Podtlakové chlazení case - mýtus či skutečnost?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

jo ale on psal že ten objem (u tebe napsaný jako proud vzduchu) takže vlastně říkáte oba totéž.
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

2 B@rt : Ani tam nemam moc prachu, na ty predni 12ce mam prachovej filtr. Jasne, neco tam je, ale malo. Nejvic prachu mam na koberci ve skrini hned za tim vetrakem, na ty hrane, jinak to je ok.
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

právě pokud by ti přední frčel naplno a ty dva zadní byly stažen bude toho tam ještě mín, protprachový filtr je nutnost.
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Hmm.. koukám, že se nám tu diskuse rozjela pěkně ve velkém a tak je to správně, zastoupena je dokonce i názorová pluralita.. jinak máte asi pravdu, že teorie bez praxe je v tomto případě nanic - chce to si tu půlhodinku času vyhradit a vše prozkoušet, doladit hlučnost ventilátorů - např. snížením napětí z 12 na 10v, či méně a to vhodným odporem - je možno sehnat od firmy nexus za cca 60 kč (výhoda - tuto redukci možno zapojit či odpojit z desky dle potřeby) nebo otáčky snížit odporem vlastním, jak je libo.
S pozdravem S.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

divím se, že to tu ještě někdo nezamknul. Tohle se probírá snad potisící. Podtlakový chlazení je fakt výraz hodnej inženýra. Už několikrát jsme se shodli, že je třeba vzduch přivádět efektivné - přímo s chlazeným komponentám (windtunel na cpu, silencer na grafiky, fan v přední stěně na disky...) a nějak odvádět. teplý vzduch má tendenci stoupat vzhůru - zdroj a fany mezi psu a mechanikama.
už v tom fakt nehledejte vědu a už vůbec sem nemotejte množství průtoku vzduchu. prostě tam něco jde a ven to jde teplé.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

proč by to měl zamykat, normálně se tady diskutuje o tom celý PCtuning je hledat a zkoušet co jde jednomu nemusí vyhovovat druhému.....
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
Quinix
Nováček
Nováček

Příspěvek od Quinix »

Já vás moc nechápu. Pokud do skříně přivedete víc vzduch než od vedete, nevzniká podtlak, ale přetlak. Chcete-li podtlak, musíte víc odvést než přivést.

Stejně se nic takového imo nedá vytvořit, protože by musel být case vzduchotěsný. :roll:
Intel Celeron D 320 2,4GHZ, FIC P4-865PE Lite, DDR 400 512MB, CL2,5, nVidia GeForce FX 5200 (128 MB), Western Digital Caviar WD800JD 80 GB, LG GSA-4163B
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

Quinix píše:Já vás moc nechápu. Pokud do skříně přivedete víc vzduch než od vedete, nevzniká podtlak, ale přetlak. Chcete-li podtlak, musíte víc odvést než přivést.

Stejně se nic takového imo nedá vytvořit, protože by musel být case vzduchotěsný. :roll:
Kdybys cetl celej thread tak nemuzes bapsat tohle :stupid:
bukva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bukva »

B@RT píše:jo ale on psal že ten objem (u tebe napsaný jako proud vzduchu) takže vlastně říkáte oba totéž.
Ne, Zero psal, ze dulezitej je objem vzuchu v okoli chladice, ja rikam, ze dulezita je rychlost vzduchu v okoli chladice.

Jinak je pravda, ze tim vhanenim nebo vyhanenim vzduchu z casu ve skutecnosti zadnej podtlak ani pretlak nevznika. Mozna trosku jo, ale nebude to o moc vetsi tozdil tlaku vzduch nez u vas v pokoji a napr. v kuchyni u sousedky.

Hlavni rozdil je vlastne v tom, ze kdyz vzduch "vytahujete", tak mu lip urcujete cestu. On se nekde do casu nabere (vsude mozne ze vsech skvir) a pak putuje primo k mistu, kde ho fany dostanou ven. Pokud byste se ale rozhodli vzduch jen vhanet, tak ho budete cpat do casu (krom toho tam bude porad proudit i vsema skvirama), jenze nebude mit zadny konkretni misto, kudy by mel vyjit ... takze jako prvni se proud vzduchu roztristi o vsechny komponenty, co stojej v ceste (karty,mechaniky), pak narazi na zadni stenu a od ni se bude vetsina te masy vzduchu vracet zpatky dopredu, kde se srazi s dalsim vzduchem, kterej nasavate => budete jen tvorit neucinny turbulence.

Taky samozrejme muzete doahnout nejakyho stavu mezi tim.

Btw praxe ukazala, ze je lepsi mit cistej (rychlej) proud mensiho mnozstvi vzduchu, nez dat napr. doprostred bocnice fan, kterej sice bude pridavat vzduc do casu, ale narusovat proudeni.

Ja sam mam case resenej snadno - 1x120mm fan nasavani + 80mm fan CPU + 120mm fan vyfuk. Az budu mit poradnej pasiv, zbavim se i toho fanu na CPU a pak to bude uplne idealni.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

bukva píše:Zero psal, ze dulezitej je objem vzuchu v okoli chladice, ja rikam, ze dulezita je rychlost vzduchu v okoli chladice.
je to to same, pokud se nezměni chladič, pak s narustajicim objemem roste i rychlost w=V/S
bukva píše: Jinak je pravda, ze tim vhanenim nebo vyhanenim vzduchu z casu ve skutecnosti zadnej podtlak ani pretlak nevznika. Mozna trosku jo, ale
ano, sice trošku, ale tento podtlak je příčinou toho, že se přisává škvírama nebo schválně ponechaným průřezem, vzduch jde cestou nejmenšího odporu
bukva píše: Pokud byste se ale rozhodli vzduch jen vhanet, tak ho budete cpat do casu (krom toho tam bude porad proudit i vsema skvirama)
vhanenim vzduchu omezis nasávání škvírama, snížíš totiž podtlak
bukva píše: Btw praxe ukazala, ze je lepsi mit cistej (rychlej) proud mensiho mnozstvi vzduchu, nez dat napr. doprostred bocnice fan, kterej sice bude pridavat vzduc do casu, ale narusovat proudeni.
ja říkám , že k CPU s VGA je dobré přivádět vzduch tunely, na nšechno ostatní bude spolehlivě stačit proudění v case díky podltlaku (způsobenému odsávacími fany)
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Ještě k těm windtunelům, nedalo mi to a z podnětu uživatele Karfa, jemuž tímto velice děkuji jsem si do bočnice case zkusil z PET falšky vyrobit skloněný windunel zespoda natěsno pasující na chladič (+ chipset), opřený o grafickou kartu a na konci osazený ventilátorem Arctic Fan 3 TC. Teplota se v klidu/zátěži snížila jen o jeden resp. dva stupně, navíc test nebyl objektivní z toho důvodu, že jsem po prvním testu nenechal chladič řádně vychladnout (jeho počáteční hodnota byla při druhém testu o pět stupňů vyšší než při prvním) -> pro vertikálně posazené chladiče (SPIRE CoolGate SP450B0, Arctic Cooling freezer 7, Thermaltake tower) proto windtunel podle mého názoru není vůbec pořeba, odstraníte - li železnou zákrytku nad AGP slotem (nesmíte tam mít pochopitelně USB2) pro lepší nasávání - tímto již vlastně takový malý windunel vytvoříte, a pokud HDD v case umístíte poměrně vysoko (15 resp. 20 cm), ze vzniklého prostoru osdstraníte veškerou přebytečnou kabeláž kabeláž a dopředu přidáte práve jeden 120 mm fan na střední otáčky (tak 800), tak to, myslím, bude naprosto v pohodě (v kombinaci s odsávacím větrákem pod zdrojem, kvůli podltaku) - ten 120 mm fan tam sice zatím nemám, ale jsem fakt zvědavý, jak se změní teploty po jeho instalaci (zatím mám v klidu 34 st. tahu 50 a jsem proto docela zvědavý na výsledky)
P.s. Fotka bude snad již ve středu
S pozdravem Skim
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

zní to zajímavě pořádně to nafoť
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
Zero
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zero »

bukva píše:...
Ja se jen snazim vysvetlit ze ne podtlakove,ale pretlakove vetrani je zakonite ucinnejsi :wink:

Jeste EDIT:Hlavne pro autora:Dulezite je hlavne vhanet a vyfukovat(popripade cilene na chlazene komponenty),ten podtlak a pretlak ma relativne maly vliv,jen jsem nechtel aby se zde popiraly fyzikalni zakony
QDI Advance 10E(VIA Apollo Pro 133A),VIA Cyrix III 600Mhz,256Mb 133 Sdr VIA we connect...aby Vas kompl sqele hell...
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

jasný že se to neudělá samo a musíš to tam nahnat a pak teplý vyfouknout to je snad jasný ne?
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
Quinix
Nováček
Nováček

Příspěvek od Quinix »

masakr_cz píše:
Kdybys cetl celej thread tak nemuzes bapsat tohle :stupid:
Jo to je možná pravda :D
Intel Celeron D 320 2,4GHZ, FIC P4-865PE Lite, DDR 400 512MB, CL2,5, nVidia GeForce FX 5200 (128 MB), Western Digital Caviar WD800JD 80 GB, LG GSA-4163B
Skim
Začátečník
Začátečník

Podtlakové chlazení - slíbené fotky

Příspěvek od Skim »

Edit: Fotky jsem stáhl aby nemátly, vymyslel jsem výhodnější a pevně věřím, že již konečné řešení a až otestuji, dám vědět
Naposledy upravil(a) Skim dne stř 2. bře 2005, 13:46, celkem upraveno 1 x.
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

jo vipadá to solidně a funkčně, kabely srovnaný, pěkný
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

2skim: to víš, s takovýmhle chladičem těžko uděláš kvalitní windtunel. Já mam klasickej box a windtunel mi stáhl teplotu bezmála o 10*. Mam pasív, 80mm fan na něm proti bočnici tunel z pet flašky. Ty bys musel ten tunel zalomit nebo použít hadici z CC za 4kila abys přiváděl vzudch čistě jen pro fan pasívu cpu.
jinak u tvé case neni moc co vymýšlet. možná 2 fany nahoru místo jednoho a vyhodit fan pod psu protože by mohl ubírat vzduch cpu fanu.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

karf: Možná to z té fotky není vidět, ale ten arctic fan 3 v zadní straně case je přímo pod zdrojem a stáhl teptotu CPU o 3 stupně v klidu, 6 - 7 stupňů v zátěži při stejných otáčkách Ventilátoru na cpu - neslyšných 1500 až 2000 (nyní mám 50 st.),teplotu v case o 5 stupňů v klidu a 7 stupňů v zátěži a teplotu spodního HDD o pět stupňů (rychlejší proudění vzduchu přes hodně upravený prachový filtr. Ale jinak s tím chladičem máš pravdu, kupoval ho tehdy i s case tatík, protože ten boxovaný hučák se na maximální otáčky (5200 zdroj nastojato nad cpu, žádný přídavný fan) opravdu nedal poslouchat a já neměl s chlazením pc žádné zkušenosti (zalmana mi kvůli ceně přes 1400 kč zavrhl) tak proto mám tento. Ale nevadí, i takto má CPU v zátěži o 30 stupňů méně než předtím při poloviční hlučnosti (80 st. při 2300 rpm boxe)
Skim
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

to sou slušný teploty, jasně zalman by tam udělal trochu jiný vítr :D
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
Odpovědět