, tak ven, jestli v oblasti cpu tak dovnitr, protoze bude hnad chladnej vzduch na cpu, jinak idelani reseni pro Wt
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64

- vlasta
- Nováček

-
Tak jsem vyzkoušel oba směry a výsledek je nula. Ten větrák je v tak blbé poloze, že teplota procesoru se zmenší cca o 1 stupeň.
Ale možná je to i tím, že ten můj superlevný a slušně výkonný Duronek nemohu pořádně zahřát (ani Prime95 neuspěla).
Možná při teplotách přes 60 stupňů by už snad to pomocné odsávání mělo větší vliv.
Ta moje bedna má po obou stranách dole velké štěrbiny, tak funět ven a podtlakem nasávat chladnější venkovní vzduch bude vhodnější.
Uvidím, co v létě až budou pařáky.
Ale možná je to i tím, že ten můj superlevný a slušně výkonný Duronek nemohu pořádně zahřát (ani Prime95 neuspěla).
Možná při teplotách přes 60 stupňů by už snad to pomocné odsávání mělo větší vliv.
Ta moje bedna má po obou stranách dole velké štěrbiny, tak funět ven a podtlakem nasávat chladnější venkovní vzduch bude vhodnější.
Uvidím, co v létě až budou pařáky.
Momentálně plechovka s A64 X2 3600+ EE Brisbane 65nm , ASUS M2A-VM 690G, 1GB RAM, grafika RX1250, 320GB disk, DVD palírna, zdroj ATX 2.2 300W
- bigbalu
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Oldboy
- Začátečník

Jak si to kdo namontuje tak to má.
Protože mám i nějaký fotky v galerii tak to přiblížím jak se to osvědčilo mé maličkosti:
1. V čelní stěně 80mm dovnitř přes HDD (je pod konektory USB a FireWire)
2. V boční stěně 90 mm dovnitř přímo na GK....
3. Na GK silencer který to žene ven.
4. V boční stěně je další otvor kterým přes průmyslovou hadici saje ventilátor na chladiči CPU.
5. V zadní stěně dva 80 mm ventilátory ženoucí ven za skříně.
6. Zdroj - ventilátor v jeho spodní stěně žene skrze zdroj a ventilátor na zadní stěně samozřejmě ven.
Tato kombinace prodění mě osobně připadá ideální, a při použití tichých ventilátoru (v mém případě od Nexus je úroveň hluku přijatelná....). Víc mi pije krev hluk z HDD - jeho konstatní zvuk hnacího motoru (WD JD...) uvažuju o 2x SATA RAID 0, ale nemůžu se rozhodnout pro něco tichého...
1. V čelní stěně 80mm dovnitř přes HDD (je pod konektory USB a FireWire)
2. V boční stěně 90 mm dovnitř přímo na GK....
3. Na GK silencer který to žene ven.
4. V boční stěně je další otvor kterým přes průmyslovou hadici saje ventilátor na chladiči CPU.
5. V zadní stěně dva 80 mm ventilátory ženoucí ven za skříně.
6. Zdroj - ventilátor v jeho spodní stěně žene skrze zdroj a ventilátor na zadní stěně samozřejmě ven.
Tato kombinace prodění mě osobně připadá ideální, a při použití tichých ventilátoru (v mém případě od Nexus je úroveň hluku přijatelná....). Víc mi pije krev hluk z HDD - jeho konstatní zvuk hnacího motoru (WD JD...) uvažuju o 2x SATA RAID 0, ale nemůžu se rozhodnout pro něco tichého...
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
- Slezman
- Středně pokročilý

2 charlie: to mas klasicke řešeni, takže dobre. Jenom si myslim, ze kdybys poklidil kabely dole, mohl ti toho silencera zásobovat vzduchem ten přední fan.....mohl bys tak vyřadit ten fan v bocnici = zbytečnej zdroj prachu ve skřini
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti