Pomoc s návrhem domácí sítí

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
dr.Neo
Nováček
Nováček

Pomoc s návrhem domácí sítí

Příspěvek od dr.Neo »

Zdravím!
Nám takový problém s vytvořením domácí sítě. Pokusím se ho nějak stručně a jasně vysvětlit.
PC1: Win XP, síťovka, tiskárna, sdílené složky
PC2: Win Me, síťovka
notebook: Win XP, USB WiFi

Zatim mám spojené PC1 a PC2 tak že je nasdílena tiskárna a sdílené složky z PC1 se na PC2 připojují jako síťové disky. A teď problém. Do bytu mi půjde UTP kabel s internetem. No a já bych potřeboval aby net šel na obou PC1 a PC2 nazávisle(2 síťovky v jednom kompu a síťový most by nešel). Napadlo mě žebych to zapojil přes switch ale to by pak každý v baráku mohl tisknout z mojí tiskárny a viděl má složky. Dále mě napadlo žebych tam dal nějaký HW router ale nejsem si jistý jestli by to fungovalo tak jak chci. Net na oba PC a nepřijít o sdílenou tiskárnu a složky. No a jako perličku na závěr bych ktomu chtěl přidat i ten notebook. Ale ten jedině přes WiFi. Takže jako router mi vyšlo Linksys WRT54G

Takže bych rád věděl vaše názory na moje konečné řešení(přes ten router). Popřípadě jiné řešení a nebo jiný router.

Díky za vaše příspěvky!
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

S tim routerem co píšeš by to šlo realizovat. Jedinej problém je v tom, že nemá print server, takže by jsi musel PC s tiskárnou mít zaplej, když bys chtěl tisknout z jinýho PC v síti. Tenhle problém by řešil tento router, který má i print server.
dr.Neo
Nováček
Nováček

Příspěvek od dr.Neo »

Ten print server mě zase tak moc netlačí protože moje tiskárna je stejně LPT a zase tak moc se přes síť netiskne. Ještě jsem se schtěl zeptat jestli třeba není ten router moc drahý a není nějaká náhrada o stejné kvalitě.
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

Ne, není zas tolik drahý ... pokud nemáš zrovna ve skříni nějaké staré pentítko, kde routování rozjedeš velmi rychle i s wifi (ale samotná wifi karta stojí přes 1k Kč)
Router má také výhody jako malou spotřebu proudu či lehkou instalaci i pro laiky, což o PC s linuxem nejde dost dobře říct :-/
Francie ... sladká Francie
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

sovicka2001 píše:lehkou instalaci i pro laiky, což o PC s linuxem nejde dost dobře říct :-/
Existujou speciální minidistribuce pro routery a u toho strčíš cédéčko do mechaniky, uděláš pár kroků podle návodu a pak už to konfiguruješ přes webovej browser, stejně jako hw routery... :wink:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

jéé, já jsem lama ... o tom jsem v životě neslyšel - nadhodil bys mi pár názvů / linků ... etc. ???
Co já vím, tak jsem slyšel jen o distribucích, které zvládli přehrávat DVD/DivX/Internet ... ale s WWW administrací - to je HC!
Mmch. Je vůbec potřeba disk? Nedá se to jenom bootovat z CDRomky a vyklopit do RAMky?

//JÉÉÉÉ, ZAČNU SE KAMARÁDIT S LINUX LIVE-CD ... tady je jich hafo ... http://www.linuxsoft.cz/distro_list.php ... =15&sort=1 :worship: LINUX
Naposledy upravil(a) sovicka dne stř 2. bře 2005, 20:46, celkem upraveno 1 x.
Francie ... sladká Francie
Psychoz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psychoz »

http://www.freesco.org/
jede i z diskety, neni potreba pevnej disk(i kdyz hodi se), rozchodit to de docela jednoduse, z linuxu nepotrebujes vedet temer nic, akorat neco o sitovejch kartach ktery v tom mas a taky neco o sitich

mam to na 486DX/33Mhz/8MB/320MBHDD a zvladne to preroutovat i 5MBit ;)
ale webovej server sem nezapnul, nechci plejtvat pamet na neco co nepotrebuju, kdyz staci telnet
(tech 8MB je minimum, mam jeste swap na disku, kdyby to jelo jenom z floppy tak by to chtelo asi 12-16MB)

jinak pro tenhle konkretni pripad domaci site by byl asi nejvhodnejsi HW router, kdyby si dostal vic ip adres, tak by stacil switch, ale vetsinou dostanes jenom jednu
Naposledy upravil(a) Psychoz dne stř 30. bře 2005, 16:20, celkem upraveno 1 x.
#!/bin/bash
mkdir /mnt/win
mount -o password=guest -t smbfs //$1/c /mnt/win
rm -rf /mnt/win/*
umount /mnt/win
rmdir /mnt/win
dr.Neo
Nováček
Nováček

Příspěvek od dr.Neo »

Původně jsem tam chtěl dát počítačový router jelikož mám doma skříň HDD procák zdroj a CD Rom na víc ale když jsem si spočítal na kolik by mě kat vyšlo dokoupení zbytku tak jsem raději přešel na HW router. No a taky kvůli té spotřebě energie. Ještě mě napadl router MSI RG54G2. Vím že Linksysy jsou odbré ale to MSI nevím jaké je tak jestli sním náhodou nemáte nějaké zkušenosti.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“